اقدام «تنبيهي» در مواجهه با ترامپ
اقدام ترامپ مبني بر لغو صدور رواديد براي اتباع كشورهاي«مضر براي منافع ايالات متحده» و از جمله ايران به مدت۹۰روز و گنجاندن كشورمان در فهرست «دولتهاي حامي تروريسم» و «تهديدي فوقالعاده» با واكنش برخي از مقامات ارشد كشورمان مواجه شده است.
حال پرسش اصلي اين است كه راهكار مقابله با موج جديد اقدامات ضد ايراني از سوي دولت جديد ايالات متحده چيست و آيا موضعگيري از طريق توئيتر كارساز بوده و كفايت ميكند يا آنكه ميتوان با موضعگيري از تريبون مجلس اميدوار بود و آن را مفيد دانست؟
۱- در فرآيند۳۳ماه مذاكرات هستهاي و پس از آن طي۱۳ماه بعد از روز اجراي توافق هستهاي كه برجام حداقل يک بار از سوي امريكاييها نقض شد، «فقدان نقش پذيري مجلس شوراي اسلامي» در هنگامههاي مهمي بسيار به چشم خورد، به گونهاي كه چنانچه در مقابل بسياري از قوانين ضد ايراني كنگره، منتخبان مردم در مجلس اقدامات مشابهي- يا بهتر بگوييم «متقابل»- را انجام دادند و قوانين هوشمندانهاي را تصويب و دولت را ملزم به اجراي آن ميكردند قطعاً مسير براي اقدامات ضد ايراني به همواري امروز نبود.
بنابراين انتظار است كه رئيس مجلس و ساير وكلاي مردم قانوني را تحت عنوان «محدوديت موقت مهاجرت امريكاييها به خاك ايران» تدوين كنند و بعد از تصويب براي اجرا به دولت يازدهم عودت دهند. قانوني كه ميتواند چند دستاورد مهم را به همراه داشته باشد.
الف- نفس تصويب و اجراي چنين قانوني ميتواند اين پيام را براي دولت جديد امريكا به همراه داشته باشد كه بر خلاف۴۲ماه گذشته عزم ايران براي رفتار تلافي جويانه جدي است كه خود مانعي جدي براي افزايش قوانين آتي است كه امريكاييها در دست بررسي و اقدام دارند.
ب - اقدام متقابل اينچنيني ميتواند مسير هموار نقض برجام را كه بهواسطه متن برجام روي داده، با دستانداز روبهرو و اينگونه به امريكاييها القا كند كه نقض برجام در آينده با اقدامات مؤثر ايران روبهرو خواهد شد.
ج- شكلگيري چنين رويداد مهمي ميتواند نقش مؤثري را در مقابل كنگره به مجلس شوراي اسلامي بدهد و فقدان نقشپذيري گذشته اين قوه را تغيير وضعيت بدهد و در موقعيت پويايي و تحرك مفيد در جهت تأمين منافع ملي در مسير پر فراز و نشيب برجام قرار دهد.
كمااينكه مجلس نتوانسته در مقابل نقضهاي مكرر برجام توسط غربي ها، برخوردي مؤثر و مكمل با دولت يازدهم طي13ماه اخير از خود نشان دهد و بنابراين اقدام ضدايراني ترامپ فرصت مناسبي جهت خارج شدن مجلس از لاك دفاعي است.
از سوي ديگر با هدف و موضوع درتعارض است چراكه يكي از عمدهترين اهداف ايران از توافق هستهاي لغو واقعي تحريمها بود كه يكي از مقدمات آن «برداشتن موانع گردشگران، تجار و فعالان حوزه مختلف براي سفر به ايران» است آنگونه كه در بند29 برجام ميخوانيم: «اتحاديه اروپايي و دولتهاي عضو و همچنين ايالات متحده امريكا، منطبق با قوانين خود، از هرگونه سياست با هدف خاص تأثيرگذاري خصمانه و مستقيم بر عاديسازي تجارت و روابط اقتصادي با ايران، در تعارض با تعهداتشان مبني بر عدم اخلال در اجراي موفقيتآميز برجام خودداري خواهند كرد.»
بنابراين دولت ايران- اعم از قوه مجريه و مقننه- به عنوان متضرر- اگرچه هدف از ماده 51 منشور ملل متحد معمولاً موارد مسلحانه است اما بر اساس باور برخي از حقوقدانان بينالمللي شامل موارد غيرمسلحانه نيز ميشود- مي تواند با استناد به ماده 51 منشور ملل متحد، به اقدام اخير ترامپ تعهدات خود را طبق قانون«اقدام متناسب و متقابل ايران در برجام»به حالت تعليق درآورده تا محاسبات امريكا درباره ايران در ماههاي آينده دچار سردرگمي شود.
در اين ميان نبايد از نقش وزارت امور خارجه و نمايندگيهاي جمهوري اسلامي ايران در خارج از كشور جهت صدور رواديد براي اتباع امريكايي نيز غافل شد كه ميتواند مستقيماً نسبت به اقدام ترامپ واكنش متقابل نشان دهد.
نظر کاربران
تحلیل عملیاتی ارائه شده بیش از اینکه درک موقعیت های مشترک طرفین را داشته باشد و از نتایج تاکتیکی طرف مقابل ( امریکا ) خروجی مشخصی را مورد بررسی قرار دهد ورود به رفتار های کاملا احساسی را دنبال مینماید . گرچه سکوت چندان جایز نیست اما تحریک احساسات و ورود به اعمال غیر قابل پیش بینی که از طرف مقابل بعنوان تاکتیک تهدید برای دستیابی به فرصت برای وصول اهداف است را ما فراهم کردیم . این روش کمک به دشمن است . بنظرم لیست ممنوعیت برای ایران و چند کشور دیگر است و همچنین تهدیدات دیگری ( که کم خطر نیست ) برای کشور دارای روابط استراتژیک با امریکا را مشاهده میکنیم . لذا بجای برخورد حساب نشده با روش خودشان عمل کنیم و آن وحدت همه کشور ها علیه امریکا به جهت نقض و تهدید امنیت جهانی ، الگوی مناسبی خواهد بود تا اینکه ما بخواهیم با رفتار تجربه شده و عدم صداقت و حتی ظالمانه خیلی از کشور ها مجددا آنرا بیازمائیم . سیاست ماهیت آن تدبیر است و تدبیر در سیاست در جهان امروز محصول علمی است که پیامبر اکرم ( ص ) بعنوان صبر و درک و شکیبایی وتصمیم درست بنی امیه را متلاشی کرد .
بهترین را ه مقابله تصویربرداری از کارهای خلاف آمریکا در جهان وبه نمایش گذاشتن آن در شبکه های برون مرزی جهت بدنام کردن آمریکا وهمچنین بالابردن سطح اقتصاد کشور است.
شما فقط یک خصمانه ای سر زبانتون هسته..به نڟر من فعلا نمیخواد واگنش نشان دهید..این طرح خود به خود در امریکا کنسل میشه..تجربه نشان داده تو هرچیزی مسعولین واکنش کمتری نشان دادن وسکوت کردن موفق تر بوده..و تو هرطرحی شبیه دعوا بوده نانوفق..بی مهلشون بزارید