دلال ها چطور پول درمیآورند؟
افزایش قیمت میوه در روزهای نزدیک به عید و سال جدید یکی از مهمترین مسئله های سبد خرید خانوارهای ایرانی بود. در این گزارش نگاهی به کسب و کار متفاوت دلالها انداختیم.
قیمت میوه از باغ تا مغازه پنج برابر می شود
سال گذشته مدیر عامل باغداران ایران مطلبی عجیب را عنوان کرد که مایه بهت افراد زیادی شد. خبری مبنی بر اینکه قیمت میوه از زمانی که در باغ ها و سر زمین توسط کشاورزان چیده می شود تا زمانی که به دست فروشنده می رسد با پنج برابر افزایش قیمت مواجه می شود. این در حالی است که به عنوان نمونه شما اگر یک میوه ای مثل سیب را در مغازه یا بازار میوه با قیمت ۶هزار تومان خریداری می کنید همین میوه از باغدار با قیمت ۱۲۰۰ تومان خریداری می شود. چیزی که اگر دنباله آن را بگیرید متوجه خواهید شد که در این بین دلال ها و واسطه ها بیشترین سود و کشاورزها با وجود بیشترین زحمت کمترین سود را به جیب می زنند.
کشاورزان محصولشان را پیش فروش می کنند
پروسه خرید و فروش از تولید تا مصرف انقدر شبکه گسترده و پیچیده ای دارد که وقتی درباره آن پرس و جو می کنیم به نرخ و درصد ثابتی از افزایش و کاهش قیمت ها دست پیدا نمی کنیم؛ تا جایی که یکی از کارکنان میوه و تره بار برایمان از تعداد زیاد واسطه ها حرف می زند.« هر واسطه ای به خاطر حمل بار با محدودیت رو به رو است؛ برای همین نهایت یک یا دوتن را می تواند از نفر قبلی یا باغدار خریداری کند و آن را به نفر بعد بفروشد. این در حالی است که همیشه کشاورز و باغدار کمترین سود را از محصول خود می برند. در بیشتر موارد کشاورز به خاطر اینکه بتواند خرج پرورش، آبیاری و کود زراعت خودش را به دست بیاورد مجبور است که قبل از به ثمر رسیدن میوه اش آن را به دلال پیش فروش کند.»
بعضی از دلال ها محصول را خودشان به خودشان می فروشند
اما این روند به همین جا ختم نمی شود تا جایی که یکی از باغداران وکارکنان میوه و تره بار درباره منفعت طلبی برخی از واسطه ها و دلال ها این طور می گوید.« هر دلالی وقتی یک محصول را می خرد طبیعتا در زمان فروش باید مبلغی را به آن اضافه کند و سودش را به دست آورد که بیشترین سهم از این سود آوری نصیب دلال و مغازه دار می شود. به عنوان مثال مغازه دار اگر یک محصول را کیلویی ۳هزار تومان به مشتری می فروشد خودش احتمالا آن را کیلویی ۲۲۰۰تومان می خرد؛ ولی در کنار این موضوع کشاورزی که محصولش را پیش فروش کرده باید به امید درصدی باشد که دلال از فروش محصولش به دست می آورد برای همین هم هست که در بسیاری از موارد دلال ها به اصطلاح محصول کشاورزی را خودشان به خودشان می فروشند. یعنی محصول را به کسی نمی فروشند ولی در عوض؛ یک درصد از سود فرضی آن محصول را به باغدار می دهند تا بعدا خودشان آن را باقیمت بیشتری به فروش برسانند.»
تعطیلی عمده فروشی ها به خرده فروشی ها می رسد
یکی از نوسان های شدید چند وقت اخیر در حوزه میوه تره بار به ایام پیش از عید بر می گردد که خود این امر می تواند دلایل متفاوتی داشته باشد که بسیاری در باره افزایش قیمت میوه و تره بار این طور ذکر می کنند که دلیل آن بسته بودن بازارهای عمده فروشی و نبودن کارگران و کارکنان میادین میوه است که این موضوع به مرور باعث می شود تا مردم آثار آن را در خرده فروشی ها و میوه فروشی ها نیز ببینند.
نظر کاربران
از طریق قاچاق برشکست کردن تولید داخل وخوردن حق مردم
واقعا اوضاع شیر تو شیری شده.اکثر ما مردم درآمد ثابت نداریم حداقل دولت یه فکری واسه میوه و تره بار باید انجام بده