بيژن زنگنه، وزير نفت در گفتوگويي با رويترز ابراز اميدواري كرده كه به زودي قراردادي با شركت توتال براي تكميل فاز يازده پارس جنوبي امضا خواهد شد. در اين گفتوگو وزير با سابقه كابينه دولت يازدهم پرده از قراردادهاي ديگري كه در آينده نزديك امضا خواهد شد، برداشت.
روزنامه اعتماد: بيژن زنگنه، وزير نفت در گفتوگويي با رويترز ابراز اميدواري كرده كه به زودي قراردادي با شركت توتال براي تكميل فاز يازده پارس جنوبي امضا خواهد شد. در اين گفتوگو وزير با سابقه كابينه دولت يازدهم پرده از قراردادهاي ديگري كه در آينده نزديك امضا خواهد شد، برداشت.
از ديگر سو، در اواخر پاييز سال ١٣٩٤ كه بحث قراردادهاي غير متقابل IPC مطرح شد، بارها با اعتراض نمايندگان مجلس و طيف ديگري از فعالان مواجه شد؛ اين اعتراضات به اندازهاي بود كه ٥٥ تغيير در اين برنامه انجام شود. پيشتر زنگنه در مصاحبهاي كه در سالنامه «اعتماد» منتشر شد، با رد ٥٥ اصلاح در اين قراردادها تاكيد كرد: بخش مهمي از اين تغييرات، اعداد صوري در اين اصلاحات بوده و اصلاح محتوايي انجام شده، ٥٥ مورد نبوده است.
البته اين تغييرات سبب شد تا قراردادهاي جديد كه از نوع قراردادهاي بيع متقابل پيشرفته است، نهايي شود. زنگنه در گفتوگوي خود با رويترز از مذاكره با چهار شركت از روسيه، فرانسه، اندونزي و دانمارك خبرداده است كه در اين ميان قراردادهايي براي ميدان منصوري و آب تيمور هم مطرح شده است.
زنگنه ابراز اميدواري كرده كه ايران امسال با شركت توتال فرانسه، لوك اويل روسيه، مرسك دانمارك و احتمالا پرتاميناي اندونزي، قرارداد امضا كند. محور گفتوگو با اين شركتها، ميدان آزادگان، يادآوران، غرب كارون، منصوري و آب تيمور و لايه نفتي پارس جنوبي است.
دو ميدان نفتي منصوري و آب تيمور، جزو مياديني هستند كه در گذشته كمتر خبري درباره توسعه آنها مطرح شده است. ميدان نفتي منصوري در استان خوزستان، در فاصله ۵۰ كيلومتري از جنوب شرقي اهواز و حدود ۶۰ كيلومتري شمال خليجفارس قراردارد. اين ميدان از شمال غربي در همسايگي ميدان نفتي اهواز، از غرب با ميدان آب تيمور و از شمال شرقي در مجاورت ميدان نفتي شادگان قرار دارد. ظرفيت توليد نفت خام ميدان منصوري به طور متوسط معادل ۱۰۰ هزار بشكه در روز است.
ميدان نفتي منصوري البته در سال ۱۳۴۲ كشف شده، توليد آن از سال ۱۳۵۳ آغاز شده است. حجم ذخيره درجاي نفت خام ميدان منصوري معادل ٣/٣ ميليارد بشكه برآورد ميشود. طول اين ميدان در حدود ۳۹ كيلومتر و عرض آن ۵ كيلومتر. ميدان نفتي منصوري از ميادين تحت مديريت شركت ملي مناطق نفتخيز جنوب است كه عمليات توليد از آن توسط شركت بهرهبرداري نفت و گاز كارون انجام ميشود.
ميدان نفتي آب تيمور نيز از ميدانهاي نفتي ايران است، كه در استان خوزستان، در فاصله ۲۵ كيلومتري از غرب اهواز، ميان ميدان نفتي منصوري و ميدان نفتي سوسنگرد قرار دارد. ساختار ميدان آب تيمور در سال ۱۳۴۰ با عمليات لرزهنگاري كشف شد و پس از حفر چاه شماره۱ آبتيمور در سال ۱۳۴۶ و اثبات وجود نفت در مخزن بنگستان اين ميدان، توليد از آن در سال ۱۳۷۰ آغاز شد. طول اين ميدان ۲۳ كيلومتر و عرض آن ۶ كيلومتر است. بر مبناي محاسبات اوليه، حداقل نفت درجاي ميدان نفتي آب تيمور ٢/١٥ ميليارد بشكه تخمين زده ميشود. توليد فعلي مخزن بنگستان ميدان آب تيمور ۶۰ هزار بشكه در روز است كه از طريق ۵۰ حلقه چاه نفت از اين ميدان توليد نفت صورت ميگيرد.
افزايش سرمايهگذاريها پس از انتخابات
زنگنه در اين گفتوگو گفته است كه ايران اميدوار است كه با امضاي پيشقراردادهايي با شركتهايي مثل توتال و لوك اويل در سال جاري بعد از انتخاب دوباره حسن روحاني به رياستجمهوري ميزان سرمايهگذاري را افزايش دهد.
وزير كهنه كار نفت، بيژن زنگنه در اين مصاحبه با اعلام اينكه ايران در نظر دارد طي ٥ سال آينده ظرفيت توليد نفت خود را يك چهارم افزايش دهد، گفته است كه اين افزايش با قراردادهاي جديد بينالمللي امكان پذير است. توسعه ميدانهاي جديد و افزايش برداشت از ميادين مشترك به ايران اين امكان را ميدهد كه سومين كشور توليدكننده نفت با توليد ٥ ميليون بشكه در روز تبديل شود كه اين رقم ٥ درصد از توليد جهاني نفت ميشود؛ رقمي كه هماكنون ٤ ميليون بشكه در روز است.
وزير نفت افزود: قرار است ظرفيت توليد گاز فرآوري شده هم تا يك ميليون مترمكعب افزايش يابد كه با اين افزايش توليد گاز ايران به ٦٠٠ هزار مترمكعب ميرسد.
زنگنه كه اين گفتوگو را در حاشيه نشست اعضاي صادركننده نفت در وين انجام داده، به رويتز گفته است كه: «يك مرحله مهم انتخابات بود، به اين دليل كه مردم در اين انتخابات به تعامل با جهان راي مثبت دادند. من اميدوارم كه اين پيام مثبت خصوصا از سوي قدرتهاي بزرگ در جهان درك شده باشد.» او گفته است كه اين، همچنين پيام روشن به ايالات متحده امريكاست كه دوباره تحريمهاي ١٩٧٩ از زمان انقلاب ايران را برقرار كرده است.
به نظر ميرسد اين وزير باسابقه، از اشاره به انتخابات قصد دارد سرمايهگذاران بيشتري را به سرمايهگذاري در ايران ترغيب كند، زيرا بسياري از آنها پيش از اين عدم ثبات سياسي در كشور را بهانه ميكردند تا از اين امر شانه خالي كنند.
«ديگر زمان برخورد با ايران نيست.» اشاره زنگنه به تحريمهاي بازدارندهاي است كه اخيرا توسط دونالد ترامپ عليه ايران وضع شده است.
او افزود: «اين (انتخابات اخير رياستجمهوري ايران) پيام بسيار روشني به جهان است، بيش از ٦٥ درصد از جوانان ايراني و طبقه متوسط، دانشجويان دانشگاه اين پيام را دادهاند. من اميدوارم كه جهان اين تغيير مثبت را دريافت كرده باشد.»
زنگنه ميگويد كه ايران اميدوار است قراردادهاي جديدي را امسال به امضا برساند. اما توليدي كه از اين توسعه اضافه ميشود و افزايش ظرفيتها تاثيري بر همكاري ايران با اوپك نميگذارد.
روز سهشنبه اعضاي اوپك براي توقف توليد به مدت ٩ ماه ديگر در جهت كاهش عرضه جهاني به توافق رسيده بودند. توافقي كه نه تنها حمايت ايران، بلكه حمايت كويت، قطر، عراق، عربستان سعودي، ونزوئلا، مكزيك و روسيه را با خود به همراه داشت.
زنگنه به اوپكيها اعتماد ميدهد كه برنامه افزايش ظرفيت توليد ايران مغايرتي با تصميم اعضاي مهمترين توليدكنندگان نفت جهان ندارد. به گفته وزير نفت تصميم اعضاي اوپك، تصميمي كوتاهمدت است و برنامه ايران براي افزايش ظرفيت توليد يك بخش از برنامه بلندمدت اين كشور است.
زنگنه كه با رقيب ايران يعني عربستان سعودي در جريان نشستهاي قبلي اوپك بسيار تنش داشته، ميگويد كه او خيلي شگفت زده شده كه يك همكاري خوب در بين اعضاي اوپك شكل گرفته است و اين همكاري با غير اوپكيها مثل روسيه براي فريز كردن توليد نفت تكميل شده است.
زنگنه در پايان خاطرنشان كرد: بعد از بيش از دو سال، من فكر ميكنم كه اين نخستين بار است كه ما نشست بدون بحث و جدلي را داشتهايم. من حدود ٢٠ سال است كه در اوپك هستم، اين نخستين بار است كه شاهد توافق ١٠٠ درصدي بين اوپك و غير اوپك هستم.
پ
برای دسترسی سریع به تازهترین اخبار و تحلیل رویدادهای ایران و جهان
اپلیکیشن برترین ها
را نصب کنید.
ارسال نظر