جلیلی میخواهد احمدینژاد «زمانه» شود ؟
این روزها دیگر در قالب هستهای اظهارنظر نمیکند، مسکن را هدف قرار میدهد، دستمزد و حقوقها را و ...او دیگر سعید جلیلی فقط دیپلمات نیست، گویی برای کامل شدن پازل کاندیداتوریاش بنا را بر اظهارنظر در حوزههای مختلف گذاشته است. یک سعید جلیلی متفاوت!
این روزها دیگر در قالب هستهای اظهارنظر نمیکند، مسکن را هدف قرار میدهد، دستمزد و حقوقها را و ...او دیگر سعید جلیلی فقط دیپلمات نیست، گویی برای کامل شدن پازل کاندیداتوریاش بنا را بر اظهارنظر در حوزههای مختلف گذاشته است. یک سعید جلیلی متفاوت!
اگر تا همین چند ماه پیش در تحلیل مولفه های تاثیر گذار بر انتخابات ۹۶، حضور محمود احمدی نژاد را یکی از مهمترین مسايل میدانستیم حالا که او نیست بی درنگ باید گفت این سعید جلیلی است که بودن یا نبودنش در انتخابات می تواند تحلیل و پیش بینی شکلی رقابت را به کلی تغییر دهد. او که این روزها بیش فعالی پیشه کرده و کادر دوربین های عکاسان رسانه ها را به بودن و حضور خودش عادت داده به یکی از منتقدان اصلی وضع موجود تبدیل شده و آنچنان شیب این انتقاداتش را بالا برده که شک بردن به اینکه او بنایی برای نامزدی در انتخابات اردیبهشت ماه را ندارد سخت تر از همیشه کرده است.
اما آیا او به واقع چنین قصدی دارد؟ اگر پاسخ این سوال را مثبت مفروض گرفته و آنوقت او را از رقبای حسن روحانی در انتخابات بدانیم در این صورت رقابت اردیبهشت چه سامانی خواهد داشت؟ آیا با تکرار وضعیت خرداد ۹۲ روبرو خواهیم شد؟ آیا در این صورت باز هم دوگانه دو قطبی ساز تعیین کننده نتیجه انتخابات خواهد بود؟ به نظر می رسد همه چیز به پاسخ یک سوال مهم تر بستگی دارد:« ما با کدام وجه سعید جلیلی در انتخابات مواجه خواهیم بود؛ جلیلی عدالت خواه یا جلیلی سازش ناپذیر؟». این همان مولفه ای است که می تواند شکل تحلیل ما را سامان دهد.
او هم مثل خیلی از مقامات سیاسی دیگر دفتر کارش در محوطه پاستور است . از وقتی دیگر دبیر شورای عالی امنیت ملی نیست نقل مکان کرده و روزهایش را در این دفتر سپری می کند. تا زمان قابل توجهی از شروع به کار دولت حسن روحانی ترجیح به سکوت داشت . حتی در زمان مذاکرات اگر چه که از او در محافل خصوصی و گعده های سیاسی حرف و حدیث هایی در مورد اعتراضاتش به نحوه مذاکرات شنیده می شد اما گویا او ابا داشت از اینکه در آن فاز زمانی به عنوان یکی از موانع پیشبرد مذاکرات در داخل کشور به شمار آید.
ناگهان اما با رسیدن برجام به پارلمان همه چیز برای او تغییر کرد. حالا فصل تازه ای از کنش های سیاسی اش آغازشده بود . با رفقا و مسئولان باقی مانده از زمانی که خودش مسئول مذاکرات بود به کمیسیون جنجالی مجلس رفت و همه حرف هایش را زد؛ سخنانی که گویی همه ماه های دوری از مسئولیت سابقش را در انتظار بوده که بیان کند. سعید جلیلی حالا دیگر قرار نبود مثل ماه های گذشته سکوت کند. او از همین زمان دقیقا همانی شد که در رقابت سال ۹۲ بود؛ «فردی که هرگز بنایی برای توافق و سازش ندارد» و اتفاقا از همین زمان هم به عنوان یکی از گزینه های بالقوه اصولگرایان برای انتخابات، بیشتر مطرح شد.
باید این مساله را موشکافی کرد؛ اینکه چرا سعید جلیلی با این پالس های منفی مواجه شده است. نکته تازه ای نیست قبلا هم بارها گفته شده است؛ اصولگرایان نمی خواهند چرخ رقابت در انتخابات 96 را از محور مخالفت با برجام بچرخانند . آنها همین تازگی ها در اسفندماه گذشته طعم تلخ شکستی را چشیده اند که مبنای آن را باز بر دو قطبی برجام و مخالفت با برجام گذاشته بودند. حالا همین جاست که باید به دنبال پاسخ سوال های ابتدای این مطلب بود .
مهم ترین نکته ای که می تواند مبنای تحلیل درباره چگونگی وضعیت انتخابات در سال آینده باشد این است که رقابت بر مبنای کدام گفتمان ها شکل خواهد گرفت و بر همین مبنا هر یک از رقبا چگونه می خواهند خود را به رقیب اصلی حسن روحانی در انتخابات تبدیل کنند ؟ یعنی همان مساله ای که اصولگرایان با توجه به آن از نامزدی سعید جلیلی استقبال نکرده اند. ساده ترش این است که اصولگرایان هر گز نمی خواهند وارد رقابتی شوند که تاکنون دوبار نتیجه آن را دیده اند و بر همین اساس شکل گیری دوقطبی سابق هرگز با اقبال مواجه نخواهد شد.
پس با این حساب باید منتظر عکس العمل سعید جلیلی بود. آیا او تغییر خواهد کرد؟ خیلی ها فکر می کنند پاسخ این سوال منفی است اما نشانه هایی دیده شده است؛ شاید که او در حال تغییر باشد و ما در روزهای پیش رو با یک سعید جلیلی متفاوت مواجه شویم . به این اظهارات توجه کنید؛ « حل مشکل اجاره نشینی یعنی کمک به تامین آرامش خانواده ها....می توان به طرح های قبل ایراد داشت مشروط به آنکه طرح بهتری جانشین شود ولی نمی توان کشوری را که سالانه یک میلیون مسکن جدید نیاز دارد در خلائ و بدون طرح رها کرد....صاحبان حقوق های نجومی احساس کدخدایی دارند و صریحا خود را محق می دانند. این فرهنگ کدخدا پذیری است.... صاحبان حقوقهای نجومی مدیران آرزومند زندگی اشرافی، بهره مندان رانت و انحصار و کاسبان فساد و تبعیض، نه تنها از حقوق ملت در برابر سرکشان جهانی دفاع نمی کنند، که جاده صاف کن آنها هم خواهند بود.»
حالا نوبت پاسخ به این سوال است:« ما با کدام وجه سعید جلیلی در انتخابات مواجه خواهیم بود ؛ جلیلی عدالت خواه یا جلیلی سازش ناپذیر؟».
این انتخابات برای سعید جلیلی یک تفاوت عمده دارد با انتخابات پیشین ؛ او در آن زمان با همه حرف هایی که مطرح می کرد مدافع وضع موجود یعنی شرایط وقت شد بود. اکنون اما او می خواهد منتقد وضع موجود باشد چرا که رقیب صاحب صدارت شده و برای ماندن باید از شرایط دوران دفاع کند. چنین است که سعید جلیلی باید یکی از این دو وضعیت را انتخاب کند؛
1- تبدیل صحنه رقابت اردیبهشت 96 به تیرماه 84 ؛ یعنی شیفت از سعید جلیلی به محمود احمدی نژاد؛« جلیلی عدالت خواه»
۲- تبدیل صحنه رقابت اردیبهشت ۹۶ به خرداد ۹۲ ؛ یعنی باقی ماندن در کاراکتر سعید جلیلی ؛ « جلیلی سازش ناپذیر »
تصمیم سعید جلیلی حتما از مولفه های تاثیرگذار بر انتخابات ۹۶ خواهد بود . او که از محتوای اظهارات اصولگرایان متوجه شده چندان استقبالی از نامزدی احتمالی اش صورت نخواهد گرفت برای ورود به رقابت اردیبهشت ماه کار بسیار سختی پیش رو دارد . آیا او می تواند توجه اصولگرایان را به خود جلب کند یا اینکه اصلا ترجیح می دهد کاندیدای این جناح نباشد ؟
نظر کاربران
برادر لطف کنید احساس مسئولیت نکنید ما به اندازه کافی مشکلات داریم .چرا هرکی از خونشون قهر میکنه میخواد رئیس جمهور شه ای بابا
یا خدا خودت رحم کن
برادر لطف احساس مسئولیت نکن کندی که احمدینژاد تو هشت سال سر ایران اورد تا صد سال دیگر هم بس است لطف کن بشین خانه بیشتر از این مملکت را خراب نکن دکتر روحانی خود می داند چه کند
انصافا از هر نظر هم از احمدی نژاد و هم روحانی پایین تر است.
به درد غرغر کردن می خورد. هم خودش هم برادرش.
نه اجرایی است نه دیپلماسی را می شناسد.
تو رو خدا نیا وقت مردم کشورت رو تلف نکن
اگه ادم مذهبی هستی
بگرد یکی از خودت بهتر پیدا کن و به جامعه ات معرفی کن
آقای جلیلی انسان فرهیخته و متدینی هستند اما ریاست جمهوری پست بسیار سختی است که هرکسی از پس آن بر نمی آید. چنانکه روحانی از پس آن برنیامد!
احمدی نژاد خودش چی بود که این بخواد بشه!!خخخخخ
نزدیک انتخابات شد و یه عده ای دوزاریشون افتاد که مردم دغدغه نون دارن بی آنکه خوداشون حتی یه لحظه دغدغه نون که خیر دغدغه جلو کباب و غذاهایی که اسمشونم نشنیدیم داشته باشن.بس کنین تزویرو و ریاروووو
بیاد رای میاورد.
احساس مسئولیتت تو همون مذاکرات بس بود،کشور هنوز داره چوب همون قطع نامه هایی رو میخوره که زمان شما تصویب شد
باز هم تکرار بیچارگی مردم
آقای جلیلی شما که چند سال نفر اول مذاکرات هسته ای بودی چرا توافق رو مطابق میل خودت پیش نبردی و حالا که بعد از کلی کاغذ پاره تصویب شده ضد ایران خیلی از اون ها لغو شد منتقد اصلی برجامی ؟؟؟
خدایش از حسن بهتره
ه
یعنی یه احمدی نژاد کم نبود ؟
راستی یه چیز دیگه فکر کنم چهار سال پیش پسر احمدی نژاد گفت قدر پدر منو صد سال دیگه میفهمن اگه جلیلی انتخاب بشه بدبختی مردم دویست ساله میشه
ما هم میخندیم!!!؟
ژوله ۴میلیون رای اورد جلیلی با تقلب ۲۰۰هزار یکی نیست بگه اخه.......به چی مینازی سوادت .فهمت.مدیریتت .............
اقی جلیلی قسم میخورم اگر من همچو رای میاوردم وقتی نام انتخاباب می شنیدم سرم راپایین می انداختم حتی بروی دوستان نگاه نمیکردم شما دلسوز مردم مباش خدا ازت راضی می شود
بااین خیانت ووقت سوزی ودروغگوئیهادربرجام برادرجلیلی رای میاره.حالامی بینید.
واقعا با وضعی که حسن واسه مردم درست کرده, هر کسی بیاد رای میاره....
که ایشالله هم رای بیاره, فقط روحانی دیگه در منصب ریاست جمهوری نباشه.
روحانی واقعا زندگی مردم رو مختل کرد....
بازم خدا خیر بده به احمدی نژاد.
جناب آقای جلیلی اجازه دهید دوره دوم دکتر روحانی به پایان برسد بعد شما تشریف آورید،،، درود بر رهبر معظم درود بر دکتر روحانی از هردو حمایت میکنیم
خدایش با اینکه از احمدی نژاد متنفرم و با وجود همه گندایی که زد ولی اوایل واقعا حسن نیت داشت. اما این جلیلی یه جوریه اصلا به دل نمیشینه من که همش فک میکنم فقط دنبال اینه از آب گل آلود واسه خودش نهنگ بگیره. بهشم نمیخوره بخواد یه قدم مثبت واسه ملت برداره.