۴۲۵۶۰۵
۱۳ نظر
۵۰۱۱
۱۳ نظر
۵۰۱۱
پ

جانشین روحانی یک پوپولیست است؟

مصطفی داننده در عصر ایران نوشت: بسیاری از تحلیل‌گران، ترامپ رییس جمهور منتخب این روزهای آمریکا را بیشتر شبیه یک شوخی می‌دانستند. میلیاردر سرشناس آمریکایی اما تمام معادلات را برهم زد و با پیروزی بر زن کار کشته سیاست آمریکا یعنی هیلاری کلینتون به قدرت رسید.

مصطفی داننده در عصر ایران نوشت: بسیاری از تحلیل‌گران، ترامپ رییس جمهور منتخب این روزهای آمریکا را بیشتر شبیه یک شوخی می‌دانستند. میلیاردر سرشناس آمریکایی اما تمام معادلات را برهم زد و با پیروزی بر زن کار کشته سیاست آمریکا یعنی هیلاری کلینتون به قدرت رسید.

درست مشابه همین انتخابات در دهه ۸۰ در ایران اتفاق افتاد. محمود احمدی نژاد که در سال ۸۴ از سوی بخش عمده ناظران و تحلیل‌گران سیاسی نماد تندروی و افراط گرایی بود توانست بعد از دولت اصلاحات که با شعار جامعه مدنی و گفت‌وگوی تمدن‌ها سرکار آمده بود، به قدرت برسد و ۸ سال عهده دار پست ریاست دولت در ایران باشد.

نتایج انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و انتخابات سال ۸۴ ایران این سوال را از ذهن ایجاد می‌کند که چرا بعد از یک دولت اهل گفت‌وگو و مذاکره، یک دولت افراطی به ویژه در عرصه بین المللی به قدرت می‌رسد؟

بعد از اوباما و خاتمی کسانی به قدرت رسیدند که از سوی بخش عمده تحلیلگران نماد پوپولیسم هستند. این معنا نشان می‌دهد دولت اصلاحات در ایران و دولت دموکرات ها در آمریکا با وجود موفقیت هایی که در عرصه‌های مختلف داشتند در ارتباط با مردم با مشکل اساسی روبرو بودند. گفتمان این دولت‌ها بیشتر گفتمان نخبه‌گرایی بوده است و همین باعث شد تا مردم فکر کنند از دولت خود فاصله گرفته‌اند. این درست همان چیزی است که یک سیاستمدار پوپولیست می‌تواند از آن بهره ببرد.

پوپولیسم از واژه لاتین popularis یا populus به معنای توده مردم یا عامه گرفته شده است. پوپولیسم گرایی دارای ویژگی های خاصی است که رفتار دولتمردان آن را به وجود می‌آورد. دولتمردانی که سعی می‌کنند از این طریق نظر مثبت مردم را به خود جلب کنند.

وعده‌های کلی؛ اولین ویژگی پوپولیست گرایی

اولین ویژگی پوپولیسم جلب پشتیبانی مردم با توسل به وعده‌های کلی و مبهم و همراه با شعارهای احساسی است. هم احمدی نژاد و هم ترامپ در جریان انتخابات ریاست جمهوری برنامه مدون و مشخصی ارائه ندادند و بیشتر کل گویی کردند. ما می‌توانیم احمدی نژاد و ما آمریکا را دوباره می‌سازیم ترامپ به خوبی حکایت از این معنا دارد.

توده گرایی و مخالفت با احزاب؛ دومین ویژگی پوپولیست گرایی

دومین ویژگی پوپولیست گرایان پیشبرد اهداف سیاسی، مستقل از نهادها و احزاب موجود، با فراخوانی توده مردم به اعمال فشار مستقیم بر حکومت است. این ویژگی را هم می‌شود در رییس جمهور سابق ایران و رییس جمهور منتخب آمریکا دید. هر دوی آنها تلاش کردند خود را مستقل از احزاب نشان دهند. با اینکه هر دو با حمایت‌های حزبی به قدرت رسیدند.

تقدس گرایی مردم؛ سومین ویژگی پوپولیست گرایی

سومین ویژگی چنین دولتی بزرگداشت و تقدیس مردم یا خلق است، با اعتقاد به اینکه هدف‌های سیاسی باید به اراده و نیروی مردم و جدا از احزاب یا سازمان‌های سیاسی پیش برود.

من نوکرم مردم هستم ، مخلص شما هستم ، از کی اینجا هستید و ... اینها جملاتی است که بارها و بارها توسط محمود احمدی نژاد بیان شده بود. ترامپ نیز از توجه به آمریکایی‌های اصیل و احیا آمریکای بزرگ سخن می‌گوید. آمریکایی که بنا بر گفته ترامپ توسط اوباما نابود شده است.

روی کارآمدن ترامپ و احمدی نژاد در آمریکا و ایران نشان می‌دهد پوپولیست گرایی در جهان یک هشدار جدی است و نمی‌شود از آن به سادگی گذشت. این هشدار در مورد دولت روحانی نیز صادق است. روحانی نیز سعی کرده است دولت خود را مبتنی برگفتمان نخبه‌گرایی شکل بدهد. شاید بر اساس تجربیات گذشته باید منتظر بود بعد از دولت روحانی یک پوپولیست دیگر حتی افراطی تر از محمود احمدی نژاد به قدرت برسد.

ارتباط با مردم شاید مهم‌ترین مشکل این روزهای حسن روحانی است و شاید بتوان گفت خطر بزرگ دولت یازدهم است. هم معنا می‌تواند ریل گذاشته شده توسط دولت تدبیر و امید را در این چهار سال و یا هشت سال نابود کند و رییس جمهور بعد از روحانی تصمیم بگیرد مسیر دیگری را برود.

بعد از خاتمی، احمدی نژاد مسیر کشور را عوض کرد و راهی را رفت که خود ترسیم کرده بود و ترامپ نیز امروز در حال آماده کردن جاده‌ای است که قرار است خود آن را طی کند. راهی که متفاوت از مسیری است که اوباما در این ۸ سال رفته بود.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • بدون نام

    اینقدر خودتان را با آمریکای مقایسه نکنید آقا جان
    مگر چه عیبی داره مشکل مردم قشر ضعیف جامعه را حل کرد مگر هاشمی نبود که دودستگی را وارد کشور کرد از سرمایداری حمایت میکرد و به 90درصد مردم پوزخند میزد مگه مردم گفتن چرا !
    شما سرمایه پرستان راه را کج رفتین نه احمدی نژاد و شعارش!
    خودتان میدانید این مردم عامه هستن که خون میدن به جبهه رفتن انقلاب کردن ...
    اگر به سرمایداری از راه درست و به دور از آقازادگی و بی عدالتی باشه مردم ما حرفی ندارند

  • بدون نام

    این چرندیات چی هستن؟

  • بدون نام

    افراطی نبود زیر بار ذلت نمیرفت
    چاکرم چاکرم نمیگفت هر چیزیش بد بود تو این مورد عالی بود

  • بدون نام

    اتفاقا عامه مردم با احمدی نژاد هستن چون کارای خیلی زیادی رو برای قشر ضعیف جامعه انجام داد به خاطر همین تو دل مردم جا کرده.... کدوم دولت این کارا رو کرد برای مردم اونایی هم که باهاش مخالف بودن منافع خودشون رو در خطر میدیدن

  • بدون نام

    حالا مثلا این حسن کلید اومده چه گلی به سر ملت زده غیر بیکاری و بدبختی و فقر و فلاکت فساد و فحشا چیز دیگه ایی عاید مردم شده ؟؟استانه تحمل مردم به صفر رسیده هنوز تقی به توقی نخورده میپرن به هم هر روز خبر قتل و بی ناموسی و اینجور چیزا رو میشنویم و روز به روز به تعدادش اضاف میشه

  • بدون نام

    یه رئیس‌جمهور واسه مردم اومد کار کنه هنوز که هنوزه دارن میکوبنش هر دولتی سر کار میومد فقط فکر منافع خواص و حزب مربوطه ش بود مثلا روحانی چه کاری برای مردم انجام داده توی این سه سال

  • بدون نام

    مزخرف نوشتی بابا

  • بدون نام

    احمدی نژاد اگر در گفت من مخلص مردم ایران هستم واقعا خیلی به مردم رسیدگی کرد شما را چشم نداری ببینید یا خود به اون. راه زدی اگر چشم دارید فقط یک نگاه به ایران پهناور کن ببین احمدی نژاد عزیز چند هزار نفر خانواده را خانه دار کردن این یکی از کارهایی کوچک احمدی نژاد بود نه دولت روحانی هنوز یک گره کوچک هم باز نکرده فقط وعده‌ای خالی می شنویم

  • بدون نام

    چه عجب یکی متن خوب و علمی نوشت.جای خالی این متن احساس میشد.من عاشق اون قسمتم که نوشته از کی اینجا هستید

  • بدون نام

    چه چرندیات جالبی.واقعا خوب شعر و قافیه رو جور کردین.ننویسید اینها را بیایید یه کم عاقل باشیم

  • خسروی

    دولت به اصطلاح اصلاحات یا نوچه اش تدبیر وامید که فقط اسمشان قشنگه چه گلی به سر مردم زدند این دوازده سالی که عنان قدرت بدست آقایان بود وهست درست همین مدت دوران بدبختی ملت وکشور بوده وهست اینان چه قدمی برای رفاه واسایش مردم برداشتند؟اگربه افکار پلیدشان می رسیدند که الان مملکت را به باد داده بودند!بقول بعضی ها همین پوپو لیستها بودندکه با جانفشانی وبا تمام وجود ازکشور دفاع کردندوبه شهادت رسیدند؛ شما بگوئید در میان شهدای انقلاب وجنگ تحمیلی چه تعداد از قشر مرفه وسرمایه داران وغربگرایان بودند؟ که شما سنگشان را به سینه میزنید؛در دوران آقای خاتمی با ان شعار آزادی وگفتگوی تمدنهایش چنان تیشه ای به ریشه فرهنگ وتمدن زدکه هنوز هم جامعه نتوانسته جایگاه واقعی اسلامی بودنش را پیدا کنه درست یادمه بعد از انتخاب آقای خاتمی چادر از سربسیاری از خانمها بر داشته شد؛ و دروازه های تمدن مجددابعدازگذشت چندین سال ازحکومت ننگین گذشته آنهم بدلیل تزریق افکار پوچ وغربگرایانه حضرات باز شد وپوشش زنان این مملکت اسلامی این شدکه می بینید!وقتی که بصیرت چه درمردم وچه مسئولان رده بالاوجود نداشته باشد هیچگاه درمسیری که انتخاب کردند به موفقیت نمی رسند؛ وچه بهتر که همه ما مردم شریف ومسئولان درهر پست ومقامی حرفهائی که درمورد یکدیگر میزنیم نیشدار نباشد وبجای حرف وشعار گره از کار این ملت باز کنید؛آقای دولت اعتدال وامید هم اینقدر شعار تحویل مردم ندهدوبه وعده های 100 روزه اش عمل کند زیرا مردم دیگه کاملا مآیوس وناامید شدندو.......

  • محمدصدر

    زنده باد احمدی نژاد

  • بدون نام

    فقط دکترقالیباف لیاقت داره.تمام.ایناشعار.....

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج