نام قانون بودجه را به بودجه جاري تغيير دهيم
رشد هزينههاي جاري كشور و كاهش بودجه عمراني طي دهههاي اخير نشان ميدهد يك رويه كاملاً غلط درپيش گرفته شده است، با توجه به اين رويه ديگر هيچ فرقي نميكند
وابستگي بودجه سالانه به درآمدهاي نفت، ماليات، حقوق گمركي كالا در تأمين منابع دولت و از سويي ديگر سهم بالاي هزينههاي جاري همواره از چالشهاي دخل و خرج منابع عمومي در اختيار دولت بوده و اكنون هم به شمار ميرود و اين امر مختص دولت خاصي نيست و يك روند غلطي كه از پيش پايهگذاري شده در حال تداوم است.
كل بودجه عمومي دولت را دو بخش منابع عمومي و درآمد اختصاصي تشكيل ميدهد كه در واقع بخش اصلي دخل و خرج آن به منابع عمومي شامل درآمدهاي ناشي از فروش نفت و فرآوردههاي آن(دارايي سرمايهاي)، واگذاري سهام شركتهاي دولتي و انتشار اوراق(دارايي مالي) و همچنين درآمدهاي دولت(ماليات و ساير درآمدها) بر ميگردد، اين منابع در دو بخش عمراني و جاري هزينه ميشود.
گر چه بين محلهاي درآمدي و هزينهاي دولت به طور طبيعي موازنهاي وجود ندارد، اما در سالهاي گذشته عمدتاً روال به گونهاي بوده كه بالاترين حد خرج دولت براي اعتبارات هزينهاي كه تا بيش از ۸۰ درصد آن را حقوق و دستمزد در بر ميگيرد، تشكيل داده است. بودجههاي عمراني و به عبارتي منابعي كه قرار است براي توسعه پروژههاي زيربنايي خرج شود، همواره در حداقل بود و آنچه براي طرحهای عمرانی در قانون بودجه مصوب شده تا پايان دوره محقق نشده است.
بررسي سهم اجزاي مصارف عمومي دولت طي سالهاي ۱۳۸۴ تاكنون از اين حكايت دارد كه منابع خرج شده در اعتبارات هزينهاي همواره روند رو به رشدي طي كرده است، به گونهاي كه در فاصله سالهاي ۱۳۸۴ تا ۱۳۸۷ حدود ۷۰ درصد از منابع عمومي به اعتبارات جاري و ۲۵ درصد براي عمراني اختصاص يافته كه در ادامه و بين ۱۳۸۸ تا ۱۳۹۱ اين سهم به ۷۶ درصد براي جاري و ۲۲ درصد عمراني تغيير ميكند اما براي سالهاي ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۴ سهم بودجه عمراني محقق شده بازهم كمتر شده و به ۱۵ درصد از منابع عمومي ميرسد و در مقابل هزينههاي جاري تا بيش از ۸۳ درصد اين منابع را در خود هضم ميكند. در سال جاري نيز اگر تحقق ميزان مصوب مورد بررسي قرار گيرد نشان ميدهد تا پايان نيمه اول ۱۳۹۵، ۸۷ درصد منابع به هزينه جاري تعلق و تنها ۱۲درصد در اختيار طرحهاي عمراني قرار گرفته است.
غالب بودن سهم حقوق و دستمزد در بودجه سالانه دولت و جاماندن آن در طرحهاي عمراني در شرايطي اتفاق ميافتد كه ساختار غلط بخش دولت يك چالش محسوب ميشود، اين در حالي است كه اخيرا جهانگيري معاون اول رئيسجمهور نيز گفته كه «دولت آنقدر بزرگ شده كه حقوق كارمندان خود را به سختي پرداخت ميكند و بايد كوچك شود.»
ارسال نظر