پاکستان طرف ایران است یا عربستان؟
سفیر پاکستان در تهران با اشاره به وجود برخی مسائل بین تهران و ریاض گفت: پاکستان در رابطه با این مساله بین ایران و عربستان طرف کسی را نمیگیرد و در موضوع تنش میان عربستان و قطر تاکید کرد که دو کشور باید اختلافاتشان را حل و فصل کنند.
آصف علی خان دورانی که ۲۰ سال پیش به عنوان دبیر اول سفارت پاکستان در تهران به ایران آمده است، امروز پس از دو دهه به تهران بازگشته است. دورانی میگوید، ایران را دوست دارد و ایران را خانه دوم خود میداند و به همین دلیل تلاش دارد روابط دو کشور مستحکمتر شود. در دفتر کارش عکسهایی از محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه و حسن روحانی رییسجمهور ایران دیده میشود. با لبخند مینشید تا عکسی با این تصاویر از او بگیریم.
گسترش فضای سبز و شبکههای راه و حمل و نقل تهران و افزایش جمعیت و ترافیک برایش جالب است. دورانی به تبریز، مشهد، قم، سیستان و بلوچستان و برخی مناطق دیگر سفر کرده و معتقد است که ایران به طور کلی پیشرفت چشمگیری داشته است.
آصف علی خان دورانی که پیش از این سفیر این کشور در امارات متحده عربی بوده و دهمین ماه ماموریتش در ایران را سپری میکند در گفتوگو با ایسنا، بر بیطرف بودن پاکستان در مسائل به وجود آمده بین قطر و عربستان تاکید کرد و گفت که پیوستن کشور متبوعش به ائتلاف ضد داعش صرفا برای مقابله با افراط گرایی است.
وی در پاسخ به این پرسش که روابط تهران و اسلام آباد را به ویژه در پسابرجام چه طور ارزیابی میکنید؟ گفت: دو کشور در طول تاریخ روابط صمیمانه و نزدیکی داشتهاند و این روابط در طول سالها به ویژه در دوره چهار سال اخیر دولت آقای روحانی عمق بیشتری پیدا کرده است. در همین راستا آقای روحانی رییسجمهور ایران با آقای نواز شریف نخستوزیر این کشور ملاقات کرده و ضمن تاکید بر ضرورت بهبود هرچه بیشتر روابط دو جانبه و روابط اقتصادی توافق کردند تا تجارت دو جانبه در پنج سال آتی تا سقف پنج میلیارد دلار افزایش یابد.
دورانی افزود: طبق آمار منتشر شده توسط دولت ایران در سال گذشته تجارت دو جانبه کشوراز ۹۰۰.۶۸ میلیارد دلار به ۱۵/۱ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۶ الی ۲۰۱۷ افزایش داشت که به طور کلی نشاندهنده افزایش ۲۸ درصدی تجارت دوجانبه دو کشور است.
سفیر پاکستان در تهران در پاسخ به این پرسش که ایران برای تکمیل خط لوله صلح و صادرات گاز به پاکستان و هندوستان، دو میلیارد دلار سهم خود را هزینه کرده است، در حالی که هنوز خبری از سرنوشت خط لوله بخش مربوط به پاکستان در دست نیست. پیش از این اسلام آباد بحث تحریمها را مطرح میکرد. امروز که برجام امضا و تحریمهای مربوط به این موضوع برداشته شده است رویکرد پاکستان نسبت به خط لوله صلح به چه صورت است؟ اظهار کرد: کارها در زمینه خط لوله شروع شده است و میتوان گفت که در بخش پاکستان روند به خوبی پیش میرود. در زمان تحریمها مساله این بود که شرکتهای خارجی برای سرمایهگذاری پیش قدم نمیشدند. ولی با برداشته شدن تحریمها شرکتهای بینالمللی جلو آمده و کارها آغاز شدهاند.
دورانی در پاسخ به اینکه فکر میکنید خط لوله بخش پاکستان چه زمانی به نتیجه برسد؟ گفت: به نظرم تا دو سال دیگر این پروژه تمام شود.
پاکستان مصمم است خاکش علیه هیچ کشوری مورد استفاده قرار نگیرد
وی در پاسخ به این پرسش که به نظر میرسد موضوع ناامنی در مرز پاکستان با ایران به ویژه پس از حادثه میرجاوه پر رنگتر از گذشته شده است. پاکستان چه طور به حادثه تروریستی میرجاوه رسیدگی میکند و چه برنامههایی برای جلوگیری از تکرار چنین وقایعی دارد؟ با بیان اینکه در موضوع میرجاوه همچنان تحقیقات در حال انجام است و به پایان نرسیده، تصریح کرد: این مشکل تنها به پاکستان بازنمیگردد، بلکه در گذشته هر بار اتفاقی مثل میرجاوه رخ داده است ما اقدام کرده و مقصران را بازداشت و آنها را به سزای عملشان رساندیم. حدود ۹۲۰ کیلومتر بین دو کشور مرز قرار دارد. این مرز مسیری است که برای قاچاق مواد مخدر و انسان استفاده میشود. دولت پاکستان به صراحت اعلام کرده است که اجازه نمیدهد از خاکش برای اهداف تروریستی به ویژه برای حملات تروریستی یا علیه سایر کشورها استفاده شود و پاکستان در این زمینه بسیار جدی است.
پاکستان با مشت آهنی با نیروهای تندرو و تروریستی برخورد کرده است
سفیر پاکستان در ایران در پاسخ به این پرسش که برخی معتقدند علت ناامنی مرزهای پاکستان را باید در داخل این کشور جستجو کرد و برخی آن را در کشورهای همسایه یا حتی کشورهای فرامنطقهای جستجو میکنند. نظر شما در اینباره چیست و چه برنامههایی برای ایجاد ثبات و امنیت پایدار در مرزهایتان دارید؟ گفت: این موضوع ناشی از تحولاتی است که دههها در افغانستان رخ داده است. این ما نبودیم که از شوروی دعوت کردیم به افغانستان بیاید. ما از پناهندگان افغان دعوت نکردیم که به پاکستان سرازیر شوند. در زمان تهاجم شوروی به افغانستان، پاکستان خط مقدم بود و تا به امروز همچنان دچار عواقب همین حضور هستیم. این هم باری است که در طی تاریخ به دوش میکشیم. ما به شما اطمینان میدهیم که پاکستان با مشت آهنی با نیروهای تندرو و تروریستی برخورد کرده است. ما تروریسم را با موفقیت شکست دادهایم و مخفیگاههای آنها را در پاکستان نابوده کردهایم. آنها در داخل افغانستان پناه گرفتهاند. پاکستان مصمم است تا عوامل تندرو و تروریست را در خاک خود ریشهکن کند.
مایل نیستیم به بحث عرب و غیر عرب کشیده شویم
وی در پاسخ به اینکه گفته میشود برخی از مقامات پاکستان زمانی که صحبت از روابط پاکستان با عربستان و ایران باشد، رابطه با عربستان را راهبردی میدانند. همچنین برخی بر این باورند که وجود رابطه عربستان با پاکستان مانع از گسترش روابط اسلامآباد با تهران است؟ اینگونه پاسخ داد: اجازه دهید به طور صریح موضع پاکستان را در این زمینه اعلام کنم. ما خواستار وحدت امت اسلامی هستیم و بین عرب و عجم تفاوتی قائل نخواهیم شد. این مسأله، مسأله عرب و عجم نیست بلکه مساله به تمامی کشورهای اسلامی باز میگردد. برای ما وحدت کشورهای اسلامی بسیار اهمیت دارد. پاکستان بهترین روابط را با کشورهای مسلمان دارد. ما نگران هستیم چراکه نبود وحدت میتواند ناامنی برای همه را به دنبال داشته باشد.
دورانی در پاسخ به این پرسش که بین ایران و عربستان کدام را انتخاب میکنید گفت: همانطور که گفتم پاکستان به وحدت و صلح تمامی کشورهای مسلمان اعتقاد دارد. ما این سیاست را ادامه خواهیم داد و اصول آرامش و صلح را دنبال خواهیم کرد. با توجه به اینکه در حال حاضر برخی از کشورهای اسلامی با ناامنی و آشوب رو به رو هستد، لازم است تا تلاش همگی ما بر گردهم آوردن تمامی کشورهای اسلامی در یک جایگاه متمرکز بوده تا بتوان با چالشهای بیشمار مقابله کرد.
پاکستان صرفاً به خاطر مبارزه علیه افراطیگری عضو ائتلاف ضد تروریسم شد
وی درباره طرح مواضع ضد ایرانی در نشست اخیر ائتلاف ضد تروریسم و مواضع پاکستان نسبت به مواضع عربستان درباره ایران گفت: پاکستان صرفاً به خاطر مبارزه علیه تروریسم و افراطیگری عضو این ائتلاف شده است. بنا بر این اولویت ما تلاش برای وحدت امت اسلامی و مبارزه علیه تروریسم است. به همین منظور نیز نواز شریف، نخستوزیر پاکستان سال گذشته برای میانجیگری میان ایران و عربستان سعودی از ایران دیدار کرد. امیدواریم که دو کشور برادر بتوانند مشکلات میان خود را حل و فصل کنند.
دورانی تاکید کرد که "پاکستان در رابطه با این مسئله بین ایران و عربستان طرف کسی را نمیگیرد".
این دیپلمات پاکستانی با اشاره به حضور پاکستان در نشست ریاض و طرح موضوعات غیرواقعی علیه ایران گفت: ما در مسائلی که به از میان بردن اتحاد برادران میشود، طرف کسی را نمی گیریم. مشارکت ما در این ائتلاف همراستا با سیاست ما مبنی بر دستیابی به اتحاد میان کشورهای مسلمان است.
وی درباره عملکرد و کارآیی ائتلاف ضد تروریسم در مقابله با تروریسم در حالی که شاهد گسترش روزانه حملات تروریستی در کشورهای مختلف از جمله افغانستان هستیم گفت: آنچه در افغانستان رخ داد ما را هم بسیار متأثر کرد و با برادرهای افغان همدردی میکنیم. ما خواهان برقراری صلح، ثبات و امنیت در افغانستان هستیم. پاکستان نیز قربانی تروریسم و افراطگرایی بوده است و بیش از ۷۰ هزار نفر قربانی تروریسم داشته است. از این رو در این راه به مبارزه خود ادامه میدهیم. شاید تا به امروز موفق به شکست تروریستها شدهایم، اما تلاش ما تا ریشهکن کردن این تهدید ادامه خواهد یافت.
دورانی در پاسخ به این پرسش آینده ائتلاف ضد تروریسم را چطور میبینید؟ خاطرنشان کرد: در حال حاضر تنها صحبتهای اولیه انجام شده است و برای صحبت درباره چیزی که در مراحل شکلگیری است زود است.
مشکلات پاکستان و هند باید از طریق گفتوگو حل شود
دورانی در رابطه با روابط پاکستان و هندوستان که گفته میشود از زمان روی کار آمدن آقای نارندرا مودی روابط تا حدی تیره و تار شده است با بیان اینکه "مایل نیستم در این رابطه صحبت کنم" تنها به بیان این جمله بسنده کرده که نظر پاکستان این است که این مسائل باید از طریق گفتوگو حل و فصل شود.
وی درباره موضع پاکستان در قبال قطع روابط ریاض با دوحه ابراز امیدواری کرد که این مسأله از طریق گفتوگو بین دو کشور حل شود و افزود: ما به طور قوی از حل و فصل مناقشات میان کشورها از طریق راههای دیپلماتیک حمایت میکنیم.
این دیپلمات پاکستانی درباره دخالت احتمالی پاکستان در این مناقشه تصریح کرد: پاکستان از هر تلاشی که به روابط حسنه میان دو طرف منتج شود، حمایت میکند.
بندر گوارد و چابهار مکمل یکدیگرند، نه رقیب
سفیر پاکستان در تهران در ادامه گفتوگوی خود با ایسنا درباره حضور چینیها در بندر گوادور که در فاصله کمی از بندر چابهار قرار دارد و هندیها در آن سرمایهگذاری کردهاند گفت: این دو بندر خواهر و مکمل یکدیگرند. هدف کریدور اقتصادی چین و پاکستان توسعه تجارت منطقهای است. البته چین و پاکستان به طور عمده از این پروژه اقتصادی بهره خواهند برد، ولی این امر تأثیر فراوانی بر روی مسائل منطقهای به ویژه در جنوب آسیا و آسیایی مرکزی وهمچنین خاورمیانه خواهد گذاشت. من این دو بندر را مکمل هم و نه رقیب یکدیگر میبینم.
روابط پاکستان و کره شمالی استراتژیک است
دورانی در رابطه با بحث همکاریهای اتمی با کره شمالی و اینکه گفته میشود پاکستان دراین زمینه کمکهایی انجام میدهد اظهار کرد: پاکستان به عنوان یکی از کشور مسوول و دارای سلاح هستهای، متعهد به اصل عدم اشاعه سلاحهای هستهای و مخالف با هر نوع اشاعه است.
وی ادامه داد: هدف برنامه هستهای ما همواره این بوده است که تعادل استراتژیک در منطقه جنوب آسیا را که به خاطر آزمایشهای هستهای هند به هم خورده بود، دوباره برقرارکنیم. با وجود اینکه عضو NPT نیستیم ولی به اصل عدم اشاعه سلاحهای هستهای پایبندیم. ما بر این باوریم کشورهای عضو NPT باید به این پیمان پایبند بوده و تعهدات آن را محترم بشمارند.
پاکستان به آینده روابط با روسیه خوشبین است
سفیر پاکستان در تهران در پاسخ به اینکه گفته می شود هندیها از گسترش روابط پاکستان و روسیه واهمه دارند آیا این دیدگاه درست است و به طورکلی روابط مسکو و اسلام آباد در چه سطحی است؟ تصریح کرد: روابط دو جانبه ما بر مبنای منافع دو طرف بوده و هیچگاه این روابط بر رابطه ما با کشور سوم تاثیرنخواهد گذاشت. ما از اینکه روابط ما با روسیه به خوبی رو به پیشرفت است خرسند هستیم و انتظار داریم این روابط به نفع دو طرف هرچه بیشتر توسعه پیدا کند.
دورانی اضافه کرد: روابط ما با روسیه در همه زمینهها از جمله اقتصادی، تجاری، فرهنگی و دفاع رو به توسعه است.
نظر کاربران
با اینکه ایران از بدو تاسیس پاکستان احترام متقابلی داشته اند درسالهای اخیر وبا رشد افراطی گری کفه تفکر وهابیت در پاکستان سنگینی میکند گرچه نمیتوانند ازاحساسات وعواطف شیعیان پنجاه میلیونی شان نسبت به ایران براحتی درگذرند..زمانی حسنی مبارک در اوج فرمانروایی واقتدار گفته بود شیعیان هر کجا باشند همدیکر را دوست دارند.
سفارت پاکستان در واشنگتن محل حفاظت منافع ایران است.