جهانگیری: آیت الله هاشمی هنوز هم می تواند در جامعه نقش ایفا کند
معاون اول رئیسجمهوری با بیان اینکه هاشمی به حق یاور و مشاور امینی برای امام و رهبری بود، گفت: او متفکر بزرگی بود که ده ها جلد کتاب درباره قرآن نوشته باشد و اولین اثرش درباره امیر کبیر باشد کم داریم.
وی افزود: تبیین تاریخی جایگاه کسی که نقش ایجابی او در ابتدای انقلاب تا امروز اهمیت فراوانی دارد، لازم است. هاشمی سیاستمداری است که میراث فکری و سیاسی اش سرمایه مفیدی برای انقلاب اسلامی ما است.
معاون اول رئیسجمهوری با بیان اینکه هاشمی به حق یاور و مشاور امینی برای امام و رهبری بود، گفت: او متفکر بزرگی بود که دهها جلد کتاب درباره قرآن نوشته باشد و اولین اثرش درباره امیر کبیر باشد کم داریم.
وی افزود: امروز هاشمی به یک سرمایه نمادین برای کشور و ملت تبدیل شده است و درواقع او جزو همان شخصیت هایی بود که آنان را به عنوان ستون خیمه یک جامعه و مهمترین عامل برای جلوگیری از فروپاشی اجتماعی در یک کشور می شناسند و به اعتقاد من او هم چنان هم میتواند این نقش را در جامعه ایفا کند.
وی با اشاره به اینکه هاشمی در دوران انقلاب، جنگ و سازندگی و ... نقش بزرگی را ایفا کرد، گفت: در منظومه فکری هاشمی هیچ بنبستی وجود ندارد، چرا که او سیاستمداری است که از ابتدای ورودش به مسئولیت تا آخر عمر با برکتش در هر مسئولیتی قرار میگرفت به آن اعتبار میبخشید و حضور هاشمی در قدرت سیاسی از ابتدای انقلاب از او نقشی بی بدیل در موازنه میان جریانهای سیاسی میبخشید.
جهانگیری با بیان اینکه هاشمی را میتوان موسس جریانهای سیاسی بعد از انقلاب دانست، گفت: شاید از جهت اداری، استفاده از تعبیر موسس درست نباشد اما هاشمی واقعا موسس جریانهای سیاسی انقلاب بود. او وقتی به معاونت وزارت کشور دولت موقت رفت آنجا را تبدیل به کانون مهمی کرد و زمانی هم که رییس مجلس شورای اسلامی شد، واقعا مجلس در راس امور قرار گرفت تا جایی که تصمیمگیری درباره مسائل و مشکلات مهم و حل و فصل آنان به مجلس سپرده شد.
معاون اول رئیسجمهور با اشاره به جایگاه قوه مجریه در ریاست جمهوری هاشمی، اظهار کرد: پس از جنگ شاهد اقتدار دولتی هستیم که آیت الله هاشمی در راس آن قرار گرفته است، در این دوره بنیاد کارهای بزرگی از جمله برنامهریزی برای توسعه و جذب سرمایه گذاری خارجی گذاشته می شود که تا آن زمان در جمهوری اسلامی کمتر به آن پرداخته شده بود.
وی ادامه داد: وقتی امام از دنیا رفت، هاشمی در مجلس خبرگان آن کار بزرگ را انجام داد، در حالی که کسانی که امروز هاشمی را به ضدیت با رهبری متهم می کنند، خودشان گزینههای دیگری را برای رهبری مطرح کرده بودند.
وی با اشاره به تأسیس دانشگاه آزاد بنا به پیشنهاد هاشمی رفسنجانی، گفت: تاسیس دانشگاه آزاد هم یکی از همان فعالیت های ماندگار آیت الله هاشمی است که امروز شاید یکی از بزرگترین دانشگاه های دنیا باشد.
معاون اول رئیسجمهوری با یادآوری نقش هاشمی در پذیرش قطعنامه پایان جنگ، اظهار کرد: آیت الله هاشمی این شجاعت را داشت که در زمانی که فاو از دست رفته بود و موضوع پذیرش قطعنامه مطرح شده بود، به امام آن پیشنهاد درباره قبول مسئولیت پذیرش قطعنامه را داد.
جهانگیری با بیان اینکه تاریخ تاسیس مجمع تشخیص مصلحت نظام پیش و پس از حضور هاشمی رفسنجانی تفاوت فراوانی دارد، اظهار کرد: رویکرد آیتالله هاشمی بسیار روشن بود و برای مردم در این رویکرد جایگاه ویژه ای را در نظر می گرفت چرا که انتخابات در جمهوری اسلامی، جایگاه تعیین کننده ای دارد و تمامی مسئولان آن به صورت مستقیم و یا غیر مستقیم توسط مردم انتخاب می شوند.
وی ادامه داد: همانطور که امام (ره) هم در زمان جنگ اجازه ندادند انتخابات برگزار نشود و رهبری نیز همواره با رعایت حق الناس در انتخابات تاکید کرده اند، آیت الله هاشمی نیز خود را در برابر رای مردم قرار داده است و شاید هیچ مسئول دیگری در جمهوری اسلامی خود را به اندازه ایشان در معرض رای مردم قرار نداده باشد.
جهانگیری با بیان اینکه آیت الله هاشمی در سه انتخابات مورد هجمه نیروهای سیاسی قرار گرفت اظهار کرد: آیت الله هاشمی در انتخابات مجلس ششم مورد هجمه قرار گرفت اما تا آخرین لحظه در صحنه ماند و وقتی که بنا به دلایلی لزومی به حضور در مجلس شورای اسلامی ندید از سمت نمایندگی استعفا داد. همانطور که در انتخابات هشتاد و چهار هم مسائلی را درباره انتخابات مطرح می دانستند اما ترجیح دادند که سکوت کنند و وارد این مسائل نشوند.
معاون اول رئیس جمهوری با اشاره به انتخابات سال ۹۲ اظهار کرد: من در انتخابات آن سال مسئول ستاد انتخابات آیت الله هاشمی بودم و هیچ وقت فکر نمی کردم که ممکن است که ایشان رد صلاحیت شود. اما این اتفاق افتاد و ما شوکه شدیم و با خود فکر کردیم که چه اتفاقی بعد از آن می افتد.
وی ادامه داد: من فردای آن روز به حضور آیت الله هاشمی رسیدم و گفتم نظر شما درباره رد صلاحیت تان چیست؟ که ایشان به من پاسخ داد من همان هاشمی دیروزم و هیچ فرقی نکرده ام و رویکردم هم نسبت به نظام و انقلاب تغییری نکرده است. بروید و ستاد را جمع کنید. آیت الله هاشمی نه شکایتی کرد و نه قهر کرد بلکه کوشید تا دوست دیگرش را با همراهی مردم رئیس جمهور کند.
معاون اول رئیس جمهوری با تاکید بر اینکه هاشمی رفسنجانی همواره به جوانان توجه می کرد گفت: آیت الله هاشمی با وجود سن بالایی که داشت، کهنه نمیاندیشید بلکه نو اندیش بود و برای مدیریت کشور پرکار بود به شکلی که در همان سن بالا هر چه قدر نیاز بود برای اداره مسائل و مشکلات و حل و فصل آنها وقت می گذاشت.
جهانگیری با بیان اینکه نواندیشی آیت الله هاشمی سبب شده بود که جامعه جوانان روز به روز به او بیشتر احساس نزدیکی کنند گفت: این امر در تشییع جنازه پرشور ایشان هم مشخص بود و اینکه آیت الله هاشمی حلقه وصل است نه فسخ.
معاون اول رئیس جمهوری در بخش دیگری از سخنانش با تاکید بر اینکه همه هاشمی را گوش شنوای نظام می دانستند اظهار کرد: او به تعبیر دوستی، یک پل بود نه یک دیوار؛ او نقطه وصل جریان های سیاسی بود و مانع از این می شد که جریانی بخواهد دیگری را حذف کند و به همین دلیل شاهد این بودیم که در دورهای جریان چپ به ایشان انتقاد داشت و در دورهای هم جریان راست به ایشان حمله میکرد چرا که هر دو در زمانهایی به دنبال این بودند که جریان مقابلشان را از صحنه حذف کنند.
جهانگیری با تاکید بر اینکه ما امروز نیازمند اجرای عقلانیت و اعتدال در کشور هستیم اظهار کرد: ما در شرایط بسیار خاصی قرار گرفتهایم. در امریکا تندروها به قدرت رسیده اند و مسائل منطقه و وضعیتی که کشورهایی چون سوریه، یمن، عراق و بحرین با آن مواجه هستند وضعیت نابسامانی را به وجود آورده است. در داخل نیز با چالش های بزرگی در بخش سیاسی و اقتصادی و اجتماعی مواجه هستیم که در این وضعیت نیازمند عقلانیت و اعتدال هستیم.
وی ادامه داد: امروز غیبت آیت الله هاشمی به وضوح نمایان است و ما نیازمندیم که دهها نفر مثل او در کشور بیاندیشند چرا که او به نظام علاقهمند بود و او به جایگاه رهبری و نظام اهمیت زیادی میداد.
جهانگیری با بیان اینکه آیتالله هاشمی در آخرین سخنرانیاش بار دیگر به موضوع انتخاب رهبری در سال ۶۸ اشاره کرد، گفت: ایشان در آن سخنرانی بار دیگر موضوع عزل آیت الله منتظری، تاکید امام بر راضی کردن آیت الله خامنهای برای رهبری نظام و انتخاب ایشان به عنوان رهبر در مجلس خبرگان را مطرح کرد و امروز نیز ما اگر می خواهیم از نظام خود حراست کنیم همه باید زیر چتر رهبری جمع شویم.
معاون اول رئیس جمهور با بیان اینکه کسی در انقلابی بودن هاشمی شک نداشت اظهار کرد: او انقلابی بود اما چون زمان شناس بود بنا بر مقتضیات زمانه عمل میکرد و هیچ گاه در گذشته نمیماند بلکه نگاهش به آینده بود.
وی در پایان با ابراز امیدواری نسبت به ادامه راه هاشمی رفسنجانی در اداره امور کشور اظهار کرد: آیت الله هاشمی علاقهمند به حفظ نظام بود و همین عاملی بود که در سال ۸۸ و پس از آن در مقابل هر عملی که عدهای انجام می دادند تا وی را وادار به عکس العمل کنند صبور بود و شکایتی نمیکرد.
نظر کاربران
مثل پیراهن عثمان