آمریکا با قرارداد توتال و ایران مخالفت نمیکند
روزنامه آرمان در گفت وگویی با رضا پدیدار عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی می نویسد: تصور نمیکنم که ترامپ با قرارداد توتال مخالفتی کند. زمانی که آقای کیلرسون، مدیرعامل اکسان موبایل آمریکا، بزرگترین شرکت نفتی دنیا، وزیر خارجه میشود، چنین فردی که همواره با تولید و فروش سر و کار داشته است، هیچگاه مخالفتی با قراردادهایی مانند توتال نمیکند.
در ادامه این گفت وگو آمده است: امضای قراردادهای جدید نفتی یکی از مواردی است که دولت یازدهم در پسابرجام طی چند مرحله آن را پیگیری کرد و این روزها نیز معاون امور بینالملل و بازرگانی وزارت نفت خبر از مذاکره مسئولان نفتی برای عقد ۲۵ قرارداد به ارزش ۸۵ میلیارد دلار داده است. با این حال به نظر میرسد بعد از روی کار آمدن ترامپ چالشهایی در زمینه امضای قرارداد با توتال پیش آمده است که رضا پدیدار در گفتوگو با «آرمان» این فرضیه را رد میکند. این عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی میگوید: «قراردادهای جدید نفتی در مجموع ۵۳ پروژه با رقمی بالاتر از ۱۰۸ میلیارد دلار است که از میان آنها حدود ۲۵ تا ۳۰ قرارداد در دامنه حدود ۸۰ تا ۸۵ میلیارد دلار است که عمدتا مربوط به پروژههای بالادستی صنعت نفت، یعنی اکتشاف و استخراج است.»
قراردادهایی که معاون بینالملل و بازرگانی وزیر نفت به آن اشاره کردهاند، در راستای اجرای قراردادهای جدید نفتی است. قراردادهای جدید نفتی در مجموع ۵۳ پروژه با رقمی بالاتر از ۱۰۸ میلیارد دلار است که از میان آنها حدود ۲۵ تا ۳۰ قرارداد در دامنه حدود ۸۰ تا ۸۵ میلیارد دلار است که عمدتا مربوط به پروژههای بالادستی صنعت نفت، یعنی اکتشاف و استخراج است. در این زمینه وزارت نفت و شرکتهای زیرمجموعه آن با شرکتهای بزرگ نفتی تفاهمنامههایی را امضا کردند که این تفاهمنامهها در قالب MOU و HOA و به اصطلاح محرمانگی است. کنسرسیومهای تعریف شدهای که در دنیا پروژههای زیادی دارند، قراردادهایی در چارچوب جدید با ایران به صورت قراردادهای مشارکت در تولید امضا کردهاند. در مجموع ۲۹ شرکت خارجی وجود دارد که این شرکتها توسط شرکت ملی نفت ایران تایید صلاحیت شدهاند و از بین این تعداد شرکتها هرکدام بین یک تا چند قرارداد را به صورت تفاهمنامهای وارد مذاکره کردهاند.
یک تفاهمنامه به عنوان پرگاس با انگلیس در آذر امضا شد که باید دو میدان بزرگ ترنج و شادمان را در مدت شش ماه برای کسب اطلاعات مورد نیاز مورد مطالعه قرار میداد تا در نهایت به عقد قرارداد منجر شود. قرارداد دیگری که با پتروناس مالزی بسته شده، برای دوره ۲۰ ساله است و تولید روزانه میدان آزادگان جنوب را به ۶۰۰ هزار بشکه میرساند. طی این قرارداد که قرار است ظرف پنج سال به نتیجه برسد، مدت بهرهبرداری را ۲۰ ساله ارزیابی کردهاند. به اعتقاد من این تفاهمنامهها یا موافقتنامههای اصولی که مبادله شده است دقیقا در راستای اجرای سند چشمانداز و برنامه پنج ساله ششم است. با توجه با اینکه ظرفیت تولید نفت کشور در حال رسیدن به مرز چهارمیلیون بشکه است، با توسعه میادین ظرفیت تولید نفت در پایان برنامه ششم باید به حدود چهار میلیون و ۷۰۰هزار بشکه برسد.
ظرفیت صادرات گاز ایران به کشورهای دیگر حدود ۷۰۰میلیون متر مکعب است، اما میزانی که اکنون در حال برداشت است حدود ۵۷۰ میلیون متر مکعب است. به هر جهت در حال حاضر شرایط خوبی در استخراج و اکتشاف وجود دارد، اما نکته حائز اهمیت توجه به بحث سرمایهگذاری است.
تصور نمیکنم که ترامپ با قرارداد توتال مخالفتی کند. زمانی که آقای کیلرسون، مدیرعامل اکسان موبایل آمریکا، بزرگترین شرکت نفتی دنیا، وزیر خارجه میشود، چنین فردی که همواره با تولید و فروش سر و کار داشته است، هیچگاه مخالفتی با قراردادهایی مانند توتال نمیکند. به نظر من توتال با اعلام اینکه منتظر تصمیم آمریکا است، تا حدودی محافظهکاری کرده است. به هرحال رقمی که قرار است ایران با توتال وارد مذاکره شود، رقم قابل توجه و چند میلیارد دلاری است. رقم اعلام شده از سوی ایران برای توتال جذاب است، علاوه بر این بعید به نظر میرسد مقامات آمریکایی که اهل کسب و کار هستند، با این قرارداد مخالفتی داشته باشند و به تصور من MOU امضا شده به مرحله اجرا میرسد.
ارسال نظر