بازی با شاخص بورس در دقیقه ۹۰
نماگر بورس تهران که طی معاملات روز گذشته با نوسان اندک به معاملات خود ادامه میداد، در نیم ساعت پایانی معاملات با رشد ۱۹۶ واحدی مواجه شد و تا سطح ۷۹ هزار و ۲۸۰ واحدی صعود کرد.
نوسان خودرویی در تقابل دو عامل
خودروییها این روزها در تقابل دو عامل به نوسانات روزانه خود ادامه میدهند. بر این اساس نمادهای زیرمجموعه گروه خودرو و ساخت قطعات که در معاملات روز دوشنبه به دلیل افزایش فشار فروش به دلیل رسیدن به سقفهای مهم و تاثیرگذار، با افت قیمت مواجه شدند، دیروز با حمایت حقوقیها (در اغلب نمادها) دوباره وارد مدار صعودی شدند. در مقاطع مختلف در زمان ریزش قیمتها در نمادهای خودرویی شاهد حضور حقوقیها در خرید سهام این شرکتها بودهایم. این حمایتها اگر چه قیمت این نمادها را با یک رشد مقطعی مواجه میکند اما هیچگاه نتوانستهاند کارساز باشند. به نظر میرسد تداوم رشد قیمت این نمادها نیازمند اتفاقی جدید یا ورود نقدینگی پرقدرتی است. علاوه بر این همچنان گزارشهای عملکرد ۹ ماهه شرکتهای خودرویی هنوز به بازار مخابره نشدهاند و از این منظر نیز شاهد تغییر خاصی در شرایط بنیادی خودروییها نبودهایم. در ترافیک گزارشهای ۹ ماهه هنوز خبری از گزارش لیدرهای اصلی گروه خودرویی نیست. با توجه به نزدیک شدن به پایان زمان قانونی ارسال این گزارشها انتظار میرود در چند روز آتی این گزارشها منتشر شوند.
چه خبراز لیزینگیها؟
روز دوشنبه انجمن ملی لیزینگ ایران در نامهای به بانک مرکزی خواستار تجدید نظر در تعیین نرخ سود تسهیلات شرکتهای لیزینگی شد. موضوعی که سبب شد سهام این گروه مورد اقبال بازار قرار گیرد و اغلب نمادهای لیزینگی با صفهای خرید مناسبی روبهرو شوند. روز گذشته این اقبال به شدت روز دوشنبه ادامه نیافت و لیزینگیها در محدوده متعادلتری معامله شدند. این موضوع نشان میدهد سهامداران نسبت به این موضوع با احتیاط بیشتری عمل کردهاند. همچنین دیروز بانک مرکزی در بخشنامهای «دستورالعمل جدید ناظر بر شرکتهای لیزینگ» را برای اجرا به شبکه بانکی ابلاغ کرد. بانک مرکزی در این بخشنامه اعلام کرد نرخ سود تسهیلات اعطایی شرکتهای لیزینگ نباید از ۲۱ درصد تخطی کند و همچنین بانکها و موسسات اعتباری یا واحد تابعه مشمول، باید در اسرع وقت نسبت به انتقال سهام خود در بیش از یک شرکت لیزینگ اقدام کند.
فضای مثبت سیمانیها با گزارشهای ۹ماهه
سیمانیها روز گذشته شاهد انتشار گزارشهای ۹ ماهه دو شرکت سیمان ارومیه و سیمان فارس بودند. «ساروم» در گزارش ۹ماهه خود ۱۲۶ درصد از سود پیشبینی شده قبلی خود را محقق کرد. «سفار» نیز با تعدیل مثبت ۲۳ درصدی همراه شد. این گزارشها فضای مثبتی را در این گروه ایجاد کرد. بر همین اساس اکثر نمادهای سیمانی با رشد قیمت مواجه شدند. در این میان اکثر کارشناسان دلیل ایجاد این فضای مثبت که انعکاس آن را در صورتهای مالی دو شرکت مذکور شاهد بودیم را افزایش نرخ محصولات این شرکتها عنوان میکنند.
تامین نقدینگی کوتاهمدت حقوقیها
همانطور که در گزارشهای پیشین «دنیایاقتصاد» نیز اشاره شد یکی از مشکلات کنونی بازار سهام ضعف و کمبود نقدینگی است. موضوعی که در این روزهای بورس تهران کاملا مشهود است. باید توجه داشت که کمبود نقدینگی در بازار علاوهبر کاهش ارزش معاملات، بازار سهام را با چالش قابلیت نقدشوندگی روبهرو میکند. نسبت نقدشوندگی توضیحدهنده توانایی بازار در جذب معاملات بزرگ بدون ایجاد نوسان شدید در قیمتها است و با تقسیم جمع ارزش معاملات یک بازار بر متوسط ارزش کل آن بازار در یک دوره زمانی محاسبه میشود. در این میان شاید ورود صندوقهای سرمایهگذاری با درآمد ثابت که در حال حاضر از دارایی قابل توجهی (بیش از ۱۲۵ هزار میلیارد تومان) برخوردارند، تطمیعکننده به نظر برسد اما حمایتهای این چنینی، تنها در کوتاهمدت بر رشد قیمتها اثرگذار است. به عبارتی دیگر آنچه به رشد پایدار قیمتها منتهی میشود، عوامل بنیادی است که باعث ورود نقدینگی به سهام شرکتها میشود. درست است که در حال حاضر نیز برخی معاملهگران خرد، تحت تاثیر حمایت حقوقیها وارد بازار سهام میشوند. اما این موجسواران طبیعتا نگاهی کوتاهمدت داشته و پس از شناسایی سودهای مورد انتظار به
جمع فروشندگان میپیوندند. در عین حال نیز تعداد این سهامداران به میزانی نیست که ایجادکننده روند پایداری در بازار سهام باشد.
در حال حاضر صندوق سرمایهگذاری گنجینه آرمان شهر یکی از فعالان حقوقی است که در روزهای اخیر بار دیگر در سمت تقاضا فعال شده است. این نهاد حقوقی در ۴ روز گذشته بیش از ۳۰ میلیون سهم شرکتهای بیمه البرز، سرمایهگذاری دارویی تامین، توسعه معادن و فلزات، پالایش نفت بندرعباس، توسعه معادن روی ایران، سرمایهگذاری سپه، تایدواتر خاورمیانه، فولاد هرمزگان جنوب و کشتیرانی دریای خزر را به پرتفوی خود اضافه کرده است.درست ۶ ماه پیش و زمانی که صندوق سرمایهگذاری گنجینه آرمان شهر شروع به خرید سهام کرد، شاخص کل بازار تقریبا یک ماه در مسیر صعودی قرار گرفت. پس از آن رفتهرفته ارزش معاملات و سطح قیمتهای سهام رو به تنزل گذاشت. خرید سهام به منظور حمایت بازار توسط صندوقها که تجربه آن را در صندوق سرمایهگذاری گنجینه آرمان شهر در سال جاری شاهد بودیم این امر را تاکید میکند که اگر چه ورود این صندوقها به بازار باعث رشد مقطعی قیمتها میشود، اما با قطع این حمایتها بار دیگر شاهد روند ریزشی بازار خواهیم بود. ورودو خروجهای اینچنینی عدم اطمینان را به فعالان بازار سهام تزریق میکند.
مروری بر آمار معاملات
بیشترین حجم معاملات این روز نیز با دادوستد حدود ۳۷ میلیون سهمی از آن نماد معاملاتی شرکت سرمایهگذاری سایپا شد. «خودرو» نیز بیشترین ارزش معاملات را از آن خود کرد. دیروز بورس تهران شاهد بازگشایی نماد معاملاتي شركتهای پارس سرام و قند هگمتان پس از برگزاري مجمع عمومي عادي سالانه بودند. در مقابل اما نماد معاملاتي شركتهای سيمان بجنورد و سيمان اروميه به منظور بررسي بيشتر اطلاعات متوقف شدند. نماد معاملاتی شرکتهای بيمه دانا و فرآوري مواد معدني ايران نیز با توجه به تعديل پيش بيني درآمد هر سهم، شركتهاي سرمايه گذاري توسعه شهري توس گستر، سرمايهگذاري توسعه آذربايجان، سخت آژند و گروه گسترش نفت و گاز پارسيان برای برگزاري مجمع عمومي در پایان معاملات روز گذشته با توقف نماد معاملاتی روبهرو شدند. به این ترتیب تعداد نمادهای متوقف بورسی به ۶۳ شرکت رسید.
ارسال نظر