عیدی پارس جنوبی به مردم ایران
۱۱ فاز نیمه تمام پارس چنوبی تکمیل و وارد مدار شد.این خبری است که در آخرین ماه سال بیژن زنگنه اعلام می کند.خبری که بر مبنای آن می توان اطمینان یافت که پروژه ای در سال ۷۷ آغاز شده،حالا بعد از ۱۸ سال تکمیل و بالغ می شود.
خبرآنلاین: ۱۱ فاز نیمه تمام پارس چنوبی تکمیل و وارد مدار شد.این خبری است که در آخرین ماه سال بیژن زنگنه اعلام می کند.خبری که بر مبنای آن می توان اطمینان یافت که پروژه ای در سال ۷۷ آغاز شده،حالا بعد از ۱۸ سال تکمیل و بالغ می شود.
درست در جنوبی ترین نقطه ایران کنار آبهای نیلگون خلیج فارس،میدان گازی پارس جنوبی، قرار دارد؛ بزرگترین میدان گازی جهان که بین آبهای سرزمینی ایران و قطر واقع شدهاست. میدان گازی مشترک بین ایران و قطر که سالهاست رقابت برای برتری در بهرهبرداری از منابع هیدروکربنی این میدان ادامه داشته و گرچه قطری ها زودتر و بیشتر برداشت کرده اند،اما از سال آینده این برتری به پایان می رسد و برداشت از این میدان برابر خواهد شد.اگرچه زنگنه پیش از این اعلام کرده بود که این برداشت به دوبرابر هم افزایش خواهد یافت،اما هم اکنون آمارها نشان می دهد که برابری برداشت از این میدان مشترک در حال افاق افتادن است.زنگنه در این رابطه می گوید:« ر طول سالهای فعالیت دولت یازدهم حجم برداشت گاز طبیعی از میدان مشترک گازی پارس جنوبی حدود ٣٠٠ میلیون مترمکعب افزایش یافته و این به آن معناست که برداشت گاز ایران از میدان مشترک پارس جنوبی نسبت به آغاز به کار دولت تدبیر و امید بیش از دو برابر شده است.»
وزیر نفت اضافه می کند:« به امید خدا ما برای دومین بار از نظر برداشت روزانه گاز از پارس جنوبی به قطر میرسیم و امیدواریم اضافه تر هم شود اما در زمینه تولید تجمعی رسیدن به قطر سالها به طول میانجامد زیرا زمانی که فرصتها از دست می روند به سادگی نمی توان جبران کرد.»
ورود فاز ۱۱ به مدار
در آغاز تشکیل دولت یازدهم و در حالی که ۱۷ فاز نیمه تمام از دولت قبل به دولت یازدهم به ارث رسیده بود،کار تکمیل پروژه های نیمه تمام در شرایط تحریم ها و البته خشکسالی مالی آغاز شد.زنگنه در این رابطه می گوید:« ١٠ فاز پارس جنوبی که کار آنها از دولتهای هفتم و هشتم آغاز شده بود در مدار تولید قرار داشت، در طول سالهای فعالیت دولت یازدهم، ١١ فاز پاس جنوبی وارد مدار تولید و به دنبال آن برداشت گاز ایران بیش از ٢ برابر گذشته میشود. این که افزایش برداشت گاز از میدان مشترک پارس جنوبی به دنبال انجام حجم عظیمی از کار، تلاش، سرمایه گذاری و مدیریت پدید آمده است.با تکمیل فازهای باقی مانده استانهاد آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، خراسان، مازنداران، گیلان هم به خط سراسری انتقال گاز از عسلویه می پیوندند.»
زنگنه تصریح کرد: هر یک کیلومتر از خط لوله ٥٦ اینچ، بالای یک میلیون دلار هزینه دارد و با کمپرسورهایش در طول مسیر می تواند ١٠٠ تا ١١٠ میلیون مترمکعب به انتقال گاز در شبکه سراسری بیفزاید.
کارسختی بود
بیژن زنگنه در روایتی از سختی کار تکمیل پروژه های نیمه تمام می گوید:« کار سختی بود؛اولین کاری که کردیم اولویت بندی پروژه های نیمه تمام گاز بود.چون تولید گاز کشوربا کمبود شدید مواجه بود.خیلی ها آن زمان به ما اعتراض کردند که چرا فقط تعدادی از پروژه های پارس جنوبی را در دستور کار قرار داده اید و باید همه طرح ها را تکمیل کنید و جلو ببرید.ما گفتیم که منابعی نداریم.تصمیم گرفتیم و از طریق صندوق توسعه ملی با یک تمهیدات ابتکاری برای طرح های صنعت نفت پول جور کردیم.
مدیریت آن زمان صندوق توسعه ملی همکاری زیادی با ما انجام داد.از سویی شورای اقتصاد و سازمان مدیریت و برنامه ریزی همراهی کردند تا یک راه برای تامین منابع مالی تکمیل طرح ها تامین کنیم.با اولویت بندی انجام شده، اول فاز ۱۲ وارد مدار شد.بعد فازهای ۱۵ و ۱۶ و امسال هم فازهای ۱۷،۱۸،۱۹ و ۲۰ و ۲۱ وارد مدار تولید شدند.ما تاکنون ۱۱ فاز پارس جنوبی را به مدار تولید وارد کرده ایم و این کار بسیار بزرگی بود که انجام شد.در حالی که از ابتدای تشکیل پارس جنوبی تا سال ۹۲ مجموعا ۱۰ فاز تکمیل شده بود.در دولت اصلاحات ما ۱۰ فاز پارس جنوبی را شروع کردیم که ۵ فاز آن تکمیل شد و ۵ فاز نیمه تمام به دولت بعد از خودمان تحویل دادیم که آنها این فازها را تکمیل کردند.۱۷ فاز نیمه تمام هم آن ها تحویل ما دادند.انشالله تا پایان دولت،این ۱۱ فاز کاملا تثبیت خواهد شد.یعنی ما با ۲۱ فاز پارس جنوبی کار را به دولت دوازدهم تحویل خواهد داد.۶ فاز نیمه تمام می ماند که در طول سال های ۹۶ و ۹۷ به پایان خواهد رسید.»
فازهای باقیمانده
آنطور که زنگنه گفته ۵ فاز نیمه تمام به دولت دوازدهم تحویل داده خواهد شد.« فازهای باقی مانده که شش فاز هستند شامل فازهای ۲۲، ۲۳ و ۲۴ و فازهای ۱۳ و ۱۴ غیر از فاز ۱۱ نیمی از کارشان در سال ۹۶ و نیمی از کارشان در سال ۹۷ به اتمام خواهد رسید. فازهای ۱۷ و ۱۸، ۱۹، ۲۰ و ۲۱ به اتمام رسیده و هرگاه آقای رییسجمهور وقت بگذارند این فازها به افتتاح میرسد.
گزارش ها نشان می دهد که، ميزان استخراج گاز ایران در پایان زمستان سال گذشته ۸/۱۴ ميليارد فوت مكعب در روز بود ولی از آن زمان تاكنون ۴/۳ ميليارد فوت مكعب در روز بر سطح توليد افزوده شده و توليد گاز كشور اكنون به ۲/۱۸ ميليارد فوت مكعب در روز رسيده است. با بهكارگيري فازهاي ۲۰ ، ۲۱ ، ۱۷ و ۱۸ ، سطح توليد تا پايان سال ۱۳۹۵ به ۴/۱۹ ميليارد فوت مكعب در روز خواهد رسيد و با تكميل تمام ۲۴ فاز، ظرفيت پارس جنوبي مطابق برنامه به ۲۸ ميليارد فوت مكعب در روز برسد.
براساس اعلام شركت ملي نفت، سطح توليد كل گاز در سال ۲۰۱۵، روزانه ۱۹ ميليارد فوت مكعب بود و از اين ميزان ۵۲/۱۱ ميليارد فوت مكعب در روز از پارس جنوبي حاصل ميشد بنابراین با توجه به بهرهبرداري رسيدن بخش اعظم ميدان پارسجنوبي، ميتوان تخمين زد سطح فعلي توليد گاز كل كشور درحال حاضر به روزانه ۷/۲۵ ميليارد فوت مكعب رسيدهاست.
یک گام تا پایان فازها
برداشت تجمعی ایران از گاز میدان پارس جنوبی از سال ۱۳۸۱ تا امروز به مرز هزار میلیارد مترمکعب رسیده و میزان برداشت روزانه ایران از این میدان مشترک در آستانه افزایش به ۵۵۰ میلیون مترمکعب در روز است.
ایران پس از پشت سر گذاشتن دوران جنگ تحمیلی از سال ۱۳۸۱ بهره برداری و تولید گاز از اولین فاز پارس جنوبی را آغاز کرد و با گذشت نزدیک به ۱۵ سال هم اکنون ظرفیت تولید گاز ایران در این میدان مشترک با قطر به حدود ۵۰۰ میلیون مترمکعب در روز رسیده است.
از سوی دیگر هم اکنون شمارش معکوس برای بهره برداری کامل از پنج فاز جدید پارس جنوبی شامل فازهای ۱۷، ۱۸، ۱۹، ۲۰ و ۲۱ پارس جنوبی آغاز شده که این پنج فاز از ظرفیت تولید روزانه حدود ۱۵۰ میلیون مترمکعب گاز شیرین و پالایش شده، ۲۳۷ هزار بشکه میعانات گازی، یکهزار و ۲۰۰ تن گوگرد، سه میلیون تن اتان و سه میلیون و ۱۵۰ هزار تن گازمایع شامل پروپان و بوتان برخوردار هستند.
با بهره برداری کامل از این پنج فاز جدید ظرفیت تولید گاز طبیعی ایران در مجموع با بهره برداری معادل ۲۱ فاز پارس جنوبی ظرفیت تولید گاز ایران از این میدان به حدود ۵۵۰ میلیون مترمکعب در روز می رسد.
با بهره برداری از فازهای جدید پارس جنوبی ایران در یک قدمی برداشت روزانه برابر با قطر قرار می گیرد چرا که «محمد مشکین فام» مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس، ظرفیت برداشت روزانه قطر را ۶۰۰ میلیون مترمکعب در روز اعلام کرده است. با توجه به این گفته، ایران با بهره برداری از فازهای ۱۳، ۱۴، ۲۲، ۲۳ و ۲۴ و مرحله دیگری از افزایش ۱۵۰ میلیون مترمکعبی تولید روزانه گاز از پارس جنوبی، ایران از قطر پیشی می گیرد.
۹۶ میوه ها چیده می شود
تا شروع سال ۹۶ یک روز باقیست؛سال که قرار است تحولات بزرگ دیگری همچون امسال در صنعت نفت و گاز ایران اتفاق بیفتد.اگر امسال تولید نفت و گاز رکوردهای تاریخی زدند،سال آینده توسعه با شتاب بیشتری ادامه خواهد داشت.از همین روست که بیژن زنگنه وزیر نفت در پیام نوروزی خود امیدوارانه تصریح کرده است:« ما توسعه صنعت نفت و به طریق اولی بهرهبرداری منطقی، کارآمد و ارزشآفرین از منابع ملی کشور را یگانه سرمشق خود دانستیم و از هیچ کوششی در تحقق این هدف فروگذار نکردیم؛ وضعیت کنونی صنعت نفت کشور و جایگاه امروزینی جمهوری اسلامی ایران در بازار جهانی انرژی در دوران پسابرجام، گواهی بر صحت این ادعاست.
صنعتگران نفت ایران پله پله سهم از دست رفته خود از بازار نفت جهان را که روزگاری به سبب تحریمهای ظالمانه بر دوش ملت ایران بار شده بود، بازپس ستاندند و همزمان با آن در چارچوب مرزهای عزیز ایران اسلامی، گامهای استواری در راستای توسعه صنعت نفت و همچنین گسترش اقدامات مسئولانه اجتماعی برداشتند.
شاید رساندن نعمت الهی گاز طبیعی به مرکز استان سیستان و بلوچستان در واپسین ماه سال ٩٥ تنها یک گام از عمل به مسئولیت اجتماعی و ملیای بود که وزارت نفت دولت تدبیر و امید برداشت و برق شادمانیای که در چشمهای مردمان آن سامان به چشم دیدیم، بالاترین پاداشی بود که آنان میتوانستند به شما صنعتگران عزیز عرضه دارند؛ چه چیز از عدالت اجتماعی، محرومیتزدایی و شادمانه دیدن مردمان ایران برای ما خوشتر بود و هست؟»
نظر کاربران
به مردم چه ربطی داره کجاش برا مردمه
این چه عیدی بالا تراز اینکه شماها در کیف وخوشی هستید ولی مردم در بیکاری وگرانی صدایشان در نمیاید
دورود بر مهندس زنگنه سردار بزرگ صنعت نفت ایران
پولشو دادن مگه به مردم!
دود بوی انواع مواد شیمایی چه عیدی جز سرطان ریه و پوست خواهد داشت چقدر مردم را نفهم فر ض کرده اید ای ملت هرچه باشد احمق نیست .
آخه این خبر کجاش خوشه...مگه دردی از مردم دوا میکنه....فقر مردم بیجاره کم میشه!بیکاری جوونا حل میشه!ازدواج آسون میشه!بابا به خدا دست بردارید از این سرخوشی ها....به فکر حل مشکلات مردم باشید....
خخخ..واقعا چی تیتر میزنن...مردمو بیچاره کردید
اگرکوه هاودشتها وزمین واسمان ایران همه بشن نفت وطلا والماس به حال ما طبقه 3 هیچ فرقی نمیکنه همش به نفع دولت مردان هست که کیف میکنن وحالش میبرندماطبقه سومی ها همیشه بدبخت وتوسری خوربودیم این عیدی هم برما ملت ایران نیست مبارک دولت مردان باشه که کیف اش میکنن
سه ماه حقوق و عیدی هنوز پرداخت نشده به کارگران در عسلویه . شما تعهدات خود نسبت به کارگران بیچاره را انجام بده . عیدی مردم پیشکش . کارگر بدون حقوق وعیدی به چه امیدی نزد خانواده برود
ای کاش نفت نبود حداقل اینقدرحرس نمی خوردیم پول نفت تو جیب عده افراد است ومردم درانتظار.
آقای زنگنه برای یه بار هم که شده بنشینید وبا وجدان خودتون یه چرتکه بیندازید وحساب کنید با همین سرمایه میدان گازی مشترک ایران و قطر اونها چه کردند وبه کجا رسیدند وشما بااین سرمایه چه کردیدو به کجا رسیدید
مبارک اقا زاده ها باشه اگه راست میگفتین این ایام عیدی فکری به حال قشر کارگر میکردین که یه حقوق گدایی به حقوقشون اضاف کردین
چه تاثیری به حال مردم داره؟ این همه فاز های گازی و نفتی تا امروز اضافه وفعال شده نتیجه اش فقط گرانی و بیکاری شده!!!! مگه بجز این بوده؟ خواهشا از این عیدی ها به مردم ندین و با اعصاب مردم بازی نکنید
برید خودتون مسخره کنین هرچی هست مال شما و فرزندان و نزدیکان شماست مردم ک همیشه از نفت و گاز محروم هستن جز دود و سموم و الودگی
اگر فکر عیدی به مردم هستید درآمد یک روز عسلویه رو بین مردم تقسیم کنید و گرنه برای مردمی که قدرت خرید در این روزها پایانی سال 95 ندارند شما به جای 11فاز 24 فاز هم راه اندازی کنی هیچ اثری بر زندگی مردم نخوابد داشت مگر پول صادرات عسلویه به جیب مردم می رود!
دوستان فکرکنیم.اقای زنگنه مثل بقیه وزیر نفت های قبلی هم کارنمیکرد ایاچند سال دیگه استان مظلوم سیستان وبلوچستان منتظرگاز باید میشدند.بازدستش دردنکنه این یکنفر داره کارشو میکنه خرج کردن درامدکه باایشان نیست
من یک کارگر هستم تو عسلويه 4 ماهی یک بار حوقوق می گیرم اگر تمام سرزمين ایران نفت گاز بشه چه فایده داره بحال من کارگر من اگه یک ماه بیکار باشم باید من خانواده ام از گرسنگی بمیریم ما مردم رده سوم همیشه بدبختیم و مظلوم همین 24 فازی که تو عسلويه ما کارگران درستشون اینجا بوی گاز ما رو مریض می کنه ولی مجبورم کار بکنیم تا بتونیم حدا پول نو و لباس زن و بچه مان رو در بیاریم ما با این وضع نمی تونیم زندگی کنیم ما فقط می خوایم زنده بمونیم . واقعا خیلی جای تاسف داره که ما در چنین وضع هستیم