رشد اقتصادی در کجا تاثیر گذاشت؟
هفته نامه تجارت فردا در ویژه نامه عید میزگردی را با حضور محمد قوچانی و سعید لیلاز در رابطه با اقتصاد ایران در سال ۹۵ برگزار کرد.
خبرآنلاین: هفته نامه تجارت فردا در ویژه نامه عید میزگردی را با حضور محمد قوچانی و سعید لیلاز در رابطه با اقتصاد ایران در سال ۹۵ برگزار کرد.
سال ۱۳۹۵ رویدادهای مهمی در عرصههای مختلف اقتصادی، سیاسی و اجتماعی رخ داد.در سالنامه تجارت فردا در میزگردی تحلیل رویدادهای سال ۱۳۹۵ با حضور محمد قوچانی و سعید لیلاز برگزار شد. به همین ترتیب، لیلاز در پاسخ به جمله معروف رسانههای اصولگرا که ما رشد اقتصادی را حس نمیکنیم، گفت:
این استدلال غلط و عوامانه است.
اما بین عوام هم مساله حس نشدن رشد پذیرفته شده است.
مردم در انتخابات مجلس دهم نشان دادند این استدلال را نپذیرفتهاند. در مراسم تشییع آقای هاشمی هم در تهران سه میلیون نفر شرکت کردند. این دو نمونه نشان میدهد اینطور نیست که مردم با دولت یازدهم موافق نباشند. از سوی دیگر در اقتصاد راجع به مسائل کمی و بر اساس عدد و رقم اظهار نظر میکنیم. اقتصاد نسبت به سایر علوم انسانی این مزیت را دارد که نمیشود حرفهای بیمتر و معیار مطرح کرد. در سال ۱۳۹۵ مجموع تولید خودرو ما ۶۰۰ هزار دستگاه بیشتر از سالهای ۱۳۹۱ و ۱۳۹۲ بود. چون مصرفکننده خودرو تولید داخل در ایران اقشار متوسط و محروم هستند، این افزایش تولید به این معناست که در این سال ۶۰۰ هزار خانوار جدید به جمعیت دارای خودرو اضافه شدهاند. مثال دیگر این است که ما حداقل سالی یک میلیون نفر فارغالتحصیل دانشگاهی داریم، حداقل ۲۰۰ هزار نفر هم از بیرون دانشگاه به اینها اضافه شدهاند، اما نرخ بیکاری بر اساس اعلام مرکز آمار حدود یک درصد اضافه شده است.
همین موضوع روایتی از رکود است. یعنی هم ظرفیت خالی تولید داریم، هم تولید داریم، اما برای آن تقاضا نداریم.
نه. رکود را طور دیگری تعریف میکنم؛ آیا سطح تولید و سطح تقاضا از پارسال همین موقع کمتر است؟ من قبول ندارم که اینطور باشد. ممکن است حتی وزیران کابینه هم این موضوع را احساس نکرده باشند که من احساس کردهام به این دلیل که من در بطن کار هستم. اقتصاددانها یا در دانشگاه هستند یا همیشه در طول زندگیشان مدیر بودهاند؛ هیچکدام از آنها هیچگاه السی باز نکردهاند یا با کارخانهدارها نشست و برخاست نکردهاند که ببینند اوضاع از چه قرار است. من تمام عمرم را در این کارخانهها چرخیدهام. امسال تولید خودرو ما ۴۰ درصد نسبت به سال گذشته افزایش یافته است. عدد و رقم در اقتصاد ایران نشان میدهد ما به لحاظ عملیاتی از رکود خارج شدهایم. شهرکهای صنعتی و کارخانههای تعطیل به هیچ وجه پدیدههای نوظهوری نبودهاند. اینها از پیش از دوره ریاست جمهوری آقای روحانی تعطیل بودهاند، الان هم تعطیل هستند. من اسم این را رکود نمیگذارم. رکود یعنی کارخانهای کار میکرده و الان کار نکند. بیشتر این کارخانهها و تاسیسات را اصلاً برای تولید نیاوردهاند، بلکه آوردهاند تا ارز آن را از دولت با دلار رسمی و ریالش را از بانک بگیرند و هیچکدام را هم پس
ندهند.
و ماشینآلاتی که به عنوان ضمانت وام در بانکها وثیقه شده و برای بانک هم ارزشی ندارند.
دقیقاً. ماشینآلات و زمینشان در بانک است و اینها هم همه پولها را برداشتهاند و خانه و زمین در کشورهای خارجی خریدهاند. بهجد میگویم گاه فاسدتر از بخش دولتی هم داریم.
نظر کاربران
.کدام رشد