تردد آزاد دو متهم آلودگی در تهران
ردیابی «سهم» هر کدام از منابع آلاینده هوا در بحران آلودگی تهران، از وزن موثر «خودروهای دیزلی» و «موتورسیکلتها» حکایت دارد. این دو متهم اصلی، در نقش کارخانههای متحرک تولید ذرات معلق، ۸ برابر خودروهای شخصی، توان آلایندگی دارند؛ اما از مقررات سه گانه «تردد در معابر» معاف هستند.
در حال حاضر به رغم افزایش سالانه حجم ذرات آلاینده در هوای تهران، رفتار نابرابر در برخورد با منابع تولید آلودگی به گونهای است که عملا «موتور سیکلتها» و «ناوگان دیزلی» بهخصوص «اتوبوسهای سازمانی» که بیش از یکسوم آنها، حداقل ۳۰ سال ساخت هستند و جزو خودروهای کاملا فرسوده به حساب میآیند، از تکلیف اجباری «معاینه فنی دورهای» معاف هستند. ضمن آنکه، این دو متهم اصلی آلودگی هوا بر خلاف خودروهای شخصی، از دو ضابطه «منع تردد خودروهای بالای سن فرسودگی» و «طرح ترافیکی در محدوده مرکزی» نیز مصون هستند.
مطابق استانداردهای جهانی در ابرشهرهای کشورهای مختلف، خودروهای سنگین درونشهری زیر ۱۰ سال ساخت، هر ۶ ماه یک بار، تست معاینه فنی به لحاظ رعایت سقف مجاز تولید ذرات آلاینده را پشت سر میگذارند و خودروهای سنگین بیش از ۱۰ سال ساخت نیز، بهصورت فصلی (هر سه ماه یک بار)، مشمول انجام این تست هستند، طوری که محدودیتهای تردد برای این خودروها متناسب با مجوز معاینه فنی اعمال میشود. اما در معابر تهران، چنین ضوابطی به رغم انواع مصوبات دولتی، تعطیل است!
به گزارش «دنیای اقتصاد»، هیات دولت در مصوبه ۲۷ مادهای موسوم به «برنامه جامع کاهش آلودگی هوای کلانشهرها» که بهار امسال به تصویب رسید، تکالیفی برای تمام دستگاههایی که بهطور مستقیم یا غیرمستقیم با آلودگی هوا ارتباط دارند، مشخص کرد. این مصوبه چندوجهی علاوه بر بررسی راهکارهای غیرمکانیکی نظیر بازتنظیم تقویم تعطیلات و الزام به اجرای طرحهای بازدارنده از تردد خودروهای آلاینده نظیر «LEZ»، به موضوع آلایندگی خودروهای دیزل نیز پرداخته است. بر اساس یکی از بندهای این برنامه جامع، سازمان حفاظت محیط زیست مکلف شد ظرف مدت یکماه از ابلاغ مصوبه دولت، حدود مجاز آلایندگی در تست معاینه فنی آلودگی خودروهای دیزل را بر اساس فناوریهای موجود از قبیل فیلتر دوده و فیلتر SCR تهیه و ابلاغ کند. طبق مصوبه مذکور مراکز معاینه فنی هم به رعایت حدود مجاز بازنگری شده در معاینه فنی خودروهای دیزل شهری، ملزم شدند.
برابر آمار انتشار آلودگی هوای شهر تهران، سهم منابع متحرک (خودروها و موتورسیکلتها) در تولید آلایندههای هوای پایتخت ۸۵ درصد است. از طرفی مهمترین آلاینده هوا در حال حاضر ذرات معلق با قطر کوچکتر از ۵/ ۲ میکرون (PM ۲/ ۵) است که حدود ۱۰ درصد از جرم این ذرات را دوده یا کربن سیاه تشکیل میدهد. منبع اصلی تولید این آلاینده در بین منابع متحرک، خودروهای کاربراتوری و دیزلی هستند که مدیریت شهری برای مهار گروه اول، طرح ترافیکی مناطق کمانتشار آلاینده موسوم به طرح «کاهش» یا «LEZ» را پیشبینی کرد. در قالب این طرح قرار بود تردد کلیه خودروهای کاربراتوری که تعداد آنها در تهران حدود ۴۰۰ هزار دستگاه است، در محدوده مرکزی شهر طی ساعات صبح تا اوایل شب ممنوع شود. با این وجود در گام اول فعلا این طرح امکان اجرا پیدا نکرده و ممنوعیت فعلی در محدوده مذکور که همان منطقه اجرای طرح زوج و فرد است، صرفا ناظر بر تردد خودروهای فاقد معاینه فنی است.
با این حال، وجود یک حلقه مفقوده سبب شده خودروهای دیزلی همچنان مهارنشده و افسارگسیخته بر آلودگی هوای تهران بیفزایند. این حلقه مفقوده عدم توجه به ممنوعیت تردد خودروهای دیزلی آلاینده در سطح شهرها است. سن فرسودگی خودروهای دیزلی از سوی دولت ۲۰سال تعیین شده است. در این بین شمار کامیونهایی که در معابر تهران رفتوآمد میکنند، معادل ۱۲۰ تا ۱۳۰ هزار دستگاه است که بر اساس برآورد مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، حدود نیمی از کامیونها سن فرسودگی را گذرانده و حتی بسیاری از آنها بیش از ۵۰ سال سن دارند. به گزارش «دنیای اقتصاد»، مطالعه شرکت کنترل کیفیت هوای تهران نشان میدهد غلظت نانو ذرات آلاینده هوای تهران در سه بازه زمانی طی شبانهروز بیشتر است بهطوری که در هشت ساعت منتهی به ۲ بامداد، در فاصله ۷ تا ۸ صبح و همچنین ۵ تا ۶ بعدازظهر آلودگی هوا در بالاترین سطح نسبت به سایر ساعات شبانهروز قرار دارد. این دادهها نشاندهنده تاثیر تردد خودروهای سنگین حمل مصالح، نخاله و زباله بر کیفیت هوای تهران است به نحوی که بالا ماندن غلظت نانوذرات در ساعات پایانی شب به رغم کاهش چشمگیر خودروهای سواری در معابر را میتوان مستقیما به تردد
خودروهای سنگین دیزلی بین ساعات ۲۲ تا سحرگاه نسبت داد. از آنجا که این خودروها عمدتا فرسوده بوده یا فاقد تنظیم موتور هستند، با وجود تعداد کمتر در مقایسه با خودروهای سواری، به لحاظ میزان تولید نانوذرات آلاینده در هوای شهر تهران با سواریها تقریبا برابری میکنند.
اما این تعداد خودروی دیزلی فرسوده در شهر تهران چه میکند؟ اغلب خودروهای دیزلی اعم از کامیون و اتوبوس بعد از سپری کردن عمر مفید خود و زمانی که دیگر امکان اخذ گواهی معاینه فنی دولتی برای فعالیت در جادههای برونشهری را ندارند و در نتیجه ترددشان در خارج از محدوده شهرها ممنوع میشود، به جای اینکه از رده خارج شوند وارد شهر شده و بهعنوان سرویس کارمندان ادارات دولتی و نهادهای عمومی، کامیونهای حمل نخاله ساختمانی و مواردی از این دست مشغول به کار میشوند. در واقع مصوبه دولت بعد از گذشت پنج سال هنوز در تهران اجرا نمیشود و در نتیجه راه برای تردد خودروهای فرسوده دیزلی فاقد معاینه فنی در داخل شهر باز است. این در حالی است که بر اساس آمار، ۲۲ درصد تصادفات مربوط به خودروهای سنگین است که ۱۱ درصد آن ناشی از نقص ایمنی این خودروها است. این آمار حاکی از اهمیت معاینه فنی به موقع خودروهای سنگین و نیز جلوگیری از تردد آنها در صورت رسیدن به سن فرسودگی است.
از سوی دیگر، استاندارد کنونی خودروهای دیزلی در ایران، یورو ۴ است؛ اما کارشناسان معتقدند با وجود اینکه استاندارد مذکور برای خودروهای بنزینی مطلوب بوده و تا سالها میتواند مبنا باشد، در مورد خودروهای دیزلی به هیچ وجه مطلوب نیست. این موضوع وقتی اهمیت مضاعف پیدا میکند که بدانیم کامیونها و اتوبوسها بهعنوان منبع اصلی انتشار دوده و کربن سیاه، ترکیبات سمی خطرناکی شامل اكسيدهاي نيتروژن و گوگرد، هيدروكربنهاي نسوخته و منوكسيدكربن را به هوای تهران وارد میکنند که استنشاق طولانیمدت آنها عامل بسیاری از بیماریهای حاد تنفسی، قلبی و حتی مرگ شهروندان است.
چارهای که شهرداری تهران برای حل این مشکل دستکم در مورد اتوبوسهای شرکت واحد اتوبوسرانی اندیشید، نصب فیلترهای جذب دوده بود که از سال گذشته و با مصوبه شورای شهر در دستور کار اجرایی قرار گرفت. به این ترتیب ناوگان بازسازی شده اتوبوسرانی شهر تهران که از سن فرسودگی عبور کرده اما به دلیل کمبود اتوبوس به ناچار هنوز هم مورد استفاده قرار میگیرد، به این فیلترها مجهز شد تا مانع انتشار ذرات معلق و دوده حاصل از احتراق موتورهای دیزلی شود. وحید حسینی، مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران نیز در این رابطه اظهار کرد: دولت حدود سه سال قبل یک مصوبه قانونی گذراند که به موجب آن مقرر شد نصب فیلتر جذب دوده در خودروهای دیزلی تولید یا واردشده، الزامی شود تا در آینده فرزندانمان هوای سالمتری تنفس کنند. این مصوبه به رغم مخالفت جدی وزارت صنعت، معدن و تجارت تصویب شد اما ۱۹ دیماه امسال دولت مصوبه مذکور را ملغی کرد و یک استاندارد دیزلی بدون فیلتر مبنا قرار گرفت. حسینی مدعی شد که خودروسازان خارجی اعلام کردهاند که اگر نصب فیلتر الزامی شود، دیگر در ایران سرمایهگذاری نخواهند کرد. بهعنوان مثال یک شرکت آلمانی تن به ارتقای استاندارد
نمیدهد.
وی با تایید عرضه بنزین یورو ۴ در جایگاههای شهر تهران بر اساس نتایج پایش شرکت کنترل کیفی هوا گفت: برخی خودروسازان داخلی و خارجی اینطور استدلال میکردند که نصب فیلتر با کیفیت سوخت کنونی سازگار نیست در حالی که این ادعا صحت ندارد. مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران با بیان اینکه یک شرکت خودروساز با هزینهکرد ۵/ ۳ میلیون یورویی از سه سال قبل، موفق به تولید خودروهای متناسب با استانداردهای نوین زیستمحیطی شده و اکنون تعدادی از آنها به کشور وارد شده است، تاکید کرد: فناوری فیلترهای جذب دوده معجزه میکند، به نحوی که اگر دستمال سفید را به اگزوز خودروی دیزلی مجهز به آن وارد کنیم، باز هم سفید میماند. چرا ما از این معجزه به نفع سلامت مردم استفاده نکنیم؟
کیفیت معاینه فنی خودروهای دیزلی
ارسال نظر