نبرد بر سر صندلی های هیئت رئیسه مجلس
اصلاحطلبان خرسند از پیروزی پیاپی در انتخابات ریاستجمهوری و شوراها، یکباره با لابیهایی در جهت تغییر هیئترئیسه به نفع اصولگرایان مواجه شدهاند.
روزنامه شرق: اصلاحطلبان خرسند از پیروزی پیاپی در انتخابات ریاستجمهوری و شوراها، یکباره با لابیهایی در جهت تغییر هیئترئیسه به نفع اصولگرایان مواجه شدهاند.
تیر و ترکش دیدار جمعی از نمایندگان مجلس با رئیس دولت اصلاحات حالا در انتخابات هیئترئیسه مجلس به ظهورر رسیده است؛ جایی که فراکسیون «مستقلان ولایی»، حامی علی لاریجانی، پس از آخرین نشستشان با فراکسیون اصولگرایان نزدیک به جبهه پایداری از ارائه فهرست مشترک خبر میدهند.
آنهم در شرایطی که تا همین چند روز پیش توافق شده بود تا شکل و شمایل هیئترئیسه کنونی حفظ شده و نهایت برای ورود زنان به هیئترئیسه چانهزنی شود. حالا براساس آخرین جمعبندیها، گفته میشود مستقلان ولایی و جبهه پایداری به فهرست مشترکی رسیدهاند و فراکسیون امید نیز برای هر ١٢ کرسی انتخابات هیئترئیسه مجلس فهرست جداگانهای خواهد داد. اینها گمانهزنیهای یک روز پیش از انتخابات هیئترئیسه است.
یکشنبه صبح صحن علنی مجلس شاهد برگزاری انتخابات هیئترئیسه خواهد بود و باید دید تا آنموقع گزینههای دیگری روی میز خواهد آمد یا نه؟ اگر ماجرا اینطور شود و لابیها تا دقیقه ٩٠ بر همین منوال باشد، به احتمال امیدیها نیز گزینه پیشنهادی مستقل خودشان را برای ریاست مجلس رو خواهند کرد. درهمینحال غلامعلی جعفرزادهایمنآبادی، نایبرئیس فراکسیون مستقلان ولایی، به ایلنا خبر داده که با حذف مطهری از هیئترئیسه مخالف است و با تمام توان از این الگوی آزادگی در مجلس دفاع خواهد کرد.
گویا گروهی از اصولگرایان بهدنبال آن هستند تا در دقیقه ٩٠ فرمان را بهسوی دیگری بچرخانند و حذف علی مطهری از سوی اتاق فکری در این جمع کلید خورده است. درهمینحال، نمایندگان فهرست امید از رفتوآمد برخی وزیران نزدیک به حزب «اعتدال و توسعه» گله دارند و آن را در بروز یکباره سناریوی چرخش «مستقلان ولایی» به سمت جبهه پایداریها بیتأثیر نمیدانند.
علی لاریجانی و فراکسیون متبوعش روز گذشته با جبهه پایداریها دیدار کرده و حالا احتمالاتی برای لابی با هدفِ حضور حمید حاجیبابایی در هیئترئیسه مجلس به گوش میرسد. تلاش اصولگرایان بر این متمرکز شده تا حاجیبابایی بر کرسی علی مطهری تکیه بزند. پس از دیدار جمعی از نمایندگان لیست امید با رئیس دولت اصلاحات، اصولگرایان تندروی مجلس از محمدعلی وکیلی و علی مطهری - اعضای هیئترئیسه - به هیئت نظارت بر رفتار نمایندگان شکایت کردند.
غلامرضا حیدری، از نمایندگان پیشکسوت در مجلس دهم، به «شرق» میگوید: «حضور علی مطهری بسیار ارزشمند است. فراکسیون امید بنا ندارد از حضور مطهری در کرسی نواب رئیس کوتاه بیاید. در سالهای گذشته اصولگرایانی دیدیم که در عمل اصلاحطلب محکمی شدند. در موضوع آقای لاریجانی هم شاهد همراهی خوبی از جانب ایشان بودیم؛ اما از آنطرف برخوردهایی دیده شد که گویا نمیخواهند واقعیت حضور اصلاحطلبان و معتدلانی را که به اصلاحطلبی نزدیک هستند، بپذیرند.
برای فراکسیون امید آقای علی مطهری خط قرمز است. مدتهاست شنیده میشود اینها بنا دارند مطهری را حذف کنند، اگر این ماجرا ادامه پیدا کند ما موضع خواهیم گرفت. جمعبندی کلی تا همین چند روز پیش حفظ وضعیت موجود هیئترئیسه بود؛ اما اگر اینها بخواهند برنامه دیگری داشته باشند، برای هر ١٢ نفر فهرست داده میشود. اگر آنها توجه نکنند و تمامیتخواهیشان را دنبال کنند، احتمال اینکه آقای لاریجانی حذف شود نیز وجود دارد».
بهرام پارسایی، سخنگوی فراکسیون امید نیز از تغییر دقیقه ٩٠ مذاکرات فراکسیون مستقلان ولایی با فراکسیون امید گله دارد و میگوید: «تا همین چندی پیش ما بر حفظ هیئترئیسه کنونی تأکید میکردیم؛ اما حالا یکباره ورق برگشته و اینکه جبهه پایداریها بخواهند با فراکسیون مستقلان - طرفدار لاریجانی - فهرست مشترک بدهند، برای ما معانی سیاسی مشخصی دارد. هنوز تا جمعبندی نهایی زمان مانده و امیدواریم اوضاع به سمت معقولی پیش برود».
عبدالکریم حسینزاده نیز به «شرق» میگوید: «ما بنا داشتیم با کمترین تنش و هزینه سیاسی رأیگیری برای هیئترئیسه را دنبال کنیم. حفظ وضعیت کنونی در دستور کار ما بود؛ اما اصولگرایان یکباره تغییر موضع دادند که شاید یکی از دلایل آن نگرانیها از پیروزی اخیر اصلاحطلبان در انتخابات ریاستجمهوری و شوراها بوده است. امیدواریم بزرگان اصولگرا موجب نشوند جمعبندیهای پیشین مبتنی بر گفتوگو و مذاکره ما به سمتوسوی دیگری میل پیدا کند».
فراکسیون امیدیها در هفتههای اخیر مدام با فراکسیون حامی علی لاریجانی در مجلس جلسههای هماندیشی داشتهاند. نخستین جلسه با حضور محمدعلی وکیلی، پروانه سلحشوری، محمدرضا تابش، الیاس حضرتی و عبدالکریم حسینزاده در مرکز پژوهشهای مجلس و با حضور کاظم جلالی، نماینده حامی علی لاریجانی برگزار شد. در آن جلسه بنا بر این بود تا هیئترئیسه کنونی حفظ شود.
جلسه بعدی فراکسیون امید مجلس با بهروز نعمتی، دیگر نماینده نزدیک به علی لاریجانی و با هدف حفظ وضعیت کنونی هیئترئیسه و تلاش برای ورود یک نماینده زن به هیئترئیسه برگزار شد. جلسه سوم رایزنیها در خلال برگزاری نشست علنی مجلس نشان از آن داشت که ورق تا حدودی بازگشته و «مستقلان ولایی» زمزمههایی از ورود نمایندگان فراکسیون اصولگرایی در هیئترئیسه بر زبان آوردند.
در جلسه فراکسیون امید با علی لاریجانی نیز به صراحت از حضور حمید حاجیبابایی در هیئت رئیسه سخن به میان آمد. آن هم جایگزینی او با علی مطهری. فراکسیون امیدیها این پیشنهاد را نپذیرفته و آن را تهدید وضعیت کنونی نواب هیئترئیسه دانستند.
روز گذشته نیز نشست مشترکی میان فراکسیون مستقلان ولایی و فراکسیون اصولگرایی برگزار شد. در آن نشست یکی از اعضای فراکسیون امید بهعنوان مستمع حاضر شده بود. برخی اصولگرایان میگویند این نشست رسمی نبوده و صرفا جلسهای برای رایزنی مقدماتی است. با این حال جمع بندیها نشان داد که این دو فراکسیون برای ارائه فهرست مشترک ٦-٦ به توافق رسیدهاند.
«امیدی»ها تأکید دارند که اگر مواضع فراکسیون نزدیک به لاریجانی همین باشد، آنها نیز به جای توافق بر هیئت رئیسه موجود، دست به کار شده و فهرستی تازه رو خواهند کرد. یکی از نمایندگان فراکسیون امید تأکید دارد که این جمعبندی نه جمعبندی دیروز که به احتمال زیاد سناریوی هفته پیش اصولگرایان برای تبانی علیه فهرست امید بوده است. او پیروزی قاطع اصلاحطلبان در انتخابات اخیر را در موضعگیری عجیب رئیس مجلس دخیل میداند.
انتخابات هیئترئیسه مجلس فردا برگزار میشود. جمعبندیها نشان میدهد که اصلاحطلبان از چرخش یکباره علی لاریجانی به سمت اصولگرایان تندرو شوکهاند. بهویژه اینکه جلسههای پیاپی آنها با مستقلان ولایی بر حفظ وضع موجود تأکید کرده است. حالا در وضعیتی که فراکسیون امیدیها در وزنکشی هیئترئیسه پیش نتوانستند برای ریاست مجلس قد علم کنند، باید دید در وضعیت کنونی به چه شکل برای رأیآوری مسعود پزشکیان یا گزینههای دیگر ریاست سهمخواهی خواهند کرد.
نزدیک به ٤٠ نماینده مستقلی که آرای مشخصی در وزنکشیهای سیاسی مجلس ندارند، کار اصلاحطلبان را برای پیشبینی وزنکشی سیاسی خود در انتخابات آتی هیئترئیسه دشوار کرده است.
ارسال نظر