تحریک مضاعف بخش مسکن
پیشنهاد بهکارگیری چهار ابزار بهعنوان «محرکهای مضاعف در بازار مسکن»، برای پایان دادن به رشد منفی ارزش افزوده بخش ساختمان، در دستور کار قرار گرفت. نیمه اول امسال بهرغم رشد اقتصادی ۴/ ۷ درصدی، ارزش افزوده بخش ساختمان بیش از ۱۰ درصد کاهش یافت. سه مولفه در افت سریالی ارزش افزوده بخش ساختمان (دستکم از سال ۹۳ تا کنون) نقش داشته است.
دنیای اقتصاد- فرید قدیری: افت شدید بخش «ساختمان» در کارنامه رشد اقتصادی نیمسال اول ۹۵، تیم اقتصادی دولت را مصمم کرده بار دیگر برای استارت پایدار و پرقدرت به موتور پیشران اقتصاد ایران، ابزارهای محرک وارد بازار ملک کند. گزارش «دنیای اقتصاد» حاکی است: ارزش افزوده بخش ساختمان در بهار امسال بیش از ۲۰ درصد کاهش پیدا کرد و در عین حال، تحت تاثیر محرکهای اولیه که اوایل سال جاری در قالب پرداخت تسهیلات سه رقمی ساخت و خرید مسکن فعال شد، روند سقوط نرخ رشد ارزش افزوده این بخش در تابستان ۹۵ تا حدودی مهار شد و به منفی ۲ درصد رسید، اما در نهایت، کاهش دستکم ۱۳ درصدی ارزش افزوده بخش ساختمان در نیمه اول امسال به رغم رشد اقتصادی ۴/ ۷ درصد طی این مدت، از حرکت «خلاف جهت» بخش جلو برنده اقتصاد در مقایسه با رشد مثبت سایر بخشها حکایت دارد. ارزش افزوده بخش ساختمان در دهههای ۷۰ و ۸۰، بهطور متوسط از رشد سالانه ۴ تا ۶ درصد برخوردار بود و سال ۹۰ نیز رشد ۵/ ۲ درصد را تجربه کرد. رشد منفی بخش ساختمان در نیمه اول امسال، آن هم در شرایطی که طی یکسال و نیم اخیر، مجموعه سیاستهای مالی هدفمند برای رکودزدایی از بازار مسکن عملیاتی شد، هم اکنون دو تحلیل جداگانه، درباره تحولات اخیر این بازار بهوجود آورده است.
تحلیل اول، ابزارهای بهکار گرفته شده طی ماههای اخیر را «کماثر» و «ناکافی» توصیف میکند و در قالب تحلیل دوم، رشد منفی ۱۳ درصد بخش ساختمان در مقایسه با «مازاد سرمایهگذاریهای ساختمانی سالهای ۹۰ تا ۹۲»، تا حدودی قابل انتظار از بابت «نیاز به زمان برای تنظیم نسبی حجم واحدهای ساختهشده و تقاضای به بازار آمده»، عنوان میشود.
با این حال، بررسیهای «دنیای اقتصاد» درباره ریزش کمسابقه نرخ رشد ارزشافزوده ساختمان در نیمه امسال، با لحاظ تحولات بازار مسکن در ۸ ماه اول ۹۵ نشان میدهد: هم روند معاملات خرید مسکن و هم روند ساخت و سازهای مسکونی نسبت به سال گذشته، بهبود پیدا کرده طوری که حجم خرید و فروش آپارتمان در تهران طی این مدت ۱۲درصد افزایش یافت و تیراژ ساخت واحد مسکونی نیز رشد مثبت ۵ درصد را تجربه کرد. این دو اتفاق از روی روند پرداخت تسهیلات ساخت و خرید مسکن نیز قابل رهگیری است. طی ۸ ماه اول امسال، تعداد وامهای پرداختی برای خرید مسکن توسط بانک عامل بخش مسکن در کل شهرهای کشور، ۲۶درصد افزایش یافت و تعداد تسهیلات پرداختی برای ساخت مسکن نیز رشد ۵۸درصدی را تجربه کرد. بنابراین، نرخ رشد دو رقمی دریافت تسهیلات مسکن در شهرها در کنار آمارهای معاملات و ساخت و ساز در پایتخت، از مراحل پایانی دوره رکود حکایت دارد، اما این وضعیت رو به جلو، به سه دلیل نتوانسته شیب منفی ارزش افزوده ساختمان را به رشد مثبت تبدیل کند.
کارشناسان اقتصاد مسکن پیشبینی میکنند: با تخلیه آثار ناشی از مازاد سرمایهگذاریهای ساختمانی سالهای اخیر در سال جاری، شیب منفی منحنی رشد بخش ساختمان (تغییراتارزش افزوده بخش) در سال آینده معکوس خواهد شد.وضعیت نیمه اول امسال بخش ساختمان برعکس بخش تولید نفت بود بهطوری که رشد دست کم 50 درصدی تولید نفت در سال جاری ناشی از رفع تحریمها، توانست رشد مثبت اقتصادی را رقم بزند، اما تخلیه هیجان سرمایهگذاری در سال 95، امکان رشد بیشتر حجم تولید ناخالص داخلی را سلب کرد. در سال آینده، اثرگذاری مثبت بخش ساختمان، با توجه به انتظار رونق مسکن میتواند قابل ملاحظه باشد بهخصوص آنکه در صورت رشد مثبت سرمایهگذاری ساختمانی، به دلیل رابطه پیشین قوی این بخش با بخشهای صنعت و خدمات، تولید در سایر بخشهای دنبالهرو، به حرکت خواهد افتاد.
جزئیات 4 ابزار محرک مسکن
به گزارش «دنیای اقتصاد»، تیم اقتصادی دولت برای تقویت بیشتر بخش مسکن و تداوم «روند بهبود» شیب منفی ارزش افزوده بخش ساختمان، 4ابزار بابت «تحریک مضاعف» بازارهای ساخت و ساز ارزان قیمت و معاملات مصرفی ملک مدنظر قرار داده است. این ابزارها، برای تحرکبخشی بیشتر به هر دو سمت عرضه و تقاضا تدارک دیده شده است.در این قالب، در نظر است ابتدا سقف تسهیلات مسکن مهر برای حداقل 300 هزار واحد مسکونی مهر نیمهکاره و در حال ساخت، افزایش پیدا کند و از 30 میلیون تومان فعلی به 35 یا 40 میلیون تومان افزایش پیدا کند. برای این منظور، باید ابتدا منابع اعتباری مورد نیاز، توسط بانک مرکزی تعیین تکلیف شود، اما یک پیشنهاد برای این منظور، استفاده مجدد از مبالغ بازگشت وامهای پرداخت شده مسکن مهر (اقساط ماهانه وامگیرندهها) است. افزایش سقف وام مسکن مهر، میتواند بدهی مالی پیمانکاران ساختمانی را ترمیم کند و امکان شروع پروژههای سرمایهگذاری را برای آنها فراهم آورد.
در قالب ابزار دوم تحرکبخشی، مقرر شده اعتبار مورد نیاز برای پرداخت سالانه 300 هزار فقره وام ساخت و نوسازی بافت فرسوده (مصوبه دو سال پیش که توسط بانکها اجرایی نشده است) توسط سیستم بانکی و سازمان برنامه، تامین شود تا با پرداخت تسهیلات کمبهره ساخت مسکن به سرمایهگذاران در مناطق مصرفی و ارزان قیمت شهرها، ساخت و ساز هدفمند تحریک شود. سال گذشته 14 هزار فقره از این تسهیلات پرداخت شد و امسال، تاکنون 17 هزار فقره وام توسط بانک عامل بخش مسکن به سرمایهگذاران بافت فرسوده ارائه شده است.
ابزار سوم تعیین شده برای تحریک بخش ساختمان به سمت رونق، جامعه تقاضای مصرفی را هدف قرار میدهد. متولی بخش مسکن و بانک عامل از بانک مرکزی خواستهاند شرایط پرداخت وامهای سه رقمی خرید مسکن از محل صندوق پسانداز «یکم» با هدف تسهیل شرایط برای خانهاولیها و ایجاد انگیزه برای سرمایهگذاری در ساخت و سازهای مصرفی، «تسهیل» شود. برای این منظور پیشنهاد شده است فرمول سپردهگذاری و پرداخت وام از حالت فعلی «پرداخت یک برابر موجودی به ازای هر 6 ماه سپردهگذاری» به حالت «پرداخت یک برابر موجودی به ازای هر 4 ماه سپردهگذاری»، تغییر کند. در صورت تصویب این پیشنهاد، در تهران، یک متقاضی وام خرید مسکن 160 میلیونی صندوق یکم، به جای آنکه با سپردهگذاری 80میلیونی (40 میلیون توسط هر یک از زوجین)، یکسال منتظر دریافت وام بماند، ظرف 8 ماه میتواند تسهیلات را دریافت کند و دوره انتظار برای خرید مسکن، از این طریق کاهش مییابد.
کارشناسان اقتصاد مسکن با اشاره به اینکه تسهیلات فعلی خرید مسکن تاحدودی سمت تقاضای مصرفی را به صحنه معاملات کشانده، معتقدند: کشش بازار عرضه ناشی از حجم قابل توجه خانه خالی، میطلبد قدرت خرید مسکن بهصورت هدایت شده، تقویت شود. یک راه تقویت، سادهسازی مسیر وامدهی به جامعه تقاضای هدف است و راه دیگر، افزایش دامنه در برگیری متقاضیان از طریق افزایش سقف تسهیلات میتواند باشد. تسهیلات فعلی برای دهکهای متوسط رو به بالا، کفایت نمیکند.
چهارمین ابزار تحرک بخشی مضاعف به بخش مسکن، در قالب «تامین اعتبار مورد نیاز برای ساخت مسکن اجتماعی» تعریف شده است. دولت برای امسال تامین مسکن 70 هزار خانوار دو تا سه دهک اول را در قالب ساخت مسکن اجارهای و پرداخت یارانه اجارهبها در دستور کار دارد و برای سال آینده و 4 سال بعد از آن نیز برنامه سالانه 100 هزار مسکن اجتماعی را تدوین کرده است. سرمایهگذاری در این طرح، تاثیر مستقیم بر رونق فعالیتهای ساختمانی به همراه خواهد داشت.
ارسال نظر