۴۱۷۱۳۰
۱۶ نظر
۵۰۰۸
۱۶ نظر
۵۰۰۸
پ

سیر تا پیاز قیمت برق

افزایش قیمت برق برای مردم قابل پذیرش نیست و این در حالی است که صنعت برق هر سال متحمل ضرر و زیان اساسی می‌شود و همین موضوع نیز سدی برای جذب سرمایگذار در این حوزه شده است.

خبرگزاری ایسنا: افزایش قیمت برق برای مردم قابل پذیرش نیست و این در حالی است که صنعت برق هر سال متحمل ضرر و زیان اساسی می‌شود و همین موضوع نیز سدی برای جذب سرمایگذار در این حوزه شده است.

قیمت فروش برق همیشه نسبت به آنچه هزینه می‌شود، کمتر بوده، ولی تدبیری که تا سال ۱۳۷۸ اعمال ‌شد این بود که قیمت برق حداقل همراه با بالا رفتن تورم افزایش یابد که البته این اقدام پس از سال ۱۳۷۸ معطل ماند. پیش از آن هرسال به‌طور متوسط ۲۰ درصد بر قیمت برق افزوده شد و پیش‌بینی شده بود که با ادامه این روند، صرف‌نظر از تغییر ناگهانی که در قیمت برق ایجاد می شود، حدودا تا سال ۱۳۸۵‌ قیمت‌ها به مرز قیمت تمام‌شده نزدیک شود.

در سال‌های ۱۳۷۹ و ۱۳۸۰ علی‌رغم وجود مجوز، افزایش سالانه قیمت برق متناسب با نرخ تورم به میزان کافی انجام نگرفت و پس از آن به طور کامل از بین رفت، تا سال ۱۳۸۰ کماکان بند مرتبط با این قانون در بودجه قید شده بود اما پس از آن دولت پیشنهاد نداد یا مجلس تصویب نکرد و به هر تقدیر این بند از قانون برنامه ۵‌ساله و بودجه حذف شد.

در دولت دهم سیاست راجع به بخش برق و قیمت‌گذاری به گونه‌ای دیگر بود و یک تغییر سیاست اساسی شکل گرفت که سبب شد کسری بودجه بیشتر شود. در آن زمان میان مسئولان وقت وزارت نیرو با ریاست‌جمهوری یک اختلاف نظر وجود داشت. تشکیلات ریاست جمهوری و سازمان برنامه که در آن دوره به عنوان معاونت راهبردی ریاست جمهوری مطرح بود، گرایش به این سمت داشتند که بخش تولید برق بدون پرداخت یارانه اداره و به بخش خصوصی واگذار شود و بخش توزیع نیز منابع خود را از طریق فروش برق یا حق انشعاب تامین و دولت تنها به بخش انتقال کمک کند. وزارت نیرو در آن دوره در چارچوب این سیاست حرکت نکرد و منابع دولتی را میان بخش‌های مختلف تقسیم کرد وبنابراین با کسری شدید منابع مواجه شد.

در طول فعالیت دولت یازدهم تاکنون دوبار تعرفه مصرف برق افزایش یافته است. یک بار در اسفند سال ۱۳۹۲ افزایش ۲۴ درصدی تعرفه مصرفی برق خانگی تصویب و از ابتدای سال ۱۳۹۳ اجرایی شد و یکبار در اسفند سال ۱۳۹۳ افزایش ۱۰ درصدی تعرفه برق خانگی از ابتدای اسفند ۱۳۹۳ اجرا و در قبوض منتشر شده در سال ۱۳۹۴ اعمال شد.

به‌طور کلی قیمت برق شامل چهار بخش قیمت سوخت، تبدیل انرژی در نیروگاه‌ها، انتقال برق به شرکت‌های توزیع و هزینه توزیع و خدمات مشترکان است که با ان حساب قیمت تمام شده هر کیلووات ساعت برق برای وزارت نیرو بدون احتساب «قیمت سوخت»، ۱۰۰ تومان تمام می‌شود یعنی ۶۰ تومان هزینه نیروگاه، ۲۰ تومان توزیع برق و ۲۰ تومان نیز انتقال برق است که این اعداد در نیروگاه‌های بادی، آبی و اتمی متفاوت است.

در قانون هدفمندی یارانه‌ها بنا بود مردم در ازای در یافت یارانه قیمت واقعی کالاها را پرداخت کنند، اما در کالایی مثل برق نه تنها قیمت سوخت در قیمت نهایی هرکیلووات ساعت برق لحاظ نشد، بلکه وزارت نیرو موظف شد از محل فروش برق حدود ۲۲۰۰ میلیارد تومان به خزانه جهت پرداخت یارانه‌ها به مردم واریز بپردازد.

حال اگر وزارت نیرو بخواهد هزینه سوخت را از مردم بگیرد در واقع باید ۱۵۰ تومان در هر کیلوات ساعت اضافه کند که این کار اتفاق نیفتاده و در واقع کمتر از نصف قیمت تمام شده برق از مردم بابت هر کیلووات ساعت برق دریافت می‌شود که این مساله به معنای زیان ۴۰ تومانی صنعت برق در هر کیلووات ساعت است.

براساس مطالعات انجام شده ایران ارزان‌ترین تعرفه برق در دنیا را دارد چراکه در بیشتر کشورها حدود ۷ درصد از درآمد خانوار ماهانه صرف هزینه‌های برق می‌شود، اما در ایران این رقم تنها یک درصد درآمد ایرانی‌ها تشکیل می‌دهد و طبق اعلام وزارت نیرو حدود ۷۰ درصد ایرانی‌ها ماهانه تنها ۱۰ هزارتومان هزینه برق می‌پردازند.

در اینجا این سوال پیش می آید که آیا امکان کاهش قیمت تمام شده برق در ایران با توجه به مولفه‌های این صنعت وجود دارد یا خیر و اینکه قیمت برق در ایران در مقایسه با کشورهای اروپایی به چه صورت است؟ یکی از راه‌هایی که برای کاهش قیمت برق لحاظ شده افزایش راندمان نیروگاه‌هاست.

این در حالی است که هزینه توربین‌های کلاس E در ایران که توسط شرکت‌های داخلی تولید می‌شود بسیار بالاتر از هزینه توربین‌های کلاس F و H است که راندمان به مراتب بالاتری دارند البته در این بین وزارت نیرو می‌تواند برای گریز از این امر و تأمین برق پایدارتر و بهتر در کشور با شرکت‌های خارجی دارای فناوری بالا یا شرکت‌های سرمایه گذار وارد مذاکره برای احداث این نیروگاه‌ها شود موضوعی که تا کنون آنطور که باید اتفاق نیفتاده است.

از سوی دیگر در بخش‌های انتقال و توزیع امکان صرفه جویی در هزینه‌ها جهت کاهش قیمت نهایی برق وجود ندارد، چرا که قیمت کلیه مواد و تجهیزات لازم در این عرصه‌ها تابع قیمت جهانی است و تقریباً برابر با یک سِنت برای هر کیلووات ساعت در بازار جهانی محاسبه می‌شود.

با این وجود اگر میزان تلفات شبکه کاهش یابد می‌توان قیمت برق را کاهش داد کاری که در طی سه سال اخیر در صنعت برق ایران اتفاق افتاده و میزان تلفات شبکه برق از ۱۵ درصد به ۱۱ درصد کاهش یافته است.

در خصوص کشورهای دیگر نیز می‌توان گفت که قیمت برق در کشورهای مختلف متفاوت است و به عوامل مختلفی همچون زیرساخت‌ها و موقعیت جغرافیایی کشورها بستگی دارد اما در میان کشورهای اروپایی سوئد کمترین و ایتالیا بیشترین قیمت برق را دارند که البته این نرخ در ایران از کشور سوئد کمتر است.

شهروندان ایتالیایی به ازای هر کیلووات ساعت انرژی الکتریکی ۱۵.۷ سنت به اضافه مالیات مربوطه را پرداخت می‌کنند. همچنین ایتالیا با نرخ برق ۱۵.۷ سنت، آلمان با قیمت ۱۵.۲۲ سنت و انگلستان با فروش هر کیلووات ساعت برق به قیمت ۱۴.۱۶ سنت، بیشترین قیمت برق را در سطح جهان دارند.

علاوه‌بر این شهروندان کشور بلژیک، پرتغال و اسپانیا به ترتیب با پرداخت ۱۱.۱۷ سنت، ۱۱.۰۵ سنت و ۱۱.۰۴ سنت به ازای هر کیلووات ساعت انرژی الکتریکی در جایگاه‌های بعدی قرار دارند، این درحالی است که در سال گذشته میلادی ساکنان کشور اسلوواکی به ازای هر کیلووات ساعت انرژی الکتریکی ۹.۹ سنت و ساکنان آمریکا نیز ۹.۴۳ سنت پرداخت کردند.

از سوی دیگر کشورهای فرانسه، آفریقای جنوبی، اتریش، لهستان، هلند، استرالیا و جمهوری چک نیز قیمت برقی بین ۸ تا ۸.۹ سنت به ازای هرکیلووات ساعت برق دارند و کشورهای کانادا با ۷.۲۳ سنت، فنلاند با ۶.۴۲ سنت و سوئد با ۵.۳۴ سنت نیز در جایگاه‌های بعدی قرار گرفته‌اند.

گرچه در ایران میانگین قیمت برق ۶۰ تومان معادل ۲ سنت به ازای هرکیلووات ساعت انرژی است اما بازهم می‌توان پارامترهایی را برای کاهش قیمت تمام شده برق لحاظ کرد که تنها نیازمند مدیریت و به‌کارگیری راهکارهایی است و نمی‌توان اینگونه برداشت کرد که در این شرایط افزایش قیمت برق تنها راه عقلانی و موثر است.

جذب سرمایه‌گذار، به‌کارگیری راه کارهایی برای کاهش تلفات بی شک می‌تواند قیمت تمام‌شده برق را تا حد قابل قبولی کاهش دهد و برای جلوگیری از افزایش قیمت برق راه‌کار مناسی باشد.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با 15 سال گارانتی 10/5 ميليون تومان

>> ویزیت و مشاوره رایگان <<
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • بی نام

    من نمیدونستم چرا تو مملکت ما همیشه هزینه ها را با کشور های اروپایی یا پیشرفته مقایسه می کنند ولی درآمد ها را نه؟

  • بدون نام

    به قیمت برق در کشورهای مختلف اشاره شد ولی به حقوق و درامد مردم اون کشورها اشاره نشد . بعدشم مردم چه گناهی هر سال بخاطر سیاستهای غلط اقتصادی پول ایران بی ارزش حقوق کارگران تقریبا بدون افزایش و انتظار بالا بردن قیمت برق و گاز رو دارین بهتره بجای این کارا و از جیب مردم زدن جلوی اختلاسهای کلان رو بگیرین و اقتصادو درست کنین

  • عبدالله

    چیه باباقراشده برق لبنان رامجانی تامین کنیدداریدمقدمات بریدن گوش مردم رامی چینید

  • بدون نام

    قیمت ها رو میخوان ببرن بالا. مقدمه سازی نکنید سال دیگه اب و برق و همه چی چند برابر میکنید

  • محمود

    مقدمات گران شدن هر چیزی در ایران را با مقایسه کردن هزینه ها و نه درامدها فراهم میکنید.برق لبنان .افغانستان و مخصوصا عراق را قطع کنید به مستضعفان ایران توجه کنید .جلو برخی اعیاد و عزا که مصرف بی رویه و بدون پرداخت هزینه برق مصرف میشود را بگیرید بقیه اش درست میشود

  • بدون نام

    اینها سو مذیریت توی وزارتخانها و ولخرجیهایی که میکنن همه رو میخان از مردم بگیرن معلومه که همه چیز گران تمام میشه

  • بدون نام

    درآمد هزینه حساب کنید نرخ برق مساوی گرانترین ها خواهد شد ... کدام 70 درصد قبوض کمتر از ده هزارتومان است ؟!!

  • مظلوم

    خجالت بکشید.این فایده نداره مردم شما را شناختن .

  • مهدی پور

    وزارت نیرو هر از گاهی یا باید قیمت آب ،برق ،گاز، تلفن افزایش یا با فریب کاری قیمت کنتورها و امتیازات آنها را افزایش میدهند وقتی که مسوولین حقوقهای نجومی چند ده میلیونی در ماه می گیرند برایشان فرق نمی کند بنده پیشنهاد می دهم که قانونی وضع شود که هزینه های مصرفی کسانی که حقوق نجومی می گیرند به میزان صددرصد هزینه های مصرف آب برق گاز تلفن را پرداخت نمایند این مورد مورد حمایت ما خواهد بود.

  • بدون نام

    اولا در ازای یارانه واقعی بازم تکرار میکنم در ازای یارانه واقعی پول واقعی کالا ها رو دریافت کنن
    مگه اینا یارانه واقعی میدن پول برق واقعی میدن
    دوما مقایسه بین کشورها میزارین همه جاشو بگین اونی که به نفع خودتونه رو نگین فقط
    مگه به ملت حقوق واقعی میدین
    ............

  • بدون نام

    سوما
    چهارما رو چرا نزاشتین

  • بی نام

    ماراباکشورهای پیشترفته ی دنیامقایسه نکنیداین کسورهاازنظراقتصادی بهترین مقامو تودنیادارن وحقوقشان بیشترازایران است وهمجنین ارزش پولشون خیلی بیشترازپول کشورمااست اگه همون ابتدادبه قول خودتون نیروگاههاخرابن ونیازبه تعمیردارن رانوسازی میکردیدالان ملت بدبخت نباشه زیرفشارخرابی نیروگاه کمرخم کنن وتاوان بی مسئولین بی مسئولیت رابدن اگه یک قبض پرداخت نشه بخاطرنداشتن پول فوری مامورآمده وبرق رابدون هیچ اخطاری قطع میکنه ووقتی قبض برق رامیده دستت یک قبض جریمه همراه قبض است آیااین انصافه و...........فقط زورتون به مامیرسه

  • وطن دوست

    مردمی بدبختر از ملت ما نیست چون هر قدر گرانی رو میبرید بالا صدامون درنمیاد. دولتیها با حقوقهای چند میلیونی چه میفهمند ندارها از کجا بیارند، اقایون مسئولا یکم به ارزونی و بدبختی قشر متوسط و پایین هم نگاهی بیندازند چاره ای کنند گرونی پشت گرونی این هم شد زندگی؟

  • علی

    اخه ایران شما چرا با کشورای اروپایی مقایسه میکنید ما قابل قیاس باهمین افغانستانمم نیستیم تو اروپا امریکا گارگر برابر پول ایران 8تا 12میلیون حقوقشه ن 500تا 800هزار تومن شما ک اونم سر برج نمیدین اینجا گرون کنید.....

  • بیکار

    مسئولین اگر با این حیله میخواهند جیبهای یشان را پرکنند مطمئن باشید که مردم کنتر های برق خود را از خانه بیرون خواهند انداخت آخه صبر تا چه حد خدا آز شما نگذرد

  • بدون نام

    باهشصد هزار تومان حفوق صدو نود هزار پول برق هم مدیم
    خدا شاهد هیجده نفر نون خور دارم هشت ماههم کار نوردم

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج