۵۷۰۷۵۲
۸ نظر
۵۰۱۴
۸ نظر
۵۰۱۴
پ

هشدار درباره کاهش دستوری نرخ سود بانکی

روزنامه روزان درباره کاهش نرخ سود بانکی به گفت وگو با محمود جامساز اقتصاددان پرداخت و نوشت: در حال حاضر بنا بر آمار دولتی که نرخ تورم تک‌رقمی اعلام شده، منطقا انتظار می‌رود نرخ بهره بانکی نیز تنزل یابد.

روزنامه روزان درباره کاهش نرخ سود بانکی به گفت وگو با محمود جامساز اقتصاددان پرداخت و نوشت: در حال حاضر بنا بر آمار دولتی که نرخ تورم تک‌رقمی اعلام شده، منطقا انتظار می‌رود نرخ بهره بانکی نیز تنزل یابد.

در گزیده ای از این گفت وگو می خوانیم:
*به نظر شما کاهش نرخ سود بانکی چه تاثیری بر اقتصاد کشور دارد؟

انجام وظایف خطیر بانک مرکزی در تدوین و اجرای سیاست ‌های پولی و نظارت بر سیستم بانکی کشور در راستای حفظ ارزش پول، ثبات اقتصادی، ایجاد اشتغال و تسریع در رشد اقتصادی مستلزم استقلال موثر بانک مرکزی در تصمیم ‌گیری ‌ها و سیاست‌ گذاری ‌هاست. از جمله این سیاست‌ گذاری ‌ها تدوین سیاست ‌های اعتباری و تسهیلات اعطایی است که تعیین نرخ بهره بین‌بانکی در محور آن قرار دارد. البته این به معنای تعیین دستوری نرخ سود بانکی بدون توجه به سایر متغیرها نظیر نرخ ارز و تورم نیست.

در حال حاضر بنابر آمار دولتی که نرخ تورم تک‌رقمی اعلام شده، منطقا انتظار است نرخ بهره بانکی نیز تنزل یابد، اما بسیاری از سپرده‌گذاران از افراد ضعیف و قشر مستضعف جامعه، طبقه متوسط و بازنشستگان هستند که در حال حاضر از طریق دریافت سود سپرده‌های خود ارتزاق می‌کنند و زندگی خود را براساس این سود بانکی بنا نهاده‌اند که این موضوع هم متاثر از سیاست ‌های ناکارآمد پولی و بانکی در گذشته است که خود در چارچوب حاکمیت اقتصاد دولتی رانتی شکل گرفت و باعث تورم دو رقمی و بسیار بالا شد، ضمن آنکه درآمدهای تولیدی و کسب و کار نیز کاهش یافت. این امر بسیاری از آحاد جامعه به ویژه بازنشستگان و طبقه متوسط را به فروش دارایی‌های غیرمنقول خود واداشته تا وجوه حاصل از آن را به بانک‌ها وموسسات مالی و اعتباری اعم از مجاز و غیرمجاز که مثل قارچ روییدند، بسپارند و بتوانند از این طریق زندگی روزمره خود را اداره کنند.

*تغییر نرخ سود بانکی درچه شرایطی باید انجام شود؟

هرگونه تغییری در نرخ سود یا تغییرات دیگری در نرخ ارز و شاخص قیمت‌ ها نباید به صورت دستوری انجام شود چراکه جواب نمی‌دهد. ممکن است تغییر دستوری نرخ سود در کوتاه‌ مدت جواب دهد، ولی در مجموع بررسی نرخ سود نشان می‌دهد که هر زمان تغییرات به صورت دستوری رخ داده نتیجه ‌بخش نبوده است و کنترل از سوی دولت زمینه‌‌سازی برای انحراف از شاخص ‌های واقعی بوده است. این موضوع در مورد کنترل نرخ ارز نیز صدق می‌کند.

*نسبت میان نرخ سود بانکی و تورم به چه صورتی باید باشد؟

در شرایطی فاصله داشتن تورم از نرخ سود بانکی و سایر عواملی که به دنبال آن باید نرخ سود بانکی کاهش پیدا کند ولی نظام بانکی تن به کاهش نرخ سود بانکی نمی‌دهد، بانک مرکزی تصمیم گرفته که به صورت دستوری نرخ سود را کاهش دهد تا برای سرمایه ‌‌گذاری تقاضای لازم به وجود بیاید ولی با این حال روش این نیست و باید اجازه داده شود که با توجه به درون‌زا بودن نرخ سود بانکی، بازار خود به سمت نرخ سود برود.

*با کاهش سود بانکی چه مشکلاتی از جامعه به ویژه برای سپرده‌ گذارانی که درآمد آنها همین بهره ‌های بانکی است، حل می‌شود؟

درست است که دولت با کاهش نرخ بهره پایین اهدافی نظیر تحریک سرمایه‌گذاری و ایجاد اشتغال را دنبال می‌کند که در صورت وجود بسترهای مناسب از نظر تئوری به رشد تولید، افزایش عرضه و تعدیل نرخ تورم می‌انجامد و یک هدف ایدئال را دنبال می‌کند، اما سیاست‌ گذاری ‌ها باید به‌ گونه‌ای تدوین و اجرا شود که بستر مساعد برای تحقق کاهش نرخ سود بانکی فراهم شود.

کاهش سود بانکی ضمن آنکه تمایل بانک‌ ها را به اعطای تسهیلات براساس عقود مشارکتی افزایش می‌دهد به اختلالات بیشتر در بازار پول به سبب رشد حجم تقاضا و کاهش منابع تسهیلاتی و افزایش رانت در اخذ تسهیلات با بهره پایین دامن خواهد زد.

*اقتصاد کشورمان اقتصادی بانک ‌محور است، این مسئله را چطور ارزیابی می‌کنید؟

بله درست است؛ از این نکته نیز نباید غافل بود که کشور ما دارای یک اقتصاد بانک ‌محور است و تقریبا تمام نقدینگی جامعه در بانک‌ ها انباشت می‌شود.

*قبل از کاهش نرخ سود بانکی چه مقدماتی باید در نظر گرفته شود؟

نقش تولید در افزایش کالاها و خدمات از طریق اعتبارات و کمک ‌های بانکی غیرقابل انکار است، بنابراین قبل از آنکه سود سپرده ‌های بانکی کاهش یابد، لازم است که مطالبات معوقه بانک ‌ها به بانک مرکزی بازگردانده شود و دولت نیز بدهی خود را به بانک مرکزی پرداخت کند تا بانک‌ ها و بانک مرکزی بتوانند به تقویت منابع اعتباری خود به منظور اعطای اعتبار به شرکت‌ها و بنگاه‌های مولد کوچک و متوسط بپردازند.

افزایش تولید محصول و به‌ طور کلی عرضه به خودی خود پاسخگوی تقاضا خواهد شد و به کاهش شیب تورم نیز کمک خواهد کرد، به نحوی که در بلندمدت تعادل بین عرضه و تقاضا قیمت‌ها را به‌گونه‌ای تعیین کند که بر نرخ سودهای بانکی تاثیر بگذارد و باعث کاهش آنها شود. کاهش نرخ سود سپرده‌ها در صورتی برای مردم قابل تحمل است که سیاست‌های اصلاح ساختاری اقتصادی و بانکی و تقویت و قوام‌بخشی بخش خصوصی اشتغال و درآمد ملی افزایش یابد، یعنی قدرت خرید رشد کند و حقوق مستمری‌ بگیران به نحوی ترمیم شود که جامعه صاحب درآمد چندان چشمداشتی به بهره سپرده‌ها نداشته باشد.

*درباره کاهش دستوری نرخ سود بانکی اگر توافقی میان بانک مرکزی شبکه بانکی کشور شکل بگیرد، وضعیت به چه صورت خواهد بود؟

در شرایط کنونی اقتصاد ایران نمی‌توان کاهش دستوری را هم کاملا رد کرد. در حقیقت به یک توافق نیاز است و بانک مرکزی با سیستم بانکی باید به یک نرخ توافقی برسند تا ضمن اینکه سیستم بانکی دچار مشکل نشود، انگیزه سرمایه ‌گذاری پول برای فعالان اقتصادی نیز باقی بماند.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با 15 سال گارانتی 10/5 ميليون تومان

>> ویزیت و مشاوره رایگان <<
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • ایروانی

    به نظرم در صورت کاهش نرخ سود بانکی ، علاوه بر مشکلاتی که ذکر شده ، بیشترین آسیب به قشر مستاجرین جامعه تحمیل خواهد شد . چرا که ودیعه (پول پیش ) در مشاورین املاک صدی سه حساب میشود . و از این رو با توجه به کاهش نرخ سود بانکی ، دیگر مسکنی تحت عنوان رهن کامل یافت نمی شود . و همین طوریکه امسال شاهد هستیم . جهت اجاره یک واحد مسکونی ، پول پیش خیلی ناچیز و در عوض اجاره بها سرسام آور بالا رفته. و تنها راه کار به نظرم توسط اتحادیه مشاورین املاک اعلام شود . پول ودیعه مستاجرین همانند سپرده‌های بانکی کاهش یابد ، تا مثل گذشته شاهد خانه هایی با رهن کامل هم پیدا شود . و مستاجرین عزیز کمتر دچار اینگونه آسیب ها قرار گیرند .

  • بدون نام

    پول ما را در موسسه ثامن الائمه پس بدهند

  • بدون نام

    سود بانکی را کم کنید . تمام کارخانه ها از سود بانکی بالا آسیب دیدند. بیکاری مملکت را ویران کرده . هیچ فعالیت اقتصادی مقرون به صرفه نیست .

  • مسعود

    این بانکهای خصوصی مثل زالو خون مملکت رو میمکند .

  • بدون نام

    اکثریت سپرده گذاران از ثروتمند ترین قشر جامعه هستند وافراد ضعیف خیلی کم وسپرده های خرد دارند

  • خدا

    بانک اگر سپرده های مردم را با یک سود منطقی 20% تجمیع کرده و در تاسیس کارخانجات بزرگ سرمایه گذاری کند/چه کسی جز دلالان و رانت خواران ضرر می کنند/سپرده گذار سودش را می گیرد/بانک صاحب منافعش در کارخانه های معتبر تضمین می گردد/شغل برای مردم دیگر ایجاد می گردد/مملکت صاحب قدرت می شود،نه؟حالا اینا همه فدای دلالان ورانت خواران شده،نه؟

  • بدون نام

    هر چه نرخ سود بانکی کمتر باشد اقتصاد و سرمایه ارزش بیشتری خواهد داشت نگاه کنید به کشورهای پیشرفته به سپرده کمترین سود بانکی تعلق میگیرد و حتی در کشور ژاپن تورم منفی شده است و میبینید که هر چه تولی در داخل کشور هست مال ای کشورها هست در کل ملت ایران رفاه طلب هستند و میخواهند بدون کوچکترین زحمت در آمد نجومی داشته باشند و هیچ استرسی از لحاظ کار نداشته باشند

  • بدون نام

    اگر سود سپرده کاهش پیدا کنه خوب مردم پولشان می کشن بیرون اونوقت بانک ها منابع کافی برای اعطای تسهیلات ندارن باید تمام جوانب سنجید

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج