ریشههای تندخویی در سیاست
امیر محبیان در خبرآنلاین نوشت: تندخويي از آسیبهایی است كه میتواند جامعهای آرام را چون ويروسي مرگبار به خود دچار نمايد. نافرهيختگي كه همسان جهالت شمرده میشود بستر تندخويي است. امیرالمؤمنین مولا علي (ع) تندخویی را همپایه و بالاتر از آنگونهای از دیوانگی بشمار آوردهاند.
حضرت میفرماید:
اکنون گمان بريد كه تندخويي به رفتاري چیره در يك جريان يا گروه سياسي مبدل گردد. بهخودیخود اينان درکنش هاي سياسي خويش رفتار تندخويانه را تسري داده و جامعه را درراه سقوط اخلاقي و چهبسا فرهنگي قرار میدهند. جامعهای كه بیگمان با از دست دادن بردباری، به جنگلي از خشمها و گرههای روانی سرباز كرده تبدیلشده و تندخویی جامعه را دربرمی گيرد.
از همين رو شايسته است كه پیامآوران اخلاق در جامعه و نيز راهبران كشور براي رشد و تعالي جامعه اي كه آموزههای دين را همچون رويكرد خويش برگزيده است؛ یکدمی را براي بازگفت گَزَندهای خشونتورزی رفتاري و اندیشهای و نيز تندخويي در همه پهنهها بهویژه پهنه سياست از دست ندهند.
واکاوی تندخويي در گستره کنش سياسي دال بران است كه تندخويان سياسي به اين انگیزهها دست به رفتار تند خويانه میزنند:
١. كارآمد بودن تندخویی در كسب برتری: برخی از جريانات سياسي دریافتهاند كه با تندخويي میتوانند مردم داراي ناتوانی شخصيتي را ترسانده و انديشه و خواست خود را بر آنها تحميل نمايند. واپس نشینی عقلا و باجدهی به اين تازندگان تندخو، تنها و تنها تشديدكننده خوی تندخويانه آنها خواهد بود.
٢. انقلابي نمايي: گروهي میکوشند با رفتارهاي تندخويانه، خويش را انقلابي بنمايانند و خشم را برابر شور انقلابی گری نشان دهند. اين فريب محض است؛ شور انقلابي گري را بهویژه در جامعه اسلامي نبايد باخشم و تندخويي يكي شمرده شود. انقلابیترین مسلمان در روزگار ما حضرت امام راحل بودند؛ از ايشان جز آرامش ديده نشد زيرا مسلمان خشم و دلباختگیاش در مسير خداست و آرامش و سكينه قلبي برونداد ايمان؛ درحالیکه تندخويي از پریشانی برمیخیزد و پریشانی، ترس از دست دادن است و میدانیم هرچه به دنيا بگروي، پریشانی بيش خواهد شد.
٣. قدرتنمایی: تندخويان با فراگرفتن رویهای مهاجم میکوشند خويش را نیرومند بنمايانند؛ درحالیکه واکاوی رفتار تازندگان تندخو نشاندهنده ترس دروني آنان است. تندخو، دلیر نيست چهبسا سخت ترسوست زیرابه خرد و توان خويش باور ندارد و با تندخویی میکوشد؛ حریمها و مرزهایی پوچ براي كسب آرامش پيرامون خود برپا كند؛ مرزهايي كه نمیتواند آرامش را به او برگرداند زيرا تندخویان از بيرون در رنج نيستند بهجای آن از درون پریشان و اعتمادبهنفس پايين خود در رنجند.
درنهايت تندخويي؛ اين آسیب رفتاري کشنده را بشناسيم و بشناسانيم.
ارسال نظر