کشوری که بعد از ایران بیشترین ایرانی را دارد!
قشر تحصیلکرده ایرانی در سالهای اخیر به دلایل گوناگون ایران به قصد زندگی در کشورهای مختلف جهان ترک کردهاند. این پدیده آنچنان رواج داشته است که در چند سال گذشته صندوق بینالمللی پول، ایران را از نظر مهاجرت نخبگان در رتبه نخست قرار داد.
هفته نامه متن نوشت، آمارهای سازمان ثبت احوال نشان میدهد چهار تا پنج میلیون مهاجر ایرانی در ۲۲ کشور جهان سکونت دارند که سهم آمریکا یک میلیون و ۴۰۰هزار مهاجر ایرانی است. بیش از یک چهارم ایرانی تبارهای آمریکا دارای مدارک فوقلیسانس و دکترا هستند.
امارات متحده عربی با ۸۰۰هزار ایرانی در رده دوم و کشورهای انگلستان و کانادا هرکدام با ۴۱۰ هزار، آلمان با ۲۰۰هزار، فرانسه با ۱۵۵ هزار و سوئد با ۱۱۰هزار ایرانی از لحاظ سکونت ایرانیان در کشورهای خارجی در ردههای بعدی قرار دارند.
خروج نخبگان
فرار مغزها اولین باری نیست که از سوی جامعهشناسان و کارشناسان فرهنگی مطرح میشود این موضوع در دهههای پیش هم در کشور وجود داشته است، اما در سالهای اخیر روند خروج جوانان به ویژه دانشجویان بهگونهای بوده است که بسیاری از افراد نسبت به خروج جوانان از کشور واکنش نشان دادهاند. همچنین آمارهای موجود از افزایش خروج از کشور نخبگان ایرانی حکایت دارد؛ این در حالی است که محمود احمدینژاد بارها و بارها در واکنش به منتقدان افزایش روزافزون «فرار مغزها»، تعبیر فرار مغزها از ایران را تعبیری «غلط» دانسته و گفته است: «ما فرار مغز نداریم زیرا میبینیم بسیاری از ارزشهای فرهنگی ملتهای شرق آسیا حاصل سفر ایرانیهاست.
ایرانیان هرجا باشند منشاء خیر و برکت و پیشرفت هستند» با این حال براساس پژوهش علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی ایران، روند خروج جوانان ایرانی برای ادامه تحصیل به خارج از کشور افزایش یافته است. براساس آمارهای این پژوهشگاه ۲۵درصد از مجموع تحصیلکردهای ایران درکشورهای توسعه یافته زندگی میکنند که نزدیک به ۴۰درصد از این مهاجران را زنان نشکیل میدهد، پنج هزار و ۶۲۶جوان ایرانی در دانشگاههای این کشورها ثبتنام کردهاند که نسبت به سال قبل ۱۹درصد افزایش داشته است.»
آمارهای مرکز علوم انسانی و مطالعات فرهنگی ایران همچنین نشان میدهد در ۸۰روز نخست سال ۹۱ بیش از هزار جوان ایرانی برای ادامه تحصیل به خارج از کشور رفتهاند که بیشتر ۲۲ ساله هستند وبا هزینه شخصی دست به مهاجرت زدهاند. همچنین به گزارش صندوق بینالمللی پول در سال ۲۰۰۹ ایران بین ۹۱ کشور توسعه یافته رتبه نخست را در مهاجرت نخبگان به دست آورده است.
براساس همین گزارش سالانه۱۵۰ تا ۱۸۰ هزار ایرانی تحصیلکرده برای خروج از کشور اقدام میکنند. همچنین براساس آمار ارائه شده از سوی مجلس شورای اسلامی تا سال ۱۳۸۹، ۶۰هزار نخبه ایرانی از کشور مهاجرت کردهاند که اغلب از نخبگان المپیادهای علمی و ترازهای برتر دانشگاهها بودهاند.
در چند سال گذشته صندوق بینالمللی پول، ایران را از نظر مهاجرت نخبگان در رتبه نخست قرار داد، همچنان اخباری منتشر شده است که براساس آن بسیاری از فرزندان مسئولان ارشد کشور هم که برای ادامه تحصیل به خارج از ایران رفتهاند. علاقهای به بازگشت ندارند. سایت «جوان آنلاین» گزارش کرده که سه هزار نفر از فرزندان مقامات ایرانی که در کشورهای خارجی مشغول به تحصیل هستند حاضر به بازگشت به ایران نیستند.
این سایت نوشته است از حدود سه سال پیش، مجلس، وزارت علوم و امور خارجی تلاشهایی را برای بازگرداندن فرزندان مسئولان آغاز کردهاند، البته تلاشهای آنها تاکنون بینتیجه بوده است. بسیاری از کارشناسان اجتماعی و فرهنگی معتقدند که مهاجرت نخبگان و همچنین عدم بازگشت بسیاری از جوانان به کشور به علت شرایط نامناسب اجتماعی، اقتصادی و سیاسی کشور است که دولت به ویژه در چند سال اخیر، برای حل این مسائل برنامههای راهبردی نداشته است.
نظر کاربران
ایران از نظر مهاجرت نخبگان رتبه ی اول دنیا را دارد!!!
تو هرچی چیز بده رتبه ی اول رو می گیریم. اگر این افراد داخل کشور بودند چه خدماتی می تونستند به هموطناشون بکنن. نه اینکه برن به پیشرفت کشورهای دیگه کمک کنن. باید از خودمون بپرسیم که اینا چرا میرن از ایران....
پاسخ ها
به احتمال زیاد چیزای دیگه ای رو بهانه بیارن اما مطمئننا 99درصدشون بخاطر پول میرن.شک نکنید
شک میکنیم چون اینجوری نیست...شخصآ کسی رو میشناسم که اون ور تحصیل کرد برگشت ایران....هیچ کی تحویلش نگرفت الان استاد دانشگاه منچستره.....پارتی بازی امانمونو بریده....واقع بین باشین و افترا نبندین.
نمیدونم چی بگم فقط متاسفم.....
این روزا
آدما قیمت هر چیز رو می دونن ولی ارزش هیچ چیز رو نمی دونن
واقعن جاي تاسف داره!!!!
راس میگه تو لوس انجلس هر روز تو اتوبوس می شنوم فارسی حرف زده می شوند
پاسخ ها
عزیزم فکرکنم خودتم جمله بندی فارسی یادت رفته!!
مريم از بس تو سراوان افتاب به كله ات خورده مخت تاب بر داشته.
آباد کردن مملکت غیرت و حمیت میخواد.اگه ممالک دیگه پیشرفت کردن ، تحصیل کرده هاشون توی مملکتشون موندن و هزینه دادن و کشورشونو ساختن.البته که همین جا هم کم نیست ادم تحصیل کرده.
احتمالا منتظر نشستن که اینجا براشون فرش قرمز بندازن ، همه چیز ایده آل بشه ، بعد تشریف بیارن.
فعلا بفرمایید همونجا باشن تا بعد... ایران به ایرانی نیاز داره . ایرانی مملکتشو ول نمیکنه حالا چه روزای خوب باشه چه روزگار ناخوشی و سختی
(بماند که خیلی هاشون هم دو سره بار می زنن )
متاسفانه ملت ما درکشورخودمان حاضر به انجام هرکاری نمی شوند ولی درکشورهای غربی حاضرند بچه های خارجی ها را نگهداری کنند یا توی رستوران تی بکشند یا راننده تاکسی بشوند . حالا شما همش از فرار مغزها حرف بزنید اینا اگر مغز داشتند توی مملکت خودشان می ماندند و همش زیر ذره بین پلیس های آنجا قرار نمی گرفتند.
یه آیه قرآن داریم که می فرماید: آیا کسانی که می دانند با کسانی که نمی دانند برابرند (استفهام انکاری، یعنی البته که برابر نیستند) و حدیث داریم که می گه: ارزش هر کس به میزان دانش اوست.
پاسخ ها
متاسفانه سایت بدون اجازه من و به دلخواه خود نظر من را به صورت ناقص منتشر کرد.
من برای عاطفه و سیاوش متاسفم که بدون تفکر حرف میزنند.مگه پروفسور سمیعی پروفسور رضا یا مرحوم بیژن پاکزاد و خیلی های دیگه دارن تی میکشن آیا اگه اینجا بودن این امکانات براشون فراهم بود...
متآسفانه تو ایران برای طی زدن هم دو تا ضامن معتبر میخوان....هه..هه...منم متاسفم برای بعضیا.
با نظر عاطفه و سیاوش کاملا موافقم .
هیچ ملتی مانند ایرانیان کشور خودشونو فراموش نمیکنند . بقول دکتر محمود سریع القلم خیلی از ماها هنوز معنی واقعه ملیت و وطن را نمیدونیم و فقط ادعای ایرانی بودن و پرشین بودن و خلیج فارس میکنیم .....
where are u from ?
i'm persian
.... so why you are here in america or europ ?
و این داستان ادامه دارد ...........
من الان در شبکه بهداشت کار مى کنم,زمان دانشجويى سه تار مى ساختم و مى فروختم,الان نوى اتاقم حلزون طلايى پرورش مى دم,اگه لازم باشه با ساختن بادبادک کاغذى و فرفره براى بچه ها هم مى تونم خرجم رو در بيام.معرق,منبت وخيلى کارهاى ديگه هم از دستم بر مياد.دوستان چطور هيچ کاى نمى تونند بکنند من سر در نميارم,تن به کار نميدن,دنبال ميز و خودنويسند.وضع بد اقتصادى و پارتى بازى و رانت خوارى را هم منکر نيستم ولى بايد علمى,هنرى يا سرمايه اى باشه.دولت که نمى تونه براى همه ميز تهيه کنه.با جنس مارک دار پز ميديم,انتظار کار هم داريم!اين رشته سر دراز دارد.کدوم دخترخانم خياطى بلده و بيکاره؟
من..... یه سری به تولیدی های پوشاک بزنی میفهمی.... اون که شما میگی کار نیست.... بیگاری.... از طرف آقایون حرف بزنی بهتره آقا رضا...
واقعا با نظرت موافقم کاربر عزیز خب رضا 4821 پسره و نون آور خانواده باید کار کنه و پول در بیاره همه دخترا که قرار نیست خیاط شن ما درس خوندیم که از سوادمون استفاده کنیم نظرتو نگه دار واسه فامیلات آقا رضا 4821
این سناریوی تلخ حکایت از ان دارد که روی اعتقادات این بچه ها کار نشده وکشور ومسئولین به انها بهای کافی را نمیدهند.واقعا تاسف باره.
افرین شیرین ایول قشنگ بود دقیقها موافقم هه هه
اونها پول داشتن رفتن تو خونواده من پنج نفر تحصیل کرده بیکار هست ما که نه پول داریم نه پارتی ما چیکار کنیم؟
آقا الان خواهر من معلمه!!!
چقدر بهش حقوق میدن؟ 650 هزار تومن!!!
با این تورم 300% به نظرتون کفاف میکنه؟!!!
چیزی براش میمونه که پس انداز کنه و برای خودش ماشین بخره؟!!!
ایرانی هایی که به خارج از کشور سفر میکنن خیلی هم با شعور هستند چون میدونن با این موسئولانی که ما داریم وا ویلا...
اونایی که میرن میخوان زندگی کنن نه زندگانی! دوستان از اونایی که رفتن گله ایی نداشته باشید چون یه روزی شما هم اونارو درک خواهید کرد.
پاسخ ها
تورم 300%؟