فاجعه شهری در تپههای عباسآباد
روزنامه شهروند در گفتگو محمدمهدی تندگویان، عضو شورای شهر تهران به واگذاریهای فاجعه بار در تپههای عباسآباد پرداخته است.
روزنامه شهروند در گفتگو محمدمهدی تندگویان، عضو شورای شهر تهران به واگذاریهای فاجعه بار در تپههای عباسآباد پرداخته است.
شهر تهران با مشكلات زيادي روبهروست؛ از ترافيك گرفته تا تخلفات ساختوساز هر ازچند گاهي هم رسانهاي ميشود، اما همچنان مسائل به قوت خود باقي است. آقاي تندگويان مقصر اصلي كيست؟
پس وظيفه اعضاي شوراها در نظارت براين روند چيست؟ چند ماه قبل آقاي سالاري درصحن شورا گزارشي درباره تخلفات شوراهاي معماري مناطق مطرح كرد و تذكر داد كه اگر رويه اصلاح نشود، پلاك به پلاك تخلفات را اعلام ميكنم اما چرا تاكنون اعلام نشده و جدي با اين مسأله برخورد نميشود؟
مقداري از اينها تخلفات جامعه است. شهرداري ازطريق حراست اقدام ميكند اما به رگ و ريشه آن نميتواند دست پيدا كند، چون مردم بخشي از اين مفاسد هستند. آنها بدون دليل از سيستم ترسي دارند و ميخواهند زودتر از منفعتشان بهرهمند شوند. احساس ميكنند اگر به سيستمي خارج از سيستم رسمي اعتماد كنند، زودتر به منافعشان ميرسند. مردم همكاري نميكنند و گزارش درستي از واسطههايي كه به آنها رجوع ميكنند، نميدهند. حتي زماني كه سازمان بازرسي و حراست شهرداري ورود ميكند، مردم بازهم همكاري نميكنند، پول ميدهند اما نميگويند پول را به چه كسي و به كجا دادهاند؟
نحوه رصد آنها سخت است. روابط متهمي كه جرمي انجام ميدهد، كاملا پنهاني است و درسيستم هيچ ضابطهاي ندارد، بنابراين كشف آن نياز به كمي همكاري دارد.
موضوع مفاسد را هر دوطرف ميگوييم.
ما هم درموضوع مفاسد شهرداري به قدر آنها حرف زديم، حسابرسي يا موضوعات ديگر. مخالف آن هم نيستيم. هركسي تخلف را مطرح ميكند، دستش هم درد نكند، اما درمورد دسترسيها؛ ما نه دسترسي داريم و نه فرهنگ آن را. آنها هم هرچه گزارش آوردند، دروغ بود؛ درحالي كه آنها گزارش واقعي سازمان بازرسي را مخدوش و دروغ اعلام ميكنند، اما درمورد تپههاي عباسآباد هم، من و آقاي سالاري بارها آنها را اعلام كرديم.
يك بحث اعلامكردن است و بحث ديگر تأثير و بازدارندگي. بارها گفتهايم كه شورا از جايگاه ضابط قضائي برخوردار نيست و تنها ميتواند تذكر و اعلام جرم كند. رصد، اعلام، تذكر، همه را انجام ميدهيم و بسياري از تذكرها را هم عينا به نهادها منعكس ميكنيم. از آن مرحله به بعد جزو وظايف من نيست. اگر دستگاهي كه ضابط قضائي است، بايد برخورد كند اما نميكند،كوتاهي آن دستگاه است.
مقصر بيصاحببودن است. موضوع فقط تپههاي عباسآباد نيست. در آلودگي هوا هم همينطور است. معلوم نيست با چه دستگاهي طرف هستيم، دولت، شهرداري و شهرداري دولت را مقصر ميداند. يكي خودروسازها و ديگري سوخت را مقصر ميداند. براي اينكه اين موضوع هيچ نوع صاحبي ندارد و نميدانيم با چه كسي طرف هستيم، درحالي كه بايد سامانهاي باشد كه در اينباره به مردم پاسخ بدهد. متأسفانه هر موضوعي كه بين بخشي است و نهادهاي مختلف درباره آن تصميم ميگيرند، مغفول مانده است. تپههاي عباسآباد همچون نهاديهاي مختلف درباره آن تصميمگيرنده هستند، همه به هم پاس ميدهند. ما ميگوييم شهرداري كوتاهي كرده است، اما شورايعالي شهرسازي كه دراختيار ما نيست، چرا بهعنوان ضابط قضائي تا به امروز محكم درمقابل يك پروژه نايستاده است كه جلوي آن را بگيرد؟
پس يكي از مصوباتي كه شورايعالي شهرسازي لغو كرده و با ضابط قضائي از اجراي آن جلوگيري كرده است، كجاست؟ شورايعالي شهرسازي هم نظر ميدهد اما هيچوقت با هماهنگي نيروي انتظامي حکمی از دادگاه نگرفته كه جلوي پروژه را بگيرد.
شورا نميتواند ورود كند. نهايت امكانات شورا كميسيون ماده ١٠٠ است كه اگر ضابط قضائي كمك نكند و ممانعت از تخلف، به درگيري ميان مأموران شهرداري و مالك ميانجامد و دادگاه هم براساس قوانين شرعي و حقوقي اكثرا مأموران شهرداري را محكوم ميكند. بسياري از شهرداران مناطق نواحي همين حالا هم به دليل حقوق مالكانه آدمها حكمجلب قضائي دارند، چون براي حقوق مالكانه آدمها بيشتر از حقوق شهروندي ارزش قايل هستيم، اما شورايعالي شهرسازي مرجع صادركننده حكم است و ميتواند يكي از احكام خود را با همكاري ضابط قضائي پيگيري كند، ما هم كمك ميكنيم.
به هر حال تخلف است؛ چرا با آن برخورد نكردند. ساختمان وزارت راهوشهرسازي براي مراجعان پاركينگ ندارد و بار ترافيكي به منطقه تحميل ميكند.
شكلگيري آن به دوره دوم شورا برميگردد. ورود خوبي نكردند و اگر هم ورود كردند، ضابط قضائي كمك نكرده و موضوع به همين شكل مانده است.
عملكرد فراكسيون اصلاحطلبان شورا خوب است اما انتظار غلطي از اصلاحطلبان وجود دارد كه آن هم ايجاد تنش است در حالي كه وظيفه من بهعنوان اصلاحطلب درگيري با آقاي قاليباف نيست. رصد و تشخيص مشكلات، شفافسازي موضوعات شهري و كار عملي در جهت رشد و توسعه از مهمترين وظايفي است كه برعهده من وجود دارد. ٧٠درصد مصوبات، لوايح و طرحهايي هم كه تا به حال بررسي شده، توسط اعضاي فراكسيون ما آورده شده است. تقريبا دو كميسيون شهرسازي و عمران در اختيار ماست و عمده مصوبات علمي شهر نيز در اين كميسيونها طرح شده است اما از بقيه كميسيونها طرحها، لايحه و مصوبهاي نميبينم. اين وظيفهاي است كه اصلاحطلبان نسبت به مردم داشتند و فكر ميكنم خوب عمل كرديم.
انفعالي كه ديده ميشود، به اين دليل است كه ما نميخواهيم واقعيت را ببينيم. منفعل نيستيم اما تعدادی براي برخورد نداريم. خيلي از موضوعات را به صحن آورديم كه اگر تعداد براي امضا داشتيم شايد به عزل يا استيضاح شهردار هم ميرسيد.
مثل همين املاك نجومي. مگر در اين موضوع ورود نكرديم و طرح تحقيق و تفحص نياورديم؟ وقتي آقايان اصولگرا طرح ما را امضا نميكنند، ماجرا به سمت تحقيق و تفحص نميرود. بعد يك طرح ميآورند تحت عنوان بازرسي كه به كميسيون خودشان (كميسيون نظارت) میرود؛ جايي كه اصلا نميدانيم برآيند آن چه ميشود. پس اين انفعال نيست، مسأله تعداد است. تعداد ما در شورا بهطور رسمي ١٢ نفر است كه ميتوانيم يك شكل رأي بدهيم. با اين وضعيت چه انتظاري از ما داريد؟ ما با اينكه در اقليت هستيم و در برخوردها كلي مشكل داريم، باز عملكردمان خوب بوده است. اگر موضوع برخورد با شهردار و استيضاح و طرح سوال است، چون تعداد نداريم هيچ وقت اين اتفاق نميافتد. مگر اينكه اصولگرايان موضوعات سياسي را كنار بگذارند و كنار ما بيايند در مقابل تخلف بايستند كه تا به حال چنين اتفاقي نيفتاده است.
چون اصولگرايان شهردار را انتخاب كردهاند، در موضوعات مفسده كنار ما قرار نميگيرند كه كار را به انتها برسانيم. ما تا به حال نتوانستهايم اين تعامل را برقرار كنيم. در خيلي از مواضعي كه در كميسيونها ميگيريم با ما موافق هستند اما در صحن رفتار ديگري دارند كه ما نميتوانيم پاسخگو باشيم.
بله؛ فعاليتهايي در شوراي سياستگذاري اصلاحطلبان آغاز شده است. آقايان سالاري، حكيميپور و انصاري از اعضاي شورا هم كه در جامعه اصلاحطلبان، دبير كل احزاب هم هستند و بهعنوان نمايندگاني كه بايد از عملكرد اصلاحطلبان در شوراي سياستگذاري دفاع كنند، معرفي شدهاند. جمعبندي شوراي سياستگذاري هر چه كه باشد، ما تابع همان جمعبندي هستيم.
خودتان در انتخابات دوره بعد شوراي شهر شركت ميكنيد؟
قطعا شركت ميكنم.
آقاي چمران بهعنوان يكي از اعضاي كميسيون براي جلوگيري از تخلفات ساختوساز چقدر همكاري دارد؟
منظر آقاي چمران در كميسيون اصلا منظر رياست شورا نيست و هر رأيي كه ما داشتيم تابع بودهاند و هيچ وقت با ما مخالفت نكردهاند.
اما بهعنوان رئيس شورا انتقادات زيادي متوجه اوست.
در كميسيون اينطور نيست. مشكلي كه داريم كمبود وقت ايشان براي حضور در كميسيون است كه باعث مسكوت ماندن پروندهها ميشود.
در احصای تخلفات شهرداري چطور؟
هر چيزي كه ما رصد كرديم، ايشان موافقت و امضا كرده است؛ اما خودشان وقتي تخلفي را احصا ميكنند بهطور جداگانه به آن ميپردازند نه با كميسيون.
تا به حال تخلفي را با شما در ميان گذاشتهاند؟
شده اما كم. معمولا به تنهايي مستقيم برخورد ميكند اما در موضوعاتي مثل باغات فيالبداهه موضوعي را مطرح كرده است.
شهردار تهران معتقد است كه سرانه فضاي سبز تهران را افزايش داده است اما از طرفي يكسري از باغات تهران هم خشك شدهاند. به اعتقاد شما وضعيت فضاي سبز تهران به چه شكل است؟
يقينا سرانه فضاي سبز تهران افزايش يافته است و كسي هم نميتواند آن را كتمان كند؛ اما با يك مثال موضوع را توضيح ميدهم. اگر مديري را با سابقه ٢٠ ساله كه تمام آزمونهاي خود را پس داده است، حذف كنيم و يك جوان ١٥ ساله را جايگزين او كنيم، چقدر بايد هزينه كنيم تا به پاي مدير باسابقه برسد. وقتي باغي در مركز شهر با درخت كهنسال ٢٠٠ ساله و قطر دو متر را از بين ببريم، اگر حتي چند صدهزار نهال هم جاي آن بكاريم آن را جبران ميكند؟ ميبينيد كه قابل قياس نيست. شهرداري سرانه را با فضاي سبز جديد افزايش داده است ولي كمك فضاي سبزي كه قديمي و ميراث هنگفت گذشته شهر بوده است به تصفيه هواي شهرها چند صد برابر متراژهايي است كه در سالهاي گذشته ايجاد كرديم در حالي كه آنها را از دست دادهايم. بنابراين سرانه فضاي سبز را افزايش داديم اما نميتوانم بگويم برآيند آن در مقايسه با نابودي باغات مثبت است.
اين از دستدادن که شما گفتيد، خيلي غمگين است. چطور ميشد جلوي آن را گرفت؟
ما در شهر قانون داريم، مصوبات برجباغ و قوانين گسترش فضاي سبز و غيره اما وقتي منافع ساختوساز خيلي بيشتر از جرايم آن است تا ابد هم هر كاري كنيم، اين اتفاقات تكرار ميشود. طي دو سالي كه در كميسيون ماده ٧ بودهام حدود ٤٠ تا ٥٠ پرونده اينچنيني را به قوه قضائيه فرستادهام تا املاك مصادره شود اما تا به امروز حتي يك رأي هم صادر نشده است. خب با اين وضعيت عملا به جايي نخواهيم رسيد. زماني جلوي اين اتفاق گرفته ميشود كه سازنده و مالك بدانند كه در صورت تخلف كل امتياز خود را از دست ميدهند.
چرا دستگاه قضائي در اين موضوع جديت ندارند؟
مسأله جديت نيست. قضات براي تصميمگيري براي صدور حكم مصادره مشكلات شرعي و عرفي دارند. در قانون صراحتا گفته شده است كه در صورت اثبات نابودي عامدانه، براي مقصران حكم مصادره صادر شود اما قضات بهراحتي نميتوانند به اين نتيجه برسند كه كار عامدانه بوده است؛ چون بهراحتي نميتوان اثبات كرد كه مالك باغ را نابود كرده است. اگر چه مشخص است و در كميسيون ماده ٧ هم رأي صادر و به قوه قضائيه فرستاده ميشود اما در آنجا تا به حال يك رأي هم صادر نشده است. در اين زمينه قوه قضائيه بايد پاسخ دهد كه چرا تا به حال يك حكم هم ندادهاند؟ در حالي كه اگر در اين سالها ٢ مورد از باغها مصادره ميشد حداقل با كاهش ٣٠ تا ٤٠ درصدي جرم مواجه بوديم؛ چون مالك ميدانست كه در صورت تخلف كل سرمايه را از دست ميدهد.
در حال حاضر چندهزار باغ در تهران تخريب شده است؟
شايد در عرض اين چند سال گذشته آمار آن به ١٠٠ مورد برسد كه تخلف شهرسازي هم نبوده است. مجوز برجباغ دادهايم ولي مالك در جريان ساخت براي تأمين پاركينگ ١٠٠درصد گودبرداري كرده است.
چند وقت قبل در جلسه انجمن مفاخر معماری ایران اعلام شد كه در سالهاي گذشته ٨هزار باغ نابود شده است.
عدد و رقمها مقداري كارشناسي نيست.
در حال حاضر سيستم آمارگيري در اين باره وجود ندارد؟
در حال حاضر از طريق شناسنامه باغات ميتوان آمار آن را به دست آورد. اين شناسنامهها ابلاغ شده و بر روي سامانه شهرسازي نشسته است؛ اما قبلا وقتي براي ساختوساز به سامانهها مراجعه ميکردیم، معلوم نبود زمين باغ است يا نه! ابتدا بايد استعلام فضاي سبز انجام ميشد تا اين موضوع مشخص شود. خيليها هم در اين مدت تخلف ميكردند. حالا هم باغات بالاي ٢هزار متر شناسايي شده و در نقشهها نشستهاند و امكان اين تخلفات تقريبا به صفر ميرسد. در آينده نزديك هم زير هزار متر شناسنامهدار ميشود؛ آن زمان ميتوانيم چگونگي وضعيت را بسنجيم.
هفتههاي قبل يكي از اعضا مسأله فضاي سبز فروختهشده منطقه ٦ را اعلام كردند اما آقاي تندگويان كميسيون شهرسازي مهمترين كميسيون شوراست، چرا اين كميسيون موارد اينچنيني را قبل از ديگر اعضا احصا نميكند؟
گاهي اخباري كه مطرح ميشود بيشتر خبرسازي است. اگر بنا به توليد خبر است من ميتوانم روزانه ١٠٠ تخلف را اعلام كنم اما من مسئول كارشناسي موضوع تا حصول نتيجه هستم ولي اگر جايي به علت پافشاري شهردار نتوانم با تخلفي برخورد كنم آن را اعلام ميكنم.
يعني در مورد زمين فضاي منطقه ٦ تخلف اتفاق نيفتاده است؟
اصلا به اين صورت نيست كه گفته شده است.
گزارش حسابرسي چطور؟
حسابرسيها فرق ميكند. بسياري از موضوعاتي كه در اين گزارشها مطرح ميشود، مربوط به سالي است كه تمام شده است. ما الان در حال بررسي گزارش سال ٩٣ هستيم. مسأله اين است كه وقتي در شورا پاسخ داده ميشود آن را نميشنويم كه اگر بشنويم بسياري از موضوعات برطرف شده است. ضمن اينكه مدل برخورد با حسابرسي اينطور نيست كه وقتي به دست شورا ميرسد، جرم تلقي شود. ابتدا بايد پاسخ دستگاه را بياوريم و نهايتا مواردي كه مانده را بهعنوان جرم به مراجع ذيصلاح معرفي كنيم. باز هم ميگويم آقاي حافظي به جاي اين همه خبرپردازي يك مورد را به نتيجه برسانند و با آن برخورد كنند.
سوال دیگر درباره رفتن یا ماندن آقای مسجدجامعی در شوراست. گفته میشود كه مسأله استعفاي آقاي مسجدجامعي براي رفتن به سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران امروز(یکشنبه) در جلسه شورا مطرح ميشود. آيا خبري در اين باره داريد؟
عضو هيأترئيسه اين موضوع را تكذيب كرد؛ بنابراين اين مسأله امروز بررسي نميشود.
اما اخباري هست كه استعفاي او را تأييد ميكند.
تا به حال كه در اينباره حرفي نزده است. آقاي مسجدجامعي هم هفته قبل گفتند كه هيچ رغبت و انگيزهاي براي رفتن ندارد اما گويا از طرف مقابل ماجرا را پيگيري ميكنند و اصرار زيادي به حضور ايشان در سازمان كتابخانه ملي دارند. براي جلسه روز يكشنبه هيچ درخواست استعفاي به صورت كتبي از سوي او مطرح نشده است. البته مسأله مهمي هم نيست اما اگر آقاي مسجدجامعي تشخيص بدهند كه درخواست را قبول كنند، اين اتفاق خواهد افتاد.
امكان دارد كه ايشان استعفا كنند و اعضا استعفا را قبول نكنند؟
معمولا با استعفا مخالفت نميشود، تاكنون هم موارد زيادي بوده و با آن موافقت شده است. مگر اينكه مصلحت خاصي در ميان باشد البته با توجه به پايان دوره چهارم شوراي شهر فكر نميكنم مصلحت خاصي هم در ميان باشد. به هر حال فعلا كه ايشان موضوع استعفا را مطرح نكرده است، اما فكر ميكنم اگر مطرح شود، كسي با آن مخالفتي نداشته باشد.
نظر کاربران
فقط حرف حرف حرف.......سوابق هرکدام بررسی کنید پراست از رانت تجمل وسمت پرستی
این از رپرتاژ هم طولانی تره همش حرف وحرف وحرف!!!