جزییات جدید طرح انتقال آب شمال به تهران
مدیر عامل شرکت آب منطقهای تهران از ارائه پیشنهاد تخصیص ۳۰۰ میلیون متر مکعب آب به استانهای البرز، تهران و قزوین و صد میلیون متر مکعب آب به استان مازندران خبر داد.
خسرو ارتقایی با اشاره به روند پیشرفت تصویب میزان آب در طرح انتقال آب شمال به تهران (از البرز شمالی به جنوبی) اظهار کرد: در جلسهای که در روزهای گذشته در ستاد وزارتخانه برگزار شد، گزارشهای خود را که در مرحله شناخت تهیه شده بود ارائه دادیم که بخش آب وزارت نیرو آنها را بررسی و تصویب کند.
وی افزود: در این طرح چهار استان مازندران، البرز، تهران و قزوین سهیم هستند و از اجرای طرح بهره برده و منتفع میشوند.
مدیر عامل شرکت آب منطقهای تهران گفت: در صورت تخصیص آب ، مراحل بعدی که مطالعات مرحله اول و دوم است انجام میشود.
ارتقایی با اشاره به اینکه انتقال آب از البرز شمالی به جنوبی کار گسترده وبا اهمیتی است اظهار کرد: کارهای مربوط به این پروژه زمانبر است و کمیتههای فنی باید نظر دهند و کارها کارشناسی شود.
وی افزود: براساس پیشنهادی که ارائه دادیم در صورت تصویب، ۳۰۰ میلیون متر مکعب آب به استانهای البرز، تهران و قزوین و صد میلیون متر مکعب آب به استان مازندران تخصیص داده می شود.
کاهش ۱۰۰ میلیون متر مکعبی آب در طرح
در حال حاضر با توجه به منابع آب موجود پیشنهاد تخصیص ۴۰۰ میلیون متر مکعب آب به طرح انتقال آب از البرز شمالی به جنوبی مطرح شده است در حالی که پیش از این قرار بود که ۵۰۰ میلیون متر مکعب آب به این طرخ تخصیص یابد.
بر این اساس پیش از این مدیرعامل شرکت آب منطقهای تهران با تشریح جزییات جدید پروژه انتقال آب از شمال به تهران، بودجهی مورد نیاز برای اجرای این طرح را هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان اعلام کرده بود.
ارتقایی در آبانماه سال جاری اظهار کرده بود که طرح انتقال آب از البرز شمالی به جنوبی مرحلهی مطالعات اولیه خود را پشت سر گذاشته و براساس این طرح ۵۰۰ میلیون مترمکعب از آبی که به دریای خزر وارد میشود ساماندهی خواهد شد.
وی دربارهی جزییات طرح انتقال آب از البرز شمالی به جنوبی نیز عنوان کرد: پس از تخصیص اعتبار به این پروژه، براساس برنامههای پیشبینی شده اجرای آن حدود پنج سال به طول میانجامد، چرا که دراین طرح یکصد و ۵۰ کیلومتر تونل برنامهریزی شده و هماکنون درحال اتمام مرحلهی مطالعاتی و اخذ مصوبهی تخصیص آب هستیم.
وی افزود: در این طرح مجموعا ۱۸۰ میلیون مترمکعب برای مازندران و ۳۲۰ میلیون مترمکعب برای استانهای البرز، قزوین و تهران به عنوان آب شرب ساماندهی و تامین خواهد شد، بهگونهای که ۱۸۰ میلیون مترمکعب در سال برای انتقال آب از شرق به غرب استان تهران، ۱۳۰ میلیون مترمکعب از ارتفاعات سه هزار به سمت رودخانه الموت به رودخانه کرج و ۱۸۰ میلیون مترمکعب نیز از رودخانه چالوس و سردابرود ساماندهی خواهد شد.
مدیر عامل شرکت آب منطقهای تهران تصریح کرد: از آنجا که انتقال آب از البرز شمالی به جنوبی طرح سنگینی است و در حدود ۵۰ کیلومتر مسیر انتقال آب پیشبینی شده است، به دنبال آن هستیم که از سازوکار خرید تضمینی آب استفاده کنیم و در صورتی که این طرح به تصویب برسد بتوانیم با دعوت از سرمایهگذاران آن را به اجرا برسانیم، به گونهای که براساس سازوکار خرید تضمینی با سرمایهگذاری، آب تولیدی از سوی وزارت نیرو خریداری میشود. اما باید در مرحلهی نخست از سوی وزارت نیرو این طرح تخصیص داده شده و به تصویب برسد.
ارتقایی گفت: بودجهی مورد نیاز برای اجرای این طرح هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان است و بستگی دارد که بخش خصوصی تا چه حد از آن استقبال کند و بر همین اساس میخواهیم با منابع بخش خصوصی سرمایهگذاری بر روی طرحها انجام شود.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه دو طرح کانال دوم ورامین و ساماندهی آبهای جنوب تهران پیش از طرح انتقال آب از البرز شمالی و جنوبی انجام شده است و هر دوی آنها آماده اجرا هستند اولویت برای سرمایهگذاری با این طرحها است.
نظر کاربران
جناب آقاي مهندس ارتقائي همانگونه كه استحضار داريد درحال حاضر سيماي طرح انتقال آب از البرز شمالي به البرز جنوبي نهائي نشده است. لازمه ي چنين انتقال آبي از بين بردن وسعت زيادي از جنگل هاي شمال، حفر تونل ها زياد و خشك كردن چشمه ها و منابع سازندي منطقه، تحميل هزينه هاي زياد بر دولت و ... مي باشد در حالي كه چنانچه جلوي همين پرت شبكه آب تهران گرفته شود با منابع محلي موجود حتي آب مازاد هم داريم.
سرانه مصرف شرب و بهداشت در اروپا 130 ليتر در شبانه روز براي هر فرد مي باشد. اين رقم براي تهران چيزي در حدود 265 ليتر در شبانه روز مي باشد. اين نياز به فرهنگ سازي دارد نه تامين آب بيشتر براي اسراف.