وعده یارانه، غیر اخلاقی است
دموكراسي به عنوان آخرين روش عقلاني بشر براي جابهجايي مسالمتآميز قدرت و اخلاق به عنوان مهمترين شاخص تمايز نوع بشر از موجودات در منازعه جدي قرار دارند.
در ايران اوضاع چگونه است؟ اگر رقابت و محتواي آن و مچگيري از رقيب، منهاي اخلاق است ميتوانيم بگوييم كه ما به جاي «مردمسالاري ديني» به «دموكراسي» روي آوردهايم. حاكميت اخلاق در صحنه انتخابات مهمترين شاخص تمايز مردمسالاري ديني با دموكراسي است. حال بايد ديد كدام بر ما حاكم است؟ در دموكراسي اصالت از آن «قدرت» است كه البته از طريق اكثريت منتقل ميشود، اما در مردمسالاري ديني اصالت از آن «خدمت» است كه آن هم از طريق اكثريت منتقل ميشود. به همين دليل مهمترين آورده عملي سياست توسط حضرت امام «تحول در مفهوم قدرت» بود. امام ثابت كرد كه ميشود در رأس قدرت بود، اما از مواهب دنيايي آن محروم ماند تا جوهره خدمت جايگزين اصالت قدرت شود و اخلاق مستدام بماند.
ممكن است يك كانديدا افزودن 500 هزار تومان به يارانه عمومي را به ساختن 100 بيمارستان ترجيح دهد. چرا؟ چون آن 500 تومان بيشتر از 100 بيمارستان رأيساز است. بنابراين اصالت ماندن در قدرت و احساس بيآبرويي در صورت شكست از شاخصههاي مردمسالاري ديني نيستند. در نظام ديني مسئوليت موهبت الهي جهت اختيارات بيشتر و خدمت بيشتر است، اما اگر سامان اداره كشور صرفاً بر اين روال چيده شد كه نقشه راه ماندن در قدرت محقق شود ما به دموكراسي غربي تن دادهايم و اينجاست كه ممكن است مخالفت با سياستهاي كلي نظام و عبور از خطوط قرمز را نوعي شجاعت و واجد اسطوره شدن بدانيم و اين تجربه در ساليان اخير در تابلوي انتخاباتي ايران نقش بسته است.
در مردمسالاري ديني قدرت به مثابه طعمه نيست كه چند صباحي به ما رسيده است و بايد حداكثر شير را از آن دوشيد، اما در غرب حضور چند صباح در قدرت تضمينكننده حيات اقتصادي تا آخر عمر است و اگر ما چنين بوديم و مدت حضور در قدرت را موعد رله كردن امكانات به حوزه خصوصي دانستيم از مردمسالاري ديني گذر كردهايم.
بناي رفيع نظام جمهوري اسلامي اگر بر اخلاق استوار نباشد نه تنها به تمدن نوين اسلامي رهنمون نميشويم كه در هويت غربي گرفتار خواهيم شد. مقام معظم رهبري در خرداد 1393 و در حرم امام فرمودند: «كسي گمان نكند امام مردمسالاري را از جايي به عاريت گرفت. امام مردمسالاري را از درون دين آورد.» اگر مردمسالاري ما از درون دين است پس روح حاكم بر آن اخلاق است و البته بسياري از سياسيون وقتي در معرض تهمت و تخريب قرار ميگيرند به اخلاق توصيه ميكنند، اما خود آنان نيز «چون به خلوت ميروند آن كار ديگر ميكنند». بدون ترديد وجه پيونددهنده مردم و حاكمان در نظام ديني اخلاق است و هيچ چيز به اندازه دموكراسي به آن آسيب نميرساند، مگر اينكه مردمسالاري ديني را با ترازي كه امام ميخواست، بپذيريم. «همه چيز براي خدا» ميعادگاه عقد وصال اخلاق و سياست در مردمسالاري ديني است.بپذيريم. «همه چيز براي خدا» ميعادگاه عقد وصال اخلاق و سياست در مردمسالاري ديني است.
نظر کاربران
بقایی مخواد به مردم خدمت کنه نه به اختلاص گران ومفسدان
اقا اجازه؟ اگه غیر اخلاقیه پس به منکرات مربوط میشه شما دخالت نکنید . اقای منکرات خودت یه لطفی بکن
زورتان میاد پولی که حق مردم هست بهشون بدین دردتان شده فقط یارانه یارانه خجالت بکشید چرا ازبیکاری فقرفلاکت اختلاص خوش گزرونی اقا زاده ها چیزی نمینویسید دردشان شده فقط یارانه بدبختا