فریدون مجلسی . تحلیلگر روابط بینالملل در روزنامه شرق نوشت: در واپسین روزهای دولت اوباما دو اتفاق شگفتانگیز بینالمللی رخ داد؛ نخست اینکه دولت مصر پس از مذاکره تلفنی آقای ترامپ با ژنرال سیسی طرح پیشنهادی خود را درباره محکومیت ادامه خانهسازی در سرزمینهای اشغالی اسرائیل از دبیرخانه شورای امنیت پس گرفت؛ دوم اینکه طرح پیشنهادی کشورهای نیوزیلند، مالزی، سنگال و ونزوئلا با ١٤ رأی موافق اعضای شورای امنیت و یک رأی ممتنع آمریکا به تصویب رسید.
فریدون مجلسی . تحلیلگر روابط بینالملل در روزنامه شرق نوشت: در واپسین روزهای دولت اوباما دو اتفاق شگفتانگیز بینالمللی رخ داد؛ نخست اینکه دولت مصر پس از مذاکره تلفنی آقای ترامپ با ژنرال سیسی طرح پیشنهادی خود را درباره محکومیت ادامه خانهسازی در سرزمینهای اشغالی اسرائیل از دبیرخانه شورای امنیت پس گرفت؛ دوم اینکه طرح پیشنهادی کشورهای نیوزیلند، مالزی، سنگال و ونزوئلا با ١٤ رأی موافق اعضای شورای امنیت و یک رأی ممتنع آمریکا به تصویب رسید.
در واقع همانطورکه وتونکردن قطعنامههای شورای امنیت علیه ایران از سوي روسیه و چین، موافقت آنان با تحریم ایران تلقی میشود، رأی ممتنع آمریکا به محکومیت اسرائیل پس از دههها وتوکردن اینگونه قطعنامهها، موافقت آمریکا با قطعنامه تلقی میشود و به آن اعتبار اتفاق آرا میبخشد. وقیحانهترین واکنش به این قطعنامه انسانی و منطقی و صلحدوستانه از سوی نتانیاهو بود که آن را «وقیحانه» نامید! نخستوزیر رژیم اسرائیل دراینمیان ظاهرا از نیوزیلند بیش از همه رنجیده و از کشورهای این گروه چنین توقعی نداشته است و سفیر خود را از نیوزیلند فراخواند.
پیشنهاددهندگان این قطعنامه در واقع نمادهای مناطق مختلف جهان تلقی میشوند؛ مالزی از گروه آسیایی، نیوزیلند از گروه اروپایی و آنگلوساکسن، سنگال از گروه آفریقایی و ونزوئلا از قاره آمریکا. دراینمیان استرداد قطعنامه پیشنهادی مصر خصوصا آنکه پس از گفتوگوی تلفنی سیسی با ترامپ رخ داده، واکنشهای گوناگونی را برانگیخته است؛ یکی حیرت از شتابزدگی نامعقول ترامپ در زمانی که هنوز اختیار قانونی نیافته است و مداخلات او را نميتوان توجیه كرد؛ خصوصا آنکه به نمایندگی آمریکا در سازمان ملل توصیه کرده بود به قطعنامه محکومیت اسرائیل رأی مخالف دهند یعنی آن را وتو کنند؛ نکته دیگر واکنش به استرداد طرح مصر است و اینکه آیا این امر ربطی به گفتوگوی او با ترامپ داشته است؟
اگر چنین باشد در واقع ضربهای به حیثیت ژنرال سیسی تلقی میشود و این پرسش مطرح میشود که آیا رئيسجمهور یک دولت عربی با محکومیت خانهسازی اسرائیل در سرزمینهای اشغالی مخالف است؟ تصور ميشود چنین برداشتی ناشی از سطحینگری و دستکمگرفتن هوشمندی سیسی باشد. در واقع زمینهسازی محکومکردن اسرائیل در زمانی که این کشور چند سالی است جهان را به درگیریهای منطقهای مشغول كرده و خود با خشنودی در کناری ایستاده و بیسروصدا به تجاوزاتش ادامه میدهد، گستردهتر از این حرفهاست. برداشت معقولتر این است که طرح سیسی ممکن بود به زیان این اتفاق آرای جهانی باشد و در واقع با شکستن آرای کشورها نتیجهای به زیان حقوق فلسطین به بار آورد.
در واقع استرداد طرح رئيسجمهور مصر را باید حمایت او از یکپارچگی آرای ملل در محکومیت رژیم اسرائیل تلقی کرد. شاید طرحی که ارائهدهنده آن گزیدهای نمادین از کشورهای جهان باشند مؤثرتر از طرحی مصری باشد که ممکن است جانبدارانه تلقی شود. این رأی، هشداری نیز به رئيسجمهور منتخب ایالات متحده است مبنی بر اینکه عقلانیت در سیاست را حفظ کند و بداند با درافتادن با مکزیک، کانادا، اروپا، چین و بقیه جهان و با رفتاری اربابانه و خودنمایانه نمیتواند برای کشورش کسب حیثیت و محبوبیت کند.
ترامپ قبلا گفته است که از ٢٠ ژانویه، یعنی در آغاز کار خود، وضع سازمان ملل را نیز روشن خواهد کرد! البته آمریکا یکچهارم هزینههای سازمان ملل را میپردازد و از طرفی تمرکز سازمان ملل در نیویورک و در ملک وقفی «راکفلر»، برای آمریکا مهم است. بههمیندلیل قطعا کنگره آمریکا عاقلتر از آن است که با تصویب تمایلات شعاری ایشان آن کشور را منزوی کند. ترامپ درباره لزوم اتمیشدن کشورهایی مانند کرهجنوبی، ژاپن و حتی عربستان سعودی و تقویت تسلیحات اتمی آمریکا نیز سخنانی گفته بود که بهنوعی یادآور شعارهای حاکمیت بر جهان است غافل از اینکه حتی بقای «برجام» مستلزم رعایت اصول قرارداد منع گسترش سلاحهای هستهای است.
او احتمالا نمیداند همان قرارداد، کشورهای اتمی فعلی را نیز ملزم به خلع سلاح هستهای میکند؛ بهعبارتدیگر قرار نیست برخی کشورها برای همیشه اتمی بمانند و به اعتبار آن برای خودشان حق باجخواهی قائل شوند. ایران در آینده باید از قدرت فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی همشأن انگلیس و فرانسه و دیگر دارندگان تسلیحات اتمی برخوردار شود و در آن زمان ناچار است از دیگران نیز بخواهد به محدودیتهای منع گسترش سلاحهای اتمی تن دهند یا اینکه اتفاقات ناخوشایندی برای جهان خواهد افتاد.
دراینمیان باراک اوباما با رواداشتن محکومیت رژیم اسرائیل در قطعنامه لازمالاجرای شورای امنیت -که پس از قطعنامه ٢٤٢ شاید مهمترین اقدام شورای امنیت در راه ظلمستیزی و برقراری صلح در خاورمیانه باشد- عملا باقیاتالصالحاتی از خود برجای نهاده است که در تاریخ به نام او ثبت خواهد شد. چهبسا کلیدی برای راهحل دوکشوریشدن و جبران خسارات مردم فلسطین به شمار آید. بگذار آقای نتانیاهو نیز چند شبی نخوابد!
پ
برای دسترسی سریع به تازهترین اخبار و تحلیل رویدادهای ایران و جهان
اپلیکیشن برترین ها
را نصب کنید.
ارسال نظر