سیدجلال ساداتیان در روزنامه ارمان نوشت: در پی سلسه اقدامات مربوط به اجرای توافقنامه جامع اتمی ایران با کشورهای۱+۵ به عنوان اعضای دائم شورای امنیت، اکنون بخشهای فنی و اجرایی نحوه فعالیتها و بازطراحی برخی از این پروژهها به مراحل اجرایی خود نزدیک شده است.
سیدجلال ساداتیان در روزنامه ارمان نوشت: در پی سلسه اقدامات مربوط به اجرای توافقنامه جامع اتمی ایران با کشورهای۱+۵ به عنوان اعضای دائم شورای امنیت، اکنون بخشهای فنی و اجرایی نحوه فعالیتها و بازطراحی برخی از این پروژهها به مراحل اجرایی خود نزدیک شده است.
درحقیقت الزامات یا آنچه به عنوان انضمام توافقنامه مورد تایید قرار گرفت، بخشهای تولیدی، علمی و... را در برداشت که این بخشها باید از سوی مقامات کشورهای مقابل مورد تایید قرار میگرفت. در این میان آب سنگین اراک از همان ابتدا در مذاکرات مورد تردید قرار گرفت؛ زیرا کشورهای مقابل به ویژه آمریکا بر این باور بودند که اورانیوم غنی شده حاصل از این پروژه میتواند تردیدهایی را در بهکارگیری صلحآمیز انرژی اتمی ایجاد کند. به همین دلیل آمریکا و چین پیشنهاد کردند تا آب سنگینی با شیوه جدید، کیفیت بالا و با استفاده از تجهیزات مدرن ایجاد شود که در نهایت آن را مورد اجرا قرار دهند. بدین ترتیب قبل از انعقاد قرارداد باز طراحی رآکتور اراک با اتحادیه اروپا، روسیه و چین مذاکراتی صورت گرفت که پس از گفت وگوهای متمادی در نهایت ایران با طرفهای چینی موفق به امضای این قرارداد شد. قرارداد بازطراحی آب سنگین اراک بیانگر این مهم است که مساله برجام در ابعاد مختلف خود پیش میرود. بدین مفهوم که برجام دستاوردهای ملموس و فوری با خود به همراه داشت؛ یکی از این دستاوردها تصویب قطعنامه ۲۲۳۱ و لغو شش قطعنامه قبلی و تحریمهای وسیع ضد ایرانی شد.
بنابراین سیاست اعتدالی دولت روحانی، تلاش وزرات امور خارجه ایران و سازمان انرژی اتمی کشور با خود موفقیتهای بسیار بزرگی به ارمغان آورد که نمیتوان به هیچ روی از آن غافل بود. امروز اروپاییها در ابعاد مختلف فعالیتها و روابط تجاری، فرهنگی و سیاسی را با جمهوری اسلامیهمکاری میکنند. رفت و آمدها برای سرمایهگذاری در ابعاد مختلف به ویژه اقتصادی طی یک سال و نیم گذشته تا امروز همچنان ادامه دارد. با رفع تحریمها ایران موفق شد که در رقابتهای اقتصاد جهانی، نیازمندیهای اصلی خود را با قیمتهای مناسب خریداری کند، در نهایت رفع تحریمها حذف دلالان و واسطهها را از چرخه صادرات و واردات کشور به دنبال داشت.
زیرا با حذف واسطههای اقتصادی، ایران دیگر ناگزیر نبود کالاهای مورد نیاز خود را با دو برابر قیمت معمول در بازارهای جهانی خریداری کند. علاوه بر آن در پی تحریمها بازار نفت و گاز ایران شرایط خاص خود را پیدا کرد و صادرات نفت از رقم کمتر از یک میلیون بشکه در روز امروز تقریبا به رقمی بیش از دو میلیون بشکه در روز افزایش یافته است.
در حقیقت قبل از تحریم، ایران روزانه دو و نیم میلیون بشکه نفت صادر میکرد که این میزان تا توافق موقت ژنو به یک میلیون رسیده بود اما از ٢٧ دی ماه ۹۴ که تحریم نفتی برداشته شد فروش و صادارت نفت ایران به یک میلیون و ٧٠٠ هزار بشکه در روز رسید، امروز این رقم بنا به اظهارات مقامات عالی کشور به بیش از دو میلیون افزایش یافته است. اما اکنون قرار داد بازطراحی رآکتور اراک به عنوان یکی دیگر از اقدامات مهم و قابل توجه دولت روحانی گامی در جهت به رسمیت شناخته شدن فعالیتهای اتمی ایران و ورود رسمی کشور به شمار باشگاههای اتمی جهانی قلمداد میگردد که این خود جایگاه ایران را در صنعت هستهای جهان افزایش میدهد.
پ
برای دسترسی سریع به تازهترین اخبار و تحلیل رویدادهای ایران و جهان
اپلیکیشن برترین ها
را نصب کنید.
ارسال نظر