قرارداد با عربستان و تبریک به ایران، کدام روی آمریکا را باور کنیم؟
استانداردهای دوگانه در سیاستهای امریکا بیش از هر زمانی در حال خودنمایی است.
روزنامه ایران: استانداردهای دوگانه در سیاستهای امریکا بیش از هر زمانی در حال خودنمایی است. از یک سو دونالد ترامپ طی سفر دو روزهاش به عربستان، مهمترین قرارداد تسلیحاتی امریکا و عربستان به ارزش ۱۱۰ میلیارد دلار را به امضا رساند و از سوی دیگر وزیر خارجه امریکا در بیانیهای که به مناسبت پیروزی حسن روحانی در انتخابات ریاست جمهوری ایران صادر کرد،به ایران درباره پرتاب موشک و آزمایشهای موشکی هشدار داد.
این در حالی است که عربستان کشوری است که به شهادت مجامع حقوق بشری در یمن دست به جنایات فجیعی علیه مردم این کشور زده و در مقابل ایران نه تنها کارنامهای سفید در چنین تهاجمهایی در سطح جهان دارد، بلکه تلاشها و آزمایشهای نظامیاش در جهت دفاع از خود است نه حمله به دیگران.
دونالد ترامپ که کمتر از یک سال پیش عربستان را کشوری توصیف کرده بود که گاوی شیرده است که باید شیر آن را دوشید، این هفته در سفر دو روزه خود به ریاض قراردادهای چندین میلیارد دلاری با سران عربستان امضا کرد که مهمترین آنها قراردادی بود که به موجب آن امریکا به عربستان ۱۱۰ میلیارد دلار تسلیحات شامل تانک، سامانه موشکی تاد و جنگندههای مختلف میفروشد. ترامپ در حالی این قرارداد را امضا کرد که اندکی پیش از آن رکس تیلرسون، وزیر امور خارجه امریکا با طرح ادعاهای واهی و خصمانه واشنگتن علیه کشورمان به انتخاب مجدد حسن روحانی واکنش نشان داد و در بیانیهای با تکرار این ادعا که ایران از تروریسم در منطقه حمایت میکند، آورد: آنچه ما امیدواریم این است که روحانی اکنون یک دوره جدید دارد و باید از آن برای برچیدن شبکه تروریسم ایران و پایان دادن به تأمین مالی شبکههای تروریستی استفاده کند. وی در ادامه ادعاهای خصمانه خود ابراز امیدواری کرد که رئیس جمهوری روحانی آزمایشهای موشکی بالستیک در ایران را متوقف کند. این در حالی است که حقایق نشان میدهد حامیان اصلی تروریسم در خاورمیانه و جهان، امریکا، غرب و متحدان منطقهای آنها هستند.
سایر قراردادهای امریکا و عربستان
در نخستین روز حضور ترامپ در عربستان، علاوه بر امضای توافق تسلیحاتی ۱۱۰ میلیارد دلاری بین واشنگتن - ریاض، توافقهای اقتصادی متعددی نیز امضا شد که برخی رسانهها از جمله سایت شبکه خبری الجزیره ارزش آنها را ۳۵۰ میلیارد دلار و برخی رسانههای دیگر مانند اسکای نیوز عربی ارزش آنها را ۵۰۰ میلیارد دلار اعلام کردهاند. عادل الجبیر، وزیر امور خارجه عربستان نیز در یک کنفرانس مطبوعاتی ضمن تاریخی خواندن سفر ترامپ به ریاض، توافقهای امضا شده میان دو کشور در جریان این سفر را بیسابقه اعلام کرد.دولت ترامپ همچنین به عربستان وعده داده است، خط مونتاژ برخی تولیدات دفاعی خود را به عربستان منتقل کند که از جمله آنها غولهای تسلیحاتی امریکا یعنی لاکهید مارتین، جنرال داینامیک، رایتون و جنرال الکتریک است.
امریکا طبق این توافق باید خط مونتاژ بالگردهای نظامی بلک هاوک را به عربستان منتقل کند. تحقیقات، برنامهریزی و ساخت ۵۰ درصد از نیازهای ارتش عربستان به انواع خودروهای زرهی شامل تانک و خودروهای سبک و سنگین نیز به امریکاییها واگذار شد که خط تولید این محصولات باید در داخل عربستان ایجاد شود.سعودیها نیز قرار است دستکم ۴۵ میلیارد دلار در بازارهای امریکا سرمایهگذاری کنند.
رقص شمشیر و سخنرانی برای اسلام
همان اندازه که رقص شمشیر، به ظاهر امریکایی، اتو کشیده، کت و شلوار پوشیده و کراوات زده دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ۷۰ ساله امریکا نیامد و او را در میان دشداشه پوشهای سعودی شمشیر به دست و ملک سلمان، پادشاه سعودی به وصلهای ناجور و سوژهای طنز برای عکاسان جهان تبدیل کرد، صحبت کردن از اسلام در جمع رهبران بیش از ۵۰ کشور مسلمان هم در قد و قوارههای رئیس جمهوری که در طول رقابتهای انتخاباتیاش مدام علیه مسلمانان شعار میداد و در ماه اول ورود به کاخ سفید نیز فرمان ممنوعیت ورود مسلمانان به خاک امریکا را صادر کرد، نبود.ظهر دیروز یکشنبه ترامپ در دومین و آخرین روز اقامتش در ریاض در مراسم ناهاری که مقامهای سعودی ترتیب داده و رهبران ۵۶ کشور مسلمان را نیز به آن دعوت کرده بودند، درباره اسلام سخنرانی و با محکوم کردن افراط گرایی ابراز امیدواری کرد، «چهره صلحآمیز اسلام» در جهان بروز و ظهور کند. گذشته از سابقه اظهارات ضد اسلامی ترامپ در جریان رقابتهای انتخاباتی و پس از ورود به کاخ سفید، سخنرانی روز گذشته رئیس جمهوری امریکا از دو جهت حائز اهمیت بود.
نخست آنکه نشان دهنده تغییر مواضع و ملایم شدن ادبیات او در قبال مسلمانان بود و هم امریکاییها و هم جامعه بینالملل بار دیگر دریافتند ترامپ دوران رقابتهای انتخاباتی با ترامپ رئیس جمهوری تفاوتهای بسیار زیادی دارد زیرا کسی که برای تهییج احساسات ملی امریکاییها میگفت «مسلمانان از امریکایی ها» متنفرند، نه تنها نخستین مقصد سفر خارجی خود را یک کشور مسلمان انتخاب کرد بلکه در عربستان در جمع سعودیها رقص شمشیر انجام میدهد.
نکته حائز اهمیت دوم درباره سخنرانی ترامپ در جمع رهبران کشورهای اسلامی این بود که او با الگوگیری از جورج بوش و باراک اوباما، رؤسای جمهوری سابق که در سالهای گذشته درباره اسلام سخنرانی کرده بودند، این اقدام را انجام داد و امیدوار بود با این کار از جهان اسلام که پس از فرمانهای مهاجرتی جنجال برانگیزش به خشم آمده بودند، دلجویی کند.
واکنش جبهه مقاومت یمن و لبنان
این توافقها در حالی است که مردم کشور یمن که حدود دو سال و دو ماه است هدف تجاوز هوایی عربستان و متحدان عربیاش قرار گرفتهاند و عزیزان خود را از دست داده و آواره و بیخانمان شدهاند، در روزهای شنبه و یکشنبه در اعتراض به سفر ترامپ به عربستان به خیابانها آمدند. آنها از منفعل بودن جامعه بینالملل در قبال جنایتهایی که در یمن رخ میدهد خشمگین هستند و توافق تسلیحاتی امریکا با عربستان را محکوم میکنند؛ توافقی که حاصلش ریختن بمبهای بیشتر بر سر مردم بیگناه، فقیر، گرسنه و بیخانمان یمن است. عبدالملک حوثی، رهبر انصارالله یمن دیروز یکشنبه در پیامی به شرکتکنندگان در این تظاهرات گفت، سفر ترامپ به عربستان و آنچه که اجلاس «سران اسلامی - امریکایی» خوانده میشود، در جهت خدمت به برنامههای امریکا و اسرائیل در راستای نابودی کشورهای عربی بعد از تضعیف و تقسیم آنهاست.
او در این پیام افزود: آنچه ترامپ و حاضران در نشست ریاض دنبال میکنند در دو نقطه تجلی مییابد؛ اول حمایت از اسرائیل و تحمیل آن و نابودی مسأله فلسطین و مسائل جهان عرب و تسلیم فلسطین به اسرائیل و امریکا، دوم در تقسیم و تجزیه کشورهای عربی و اسلامی تحت عناوین نژادی و طایفهای به دولتهای کوچک با هدف برداشتن خطر از سر اسرائیل. نقش عربستان و امارات نیز تأمین مالی این توطئههاست.سید هاشم صفیالدین، رئیس شورای اجرایی حزبالله لبنان نیز که همزمان با سفر ترامپ به عربستان نامش در فهرست سیاه امریکا و عربستان قرار گرفت، در واکنش به حضور ترامپ در ریاض گفت: محور مقاومت، ترسی از نشست عربی، اسلامی و امریکایی ندارد. این نشستها پایان خواهد یافت و این تنها محور مقاومت است که باقی خواهد ماند.
پ
ارسال نظر