یالثارات: چرا فارابی برای کارگردان اهل فتنه سرمایه گذاری می کند؟
اثر پولهای کثیف در سینمای ایران وقتی تشدید میشود که منابع دولتی و سازمانی نیز به پای برخی تولیدات هنجارشکن و مسئلهدار خرج شود و برای آثار مردمی دیگر پولی در میان نباشد. اینگونه میشود که سینما پر میشود از شک، خیانت و تجاوز و هزار کوفت و زهرمار دیگر که در زندگی همین غربزدههای سینمایی به وفور یافت میشود
یالثارات نوشت: اثر پولهای کثیف در سینمای ایران وقتی تشدید میشود که منابع دولتی و سازمانی نیز به پای برخی تولیدات هنجارشکن و مسئلهدار خرج شود و برای آثار مردمی دیگر پولی در میان نباشد. اینگونه میشود که سینما پر میشود از شک، خیانت و تجاوز و هزار کوفت و زهرمار دیگر که در زندگی همین غربزدههای سینمایی به وفور یافت میشود
چندی قبل بود که یکی از تهیهکنندگان سریال شهرزاد، به اتهام اختلاس در صندوق فرهنگیان، بازداشت شد. بعد از رسانهای شدن این بازداشت کم سرو صدا در بین اهالی سینما و پر سرو صدا در بین رسانهها بود که دوباره ماجرای پولهای کثیف و ورود آن به عرصه سینما در گردونه خبرها قرار گرفت. ماجرایی که نشان داد عدم شفافیت مالی در سینمای ایران، موجب میشود سرمایههای سرگردان- مانند اندوخته صندوق معلمان تلاشگر آموزشوپرورش- به دست افرادی چون تهیهکننده بازداشتی سریال شهرزاد، برای ایجاد پوشش جهت فعالیتهای اقتصادی در سینما خرج شود؛ چنانکه پیش از این نیز سرمایهگذاری افرادی مانند بابک زنجانی در سینما را شاهد بودهایم یا برخی سرمایهگذاریهای خارجی در سینما که از سوی جریانهای شهره به فساد در فضای بینالمللی صورت گرفته است.
آخرین حلقه از این حمایتها از سوی خواهر امیر قطر درباره فیلم فروشنده ساخته اصغر فرهادی صورت گرفت. آنچه در این بین اهمیت مییابد این است که غده سرطانی پولهای کثیف نه تنها فعالان سینمایی را بلکه محتوای تولیدات را نیز آلوده و فاسد میکند و آثار مخرب و ویرانگرش را بر فرهنگ و هنجارهای جامعه میگذارد.
پول از کجا آوردهاند
«وقتی پول تمیز و سالم وارد سینما نشود، فساد ایجاد میکند و به اقتصاد سینمای ایران ضرر میزند. هم اکنون در شبکه نمایش خانگی چند سریال در حال ساخت است که به طور مشخص یکی دو تای آنها دارند با هزینههای خارج از عرف انجام میدهند.» این صحبت های غلامرضا موسوی، رئیس شورای عالی تهیهکنندگان است ، مردی که چند وقت پیش هم وقتی از پولشویی در شبکه نمایش خانگی صحبت کرد، خیلیها به او خرده گرفتند که حرف اشتباهی زده است. او در تازه ترین اظهارنظرش در این رابطه به مشرق گفت: وقتی بازیگران را با هزینههای بسیار بالا میخرند، توقع بازیگران را بالا میبرند و این خطرناک است چون کارهای بعدی خواستههایشان را برآورده نمیکند و همین اقتصاد سینما را به سمت فروپاشی میبرد. الان هم میگویم برخی از این سریالها نمیگویند پول از کجا آوردهاند.
سرپوش بر روی مفاسد با پول
توکلنیا تهیهکننده فیلم «کاغذ بیخط» ورود افراد مسالهدار در فرهنگ و هنر را سرپوشی برای انواع مفاسد اقتصادی میداند و در اینباره به وطنامروز میگوید: اینگونه افراد ناشناخته که ناگهان وارد عرصه فرهنگ و هنر میشوند و پولهای فاسد را وارد میکنند میخواهند از این حوزه به نفع منافع شخصی خود استفاده کنند و آثاری که سرمایهگذاری میکنند هم هیچ کمکی به هنر نمیکند و تنها فضا را نامناسب کرده و وضعیت دفاتر معتبر سینمایی را مختل میکنند. وی معتقد است: هنگامی که هنوز سینمای کافی برای اکران نداریم، نیازی به این همه تولید و ورود سرمایهگذاران ناشناخته نیست. دولت هم به جای جلوگیری از اختلاسها ورود بیهودهای به مسائل فرهنگی دارد! به این دخالتها نیازی نیست و باید دولت وارد نظارت در عرصه فرهنگ شود.
سرمایهگذاری اجنه در سینما
سیدضیاء هاشمی، عضو دیگر شورایعالی تهیهکنندگان درباره ورود سرمایههای غیرشفاف به سینما نیز معتقد است: سینما جذابیت اقتصادی ندارد چرا که اگر داشت، آقازادهها اجازه نفس کشیدن هم به ما نمیدادند. بنابراین ویترین خاصی دارد. خیلیها به خاطر شهرت و عکس گرفتن وارد فضای تولید میشوند تا از نام و نشان استفاده کنند. گویا اجنه در سینما سرمایهگذاری میکنند.
خوشرقصی پولهای کثیف برای مسئلهدارها
خیلی جالب خواهد بود وقتی بدانیم که این اجنه با پولهای کثیفشان در حالی در سینمای ایران خوش رقصی میکنند و از دیوار فیلمنامههای سیاه بالا میروند که برخی از فیلمسازان دیگر از نبود سرمایهگذار نالانند. با یک جستجوی ساده به راحتی این نکته قابل حصول خواهد بود درحالی که سرمایهگذاران مسئلهدار خارجی و مفسدان اقتصادی با پولهای کثیف مشغول سامان دادن به ترفندهای از قبل تراشیده خود در پازل جنگ نرم هستند و مسیر صدساله را برای برخی از فلیمسازان سفارتیساز یکشبه میپیمایند در گوشهای دیگر عدهای دیگر در گیرودار جلب حمایتهای مالی مسیر یکشبه را صدساله میپیمایند.
کمک پولهای کثیف برای درشتنمایی دغدغه روشنفکرهای غربزده در سینما و آرزومندان جایزههای توخالی و خرسنمای آنها در جامعه در حالی است که آنهایی که دغدغه مردم کوچه و بازار و انقلاب را دارند، همچنان زمینگیر بودجه و حمایت هستند.
هنر انقلابی درگیرودار بیپولی
مثلا جمال شورجه که مجموعه تاریخی «حضرت موسی(ع)» که پس از درگذشت سلحشور ساخت آن به وی سپرده شد، درباره ساخت این اثر تاریخی میگوید: تلویزیون برای تولید این مجموعه مشکل بودجه و نقدینگی دارد. وی در توضیح مطلبش میگوید: تلویزیون برای تولید این مجموعه مشکل بودجه و نقدینگی دارد. من شنیدهام دولت برای تامین مالی سیما اهتمام لازم را ندارد و این یک ایراد اساسی است. و یا کارگردان سینما رضایی گفت که از سال گذشته پروانه ساخت فیلم «همنفس با کوه» درباره زندگی مرضیه حدیدچی(دباغ) را گرفته، اما نهادهای فرهنگی حمایت نمیکنند و او هم سرمایه کافی برای ساخت اثر را ندارد.
ناگفته پیداست که اثر پولهای کثیف در سینمای ایران وقتی تشدید میشود که منابع دولتی و سازمانی نیز به پای برخی تولیدات هنجارشکن و مسئلهدار خرج شود و برای آثار مردمی دیگر پولی در میان نباشد. اینگونه میشود که سینما پر میشود از شک، خیانت و تجاوز و هزار کوفت و زهرمار دیگر که در زندگی همین غربزدههای سینمایی به وفور یافت میشود.
چالهچولههای بنیاد فارابی
مثلا بنیاد سینمایی فارابی به عنوان بازوی اجرایی سازمان سینمایی که در ساخت آثار سینمایی مشارکت و حمایت میکند. فارس در گزارشی درباره آثار مورد حمایت فارابی مینویسد: جالب است بدانیم درمیان آثاری که بنیاد فارابی در سال گذشته حمایت کرده است فیلم «من سالوادور نیستم» نیز گنجانده شده است فیلمی که به لحاظ محتوا منتقدان زیادی داشت و با اصلاحات روانه اکران شد. ویا فیلم سینمایی «چاله چوله» به کارگردانی کیانوش عیاری نیز در میان لیست فیلم های حمایت شده از سوی فارابی قرار دارد که بالاخره عیاری از ساخت اثر صرفنظر کرد. فیلم چاله چوله داستان دادگاهی را روایت می کند که در آن دختری محکوم به قصاص میشود.
این فیلم قرار بود با حمایت کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان ساخته شود که به دلیل منصرف شدن کانون از حمایت ساخت، فیلم تولید نشد و فیلم «کاناپه» در دستور کار فیلمساز قرار گرفت. عیاری بعد از ساخت «خانه پدری» مورد انتقاد قرار گرفت و نمایش فیلم متوقف شد فیلمی که توقف نمایش آن برای وزارت ارشاد و در سطح بالاتر هزینه داشت فیلم بعد فیلمساز (چاله چوله) نیز که محتوای تلخ و داستان آن در راستای فیلم «خانه پدری» است مورد حمایت فارابی قرار میگیرد!
در میان لیست اسامی فیلمهای حمایت شده فیلم سینمایی «پیرمرد و خلیج فارس» به کارگردانی امیرحسین یوسفی هم دیده میشود. این فیلم که هنگام ارایه پروانه ساخت به فیلم با موضوع دفاع مقدس معرفی شده است جزء فیلم های حمایت شونده بنیاد فارابی قرار دارد در حالی که فیلمساز در فیلم قبلی خود «آشغالهای...» فیلمی درباه فتنه ۸۸ ساخت که مورد حمایت مدیران دوره قبلی فارابی قرار گرفت. یوسفی در آن اثر نیز تنها با یک قاب عکس از یک شهید، دوره دفاع مقدس را با ظرافت خاصی زیر سوال میبرد. حال در دوره جدید فیلم «پیرمرد و خلیج فارس» که به نظر میرسد عنوان دفاع مقدس را یدک می کشد زیرا افکار فیلمساز در آثار قبلی به خصوص فیلم «آشغالهای ...» واضح و روشن است.
قوهقضائیه انقلابی عمل کند
اتفاقات و چالشهای سینمایی در گذشته ثابت کرده است تا مادامی که نفوذیها در بدنه فرهنگی کشور فعالند و پولهای کثیف سینمایی در گردش، وضعیت تولیدات سینما با هشدارهای تریبونی و موضعگیریهای رسانهای تغییر نخواهد کرد. آنچه امروز میتواند جلوی این سقوط آزاد به ورطه ابتذال را بگیرد حضور مقتدرانه و انقلابی قوهقضائیه خواهد بود. همانطور که موسوی، تهیهکننده سینما دراینباره معتقد است: به نظرم قوه قضائیه اگر خوب عمل کند و هشدارها را جدی بگیرد، این کار شدنی خواهد بود.
پ
برای دسترسی سریع به تازهترین اخبار و تحلیل رویدادهای ایران و جهان
اپلیکیشن برترین ها
را نصب کنید.
نظر کاربران
ازديداين نشريه فقط ابوالقاسم طالبي بايد فيلم بسازه!
درووود بر این روزنامه
این هنوز چاپ میشه؟
حیف کاغذ
چون طرز فکر با شما متفاوته نمیشه حق زندگی کردن رو ازش گرفت
یعنی بدبخت تر ازاینا نیست کشوری که خودش تحریمه اینارو تحریم کرده
افراطی هستین وگرنه فروشنده پرفروشترین بود
با ادبیات خودتون جواب میدم:
آب رو بریزین اونجا که میسوزه
وااقعا هم حیف کاغذ !!!!!