از ١٤ تالاب دایمی استان فارس، فقط ٢ تالاب زنده مانده و باقی همه خشک و نیمه جانند. خشکسالی و برداشت بیرویه آب، مقصران اصلی شورهزار شدن این تالابها هستند. این اوضاع برای بیشتر تالابهای داخلی بهویژه در جنوب کشور تکرار شده است.
شهروند نوشت: از ١٤ تالاب دایمی استان فارس، فقط ٢ تالاب زنده مانده و باقی همه خشک و نیمه جانند. خشکسالی و برداشت بیرویه آب، مقصران اصلی شورهزار شدن این تالابها هستند. این اوضاع برای بیشتر تالابهای داخلی بهویژه در جنوب کشور تکرار شده است. کارشناسان و مسئولان مقصر اصلی ناخوشاحوالی تالابهای این مناطق را استفاده بیرویه از منابع آب و بیتوجهی به ظرفیت این مناطق میدانند. جمعه گذشته، رئیس سازمان محیطزیست این موضوع را به تلاش برای خودکفایی در تولید گندم گره زد و گفت: «این نگاه به قدری مخرب بوده که هم اکنون باعث شده استان فارس بهعنوان یکی از مناطق کاشت گندم تا ١٢ مورد از تالابهای دایمیاش را از دست بدهد.»
معصومه ابتکار که در سومین هماندیشی سیاستگذاری منابع آب سخن میگفت، اضافه کرد: «سفرههای آب زیرزمینی استان فارس بهعنوان مهمترین استان اجرایی سیاست خودکفایی گندم از خط قرمز عبور کرده و بختگان بهعنوان یکی از زیباترین چهرههای آن خشک شده است. » او با اشاره به اینکه از ١٤ تالاب استان فارس ١٢ تالاب آن خشک شده است، توسعه کشاورزی را مقصر خشکیها دانست. این وضع در حالی است که مدیرکل محیطزیست استان فارس چندی پیش اعلام کرد، امسال در استان آبی وجود نداشت که با آن حقآبه تالابها را بدهند.
حمزه ولوی، مدیرکل محیطزیست استان فارس درباره دلایل گرفتاری تالابهای این استان به «شهروند» میگوید: «در کنار برداشت بیرویه آب که در بخشهای شرب، صنعت و بهویژه کشاورزی روند خشکی را سریعتر کرد، خشکسالی هم به خشکشدن تالابها دامن زد.»
او میگوید كه در سطح ملی و استانی برنامههایی برای احیای تالابهای بختگان و پریشان پیگیری شده است: «در گذشته طرحی برای پریشان تدوین شده و بهتازگی طرحریزی برای بختگان هم آغاز شده که تا بهمن ٩٥ به اتمام میرسد؛ اما اطمینان داریم که پیروزی چنین برنامههایی به تداوم نداشتن خشکسالی و کنترل برداشت آب و تغییر معیشت مردم بستگی دارد. اگر اعتبارات تأمین شود اما روند فشار روی منابع آب تغییری نکند، الگوی آبیاری همانطور بماند، کشت محصولات آببر ادامه داشته باشد و چاههای غیرمجاز کور نشوند، فایدهای ندارد.» ولوی با اشاره به تأثیر تالاب بختگان بر آبوهوای منطقه، افزایش گردشگری و کشاورزی استاندارد، میگوید: «با خشکشدن بختگان، روستاهای حاشیهای آسیبدیدهاند و مهاجرت هم افزایش یافته است. همین مشکل در پریشان باعث شد طرحی برای احیا تهیه شود که اکنون بازنگری شده و آماده است. طرح احیای بختگان هم تا بهمن ماه آماده خواهد شد.»او مهرماه امسال وضع حقآبه تالابها را چنین توصیف کرده بود: «در
میان تالابهای استان فارس تنها یک تالاب، یعنی بختگان است که میتوان به آن حقآبه رها کرد؛ زیرا باقی آنها به گونهای نیست که در بالادستشان رودخانه یا سدی وجود داشته باشد. امسال هیچ آبی وجود ندارد که بخواهند از آن حقآبه بختگان را رها کنند؛ حتی امسال در استان آب برای شرب هم کافی نبود.»
اکنون به جز دو تالاب «هیرم» و «هفت برم» باقی تالابهای استان فارس خشکند و ﺗﺎﻻبهاي ﺩﺭﯾﺎﭼﻪ ﭘﺮﯾﺸﺎﻥ ﻭ ﺩﺷﺖ ﺍﺭﮊﻥ ﻭ ﺩﺭﯾﺎﭼﻪ ﻧﯿﺮﯾﺰ ﻭ ﮐﻤﺠﺎﻥ ﺍﺯ ﻣﻬﻤﺘﺮﯾﻦ ﺗﺎﻻبهاي ﺑﯿﻦﺍﻟﻤﻠﻠﯽ این ﺍﺳﺘﺎﻥ به شمار میروند که از این میان برای «پریشان» برنامههایی برای احیا در نظر گرفته شده است. به گفته مدیرکل محیطزیست استان فارس در کنار خشکسالی، اقدامات انسانی مانند بهرهبرداریهای کشاورزی، صنعتی و شرب در حوضه آبریز به این خشکی انجام شده و اگر وضع اقلیمی همین باشد، آبی برای تزریق به تالابها نخواهد بود. ولوی همچنین معتقد است شرایط در صورتی تغییر میکند که تغییر شیوه معیشت در حوضه آبخیز اتفاق بیفتد و این مسأله زمانبر است و اعتبار ملی میخواهد تا در صورت لزوم در کوتاهمدت طرح نکاشت اجرا شود و تغییر الگوی کشت و آبیاری روی بدهد. در حال حاضر، بخش عظیمی از مردم به سمت معیشت براساس زمین، آب و کشاورزی رفتهاند که بیش از ظرفیت این منطقه است و اگر قرار است پایداری بلندمدت در تالابها چه در خشکسالی و چه در ترسالی اتفاق بیفتد و تالابها
همیشه کم و بیش آب داشته باشند، باید معیشت دگرگون شود.
بختگان خشک خشک است
شاهدانی که هر روز از کنار تالاب بختگان میگذرند، میدانند که بختگان خشک خشک شده است. بخش عظیمی از این تالاب که شهرهای نیریز، استهبان، خرامه، آباده طشک و ارسنجان را در حاشیه خود دارد، به شورهزار بدل شده و این موضوع آبوهوای منطقه را تحتتأثیر قرار داده است. رسول حاجی باقری، فعال محیطزیست و عضو انجمن نجات بختگان در استهبان در گفتوگو با «شهروند»، وضع تالاب بختگان را اینطور وصف میکند: «حتی بارندگیهای پاییز هم نتوانست لبی از بختگان تر کند. زمین آنقدر تشنه است که این بارانها تأثیری ندارد. باران ١٣ میلیمتری اخیر که توان روان آب شدن را ندارد. چشمه آب گرم «خیر» هم که از منابعی بود که بختگان را سیراب میکرد، دیگر آب ندارد. از بختگان فقط یک نام مانده و باقی شورهزار است.»
او ادامه میدهد: «دومین تالاب کشور که وجودش اقلیم جنوب کشور را تحتتأثیر قرار میداد به این وضع افتاده و امیدمان به حقآبه و منابع مالی است. با این حال اگر بودجهای هم در نظر گرفته شود، وقتی اثرگذار است که در کنار توقف زیادهرویها باشد و جوامع محلی هم درگیر احیا باشند.»ابتکار ٢١ آبان در سفر به استان فارس خبر داده بود که پیشنویس طرح احیاي تالابهای استان فارس به شورایعالی آب ارایه شده است و این موضوع تا یک سال آینده حل خواهد شد. او از تهیه طرح مطالعاتی مدیریت زیستبومی دریاچه پریشان و طرح مطالعاتی تالاب بختگان خبر داده و ابراز امیدواری کرده بود که این موضوع نیز بهزودی تکمیل و اجرایی خواهد شد؛ طرحی که به باور ابتکار تحولی در سرنوشت تالابهای استان ایجاد میکند و ردیف اعتباری هم برای آن در نظر گرفته شده است.
تالابهای جنوبی کشور گرفتار بیآبی
با این حال اینطور که محسن سلیمانی روزبهانی، مدیر طرح حفاظت از تالابهای ایران به «شهروند» میگوید، اکنون نهتنها در فارس که در مناطق جنوبی و فلات مرکزی کشور وضع تالابها مساعد نیست: «تالابهای این مناطق کشور در حالی اغلب خشکیدهاند که در شرایط مساعد، برای مناطق خشک و نیمهخشک نعمتند، برای حاشیهنشینان فرصت رشد معیشت و تنوع زیستی را به ارمغان میآورند. تالابها نقاطی هستند که از میزان شکنندگی مناطق میکاهند و شرایطی را ایجاد میکنند که مقابله با خشکسالی و کمآبی راحتتر باشد.»
او میگوید عمده تالابهای داخلی بهخصوص جنوب ایران وضع بدی دارند و از میان مناطق خشک و نیمهخشک کشور، ازجمله استان فارس، این مديریت نامناسب منابع آب در سالهای اخیر بوده که این جغرافیا را شکنندهتر کرده است: «وضعیتی که اگر در مازندران هم تکرار شود، در بازه درازمدت نمود خواهد داشت و اکنون در استان فارس به شکل فراگیر دیده میشود؛ ازجمله بختگان بهعنوان دومین تالاب بزرگ کشور که گرفتار این وضع شده و ارژن، پریشان و....»روزبهانی ادامه میدهد: «امیدواریم که با پیگیری در شورایعالی آب و همچنین تدوین برنامه جامع مدیریتی و اجرای آن از سوی سازمان محیط زیست، با این روند مقابله کنیم.»این مقام مسئول در سازمان حفاظت محیطزیست با تأکید بر اینکه حکمرانی غلط منابع آب به خشکی تالابها انجامیده، میگوید: «این تغییرات در آبوهوا تأثیرگذار بوده است؛ چرا که یکی از کارکردهای مهم تالابها ایجاد اقلیمهای خرد است؛ انجیرستانهای اطراف تالاب بختگان نمونه معروف این اقلیمهاست که اکنون با خشکشدن بختگان
یا خشکیده و یا در حال از بین رفتن است.»از سوی دیگر روزبهانی معتقد است كه نباید این ١٢ تالاب خشکیده و دیگر تالابهای خشک کشور را مرده دانست؛ چرا که «تجربه هامون که سالهای طولانی با بیآبی دست و پنجه نرم کرد و حالا بازیابی شده، نشان میدهد كه نباید این تالابها را از بین رفته دانست. اگر مدیریت منابع آب درست باشد و فرصت بازیابی فراهم شود، تالابها زنده خواهند شد؛ به این شرط که بجنبیم و بدانیم که این تالابها در وضع اضطرارند و باید سریعتر برای آنها کاری کرد.»
حکمرانی بر هیچ
ابتکار در سخنان جدید خود از کشاورزان گفت که باید بدانند با ادامه این روش چه آیندهای در پیش خواهند داشت: «حالت تنش بین استانی و منطقهای بین کشاورزان باید به یک درک مشترک تبدیل شود؛ در مقابله با تغییر روش کشاورزان ما با یک مولفه اجتماعی روبهرو هستیم که نمیتوانیم آن را نادیده بگیریم ولی از سوی دیگر نمیتوانیم از به تأخیر افتادن اجرای سیاستهای حوزه آب به علت همین مولفه اجتماعی جلوگیری کنیم چرا كه تهدیدات حوزه آبی کشور جدی و آینده نگرانکننده است.»
او همچنین با اشاره به تحولات عمده صنعتی در طی ١٠٠سال گذشته ادامه داد: «افزایش جمعیت کشاورزی و فعالیتهای صنعتی بر محیطزیست تأثیر گذاشت و ردپای انسانها به مفهوم تأثیرگذاری در طبیعت منجر به آلودگی آب توسط فاضلابهای شهری، خانگی، صنعتی و زهابهای کشاورزی شد.» رئیس سازمان حفاظت محیطزیست ادامه داد: «مسأله برداشت بیرویه و مخرب از منابع بدون توجه به ظرفیت زیستی طبیعت دومین عاملی است که در طی ١٠٠سال اخیر در اقتصاد قهوهای و خاکستری مشکلآفرین شده است؛ چرا که در نگاه این نوع از اقتصاد قانونی در نحوه استفاده از ثروتهای الهی وجود ندارد؛ یعنی قدرت معلومی برای بهرهبرداری از منابع کشور وجود ندارد و میتوان بیرویه سراغ برداشت منابع جهان رفت.» معاون رئیسجمهوری همچنین تأکید کرد که اگر به همین روال ادامه دهیم، همه چیز نابود میشود و با این تفکر غلط انسان بر هیچ حکمرانی خواهد کرد.
پ
برای دسترسی سریع به تازهترین اخبار و تحلیل رویدادهای ایران و جهان
اپلیکیشن برترین ها
را نصب کنید.
نظر کاربران
بابا به داد بختگان برسید