نشانه رونق در بخش صنعت
آمارهای منتشر شده شاخص بهای تولیدکننده نشان میدهد که شاخص قیمت تولیدکننده در اسفندماه سال ۹۵ به رقم ۴/ ۲۳۵ واحد رسیده که نسبت به بهمن ماه ۷/ ۰ درصد افزایش داشته است.
همچنین، آمارهای بانک مرکزی نشان میدهد که نرخ رشد نقطه به نقطه شاخص بهای تولیدکننده در اسفندماه به ۱/ ۹ درصد رسیده است. این رقم در بهمن ماه معادل ۹/ ۸ درصد گزارش شده بود. تورم نقطه به نقطه تولیدکننده از خردادماه که معادل ۶/ ۱ درصد گزارش شده بود (کمترین میزان از زمان انتشار آن) تا انتهای سال روند صعودی در پیش گرفته و ۵/ ۷ واحد درصد افزایش یافته است. بنابراین، گزارشهای جدید بانک مرکزی نشان میدهد که تورم نقطه به نقطه بهای تولیدکننده نسبت به ماههای قبل همچنان افزایشی بوده است. کارشناسان معتقدند افزایش مجدد سطح تورم تولیدکننده میتواند نشانهای از خارج شدن تولید از حالت انقباضی بوده و بهعنوان تحرک در بازار فروش، محصولات تولیدی و نیز افزایش سطح عمومی قیمتها تفسیر میشود.
اثر تورم تولیدکننده
شاخص بهای تولیدکننده (Producer Price Index) که به شکل اختصار به PPI مشهور است، یکی از شاخصهای قیمتی است که اطلاعاتی را درخصوص قیمت دستهای از کالاها و خدمات ارائه میکند. این شاخص میزان تغییر قیمت کالا و خدمات را که ازسوی تولیدکنندگان خرید و فروش میشود، اندازهگیری میکند. از اینرو، برای برخی از سرمایهگذاران، صاحبان صنایع و سیاستگذاران اقتصادی شامل اطلاعات مفیدی خواهد بود، اما در ادبیات اقتصادی از این شاخص بهعنوان یک شاخص پیشنگر (Leading Indicator) یاد میشود، به این معنی که هر افزایش یا کاهش قیمت در شاخص بهای تولیدکننده میتواند با یک وقفه زمانی در شاخص بهای مصرفکننده نیز مشاهده شود، از اینرو از تغییرات شاخص بهای تولیدکننده بهعنوان حسگر شاخص بهای مصرفکننده نیز یاد میشود. البته تاثیرپذیری شاخص بهای مصرفکننده از شاخص بهای تولیدکننده با توجه به عوامل موثر در هر اقتصاد متفاوت است و جهت و اندازه آن باید مشخص شود. البته برخی از مطالعات نشان میدهد بهدلیل اینکه در شاخص بهای تولیدکننده و مصرفکننده، کالا و خدمات مورد محاسبه دارای اشتراکات زیادی است، بنابراین تاثیر آنی تورم تولیدکننده بر
مصرفکننده بیشتر از اثر آن با وقفه زمانی است، هرچند میتوان اثر آن را با یک یا دو وقفه زمانی نیز مشاهده کرد.
رشد شاخص صنعت
بر اساس اطلاعات بانک مرکزی، در بین گروههای ۸گانهای که شاخص قیمت تولیدکننده را تشکیل میدهد، ۶ گروه با رشد مثبت، یک گروه با رشد منفی و یک گروه نیز بدون تغییر بوده است. بیشترین رشد قیمتی در اسفند ماه متعلق به گروه «هتل و رستوران» بوده که نسبت به ماه قبل ۲/ ۲ درصد رشد داشته است. طبق آمار بانک مرکزی، پس از گروه «آموزش»، تنها نرخ تورم گروه «سایر فعالیتهای خدمات عمومی، اجتماعی و شخصی» بالای یک درصد گزارش شده است(۴/ ۱ درصد) و ۴ گروه مابقی تورم ماهانه کمتر از یک درصد داشتهاند.
در این میان، تورم گروه صنعت در اسفند ماه ۸/ ۰ درصد گزارش شده است در حالی که در بهمن ماه سال ۹۵، تورم این شاخص بدون تغییر بوده است. همچنین بررسی روند تورمی این گروه نشان میدهد که از ابتدای انتشار شاخص بهای تولیدکننده، این اولینبار است، که در دو ماه پایانی سال تورم گروه صنعت مثبت بوده است. علاوه بر این، بررسیها نشان میدهد که تورم ماهانه این گروه از مرداد ماه سال ۹۵ تا پایان سال مثبت بوده است، در نتیجه مثبت شدن نرخ تورم گروه صنعت میتواند نشانه خوبی برای خروج از رکود باشد.
بر اساس آمار منتشر شده بانک مرکزی، درصد تغییر شاخص تمامی گروهها در اسفندماه سال ۹۵ به نسبت ماه مشابه سال قبل، به جز گروه «حمل و نقل و انبارداری» بالای یک درصد بوده است. تورم نقطه به نقطه شاخص گروه حمل و نقل و انبارداری در اسفند ماه سال ۹۵ به نسبت اسفند ماه سال ۹۴، حدود ۲/ ۰ درصد گزارش شده است. علاوه بر این، ۵ گروه از گروههای هشتگانه تشکیلدهنده شاخص قیمت تولیدکننده تورم نقطه به نقطه دو رقمی داشتهاند. پنج گروه «بهداشت و مددکاری اجتماعی»، «ساخت(صنعت)»، «سایر فعالیتهای خدمات عمومی، اجتماعی و شخصی»، «آموزش» و «هتل و رستوران» به نسبت مدت مشابه سال ۹۴، رشد متوسط قیمتی ۵/ ۱۷ درصد، ۴/ ۱۲ درصد، ۵/ ۱۱ درصد، ۳/ ۱۱ درصد و ۷/ ۱۱ درصد داشتهاند.
همگرایی دو شاخص تورمی
ارسال نظر