مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان فارس گفت: باران و سیل اخیر، بخش هایی از پیش آمدگی سقف بیرونی غار تاریخی سنگ شکنان جهرم را که به عنوان یکی از بزرگ ترین غارهای دست ساز بشر به شمار می آید، تخریب کرد.
خبرگزاری ایرنا: مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان فارس گفت: باران و سیل اخیر، بخش هایی از پیش آمدگی سقف بیرونی غار تاریخی سنگ شکنان جهرم را که به عنوان یکی از بزرگ ترین غارهای دست ساز بشر به شمار می آید، تخریب کرد.
صیب امیری اظهار داشت: همچنین بر اثر این بارندگی ها و جاری شدن سیلاب، قسمت هایی از دهانه ورودی سوم و چهارم این غار ریزش کرده است.
مصیب امیری افزود: این غار که در بخش مرکزی جهرم واقع شده و با شماره ۳۰۷۱۱ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است، دارای مساحتی افزون بر۲۰ هزار مترمربع، طول تقریبی ۴۰۰ متر، عرض ۱۵ تا ۲۰متر و ارتفاع حدود ۳.۵ متر است.
او بیان کرد: این غار متشکل از سنگ های دولومیتی است و کف و سقف غار دارای یک شیب تقریبا 20 درصدی است و حدود 100 پایه سنگی، نقش ستون های نگهدارنده سقف را ایفا می کنند.
امیری گفت: به دلیل اینکه در 2 تا سه سده اخیر، اهالی منطقه سنگ های مورد نیاز خود را برای مصارف ساختمانی از این غار و با استفاده از ابزارهای دستی برداشت می کردند این امر موجب موجب سستی ستون های این غار شده است.
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان فارس ادامه داد: این اداره کل از سال 88 تا کنون در قالب انعقاد قراردادی با دانشگاه صنعتی شیراز، از محل اعتبارات تخصیص یافته، ضمن شناسایی مناطق فوق بحرانی این غار اعم از ستون، سقف و درزها با رعایت اولویت ها بخشی از عملیات اجرایی مقاوم سازی این مکان را انجام داده است.
وی اضافه کرد: ظرف این سال ها، برخی از مسئولان شهرستان جهرم اعم از شورای شهر و دوستداران میراث فرهنگی بارها به صورت شفاهی، کتبی و درج در جراید از این اداره کل به بهانه مخدوش کردن چهره غار انتقاد کرده اند در حالی که اگر عملیات اجرایی مقاوم سازی دهانه های ورودی و ستون های میانی این غار تا کنون انجام نشده بود، شاهد تخریب کلی غار و بسته شدن دهانه های آن بودیم که بی شک این امر خسارت های جبران ناپذیر بیشتری را در پی داشت.
امیری گفت: تا کنون اعتباری افزون بر ۶هزار میلیون ریال برای مطالعه در باره این غار و مقاوم سازی آن هزینه شده است و برای تکمیل این طرح به اعتباری بیش از ۲۵ هزار میلیون ریال نیاز است.
غار سنگ شکنان جهرم که از آن با نام سنگ اشکن یا سنگ شکنان نیز یاد می شود، مجموعهای از دهانهها و ستونهایی است که به صورت دالانهای متقاطع دیده میشود. این دالانها بر اثر برداشت و استخراج سنگهای سفید آهکی و دولومیتی به وجود آمدهاند و از آن به عنوان بزرگترین غار مصنوعی جهان یاد میکنند.
غارهای مصنوعی بزرگ تر از این غار در جهان وجود دارد، اما اکثر آنها به شکل یک تونل یا دالان سراسری هستند و بر اثر استخراج مواد معدنی با وسایل مکانیکی و ماشین آلات مختلف ایجاد شدهاند. بنابراین میتوان گفت غاری بزرگتر از غار سنگ شکنان جهرم که کاملا دست ساز و به این شکل خاص یعنی دارای دالانها، ستونها و دهانههای متعدد است، وجود ندارد.
تاریخ برداشت سنگ از این غار به حدود ۳۵۰ سال قبل و عصر صفویه باز می گردد. از سنگهای این غار به دلیل شکل پذیری بهتر، برای کارهای تزیینی به عنوان نمای ساختمانها و سردرها، پنجرههای مشبک، سنگفرش حیاط و سکوها، سنگ قبر، کتیبههای سنگی، شیر سنگی، حوض سنگی، پله، هاون سنگی، دیگهای سنگی، خمرههای سنگی، استفاده می شد. از مهمترین مکانهایی که از این سنگها استفاده شده است میتوان به سردر ورودی حرم مطهر شاهچراغ (ع)، مسجد جامع عتیق شیراز، باغ ارم و مسجد نو اشاره کرد.
2 سامانه بارشی از شامگاه 24 بهمن ماه 95 هوای استان فارس را تحت تاثیر قرار داد. این بارش ها که تا ساعت های پایانی روز 28 بهمن ادامه داشت اگر چه خوشحالی مردم این استان را در پی داشت اما در ادامه موجب جاری شدن سیلاب شد و به برخی زیرساخت ها، منازل روستاییان و بافت فرسوده برخی شهرهای فارس به ویژه در شهرستان های جهرم، فسا و داراب زیان رساند.
شهرستان جهرم در فاصله 193کیلومتری جنوب شرقی شیراز واقع شده است.
پ
برای دسترسی سریع به تازهترین اخبار و تحلیل رویدادهای ایران و جهان
اپلیکیشن برترین ها
را نصب کنید.
نظر کاربران
خدا لعنت کنه مسئولینی که به این امر بی توجه بودن
بزرگ ترین غار دست ساز بشر !!!
اینجا رو نگاه کنین اینقدر ترین ترین نکنین:
bartarinha.ir/fa/news/484510
ردیف دوم