«یلدا» بهانه ای برای دید و بازدید
تقویت پیوندها و روابط اجتماعی به پایداری سرمایه اجتماعی و در نهایت توسعه اجتماعی منتج خواهد شد. ايجاد نشاط اجتماعی در خانواده از اين جهت مهم است كه تقريبا ۲۰ درصد جامعه ما از افسردگي و غم رنج مي برند. کمرنگ شدن آیین های سنتی در ایران، یکی از نشانه های گسست نسلی در جامعه ایرانی است.
مناسبت های ملی مانند شب یلدا، در بحث های توسعه ای ایران چه جایگاهی دارد؟
وجود مناسبت هایی مانند شب یلدا تاچه اندازه می تواند بر نشاط اجتماعی در جامعه تاثیر گذار باشد؟
برخی آيین های ایرانی در ذات خودشان نشاطی دارند که از هر همایش و نمایش و گردهمایی تاثیرگذارترند. برنامه های دورهمی که در بین خانواده ها و اقوام وجود دارد و موجب خلق لحظاتی می شود که غم را از دل آدم ها می زداید. با هم بودن و در کنارهم بودن شادی آفرین است و کدورت ها را از بین می برد زیرا یک ارتباط عاطفی و معنوی شکل می گیرد. در واقع یلدا و هزاران آئین و مناسک فرهنگ غنی ایرانی بهانه هايی برای دیدن و باهم بودن و شاد زیستن است.
در واقع سنت ها و آیین هایی مثل یلدا یا هرآیین سنتی دیگری کمک می کند تا فضا به سمتی برود که آدم ها یکدیگر را ببینند و همین منجر به نشاط جمعی می شود. در اين آیین خانواده ها برای مهماني از پختن غذا و انار و آجيل و غیره برنامه ریزی می كنند. در یک آیینی که ریشه چند هزارساله دارد و در باور همه ما هست، یعنی چیزی که نسل به نسل به دست ما رسیده است. ايجاد نشاط اجتماعی در خانواده از اين جهت مهم است كه تقريبا ۲۰ درصد جامعه ما از افسردگي و غم رنج مي برند و بیش از هر زمان دیگری به این نشاط اجتماعی و برنامه ریزیهای اینچنینی نیاز داریم. و از طرف ديگر استفاده از ظرفيت هاي فرهنگي و اجتماعي كه در باور ما وجود دارد. مهم تلقي مي شود.
وقتی در جامعه خشونت هاي خانگي و طلاق به عنوان مسئله اجتماعي تعريف مي شوند، در واقع يكي از عوامل آن از بين رفتن فضاي گفتوگو و تفاهم در خانواده است. در فضاي كنوني خانواده گفتوگوهاي ما کوتاه شده، آستانه تحمل و حوصله ها کم شده، دچار ناشنوایی شده ايم. سيطره خانواده توسط رسانههاي جمعي و مجازي و... محدود شده است. در نتیجه روابط انسانها بريده بريده، كوتاه و پر تنش شده است. هر چه بتوانيم روابط انساني را در فضاي واقعي خانواده گسترش دهيم، شاهد جامعه سالم، شاد و آرام خواهيم بود. جامعه ما با وجود انسانهاي سالم و شاد و توانمند به سمت توسعه حركت ميكند، نه با انسان هاي افسرده، پرخاشگر و مضطرب.
آیا این نشاط اجتماعی بر همبستگی عاطفی در جامعه هم می تواند تاثیر گذار باشد؟
ما انسان ها موجوداتی اجتماعی هستیم و در شرایط اجتماعي استعدادهای انساني ما شكوفا ميشود. مناسبت های اجتماعی و فرهنگي بخشي از شاکله جامعه را مي سازند. زماني كه با كساني پيوند عميق عاطفي و احساس رضايت و تعهد داريم ، نشاط اجتماعی خلق مي شود. در این حالت همه خوشحال هستند زیرا تجربه خوبی از باهم بودنشان دارند. بر اساس ديدگاه هاي برخي جامعه شناسان ايراني، جامعه ما براساس نظام خانواده و قومي بنا شده است. در تجربه مدرنيته ايراني خانواده جايگاه و اقتدار خود را از دست داده، اما هنوز به عنوان يكي از مهمترين عناصر سازنده جامعه ايراني شناخته مي شود و نقش مهمي در جامعه پذيري افراد دارد. برگزاري آیین یلدا می تواند به پایداری نظام خانواده کمک کند. در واقع آیین ها می توانند به مثابه پیوند دهنده نسل ها باشند. زيرا در اين جشن همه حضور دارند. از پدربزرگ و مادربزرگ ها تا فرزندان خردسال.
پس این نشاط اجتماعی می تواند نشاط فردی را هم با خود همراه داشته باشد؟
مي توانيم نشاط اجتماعي را يك وضعيت رواني مثبت ، توأم با خشنودي و رضايتمندي تعريف كنيم كه مي تواند اميدواري نسبت به آينده، خوشبيني به وقايع اطراف، دلگرم بودن به زندگي، بعد شناختي (احساس رضايت از وضعيت كنوني) بعد اجتماعي (تمايل به داشتن روابط اجتماعي و شوخ طبعي) كه در برنامه هايي همچون روابط خانوادگي و جشنهايي همچون يلدا و نوروز تجربه مي شود. همه ما در ديدار و گفتوگو با والدين و فرزندانمان اين حس خوشايند را تجربه نموده ايم.
کمرنگ شدن آیین های باستانی چگونه به گسست نسلی منجر مي شود؟
برگزاري آيين ها در خانواده موجب نهادينه شدن روابط اجتماعي و پيوند دهنده نسل هاست. روح اصلي اين آيين ها احترام به بزرگترها، ديدار و گفتوگو، تفاهم و نشاط و از بين بردن اختلاف ها و كدورت هاست. وقتي آيين ها از بين مي روند به تبع آن روابط بين نسلي، احترامها و گفتوگو و درك مشترك نيز تضعيف مي شود و به شكاف نسلي مي انجامد. از همه مهمتر اينكه با از بين رفتن آئين ها خانواده كاركرد انتقال تجربيات، باورها و ارزش هاي مبتني بر روح انسان دوستي، عاطفه به فرزندان را نيز از دست خواهد داد. اميدواریم جشن يلدا موجب گسترش نشاط و عشق و محبت و احترام بين نسل ها شود.
ارسال نظر