شايد اين اولينبار است که اصطلاح «نامزد پوششي» براي يک کانديدا در انتخابات رياستجمهوري مطرح ميشود؛ البته پيشازاين هم اصلاحطلبان از اين استراتژي استفاده کرده بودند.
وقايعاتفاقيه: شايد اين اولينبار است که اصطلاح «نامزد پوششي» براي يک کانديدا در انتخابات رياستجمهوري مطرح ميشود؛ البته پيشازاين هم اصلاحطلبان از اين استراتژي استفاده کرده بودند.
علي شمخاني، وزير دفاع دولت اصلاحات در هشتمين دوره انتخابات رياستجمهوري، در کنار رئيسجمهوري دولت هفتم قرار گرفت و از رئيس دولت اصلاحات شکست خورد اما مجددا در کابينه دوم او به همان سمت وزارت دفاع منصوب شد، اگرچه ممکن است آن زمان چنين تأويلي از اين استراتژي نشده باشد. اين استراتژي حالا با عنوان «نامزد پوششي» دوباره روي ميز قرار گرفته است. بااينحال، اصلاحطلبان هنوز بر سر تعيين نامزدی پوششي براي حسن روحاني، رئيسجمهوري به توافق نرسيدهاند.
برخي اصلاحطلبان همچون عبدالله ناصري، عضو شوراي مشورتي رئيس دولت اصلاحات، تأکيد دارند نامزد پوششي، ايدهاي فانتزي است که ميتواند حتي به ضرر حسن روحاني تمام شود اما طيف ديگري همچون يدالله طاهرنژاد، عضو شوراي مرکزي حزب کارگزاران، حضور نامزدي ديگر تحت عنوان نامزد پوششي در کنار حسن روحاني در دوران تبليغات انتخابات رياستجمهوري را منجر به تقويت مواضع او و دولتش ميداند. شايد اين موضوع مهمترين چالش اصلاحطلبان در دوازدهمين دوره انتخابات رياستجمهوري باشد.
درحالي که اصولگرايان بهطور قطع با بيش از يک نامزد در انتخابات پيشرو حاضر خواهند شد؛ اصلاحطلبان تلاش ميکنند در زمان کمي که تا ثبتنام و برگزاري انتخابات باقي مانده، بهترين شرايط را براي قطعيکردن پيروزيشان ايجاد کنند. وجود چهرههايي که در مناظرههاي تلويزيوني بتوانند به کمک روحاني بيايند يا در صورت بروز مشکلات شخصي جايگزين او شوند و در غيراين صورت، در صورت لزوم به نفع او از عرصه انتخابات کنارهگيري کنند، دلايلي هستند که اين جريان ممکن است نامزد پوششي را تعريف کند. آنطور که رسانهها گمانهزني ميکنند، جهانگيري و نجفي گزينههاي احتمالي براي اين موقعيت هستند اما تاکنون نجفي بهطور رسمي اعلام کرده است قصد حضور در انتخابات را ندارد.
بااينحال، تجربه انتخاباتهاي پيشين نشان ميدهد با اينکه برخي چهرههاي سياسي تمايلي براي حضور در اين عرصه نشان نميدهند اما ممکن است در لحظه آخر نظرشان را بنا بر شرايط موجود تغيير دهند. بااينحال، هنوز اين سؤال مطرح است که نامزد پوششي، جايگاه روحاني را تقويت ميکند يا ميتواند عامل ضعف پايگاه رأي او باشد؟
هفته آينده، زمان اعلام تصميم نهايي درباره نامزد پوششي
آنطور که رويداد ۲۴ در گفتوگويي با يدالله طاهرنژاد منتشر کرده است؛ در صورت قرارگرفتن نامزدي در کنار حسن روحاني از طيف اصلاحطلبي، هم به رئيسجمهوری براي دفاع از عملکرد خود کمک خواهد شد و هم گفتمان اصلاحطلبي تبیين و تبليغ خواهد شد اما در همينباره، بخشي از اصلاحطلبان مخالف هستند و بر اين امر اصرار ميورزند که نبايد کانديداي ديگري با هر نامي در کنار حسن روحاني قرار گيرد و او بايد بهعنوان تنها کانديدای اصلاحطلبان و اعتدالگرايان براي انتخابات رياستجمهوري سال آينده معرفي شود.
يدالله طاهرنژاد، عضو شوراي مرکزي حزب کارگزاران، در اين رابطه تأکيد ميکند: «بخش عمدهاي از دوستان ما در جبهه اصلاحات معتقد هستند که اين يک ضرورت است زيرا ميتوانند با استفاده از تريبون انتخابات رياستجمهوري براي دفاع از مواضع اصلاحطلبي و عملکرد دولت بهره ببرند.» او با اشاره به نظر متفاوت بخش ديگري از طيف اصلاحطلبي ميگويد: «بخش ديگري هم در طيف اصلاحطلبي هستند که معتقدند قرارگرفتن يک کانديدا در کنار روحاني ضرورت ندارد که در نهايت، اين موضوع با شخص رئيسجمهوری در ميان گذاشته شد و قرار است او دراين رابطه اعلامنظر کند و اميد ميرود که هفته آينده تصميم دراينباره نهايي شود.»
نامزد پوششي، مواضع دولت را تقويت ميکند
اين فعال سياسي اصلاحطلب، نظر شخصي خود در اينباره را چنين بيان ميکند: «به نظر ميرسد حضور نامزد ديگري در کنار روحاني داراي ضرورت باشد زيرا در تبليغات انتخاباتي، تعيين مواضع دولت و دفاع از عملکرد او ميتواند بسيار مفيد واقع شود. نامزدي که در کنار روحاني قرار ميگيرد، با او به رقابت برنميخيزد و تا آخرين مرحله رأيگيري، پيش نخواهد رفت. او در دقايق آخر از رقابت کنارهگيري ميکند و آرای او به سبد رأي روحاني میرود.»
طاهرنژاد ادامه ميدهد: «اعتقادي به اينکه برخي دوستان مطرح ميکنند که اين کار به تضعيف جايگاه روحاني منجر خواهد شد و ممکن است ايجاد مشکل کند، ندارم زيرا اين بحثها، مسيرهاي پيچيده و درعين حال حسابشدهاي دارد و همانطور که توضيح داده شد، حضور نامزد پوششي در کنار حسن روحاني در دوران تبليغات رياستجمهوري ممکن است حتي منجر به تقويت مواضع دولت شود.»
اين فعال سياسي اصلاحطلب معتقد است در کنار حسن روحاني براي انتخابات رياستجمهوري آينده بايد بيش از يک نامزد قرار گيرد تا بتوانند علاوه بر دفاع از مواضع دولت و اصلاحطلبان، از نتيجه انتخابات 92 و 94 هم به حمايت بپردازند.
او درباره طرح اصولگرايان در همينباره يادآوری کرد: «تجربه اصولگرايان نشان داده که قادر به اجرای اين کار نخواهند بود زيرا مشخص کردند به برنامهريزيهايشان پايبند نخواهند بود و بههميندليل، براي انتخابات مجلس حذف شدند و در رياستجمهوري چهار سال گذشته هم موفقيتي بهدست نياوردند. در اين دوره هم موضعگيريها نشان ميدهد که هنوز به وحدت نرسيدهاند و اختلاف بين آنها زياد است، حتي گروهي از اصولگرايان به کانديداتوري حسن روحاني معتقد هستند؛ بنابراين همانطور که اشاره شد، بعيد ميدانم اصولگرايان به اجماعي که مدنظرشان است، دست يابند.»
پ
برای دسترسی سریع به تازهترین اخبار و تحلیل رویدادهای ایران و جهان
اپلیکیشن برترین ها
را نصب کنید.
نظر کاربران
درود بر روحانی