هشت بازار پر رونق قبل از شب عید
روزنامه صبح نو در گزارشی نوشت: ماه اسفند برای بسیاری از کسانی که شغل آزاد دارند، ماه سرنوشتسازی بهحساب میآید. ماهی که دیگر حراج زمستانه هم تمام شده و جنسهای جدیدشان را برای سال نو، رو میکنند.
روزهای باقی مانده تا عید، نان آرایشگران حسابی در روغن است. آنقدر سرشان شلوغ میشود که واقعاً وقت سرخاراندن ندارند. اگر نگاهی به آرایشگاههای مردانه بیندازید آقایانی را خواهید دید که روی صندلیها به انتظار نشستهاند تا نوبت به آنها هم برسد. گاهی هم تا نیمههای شب در صف کوتاهی مو یا ریش مینشینند. معمولاً آرایشگاههای مردانه رنج قیمتهای متفاوتی دارند، اما در روزهای نزدیک به عید، آنها انتظار دارند مشتریان عیدیشان را هم از یاد نبرند. به طور معمول روزهای پایان سال نرخ آرایشگاهها از ۲۵ هزار تا ۱٠٠هزارتومان متغیر است. البته هرقدر به سراغ آرایشگاههای لوکستر و پر طرفدارتر بروید و کارهای اضافهای مانند اصلاح ریش و... هم داشته باشید، قیمتها ممکن است سر به فلک بگذارد. آرایشگاههای زنانه هم دیگر حسابشان کاملاً جداست.
از آنجایی که تنوع کاری آرایشگاههای زنانه بسیار بالاست قیمتها هم متفاوت میشود؛ اما اگر خانمی بخواهد به همراه اصلاح صورت و ابرو، رنگ مو و... را هم اضافه کند باید هزینهای بالاتر از ۲٠٠ تا ۳٠٠هزارتومان و بعضی وقتها ۶٠٠-۵٠٠ هزارتومان هم بپردازد. در این مورد هم هرقدر آرایشگاهی از امکانات و شهرت بیشتری بهرهمند باشد، قیمتها هم طبیعتاً بالاتر میرود.
خانهتکانی جزو جداییناپذیر خانههای ایرانیان است و با نزدیک شدن نوروز همه به فکر سر و سامان دادن به خانههایشان هستند؛ اما دیگر مانند قدیم نیست که اهل خانه آستین بالا بزنند و کار نظافت خانه را در دست بگیرند. بلکه از کسانی کمک میگیرند که کار نظافت منازل را انجام میدهند. حالا بسته به اینکه از آنها میخواهند برای تمیزکاری در و دیوار و پنجره بیایند یا تمیز کردن کلی خانه و آشپزخانه و حمام و دستشویی، رنج قیمتها هم تفاوت پیدا میکند. گاهی هم این قیمتها توافقی است؛ اما از طرف دیگر یکسری از شرکتهای خدماتی برای خودشان رنج قیمت دارند. کارگران مرد پول زیادتری از زنان میگیرند و این بیشتر برای زور بازویی است که برای شستن دیوار و شیشه پنجرهها به کار میبرند. برخی ساعتی حساب میکنند و برخی نرخشان را بنا به متراژ تعیین میکنند؛ اما به طور معمول یک کارگر از حداقل روزی ۵٠ هزار تومان تا ۲٠٠-۱٠٠ هزار تومان در نظر میگیرند.
ماهی قرمز آخر سال و ماهی و سبزی پلوی شب سال نو نیز رسمی است که در اکثر خانههای ایرانیان وجود دارد. ماهیهای قرمزی که تقریباً اکثر مغازهداران جلوی مغازهشان گذاشتهاند و از هزار تومان تا ۵ و حتی ۱٠ هزار تومان میفروشند. دستفروشان ماهی هم این روزها خیلی دیده میشوند. آنها هم یک لگن ماهی قرمز دارند که با فریاد زدن رهگذران را متوجه خودشان میکنند. سبزی پلو با ماهی آخر سال هم بازار ماهیفروشان را داغ کرده است و هر کس بسته به ذائقهای که دارد ماهی شب سال نو را میخرد. قیمت ماهیها بسته به نوعی که دارند، متفاوت است. از کیلویی ۶ هزار تا ۲٠ هزار تومان و به بالا فروخته میشود.
با وجود آنکه طلا یک کالای لوکس به حساب میآید و خیلیها دیگر توان خرید آن را ندارند باز هم هستند کسانی که دوست دارند برای سال جدید طلا بخرند. برخی هم برای عیدی دادن فلز زرد یا سکه را انتخاب میکنند، برخی هم تازه عروس و دامادند و بهعنوان هدیه طلا یا سکه در نظر میگیرند. برای همین بازار این فلز گرانبها و دوستداشتنی هم قبل از سال نو با وجود نوسانهایش طرفدارهای خاص خودش را دارد. در حال حاضر قیمت یک گرم طلا حدود ۱۱۶ هزار تومان است، ربع سکه ۳۷٠ هزار تومان، نیم سکه ۶۷٠ هزار تومان و سکه تمام هم یکمیلیون و ۲٠٠ هزار تومان است.
از زمانی که خانهها آپارتمانی و بیحیاط شدند و پشتبامها ایزوگام، دیگر کمتر کسی توان شستن قالی در خانه را داشت، برای همین قالیشویی بهعنوان شغلی نوظهور وارد میدان شد و ناجی کسانی بود که میخواستند فرشهایشان را بشویند. پایان سال، یکی از پررونقترین روزها برای قالیشویانی است که وانتهای آنها با فرشهای لول شده در سطح شهر به چشم میخورند. معمولاً فرش بسته به اینکه چند متری است؟ از چه جنسی است؟ دستباف یا ماشینی، فرق میکند. بهعنوان مثال برای یک فرش ۶ متری ماشینی باید مبلغی حدود ۳٠هزارتومان بپردازید. اگر فرش دستباف باشد یا بخواهید برای شستوشو از مواد مرغوبتری استفاده کنند، این قیمت بالاتر از این خواهد رفت و به ۱٠٠ هزار تومان هم میرسد.
آجیل شب عید و شیرینیهای متنوع، ۱۳ روز اول سال در همه خانهها روی میز پذیرایی دیده میشود که برای تهیه آن باید حسابی پول خرج کنید. آجیل از کیلویی از ۵٠ هزار تومان تا ۹٠ هزار تومان در بازار به فروش میرسد و شیرینیهایی که بسته به مدلش از ۲٠ هزار تومان به بالا هستند و بخش اعظمی از هزینه فروردین ماه را به خود اختصاص میدهد. میوههای شب عید که معمولاً پرتقال و سیب و کیوی است نیز در میوهفروشیهاست و رنج قیمتها هم از کیلویی سههزار تومان به بالا شروع میشوند.
گلفروشی، شغل شادی است. معمولاً غیر از دسته گلهایی که برای مراسم ختم سفارش داده میشود، باقی کسانی که سراغ گلفروشی میروند برای شادی و خوشی این کار را میکنند. روزهای مانده به عید هم گلفروشی دیگر حال و هوای دیگری دارد. از گلهای سنبل و شب بو گرفته تا سبزههایی که در طرحهای متنوع مقابل گلفروشیها به فروش میرسند حکایت از فرارسیدن سال جدید دارند. مشتری سبزهها اغلب کسانیاند که چندان فرصت سبزه گذاشتن ندارند. خریداران سنبل و شببو و لاله هم که میخواهند در عید خانهای پر از عطر گلهای بهاری داشته باشند؛ از مشتریهای هر ساله این گلفروشیها هستند.
بازار پوشاک از لباس و کیف و کفش گرفته تا پیراهن و جوراب و کمربند و... از همه بازارهای پایان سال داغتر است. پوشیدن لباس نو در سال نو همچنان طرفدار دارد. با وجود آنکه همه معتقدند قیمتهای لباس در پایان سال بسیار بالاست و کاسبان، شبهای عید قیمتها را چند برابر میکنند، اما باز خریداران علاقهشان به این سبک خرید کم نمیشود. هرچند هر سال فروشندگان از کم شدن مشتریان خود مینالند؛ اما معمولاً در این بازار هر کس هرقدر که بتواند روی اجناس خود قیمت میگذارد و مشتری بسته به توانایی مالیاش و فروشگاه یا پاساژی که از آن خرید میکند، پول میپردازد. لوازم آرایش هم طرفداران زیادی دارد و در مغازههایی که لوازم آرایش میفروشند هم جای سوزن انداختن نیست. از سوی دیگر، سر دستفروشانی که در مترو و... لوازم آرایش ارزانقیمت یا با مارکهای مشابه با برندهای خوب جهانی میفروشند هم بسیار شلوغ است.
نظر کاربران
خدای من اقتصاد قفله