مسکو تا کجا رفیق تهران می ماند؟
بنیادگرایی، نفت، اختلافات مذهبی - قومی، بحران رژیم اسراییل - فلسطین ، همه و همه عباراتی هستند که تا اسمی از خاورمیانه به میان می آید، همچون سایه به دنبال آن در ذهن مخاطب تداعی می کنند.
در حقیقت خلاف ایران و عثمانی که اهدافی واقع بینانه داشتند و به جهت حفاظت از قلمروی خود، مشغول لشکرکشی بودند یا بریتانیا که دغدغه های واقع بینانه برای حفاظت از مستعمراتش در هند را داشت، روسیه در پی آمال بلند مدت و دست نیافتی همچون رسیدن به آب های گرم خلیج فارس یا هندوستان بود. لشکرکشی ای که البته به واسطه حکام بی لیقات وقت ایران و عهد نامه های گلستان و ترکمنچای برای روسیه منافع عمده ای هم داشت، اما هیچ گاه موجب نشد که روسیه به اهداف نهایی خود دست نیابد. پس از سقوط نظام سلطنتی روسیه و روی کار آمدن رژیم به اصلاح ضد امپریالیستی شوروی، مسکو از حضو و ماجراجویی در منطقه باز نماند. ماجراجویی های که اشغال بخش شمال ایرانی و برپایی رژیم های جعلی همچون جمهوری مهاباد یا تسلیح دولت های پان عربیست به ویژه رژیم بعثی عراق و مصر فقط چشمه های از آن بودند. با سقوط شوروی و آغاز ناآرامی های گسترده در داخل روسیه، کرملین برای مدت ها خاورمیانه را به فراموشی سپرده بود تا این که درآمدهای نفتی سرسام آور و سیاست های ضعیف آمریکا فضای مطلوب را برای بازگشت خرس روسی به خاورمیانه فراهم آورد؛ بازگشتی که کشور ما نیز در شرایط فعلی به طور گسترده برای تامین منافع ملی و امنیت ملی خود، مشغول تعامل با آن است.
عصر جدید تعامل با روسیه که دولت یازدهم آن را آغاز کرده، تاکنون برای ایران منافع قابل توجه ای داشته است، به دنبال حضور گسترده نیروی هوایی روسیه در جنگ داخلی سوریه، ایران و قوای متحد آن، موفق شده اند که با هزینه انسانی بسیار کمتر جایگاه خود را تحکیم کنند، در عین حال حضور گسترده هوایی روسیه مانع هر گونه عملیات گسترده آمریکایی-عربی برای برپایی منطقه پرواز ممنوع در سوریه شده، مانعی که برای حفظ نظام سوریه کاملا ضروری و اجتناب ناپذیر است. در ادامه نیز در جریان مذاکرات کشورهای بزرگ صادرکننده نفت، روسیه موفق شد که با مذاکرات فشرده و میانجی گری هدف اصلی ایران را محقق کند، هدفی که عدم توقف رشد صادرات نفتی ایران در پی توافق بود، هرچند که شنیده می شود تحقق این هدف مشروط به راه ننداختن جنگ تبلیغاتی از سوی تهران بوده است. ژ
ورای مسائل منطقه ای، امور دو جانبه نیز بین ایران و روسیه در حال توسعه یافتن هستند. تحویل پدافند هوایی اس ۳۰۰ هر چند با تاخیر طولانی مدت، تعدیل مقررات ویزا بین دو کشور، افزایش مراودات تجاری و ... از شواهد موثر و موثق این توسعه روابط هستند. اما سوال اصلی اینجاست که با توجه به سابقه رابطه ایران و روسیه، این توسعه رابطه تا کجا ادامه خواهد داشت؟ سوالی که ساختار تصمیم گیری ایران نبایدی از آن غافل شود. برای مثال هر چند که نیروی هوایی روسیه مانع از ایجاد منطقه پرواز ممنوع در سوریه شده، اما به هیچ وجه مانعی علیه رژیم اسراییل در مسیر بمباران نیروهای حزب الله، سوری و حتی ایرانی نبوده است، نکته ای که ثابت می کند دشمن جبهه مقاومت به رهبری ایران در منطقه لزوما دشمن روسیه نخواهد بود.
نباید فراموش کرد که روسیه در رابطه رژیم اسراییل ملاحظات گسترده ای دارد. ورای جمعیت گسترده اتباع سابق شوروی در رژیم اسراییل که ولادیمیر پوتین به صراحت اعلام کرده، خود را موظف به تامین امنیت آنان می داند، روسیه همواره مراقب این است که بازی اش در خاورمیانه موجب تحریک اسراییل نشود، زیرا مسکو خواهان این مسئله نیست که اسراییل مجددا اقدام به آغاز صادرات تسلیحات به منطقه قفقاز و آسیای مرکزی کند. صادراتی که ضربه کلیدی به نفوذ انحصاری روسیه در منطقه قفقاز و آسیای مرکزی خواهد زد. زیرا در نبود حضور سلاح های آمریکایی-اروپایی، روسیه با وابسته کردن دو کشور ارمنستان و آذربایجان در قفقاز و قزاقسستان و ازبکستان در آسیای میانه به تسلیحات خود، اهرم نفوذ قدرتمندی را به دست آورده؛ اهرمی که در گذشته با صادرات تسلیحات اسراییل به جمهوری آذربایجان ضربه جدی دید و آخرین سفر نتانیاهو نیز به دو کشور آذربایجان و قزاقستان بی ارتباط با آن نبوده است.
جدای این مسائل باید بیان داشت روسیه در منطقه ملاحظات جدی در تعامل با دولت های عربی خلیج فارس دارد. اقتصاد روسیه به طور مطلق به صادرات گاز و نفت وابسته است و دولت های عربی به خصوص عربستان سعودی ثابت کرده اند که اگر اوضاع در منطقه کاملا در تضاد با منافع آنان باشد، آنان نیز حاضرند با افزایش سیل آسای صادرات نفت، به اقتصاد کشورهایی همچون ایران و روسیه لطمه بزنند. عامل دیگری که باید در نظر داشت، انتقال قدرت قریب به الوقوع در ایالات متحده است. تا کنون شواهد بر این بوده اند که خلاف اوباما، ترامپ گرایش ضد روسی ندارد. گرایشی که روسیه هم قصد تحریک آن را ندارد. بی معنا نیست با وجود این که مقامات بلندپایه اروپایی و حتی شرق دور به ترامپ در مورد برهم زدن "برجام" هشدار داده اند، مقامات عالی رتبه روسیه در این موضوع سکوت مطلق اختیار کرده اند.
در ادامه باید در نظر داشته باشیم که روسیه فصل جدیدی از روابط را با ترکیه آغاز کرده است. البته این همکاری تا کنون به معنی دور زدن ایران نبوده، بلکه حتی موجب افزایش همکاری های سه جانبه بر سر تخلیه حلب شده اند؛ اما حواشی همچون همکاری نکردن موثر طرف تُرک و سکوت مسکو در موضوع تخلیه ساکنان شهرهای در محاصره "فوعه" و " کفریا" شاهد این موضوع است که همکاری های سه جانبه، لزوما مشمول تمام دغدغه های سه جانبه نخواهد شد.
در نهایت باید بدانیم که در شرایط فعلی اولویت اول برای روسیه " مسئله کریمه" و "لغو تحریم ها علیه مسکو"است و این که بسیاری از ناظران معتقدند که بازگشت روسیه به منطقه بیش از هر چیز اهرمی برای امتیاز گیری روس ها از طرف غربی در بحران اوکراین است. امری که لزوما به معنی خباثت سیاست خارجی مسکو نیست؛ بلکه مهر تاییدی بر همان چیزی است که ولادیمیر پوتین در آخرین کنفرانس مطبوعاتی خود گفت: "هدف من فقط یک چیز است و آن تامین منافع روسیه."
نظر کاربران
مسکو تا کجا رفیق تهران میماند؟
تا انجا که پول زیر بالشت منم برداره ببره و خیالش راحت شه که چیزی برا بردن باقی نمونده
روسیه از امر یکا بدتر و عر بستان از اسراییل.
ما ضرباتی که از روس و عربستان خوردیم در قیاس با آمریکا و اسراییل بسیار بدتر بوده .
چرا ما در دشمن شناسی تجدید نظر نمیکنیم.
ایکاش نرمش و مسامحه ای که در فبال روس و عربستان بخرج میدهیم بجایش با آمریکا و بخصوص اسراییل داشتیم.
یکبار دیگر از خود سوال کنیم ما با اسراییل چه خصومت شخصی داریم در صورتیکه با عر بستان بسیار داریم
تاجایی که گردن ایران بر نگرده
شعار بنیان گذار جمهوری اسلام
اول لا شرقیه وبعد لا غربیه بود
روس کمونیست خدارا منکر میشود
چه برسد به ما ایرانیها، تا شیره مملکت را ته نکشد
دست بردار نیست
نه شرقی نه غربی همه از هم بدتر آمریکا از همه بدتر هیچگاه به هیچ کسی متکی و متوسل و امید نداشته باشید فقط به خود و مردم بزرگوار خود متکی و امیدوار باشید که در بحران های سخت و در جنگ و تحریم ها نجیبانه و خالصانه در رکاب و حامی و وفادار بودند هیچوقت این همسایه کمونیستی برای ما رفیق نبوده و نیز نخواهد هم بود در طول تاریخ ما و ملت ما از این رفیق نارفیق کم ضربه ها نخورده ایم اینها فقط و فقط به منافع خود نگاه میکنند و لاغیر این کمونیست حتی به خوشان هم رحم و مروتی ندارند در سرمای سخت زمستان گاز اوکراین را به خاطر مبلغی گرانتر قطع کرد. پس به غریبه دل خوش نباشید و دل بیهوده نبندید که دل بستن خطا است این را بیشتر بزرگان نمان گفته اند مار گزیده یکبار باید گزیده شود ما به کرات گزیده شده ایم پس این ره به ترکمنستان هم رسیده و به همین هم ختم نمی شود.
روسها هیچوقت رفیق ملت ایران نبودن!!؟
اگر مطالعه کنید در طول تاریخ ما بدتر ین ضربات اقتصادی را از روس های چکمه سیاه خوردیم .لعنت برابن کشور کمونیستی ..بخدا سگ امریکا شرافت داره براین کشور چپاولگر وغارتگر ...
روس ها بوست خرسه نکشته را میفروشن
ما هم که خوابیم
تو جنگ ایران عراق هم بشت صدام بودن
درتاریخ ایران نگاه کنید روسیه به غیراز چپاول به ایران کاری دیگری نداشته به قول معروف میگن تا پول داری رفیقتم عاشق بند قیفتم این از کشورروسیه
یواش یواش باید ترتیب سفارتشونو بدیم
تازمانی که ایران بهشون باج بده و هرینه جنگشون درروسیه را چند برابر بمروازه رفیق ایدان هستن
سگ امریکا شرف داره به روسهای ملحد و کافر کمونیست
مسکو هیچوقت رفیق هیچکس نبوده تا آنجا رفیق مامیماند که خزر رو واگذار کردیم اگه بتونه تا خلیج هم ازمون باج گیری کنه شاید خیالش آسوده بشه
از قدیم گفتن با طناب روس به چاه نرو مسعولان دقت کنید
روسها آدم های لاشخور ی هستند ایران......باید مواظب باشند عاقبت ازپشت خنجر میزنند
بعد از سفر اخیر نتیایاهو به باکو و احتمال همکاری باکو تل اویو در مورد تسلیح هسته ای باکو باد حمایت آنکارا روسیه مجبور به خروج از سوریه و تنها گذاشتن ایران شد حالا این رژیم دوسته یا دشمن؟؟ همه دنبال منافع خودشونن الکی رو روسیه ریسک کردین
با روی کار آمدن ترامپ پوتین باید بین ایران و ترامپ یکی رو انتخاب کنه و انتخابش هم مشخصه که کدومه