گارد مجلس در مقابل وعدههای اقتصادی نامزدهای اصولگرا بستهتر از قبل شد؛ همزمان که علی لاریجانی برای سومین بار وعده افزایش یارانهها را غیرواقعی و امکانناپذیر خوانده، علی مطهری و جمعی دیگر از نمایندگان مجلس هم گفتهاند امکان اجرای این وعدهها وجود نخواهد داشت.
روزنامه ایران: گارد مجلس در مقابل وعدههای اقتصادی نامزدهای اصولگرا بستهتر از قبل شد؛ همزمان که علی لاریجانی برای سومین بار وعده افزایش یارانهها را غیرواقعی و امکانناپذیر خوانده، علی مطهری و جمعی دیگر از نمایندگان مجلس هم گفتهاند امکان اجرای این وعدهها وجود نخواهد داشت.
این در حالی است که سخنگوی دولت نیز روز گذشته گفت که در صورت افزایش مبلغ یارانهها به ۲۵۰ هزار تومان، قیمت حاملهای انرژی و بنزین هم ۶ برابر خواهد شد. نامزدهای اصولگرای انتخابات ریاست جمهوری اما همچنان معتقدند که وعده آنها برای افزایش دو تا سه برابری مبلغ یارانهها قابل اجراست و نگرانی دولت و طرفداران دولت ناشی از «ناتوانی» مدیریتی آنهاست. شعارهای اقتصادی همچون افزایش سقف یارانهها، ایجاد ۵ میلیون شغل در ۴ سال، اتمام مسکن مهر در طول یک سال و پرداخت کارانه ۲۵۰ هزار تومانی به افراد جویای کار در روزهای اخیر محور اصلی چالش رقابت بین دولت و رقبای انتخاباتیاش است.
لاریجانی: برای افزایش یارانه منابع نداریم
علی لاریجانی هر چند ورود مستقیم به صفکشیهای انتخاباتی پیش رو انجام نداده و تا اینجا در کنار گود ایستاده اما طی 10 روز اخیر، سه بار در نقد و نفی مستقیم شعارهای انتخاباتی رقبای دولت لب به سخن گشوده است. او دیروز در مراسم افتتاح سیامین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران گفت که «شعارها درباره افزایش یارانه بهصلاح نیست.» لاریجانی همچنین تأکید کرده که «منابع پرداخت این یارانه هم وجود ندارد.» این اما تمام سخن رئیس مجلس درباره وعده افزایش یارانهها نبود. او گفته است: «این مسأله از شئونات دولت نیست از شئونات مجلس است و مجلس با این روشها مخالف است. اکنون هم منابعی نیست اگر هم وجود داشت باید به چرخه تولید اختصاص یابد.» قبل از این هم برخی از نمایندگان مجلس از جمله غلامعلی جعفرزاده، عضو کمیسیون برنامه و بودجه تأکید کرده بود که مجلس با اتخاذ چنین تصمیمی برای افزایش میزان یارانه مخالف است. موضعگیری علی لاریجانی هر چند هنوز بازتابی در مواضع نامزدهای رقیب دولت نداشته و آنها کماکان روی شعارهای خود تأکید دارند اما این سؤال را به وجود آورده که در صورت پیروزی آنها، تکلیف اجرای شعارهایشان با وجود مخالفت مجلس چه خواهد
شد؟
نیم نگاه
سانسور سخنان لاریجانی در رسانههای اصولگرا
سخنان علی لاریجانی رئیس مجلس گویا به مذاق برخی رسانههای اصولگرا خوش نیامده است. لاریجانی روز دوشنبه افزایش یارانهها به ۲ یا ۳ برابر را ناممکن دانسته بود. روزنامههای کیهان، وطن امروز، همشهری و جوان که حامی نامزدهای اصولگرا در انتخابات هستند نه در صفحه اول و نه در صفحات داخلی خبر لاریجانی را منتشر نکردهاند. روزنامه رسالت دیگر رسانه اصولگرا خبر کوتاهی از رئیس مجلس در صفحه ۴ خود کار کرده که البته توضیحات لاریجانی درباره غیر ممکن بودن افزایش یارانهها به ۲ یا ۳ برابری را سانسور کرده است. کاری که روزنامه جام جم هم مشابه آن را انجام داده است. ارگان مکتوب صداوسیما در ستون صفحه ۲ خود خبر لاریجانی را منتشر کرده بدون آنکه اشارهای به سخنان یارانهای او کرده باشد. گفتنی است دو نفر از نامزدهای اصولگرا وعده افزایش یارانهها را دادهاند.
علی مطهری:مجلس افزایش یارانه ها را تصویب نمی کند
همزمان با سخنان علی لاریجانی، علی مطهری نیز در گفتوگو با «خانه ملت» به انتقاد از وعده افزایش سه برابری یارانهها پرداخت و گفت که چنین اقدامی با توجه به شرایط کشور امکانپذیر نیست. نایب رئیس مجلس تأکید کرد که منابع برای افزایش یارانه نقدی وجود ندارد، مگر اینکه قیمت حاملهای انرژی به دو یا سه برابر افزایش یابد.
وی با اشاره به وعدههای انتخاباتی برخی کاندیداها برای افزایش یارانههای نقدی گفت: کاندیداها باید وعدهها و شعارهای تحققپذیر و واقعی را مطرح کنند، چرا که وعدههای غیرواقعی سبب افزایش توقعات مردم و سرخوردگی آنها با تحقق نیافتن این وعدهها میشود. نماینده تهران در مجلس با بیان اینکه وعده افزایش یارانههای نقدی به هیچ وجه انجام شدنی نیست، افزود: حتی اگر این وعده بخواهد عملی شود، پس از تصویب مجلس قابلیت اجرا خواهد داشت. مطهری ادامه داد: دولت گذشته برای پرداخت همین مقدار یارانه 45 هزار تومانی، 17 هزار میلیارد تومان کسری بودجه پیدا کرد و از سایر منابع برای پرداخت آن استفاده کرد که نوعی بی انضباطی مالی در کشور ایجاد شد. وی با بیان اینکه افزایش یارانه نقدی مشکلات کشور را افزایش میدهد، یادآور شد: اصل پرداخت یارانه نقدی برخلاف اقتصاد مقاومتی است و یک کاندیدای واقعبین کسی است که اعلام کند که من یارانه را غیر از خانوادههای تحت پوشش سازمانهای حمایتی و افراد از کار افتاده، قطع میکنم. نایب رئیس مجلس با تأکید بر اینکه منابع برای افزایش یارانه نقدی در کشور وجود ندارد، تصریح کرد: تنها میتوان با افزایش دو یا سه برابری
قیمت حاملهای انرژی، میزان یارانه نقدی را افزایش داد که این اقدام فشار مضاعفی بر مردم وارد میکند که مجلس اجازه چنین اقدامی را به هیچ دولتی نمیدهد.
در همین حال غلامرضا کاتب رئیس فراکسیون تولید و اشتغال مجلس هم در گفتوگویی با خبرگزاری ایسنا به نقد شعار اشتغال 5 میلیون نفری طی چهار سال پرداخته و گفته که «شعار ایجاد اشتغال به تنهایی، یک دروغ است.» او موضوع اشتغال را مسألهای فرادولتی و مربوط به نظام دانسته و تأکید کرده است: «در صورتی که اتحاد ملت و تمامی قوا وجود نداشته باشد، نمیتوان این مسأله را حل کرد.» یک روز قبل از این موضعگیریها هم بهروز نعمتی، سخنگوی هیأت رئیسه مجلس در گفتوگو با خبرگزاری «خانه ملت» با تأکید بر اینکه «نقدینگی کشور اجازه افزایش وام ازدواج را نمیدهد»، از نامزدهای انتخاباتی خواسته بود برای تبیین شعار افزایش میزان یارانهها محل تأمین منابع مالی مورد نیاز آن را هم شفافسازی کنند. وی گفته بود: «نقدینگی کشور و بانکها اجازه نمیدهد که وعده برخی کاندیداها مبنی بر افزایش وام ازدواج عملیاتی شود، لذا این شعار از جمله شعارهای تحقق نیافتنی کاندیداها است.»
به گفته این نماینده تهران، طرح مباحثی مانند افزایش سه برابری یارانه برای جمعآوری و جذب تعداد رأی بیشتر است، اما عملاً چنین اتفاقی رخ نمیدهد، چرا که پرداخت یارانه نقدی حجم زیادی از بودجه و درآمدهای نفتی و مالیاتی کشور را میبلعد.» نعمتی تأکید کرده بود: «در حال حاضر منابعی برای افزایش یارانه نقدی وجود ندارد، بنابراین کاندیداهایی که وعده افزایش یارانه میدهند، باید شفافسازی کنند که منابع آن از چه محلی تأمین میشود.» وی با بیان اینکه زمان طرح شعارهای پوپولیستی اتمام یافته و مردم به دنبال حاکمیت عقلانیت در کشور هستند، گفته بود: «نگاه واقعبینانه نسبت به هدفمندی یارانهها حذف پرداخت یارانه نقدی به دهکهای بالای درآمدی است.» دیروز همچنین بهروز بنیادی، نماینده کاشمر هم با غیرعملی خواندن وعدههای اقتصادی نامزدهای رقیب دولت به خبرگزاری «ایرنا» گفت: «انتظار میرفت نامزدها که قصد تکیه بر مسند ریاست جمهوری را دارند، حداقل یک بار برنامه ششم توسعه را مطالعه میکردند تا با دادن برخی وعدههای غیرعملی، درصدد جلب آرای مردم برنیایند.»
مخالفت مجلس، سد راه وعدههای اقتصادی کلان
نامزدهای رقیب دولت طی روزهای گذشته همچنان بر موضع خود درخصوص افزایش میزان یارانهها و شعارهای اقتصادی مشابه تأکید دارند. این نامزدها میگویند که برداشت منتقدان و مخالفان این شعارها از شرایط عملیاتی چنین وعدههایی اشتباه است و اگر آنها سکان هدایت دولت آینده رادر دست بگیرند، میتوانند شرایط مساعد برای تحقق وعدههای امروز خود را ایجاد کنند.
منتقدان این شعارها هم بر تأثیر اجرای طرحهایی مثل هدفمندی یارانهها و مسکن مهر در دولت گذشته بر نرخ تورم تأکید دارند و معتقدند که افزایش مجدد سرعت اجرای این دست سیاستها باز هم اقتصاد را با مشکلاتی مشابه مواجه خواهد کرد. اما در این بین هنوز موضوع پاسخ داده نشده که فارغ از اختلاف نظرهای کارشناسی، نامزدهای رقیب دولت با موضع مخالف مجلس با چنین اقدامات و طرحهایی چه خواهند کرد؟
پ
برای دسترسی سریع به تازهترین اخبار و تحلیل رویدادهای ایران و جهان
اپلیکیشن برترین ها
را نصب کنید.
ارسال نظر