احمد شاملو در نوع رفتار خود با خويشاوندانش يك استثنا بود. او همسرش را در شعرهايش خطاب قرار ميدهد و شعرهاي مجموعه «آيدا» را ميسرايد. كمترين شاعري همسرش را از صحنه واقعيت زندگي به صحنه تخيل شعر ميكشاند.
عبدالجبار كاكايي شاعر و زبانشناس در اعتماد نوشت:
كوهها باهمند و تنهايند
همچو ما باهمان و تنهايان
هر زمان كه به ياد احمد شاملو ميافتم و ميخواهم يكي از كارهاي او را بخوانم يا شعري كه در ابتداي اين متن نوشتهام را ميخوانم يا در اكثر مواقع «دختران دشت، دختران انتظار» را ميخوانم. يكي از كارهاي زيباي احمد شاملو كه من بهشدت به آن علاقه دارم و هر وقت آن را ميخوانم، متاثر ميشوم و اشكم در ميآيد.
كار زيبايي است كه براي دختران تركمن سروده اما به نظرم اين نگاه به ايلات تركمن كه مد نظر شاملو بوده، در مورد ايلات غرب كشور هم صدق ميكند و ما هم تمام اين شعر را در ايلات تجربه كردهايم و از نزديك آنها را لمس كردهايم. تعبيرهاي شاملو مانند وقتي كه ميگويد: «دختران اميد تنگ / در دشت بيكران، / و آرزوهاي بيكران / در خلقهاي تنگ!»براي ما بهشدت واقعي است و آنها را زندگي كردهايم. اما در سالروز تولد احمد شاملو خوب است به نكاتي از زندگي او اشاره شود:
احمد شاملو در نوع رفتار خود با خويشاوندانش يك استثنا بود. او همسرش را در شعرهايش خطاب قرار ميدهد و شعرهاي مجموعه «آيدا» را ميسرايد. كمترين شاعري همسرش را از صحنه واقعيت زندگي به صحنه تخيل شعر ميكشاند. همسر شاملو به نوعي در عاشقانههاي آثار غيركلاسيك شاملو وجود دارد و به همين علت در ذهن بسياري از خوانندگان آثار او جايگاه ويژهاي دارد. زندگي عاشقانه و سختي كه اين دو كنار يكديگر داشتند، باعث شد كه همسر او به عنوان يكي از كهن الگوترين آثار احمدشاملو در ذهن خوانندگانش قرار بگيرد.
احمد شاملو آدم جامع الاطرافي بود؛ به اين دليل كه جداي از شعر، ويژگيهاي ديگري مانند ترجمه، گويش ادبي، فرهنگ ادبي و حتي صداي خاصي داشت كه همه اين ويژگيها باعث شد مخاطبان زيادي در جامعه ايران پيدا كند. لذا شاملو را نميتوان با نصرت رحماني يا فريدون مشيري يا كسان ديگري كه صرفا وجه شاعرانهشان در جامعه مطرح بوده است مقايسه كرد. شايد ابهامي كه در قضاوت شعر شاملو و تعداد مخاطبانش وجود دارد همين جريان چندوجهي شاملو باشد و نبايد امر چند وجهي بودن شاملو ناديده گرفته شود. ديگر اينكه شاملو نوآوري داشت. جهش و پرش از سبك نيمايي به شعر سپيد و رفتهرفته روآوري به موسيقي نسل كهن از نوآوريهاي احمد شاملو است.
شايد در واقع تصور اين باشد كه ما وقتي وزن عروضي و شعر نيمايي را كنار ميگذاريم، احياي موسيقي نسل كهن چه توجهي دارد؟ و بگويند شاعر ميتوانست موسيقي شعرش را از گفتار مردم زمان خودش بگيرد. اما به نظر ميرسد اين تصميم برداشتي است كه شاملو از جهان ذهني خودش داشته است. شاملو با متون ادبي كهن آشنا بود و ذهنش خالي از متنهاي ادبيات كلاسيك نبوده است، بنابراين تامل و برداشت شاملو از موسيقي نسل كهن برميگردد به تخصص او در زمينه شناخت نسل كهن كه اين هم يكي ديگر از ويژگيهاي كاملكننده شخصيت او است. شاملو زحمات زيادي كشيده كه حتي شعر او را هم تحتالشعاع خودش قرار داده و يكي از آنها كتاب كوچه است.
ما متاسفانه كم آدمهايي را داريم كه مانند شاملو در زمينه فرهنگ عامه مردم كار كرده باشند. البته هستند افرادي مثل صادقهدايت يا كوهيكرماني اما تحقيق كوچه شاملو در نوع خودش خاص است.
احمد شاملو شاعري انسانگرا بود. اين موضوع از وجوه فكري و اعتقادي او برميآيد. لذا هويت شعر امروز ايران هم به سمت شعر وجودانديش رفته است. از فروغ فرخزاد بگيريم تا حتي اغلب آثار نيما يوشيج يا بعضي از شاعران كه در اردوگاه چپ ادبي ايران بودند يا چه در اردوگاه غرب بودند يا تمايل به ليبرالدموكراسي داشتند عموما وجودانديش بودند و بعد انسانگرايي در اشعارشان ظاهر بود. شاملو همچنين بود.
احمدشاملو، شاعر آزادهاي بود. بهطور طبيعي شاعر بايد به قول اخوان ثالث بر سلطه باشد و مرتب پرسشگري كند. اين موضوع نه تنها براي شاعر صدق ميكند بلكه براي ساير طبقاتي كه فعاليتشان روشنگري است هم صدق ميكند. متاسفانه برخي سيستمهاي سياسي و فرهنگي كه به قدرت ميرسند، آزادي لازم را به ادبيات، فلسفه و فكر نميدهند و در نتيجه در اين شرايط يا بايد همراه و همزبان باشي يا خاموش و گوشهگير. شاملو هم به هر حال شاعر آزادهاي بود كه فكر مستقلي داشت.
با وجود اينكه در دهه ٦٠ جهتگيري نگاه او نسبت به فراز و فرود جريانات اجتماعي مثل جنگ با نگاه شاعراني كه به عنوان شاعران انقلاب شناخته شدند و بنده هم يكي از كساني بودم كه در زمره اين شعرا قرار داشتم، متفاوت بود اما من و بسياري از دوستانم براي فكر مستقل و انديشه متفاوت او از همان سالها احترام قايل بوديم و او را صاحب فكر و انديشه ميدانستيم و دشمن خطابش نميكرديم. اما محدوديتهاي مديريت فرهنگي از منتقد، مخالف ميسازد و از مخالف، دشمن كه همين وضعيت سبب شد شاملو بعد از انقلاب هم آزادي لازم را نداشته باشد و نگاهش به جامعه منفي باشد.
پ
برای دسترسی سریع به تازهترین اخبار و تحلیل رویدادهای ایران و جهان
اپلیکیشن برترین ها
را نصب کنید.
نظر کاربران
شاملو مرد خوبی نبود