۴۶۵۹۴۷
۵۰۰۷
۵۰۰۷
پ

پادزهر تکرار پلاسکو

آمارهای اولیه درباره ابعاد «تهدید تهران با آتش‌سوزی‌های مشابه فاجعه تلخ پلاسکو»، از استعداد بروز حوادث به مراتب بزرگ‌تر در شهر به‌واسطه وجود دست کم ۳۰۰۰ سازه پرخطر – به لحاظ نوع فعالیت‌ در ساختمان و ناایمن بودن بنا - حکایت دارد.

روزنامه دنیای اقتصاد: آمارهای اولیه درباره ابعاد «تهدید تهران با آتش‌سوزی‌های مشابه فاجعه تلخ پلاسکو»، از استعداد بروز حوادث به مراتب بزرگ‌تر در شهر به‌واسطه وجود دست کم ۳۰۰۰ سازه پرخطر - به لحاظ نوع فعالیت‌ در ساختمان و ناایمن بودن بنا - حکایت دارد. استادان شهرسازی و صاحب‌نظران اقتصاد شهری در واکنش به این نگرانی‌ عمومی، راهکارهای «ضربتی» و «پایدار» برای مهار تهدید تازه آشکارشده را معرفی کردند.
آنچه در گام اول باید به‌عنوان یک خلأ در ضوابط ساختمانی، مورد توجه شهرداری‌ها، مالکان برج‌های تجاری و بهره‌برداران این بناها قرار گیرد، «مدیریت بهره‌برداری و سرویس‌‌های دوره‌ای ساختمان‌» است که عمل به آن می‌تواند از تبدیل شدن حریق جزئی در بخشی از ساختمان به آتش‌سوزی گسترده جلوگیری کند.
این اقدام سبب می‌شود امکانات حیاتی سازه از بابت میزان مقاومت در برابر حریق، حوادث غیرمترقبه و انسان‌ساز، متناسب با گذشت زمان ارتقا یابد و عمر موثر ساختمان‌های قدیمی - برخلاف آنچه گروهی درباره پلاسکو مطرح می‌کنند - همچون سایر کشورها، به بالای ۱۰۰ سال افزایش یابد. راهکار پایدار اما «خروج کارگاه‌های تولیدی و انبارهای کالا» از مناطق متراکم و قدیمی شهر است. رئیس جمهوری صبح دیروز در بازدید از محل فروریزش پلاسکو، خواستار ایمن‌سازی زندگی در شهر به‌عنوان جزئی از حقوق شهروندی شد.

رئیس‌جمهوری با حضور در محل حادثه آتش‌سوزی و ریزش ساختمان پلاسکوی تهران گفت: حادثه پلاسکو یک درس و هشدار برای همه مسوولان است به این معنا که موضوع ایمن‌سازی زندگی مردم به‌عنوان حقوق شهروندی در شهر، منطقه و... مورد برنامه‌ریزی‌های دقیق‌تری قرار بگیرد. به گزارش‌ پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست جمهوری اسلامی ایران، حسن روحانی تاکید کرد: در این راستا نیاز به برنامه جامع‌تری برای بافت‌های فرسوده داریم؛ درصورتی که بتوانیم پیوندی میان کارآفرینان‌، سرمایه‌گذاران و بانک‌ها ایجاد کنیم آنها می‌توانند با سرمایه‌گذاری مشترک روی این بافت‌های فرسوده‌، فعال شوند تا به این ترتیب هم صاحبان بافت‌های فرسوده صاحب ساختمان‌های جدید شوند و هم سود این سرمایه‌گذاری‌ها بازگردد.
رئیس‌جمهوری سال گذشته نیز در راستای ضرورت تسریع در امر نوسازی و بهسازی بافت‌های فرسوده شهری تاکید کرده بود لازم است مجموعه وزارت راه و شهرسازی، بانک‌ها و سایر دستگاه‌های مسوول در حوزه بافت‌های فرسوده، برنامه جامعی تهیه و مصوب کنند تا براساس این برنامه مناطق و بافت‌های فرسوده، به‌عنوان «مناطق حساس» در تهران و سایر شهرها از طریق مشارکت سه ضلعی سرمایه‌گذاران، بانک‌ها و مالکان املاک فرسوده در مسیر نوسازی قرار گیرد.

این در حالی است که هر سه ضلع موثر در نوسازی به نوعی از طریق مدل‌های اقتصادی تشویق و تحریک به نوسازی بافت‌های فرسوده شوند. روحانی دیروز در جریان بازدید از محل حادثه آتش‌سوزی و تخریب ساختمان پلاسکو، مجددا به ضرورت تدوین و عملیاتی شدن این برنامه به‌عنوان یک نیاز عمده و مهم در شهر تهران و همه شهرهای کشور تاکید کرد. رئیس‌جمهوری تصریح کرد: ‌این حادثه بسیار تلخ باید درسی برای آینده باشد اما در این حادثه همه مسوولان هماهنگی و همکاری بسیار خوبی داشتند. روحانی افزود: آتش‌نشانان عزیز و فداکار، امدادگران، تیم پزشکی و تیم‌های مسوول نظم دادن به امور و مقامات نظامی یک همکاری و هماهنگی بسیار خوب و ستودنی داشتند و این همکاری ادامه دارد.

رئیس‌جمهوری با بیان اینکه همه ما در عین حال نگران عزیزانی هستیم که در زیر آوار مانده‌اند، گفت: امیدوارم‌‌ با‌ تلاش‌های هماهنگی که انجام می‌گیرد بتوانیم برخی از آنان را به سلامت خارج کنیم و آنهایی که جان عزیز خودشان را از دست دادند در دل مردم برای همیشه جاودانه می‌مانند چرا که اینها برای نجات مردم رفتند و خودشان در میان آتش و دود و آهن گرفتار شدند و خداوند به آنها در دنیا و آخرت اجر و به خانواده‌های عظیم‌الشأن آنها صبر دهد و همه ما نسبت به این فداکاری و این حماسه‌ای که آتش‌نشان‌ها و امدادگرها به‌وجود آوردند، باید سر تعظیم فرود آوریم.

روحانی گفت: اقدامات زیادی باقی مانده که باید انجام بگیرد، اولا آواربرداری‌ها باید ادامه پیدا کند تا بتوانیم همه افرادی را که زیر آوار مانده‌اند، خارج کنیم.همچنین باید تلاش کنیم تا شرایط این خیابان که یک خیابان حساس تجاری آن هم در شب عید است، سریع‌تر به حالت عادی برگردد.متاسفانه کارگرهایی در این روزهای نزدیک به عید بیکار شدند که تامین اجتماعی باید به فوریت در این زمینه اقدام کند. رئیس‌جمهوری با تاکید بر ضرورت جبران خسارات زیان‌دیدگان در این حادثه اظهارکرد: دولت، شهرداری، شورای شهر، شرکت‌های بیمه و همه مقامات مسوول ان‌شاء‌الله دست به دست هم خواهند داد تا خسارت‌ها را جبران کنند و از مردم بزرگوار سراسر کشور به‌خاطر همدلی‌ و همبستگی‌ که در این حادثه دردناک داشتند، تشکر می‌کنم. روحانی تصریح کرد: مهم این است که از امروز به بعد برای مناطق تجاری یا مسکونی که احتمال خطری شبیه به آن دارد، بیش از پیش برنامه‌ریزی دقیق‌تری انجام شود تا این‌گونه حوادث کمتر شود.

رئیس‌جمهوری گفت: یکی از مسائلی که در آغاز دولت یازدهم در جلسات دنبال کردیم بحث بافت‌های فرسوده بود، این بافت‌ها در تهران، مشهد، اصفهان، شیراز و در شهرهای بزرگ و کوچک هستند. در تهران و برخی شهرستان‌ها بخش‌هایی از این بافت‌های فرسوده، احیا شده است. روحانی گفت: بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و وزارت راه و شهرسازی در این زمینه تلاش می‌کنند اما در عین حال برنامه جامع‌تری را برای بافت‌های فرسوده نیاز داریم. اگر بتوانیم پیوندی میان کارآفرینان، سرمایه‌گذاران و بانک‌ها ایجاد کنیم آنها می‌توانند با سرمایه‌گذاری مشترک روی این بافت‌های فرسوده، فعال شوند تا به این ترتیب هم صاحبان بافت‌های فرسوده صاحب ساختمان‌های جدید شوند و هم سود این سرمایه‌گذاری‌ها بازگردد. رئیس‌جمهوری افزود: ما در حال انجام این برنامه‌ریزی‌ها هستیم. بنابراین موضوع بافت‌های فرسوده و همچنین ساختمان‌های آسیب‌پذیر یکی از مسائل بسیار مهمی است که دولت توجه ویژه به آن دارد و در این زمینه، هماهنگی و همکاری با قوه قضائیه و مجلس شورای اسلامی و شهرداری شروع شده که باید به آن سرعت بیشتری داد.

هم اکنون دو سال از زمان تصویب برنامه پرداخت تسهیلات ارزان‌قیمت نوسازی سالانه ۳۰۰ هزار واحد مسکونی در بافت‌های فرسوده شهری(وام ۳۰، ۴۰ و ۵۰ میلیون تومانی) در هیات دولت می‌گذرد اما بنا بر آنچه کمبود منابع بانکی و اعتبار دولتی گفته می‌شود این مصوبه عملا اجرایی نشده است. رئیس‌جمهوری پیش از این از تلاش برای جایگزینی برنامه‌ای جامع برای شناسایی و نوسازی مناطق حساس شهر تهران و سایر شهرهای بزرگ و کوچک با این مصوبه خبر داده بود که در قالب آن فرآیند نوسازی با درنظر گرفتن مشوق‌هایی از سوی دولت و مجموعه‌های مدیریت شهری، از سوی سرمایه‌گذاران بخش خصوصی انجام شود. این مدل، سابقه اجرایی در چین دارد که در این کشور با مشارکت سرمایه‌گذاران و مشوق‌های دولتی(اعم از دولت ملی و محلی) نوسازی محله‌محور با مشارکت حداکثری سرمایه‌گذاران ساختمانی جایگزین نوسازی تک‌پلاک از سوی دولت شده بود.

بررسی حادثه پلاسکو در دولت

معاون اول رئیس‌جمهوری نیز با اشاره به ضرورت بررسی چرایی رخ دادن حادثه پلاسکو گفت: مسائل مربوط به این حادثه و موضوعات پس از آن در دولت بررسی خواهد شد.اسحاق جهانگیری افزود: ما از خداوند مسئلت داریم تا کسانی که زیر آوار مانده‌اند به‌صورت زنده بیرون بیایند هرچند ممکن است مشیت الهی چیز دیگری باشد. وی تاکید کرد: ملت ایران نشان داد در مواقع حساس و مهم در صحنه حضور دارند. خیلی از مردم در همان لحظات اولیه رخ دادن این حادثه به مراکز اهدای خون مراجعه کردند تا شاید بتوانند جان کسی را نجات دهند.

تکلیف جدید ساختمان‌های تجاری

رئیس مجلس شورای اسلامی نیز دیروز با حضور در محل حادثه پلاسکوگفت: تمام مراکز تجاری باید سیستم‌های ایمنی را اجرا کنند و این اقدام می‌تواند نظامی استاندارد فراهم کند. علی لاریجانی خاطرنشان کرد: در قانون برنامه ششم در قالب یک بند تمام مراکز تجاری موظف شده‌اند سیستم‌های ایمنی داشته باشند. وی تاکید کرد: به این معنا که تمام مراکز تجاری موظف به انجام انتظامات ایمنی شده‌اند و شهرداری‌ها مکلف هستند این موضوع را سامان دهند. لاریجانی افزود: برای مناطق فرسوده نیز منابعی دیده شده تا با سرعت بیشتری این امر محقق شود.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج