ایستادگی ایران مقابل ترکمنستان جواب داد
درحالی که هیات مذاکره کننده ایرانی پس از زیاده خواهی ترکمن ها در مذاکرات گازی، با ترک مذاکرات درحال بازگشت به ایران بود، ترکمن ها در مواجهه با مواضع هیات ایرانی از مواضع خود کوتاه آمده و با پذیرفتن شرایط ایران آماده امضای توافق جدید هستند.
هیات ایرانی به سرپرستی حمیدرضا عراقی، معاون وزیر نفت که صبح امروز و پس از اصرار ترکمنستانی ها بر مواضع زیاده خواهانه این کشور، در هماهنگی با وزیر نفت مذاکرات را ترک کرده و درحال بازگشت به ایران بود، با اصرار ترکمنستانی ها از فرودگاه باز گردانده شد تا با پذیرفته شدن شرایط ایران، زمینه برای امضای توافق دوجانبه بار دیگر فراهم شود.
گفته می شود توافق دو کشور برای تایید نهایی توسط رییس جمهوری ترکمنستان در اختیار این مرجع قرار گرفته و درصورت تایید نهایی، امشب توافق گازی جدید ایران و ترکمنستان امضا خواهد شد.
در این صورت ترکمنستان مقید خواهد بود که جریان صادرات گاز به ایران به هیچ وجه با وقفه مواجه نشود.
مذاکرات دو کشور که از چهارشنبه شب آغاز شده بود و تا پنجشنبه شب به طول انجامید درنهایت به حصول توافق منجر شد، اما طرف ترکمن صبح جمعه به جای امضای توافق صورت گرفته، باردیگر برمواضع اولیه خودتاکید کرده بودکه هیات ایرانی نیز با نپذیرفتن این شرایط مذاکرات را ترک کرد.
ترکمنستان مبلغی را به عنوان بدهی در دولت گذشته مطرح میکند و خواستار دریافت یکجای این مبلغ است، این در حالی است که از زمان آغاز به کار این دولت، حساب گاز دریافتی به طور کامل پرداخت شده است و اکنون نیز هیات ایرانی پذیرفته بود که میزان بدهی مورد ادعای ترکمنستان را پس از تایید در نهادی بینالمللی به صورت تقسیط شده پرداخت کند که ترکمنها ابتدا این شرایط را پذیرفتند، اما درنهایت بار دیگر بر مواضع اولیه خودتاکید کردند که منجر به ترک مذاکرات ازسوی هیات ایرانی شد.
بدعهدی همسایگان شمالی کشورمان در فروش گاز به ایران علاوه بر دولت، صدای اعتراض مجلس نشینان را هم بلندکرده است. به طوریکه فریدون حسنوند، رییس کمیسیون انرژی مجلس، تهدید دولت ترکمنستان (ترکمنگاز) در موضوع قطع گاز به ایران را خلاف تعهدات عرف دیپلماتیک دانسته و بهروز نعمتی عضو دیگر این کمیسیون نیز اعلام کرده است امکان قطع واردات گاز از ترکمنستان وجود دارد.
واردات گاز از ترکمنستان از زمانی آغاز شد که ایران با وجود دارا بودن بزرگترین ذخایر گازی، به دلیل به بهرهبرداری نرسیدن کامل این ذخایر همواره با آغاز فصل سرما به دلیل افزایش مصرف گاز در بخش خانگی دچار مشکلاتی از قبیل قطع و یا افت فشار گاز دردیگر بخشها میشد و برای آنکه مشکلی در مناطق شمالی کشور ایجاد نشود قرارداد واردات گاز از ترکمنستان را امضاکرد.
قراردادی که باعث شده ترکمنها هر سال با آغاز سرما، لرزه به تن کشور مان و به خصوص مناطق شمالی آن بیاندازند و تهدید کنند که شیر گاز خود را با هدف افزایش قیمت روی ایران میبندند.
باید گفت سناریوی بازوبسته کردن شیر گاز ترکمنستان روی ایران از زمستان سال ۸۶ دنباله دار شد که ترکمنها در شرایط بحرانی دست به کار شده و خواسته های غیرمعقولی برای تامین گاز دراوج سرما مطرح کرده ومتاسفانه به هدف خود نیز رسیده بودند، ازآن سال به بعد نیز چندین بار تلاش خود را کردند که درشرایط سخت دست کشورمان را درپوست گردو بگذارند و درخواستهای غیرمعقولی را مطرح کنند که البته چندان موفق نبودند.
داستان غیرمنطقی این سناریو مجددا امسال ازسوی ترکمنها مطرح شد و شنیدهها حاکی از ادعای ترکمنستان برای پرداخت ۲ میلیارد دلار ازسوی ایران بابت مابهالتفاوت افزایش قیمت گاز وارداتی از این کشور حکایت میکرد، اما این درحالی است که قراردادهای خرید و فروش گاز قراردادهای بلندمدتی هستند که موارد اختلاف طرفین درآن صرفا ازطریق مراجعه به داور مرضی الطرفین امکانپذیر است و این روش معمول نیست که همزمان با اوج نیاز کشورخریدار، فروشنده به نوعی اقدام به مطرح کردن شرایط غیرمنطقی وغیرقانونی کند.
وزارت نفت در این راستا برخی رفتارهای طرف ترکمن را برخلاف چارچوب قرارداد و برخلاف روح معاضدت، حسن همجواری وهمکاری دو کشور دانسته وعملا تصریح کرده است که درصورت عمل نکردن آنها به تعهداتشان آن را مصداق پیمان شکنی و موجب فسخ دائم قرارداد تجارت گاز با این کشورخواهد دانست.
شواهد و قرائن حاکی ازآن است که تمهیدات لازم برای تامین سوخت زمستانی بهویژه در استان های شمالی صورت گرفته و این اطمینان وجود دارد که با همکاری مردم مشکلی برای تامین سوخت زمستانی وجود نخواهد داشت.
نظر کاربران
خوبه یه بار باج ندادیم
ایووووول اینع اقتدار ایران درضمن مگه ما خودمون گاز نداریم؟
پاسخ ها
گاز داریم اما ماشاالله به اندازه 6 تا کشور مصرف داریم. دخل و خرجمون به هم نمیخوره.
اگه یه خورده صرفه جویی کنیم منت هرکسی رو نمی کشیم.
گاز داریم اما به صرفه نیس تا اونجا منتقل کنیم از یه مبدا صادر میکنیم با همون پول از یه جای نزدیک تر وارد میکنیم
تحریم باعث همه این بدبختی هاست اگه تحریم نبودیم میتونستیم از بقیه میدان های گازی بهره برداری کنیم که با این وضعیت ایران نمیتونه.
ای کاش این گازهای مازاد خروجی عسلویه که سوخته و دود میشوتد جمع آوری وبه مناطق نیازمند ارسال شود،،، زیرا هزینه جمع آوری و انتقال به مناطق شمالی کشور مقرون به صرفه تر از خرید گاز از سایرکشورهاست،،،،کشور برنامه ریزی و پروژه در اینخصوص تعریف کند و کشور را از این وابستگی نجات دهد
پاسخ ها
گاز مازادی که شما میگی همراه نفت از مخازن نفت بره استخراج میشه ولی انقدر ارزش نداره که بره پالایشگاه تصفیه بشه
خوبه یه بار باج ندادیم
سیاستی که از چندین سال قبل برای لوله کشی گاز به سراسر کشور در پیش گرفته شده، در واقع سیاست غلطی بوده و جالبه که هنوز دنبال می شه.
راههای بهتری برای استفاده بهینه از گاز هست نه اینکه براحتی در بخاری ها هفتاد میلیون آدم بسوزه. جاهایی که پتانسیل استفاده از سایر انرژی ها رو داره ما هزاران کیلومتر لوله می کشیم که گاز بهش بدیم.
این خیلی عجیب است که درمیان کشورهای شمالی ایران که همگی جزء اقمار شوروی سابق هستند فقط ترکمنستان رفتار زیاد دوستانه ای با ما ندارد. وضعیت تجارت خارجی ما با آنها چندان درخورتوجه نمیباشد. رفتار آن کشور با توریستهای ایرانی چندان دوستانه نیست حتی رانندگانی که به ان کشور بار میبرند زیاد راضی نیستند. الان هم که در سرما میخواهد از فرصت سوء استفاه کرده وقراردادگازی خودرا زیرسئوال ببرد. جای تشکردارد که مسولان ما بادرایت وقدرت با زیاده خواهی آنها برخورد میکند وباج خواهی آنها را خنثی میکنند.
پاسخ ها
میتونی یه کشوری غیر از سوریه و روسیه نام ببری که با ایرانی ها خوب باشند!!!
مختار برو خودتو بیمه کن
یه دکترم برو
دولت بجای آنکه جیب کشور ترکمن ها را با دلار پر کند باید سایت بهره برداری نفت و گاز دریای خزر به نام سایت میرزا کوچک خان را فعال و بهره برداری نماید نه آنکه از کشورهای شمالی گاز بخرد!!!
کاش شیر گازو قطع می کردند تا ما به خودمون بیاییم ببینیم چرا همیشه کم میاریم با این همه متخصصین امکانات پس بیاییم تلاش کنیم محتاج بیگانگان نباشیم
پاسخ ها
بابا متخصخض!!!
همیشه ایستادگی در حق اقتدار وپیروزی حال واینده را رقم خواهد زد در برابر نرمش وکوتاه امدن از حق شکست در بر خواهد دشت
قابل توجه دلواپسان که در دولت قبل با باج چندین برابری به ترکمنستان برای خرید گاز باعث شدند الان برای ما شاخ و شانه بکشند
دیپلماسی یعنی این نه ولخرجی شاهان قاجاری برای ماندن و خرید گاز
این یکی دیگه از نتایج برجام هست !
که میتونیم مقتدرانه روی موضع خودمون وایسیم و از چیزی نترسیم !
افراطیا کاش این چیزا هم میدیدن
قابل توجه دلواپسان که در دولت قبل با باج چندین برابری به ترکمنستان برای خرید گاز باعث شدند الان برای ما شاخ و شانه بکشند
دیپلماسی یعنی این نه ولخرجی شاهان قاجاری برای ماندن و خرید گاز
نتیجه دیپلماسی التماسی اینه که ترکمنستان هم شاخ میشه
باید در مناطق شمالی که تا رفع کمبود فشار گاز برق رو ارزان کنند تا از برق بعنوان گرمایش استفاده شود
من اهل گرگانم یادمه سال ۸۶ خیلی سرد بود خدا رو شکر والر داشتیم وگرنه به قیمت خون پدر گرامیشان می انداختند به ملت بخاری برقی را دو سه برابر قیمت می فروختند
در کل تو شرایط سخت ملت گرگ میشن چه برسه ترکمنستان که کشور چندان پولداری نیست و حتما پیش خودش فکر میکنه ایران خیلی پولدار و هرجور شده باید ازش کند
ولی این کارا درست نیست ما که وضع مالی معمولی داریم ولی بدختایی که وضع مای خوبی نداشتند درد زیادی تو اون سال کشیدند