خطر «بیگانگی با هویت» در کمین نسلهای آینده
یک آسیبشناس گفت: بیگانگی با هویت خطری است که نسلهای آینده ما را تهدید میکند. در حقیقت برگزاری جشنهای میلادی، ولنتاین و...جایگزین آداب و رسوم و باورهای زیبا و بینظیر ما شده است و این تغییر و تحول متاسفانه ادامه مییابد.
خبرگزاری ایسنا: یک آسیبشناس گفت: بیگانگی با هویت خطری است که نسلهای آینده ما را تهدید میکند. در حقیقت برگزاری جشنهای میلادی، ولنتاین و...جایگزین آداب و رسوم و باورهای زیبا و بینظیر ما شده است و این تغییر و تحول متاسفانه ادامه مییابد.
مجید ابهری با بیان اینکه فضای مجازی جوانان را نسبت به آداب و رسوم و سنتها بیگانه کرده است، گفت: در هر کشور سال نو و مناسبتهای مختلف دارای آداب و تشریفاتی است که بیانگر هویت ملی، فرهنگی و ارزشهای اجتماعی آن جامعه است. در کشور ما نیز بسیاری از مناسبتها ریشه در باورهای دینی، فرهنگی و اجتماعی دارد که از مصادیق آن میتوان به ولادت امامان(ع) و اعیاد دینی مانند غدیر و قربان اشاره کرد.
وی ادامه داد: نوروز به عنوان آغاز سال جدید هم ریشه در باورهای دینی ما دارد و هم دارای قدمت باستانی است. دید و بازدید، بعضی مراسمها مانند چیدن سفره هفتسین، عیدیدادن و عیدی گرفتن و جشن چهارشنبه آخر سال ممکن است در کشورهای دیگر هم اجرا شود، اما بیشتر این رسوم اختصاص به ایرانیان دارد. متاسفانه نسلهای جوان رفته رفته از این آداب و رسوم فاصله گرفتهاند و بسیاری از آنها با فلسفه و ماهیت این گونه مراسم بیگانه هستند.
ابهری اضافه کرد: بخش زیادی از هویت گریزی به فضای مجازی - که به سرگرمی و تفریح اصلی جوانان تبدیل شده است- بازمیگردد. بازیهای رایانهای نیز مزید بر علت شده است. خانوادهها هم بعد از چندین بار درخواست و اصرار، فرزندانشان را به حال خود رها میکنند و مشاهده میشود که در بسیاری از میهمانیهای خانوادگی اگر فرزندان به اجبار شرکت کنند، سر در گوشی تلفن همراه دارند و توجهی به اطراف نمیکنند.
این آسیبشناس به نقش نهادهای فرهنگی و آموزشی، خانوادهها و رسانهها اشاره کرد و گفت: نهادهای فرهنگی و آموزشی، خانوادهها و رسانهها، مثلث آموزش و تمرین مبانی هویتی هستند. فرزندان با قرار گرفتن در این مثلت آموزشی از باورهای خانوادگی دور نمیشوند. هر چقدر نسلهای آینده با هویت دینی، فرهنگی و اجتماعی بیگانهتر شوند، خطر نفوذ فرهنگی بیگانه و استحاله ارزشهای فرهنگی بیشتر میشود؛ بنابراین تا دیر نشده باید فکری برای این وضعیت کنیم.
ابهری در پایان گفت: خانوادهها، رسانهها، آموزش و پرورش و نهادهای آموزشی در خصوص حفظ رسوم و سنتهای گذشته بیتوجه هستند. اگر در مدارس و مهدکودکها با چیدن سفره هفتسین، برپایی جشن چهارشنبه آخرسال، تشویق برای درست کردن عمو نوروز و ننه سرما، باورهای نوروزی به آنان منتقل شود؛ مانند کاری که در کشورهای دیگر انجام میشود، کودکان بیشتر با آداب و رسوم کشورشان آشنا میشوند و این امر میتواند در افزایش تمایلات نوجوانان و جوانان نسبت به آداب و رسوم گذشته موثر باشد.
ارسال نظر