هادي حق شناس؛ كارشناس اقتصادي در روزنامه اعتماد نوشت: واقعيت مطلب اين است كه در سال گذشته از چند نگاه ميتوانستيم به رشد اقتصادي مثبت برسيم. نخستين نكته افزايش ميزان فروش نفت ايران بود كه در ٩ ماه كامل ميزان فروش طلاي سياه نسبت به مدت مشابه سال ١٣٩٤ بيشتر بوده و همچنين قيمت فروش آن هم افزايش داشت.
هادي حق شناس؛ كارشناس اقتصادي در روزنامه اعتماد نوشت: واقعيت مطلب اين است كه در سال گذشته از چند نگاه ميتوانستيم به رشد اقتصادي مثبت برسيم. نخستين نكته افزايش ميزان فروش نفت ايران بود كه در ٩ ماه كامل ميزان فروش طلاي سياه نسبت به مدت مشابه سال ١٣٩٤ بيشتر بوده و همچنين قيمت فروش آن هم افزايش داشت.
طبعا اين نكته بر رشد اقتصادي كشور موثر است. از طرف ديگر فصل كشاورزي خوبي سپري شد، خريد ١٥ هزار ميليارد تومان گندم مازاد كشاورزان و همچنين توليد ساير محصولات مانند برنج هم رشد خوبي داشت. در بخش صنعت نيز افزايش توليد خودرو در كنار افزايش رشد بخش گردشگري، همه دست به هم دادند تا رشد اقتصادي حاصل شود. بنابراين رشد اقتصادي ٩ ماهه سال گذشته كه از سوي بانك مركزي اعلام شده و نشاندهنده رشد اقتصادي بالاست، دور از ذهن نبود. البته نبايد فراموش كرد بخش عمده رشد اقتصادي ناشي از نفت بوده و همچنان رشد اقتصادي غير نفتي كشور متناسب با انتظار نيست. آن رشدي كه ميتواند اقتصاد ايران را احيا كند و منجر به افزايش اشتغال پايدار و رفاه اجتماعي شود، رشد اقتصادي بخش غير نفتي و مولد است.
به بيان ديگر رشد بخش صنعت، خدمات و كشاورزي ضامن توسعه پايدار است، اين سه بخش اگر رشد اقتصادي بالا داشته باشند، آثار به مراتب قويتر از رشد حاصل از نفت است. به نظر ميرسد امسال با توجه به افتتاح پنج فاز پارس جنوبي و پالايشگاه ستاره خليج فارس و خروج بنگاههاي مستقر در شهركهاي صنعتي شاهد رشد اقتصادي بخش واقعي خواهيم بود كه به اشتغال بيشتر هم منجر ميشود. انتظار اين است كه در سال جاري منابع اقتصادي نيز ناشي از سرمايهگذاري بخش خصوصي و منابع خارجي بيش از سال گذشته جذب اقتصاد ايران شود. اقتصاد كشور با توجه به رشد اقتصادي بالا سال گذشته و تورم يك رقمي، وارد سال جاري شد، به عبارت سادهتر با موتور روشن و سرعت مناسب وارد سال ١٣٩٦ شد و انتظار اين است كه سرعت رشد اقتصادي امسال بيشتر و مطمئنتر باشد.
قطعا در سال جاري رشد اقتصادي رقم كمتري از سال گذشته خواهد بود اما كيفيت آن بهبود خواهد يافت. از سوي ديگر راهكاري كه ميتواند به معيشت زندگي مردم ياري رساند و مردم معناي رشد را در زندگي خود حس كنند، اين است كه دولت كماكان سياست كاهش نرخ تورم را ادامه دهد، يعني اگر دولت امسال هم بتواند نرخ تورم را يك رقمي نگه دارد و با افزايش نرخ دستمزد كارگران و كاركنان بيشتر از تورم و رونق بخش واقعي اقتصاد، اين فاكتورها ميتوانند منجر به بهبود ملموس معيشت مردم و اقشار كم درآمد شود. بنابراين دو عامل كاهش نرخ تورم و افزايش رشد اقتصادي بخش واقعي اقتصاد در كنار يكديگر، عواملي كه سبب شد در چهار سال گذشته عملكرد اقتصادي دولت در زندگي مردم ملموس نباشد، به دليل تورمهايي بود كه هشت سال پيش از آن تجربه شد.
مجموع تورمهاي مقطع مذكور حدود ١٦٠ درصد بود در حالي كه درآمد كاركنان دولت در همان زمان حداكثر نصف نرخ تورم بود؛ لذا در چهار سال پس از آن حداكثر كاري كه دولت انجام داده بود افزايش قدرت خريد كاركنان معادل نرخ تورم همان چهار سال خودش بود، لذا همچنان سطح درآمدها به سطح سال ٨٤ و پيش از آن نرسيده است. به نظر ميآيد در دولت دوازدهم اين شكاف ترميم شود.
پ
برای دسترسی سریع به تازهترین اخبار و تحلیل رویدادهای ایران و جهان
اپلیکیشن برترین ها
را نصب کنید.
ارسال نظر