کاشت نهال راهحل فرونشاندن گردوغبار؟!
روزنامه وقایع اتفاقیه نوشت: بیشتر از ۱۰ سال است که خوزستان و چند استان دیگر در غرب کشور، درگیر گردوغبارهای گاه و بیگاه هستند اما چند سالی است که این پدیده چنان امان از مردم بریده که دیگر جای سازش با آن باقی نمانده است.
روزنامه وقایع اتفاقیه نوشت: بیشتر از ۱۰ سال است که خوزستان و چند استان دیگر در غرب کشور، درگیر گردوغبارهای گاه و بیگاه هستند اما چند سالی است که این پدیده چنان امان از مردم بریده که دیگر جای سازش با آن باقی نمانده است.
امسال که ديگر گردوغبارهای معلق در هوا يک بحران تمامعيار در چندين شهر خوزستان به راه انداخت و درحاليکه کولاکي از حوادث طبيعي چهارگوشه کشور را درمينورديد، رسما زندگي مردم خوزستان را مختل کرد. قطعي بلندمدت و پيدرپي برق، گلآلودبودن آب و حتي عدم دسترسي مردم در چندين شهر به آب، نبود ديد کافي و هواي مناسب براي تنفس چنان دست به دست هم داد که مردم صبور خوزستان را به خيابان کشيد و اعتراضهاي سراسري را هم در نقاط مختلف کشور به وجود آورد. مسئولان ميگفتند بارش باران باعث نشست غبار بهشکل گل روي تأسيسات برقرساني شده و عملکرد آنها را مختل کرده است.
کمي بعد از اين ابلاغيه، حرفهايي در مورد ايده کاشت نهال در اين کانونها به رسانهها رسيد که واکنشهاي زيادي را به همراه داشت. عده زيادي از کارشناسان ميگفتند اين اعتبار بايد در جايي مفيدتر هزينه شود و درختکاري نميتواند چاره کار گردوغبار خوزستان باشد.
خداکرم جلالي، رئيس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور درباره تصميمي که براي کاشت نهال در کانونهاي گردوغبار گرفته شده به «وقايعاتفاقيه» ميگويد: «ما قبول داريم که اول بايد علتشناسي کنيم. اين بررسيها تا حدي شده و ادامه هم دارد. بهطور کلي ميتوانيم بگوييم که کل ايران در معرض تغييرات آبوهوايي قرار گرفته و وضعيت خوزستان بيشتر از بقيه نقاط کشور، نشاندهنده درگيري کشور با اين موضوع است؛ البته تقريبا تمام جهان با اين پديده روبهرو هستند اما ايران بهدليل موقعيت جغرافياييای که دارد با مشکلات بيشتري روبهرو شده است. در مورد کاشت نهال هم بايد بگويم که بههرحال اين روش يکي از راههاي جلوگيري از برخاست گردوغبار بوده و ميتواند در مورد خوزستان هم مفيد باشد.»
جلالي در مورد زمينهاي بهجامانده از تالابها هم ميگويد: «در مورد اين بخشها، بيشتر بايد به تأمين حقابه و پرشدن تالابها فکر کنيم تا اينکه بخواهيم در آنها کار ديگري انجام بدهيم. در اين مناطق، نه کاشت نهال جواب ميدهد و نه پاشيدن مالچ و ساير مواد شيميايي از طرف ديگر پرآببودن اين تالابها فقط نه بهدلیل فرونشاندن گردوغبار بلکه از جهات ديگر هم اهميت دارد.»
جلالي در مورد اينکه بودجه ۳۰ ميلياردي اختصاصيافته ازسوي رئيسجمهوري در چه زمينهاي هزينه خواهد شد، ميگويد: «بخشي از اين همانطور که گفتم صرف کاشت نهال و زمينهسازي براي مراقبت و آبياري آنها ميشود و بخشي ديگر به تلاش براي پرکردن تالابها و احياي هورها اختصاص پيدا ميکند.»
او ادامه ميدهد: «بهترين راهحل اين است که ببينيم چرا اين بخشها، پوشش گياهي خودشان را از دست دادهاند و ديگر مثل سابق، محل خوبي براي کشاورزي ديم نيستند و اگر امکانش وجود داشت، اين دلايل را برطرف کنيم. درحالحاضر، مهمترين کار، برگرداندن آب به بخشهايي است که بهدليل نداشتن حقابه، خشک شدهاند و اگر در بخشهايي بهدليل کاهش بارندگي زمين در حال تبديل به بيابان است، بايد با استفاده از راههاي مختلف جلوي برخاست گردوغبار اين مناطق گرفته شود. به اعتقاد من، نهالکاري در اين قسمتها هزينه زيادي دارد و در مقابل اثربخشياش چندان مشخص نيست و بعيد به نظر ميرسد در بلندمدت مؤثر باشد. ضمن اينکه زمينهايي که براي کاشت نهال در نظر گرفته شدهاند و اندکي بستر مناسب براي درختکاري در آنها ديده ميشود، در مقابل مساحت کلي کانونهاي گردوغبار بسيار کوچک هستند و در نهايت نميتوانند چنانکه بايد و شايد در آبوهواي خوزستان مؤثر باشند.»
ارسال نظر