ماجرای احضار سفیر ترکیه به وزارت خارجه ایران
سخنگوی وزارت خارجه با تایید حضور سفیر ترکیه در وزارت خارجه ایران گفت: در این جلسه نکات عمدهای به وی گوشزد و توضیحاتی از سوی سفیر درباره برخی مواضع ترکیه که برای ما جای تردید و ابهام داشت، مطرح شد.
هیچ کشوری در منطقه حق ندارد بدون همکاری و همیاری و مجوز دولت حاکم بر عراق در عراق دخالت کند
وی در ادامه در پاسخ به سوالی در خصوص موضع جمهوری اسلامی در قبال آزادسازی موصل توسط نیروهای ارتش عراق و بسیج مردمی و اظهارات اخیر اردوغان رئیسجمهور ترکیه درباره موصل با بیان اینکه نگاه ما درباره حاکمیت و تمامیت ارضی عراق مشخص است و بارها به صورت شفاف اعلام شده، عنوان کرد: موصل بخشی از خاک عراق است که متاسفانه مدتها مورد تاخت و تاز عناصر تکفیری و داعش قرار گرفته و فجایعی در این منطقه رخ داده است.
وی افزود: امیدواریم با مدیریت و جدیتی که در دولت عراق وجود دارد این اتفاق مثبت یعنی پاکسازی موصل از عناصر داعش صورت پذیرد و این داستان خیلی طولانی نشود و هرچه زودتر عملیاتی که باید به انتها برسد، توسط دولت عراق انجام شود و موصل به جایگاه قبلی خود بازگردد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه ما برای تمامی مذاهب، قبایل و قومیتها در عراق احترام قائل هستیم و بحث آنها را از عناصر تروریست و تکفیریهای افراطگرا جدا میکنیم، اظهار داشت: امیدواریم آزادسازی موصل در وضعیت مناسب و مطلوبی انجام شود و به حاکمیت بیشتر و تقویت تمامیت ارضی عراق نزدیک شویم.
قاسمی ادامه داد: این آرزوی ما و همه دلسوزانی است که به ثبات و امنیت منطقه فکر میکنند و همه باید از این موضع پیروی کنند.
این دیپلمات عالیرتبه کشورمان اضافه کرد: دیگرانی که علاقمندند در مبارزه با تروریسم در داخل عراق شرکت کنند، یک راه بیشتر ندارند و آن تفاهم، گفتوگو، مفاهمه و رسیدن به یک راهکار مشخص با دولت عراق و با مجوز این دولت است.
وی تصریح کرد: هیچ کشوری در منطقه حق ندارد بدون همکاری و همیاری و مجوز دولت حاکم بر عراق در مسئله عراق حضور یابد و دخالت داشته باشد.
قاسمی حضور بدون مجوز را امری ناپسند و غلط خواند و گفت: اگر مجوزی صورت نگیرد چنین وضعیتی در همه جهان و منطقه باب و رایج خواهد شد و بدعت بسیار خطرناکی است که میتواند گریبانگیر کسانی شود که امروز این موضوع را رعایت نمیکنند.
وی با اشاره به کشورهایی که در گذشته به گفته وی از طریق مرزهایشان کمک کردند که برخی عناصر افراطی وارد بعضی از کشورهای بحرانی شده و از این طریق به تقویت تروریسم کمک کردند، عنوان کرد: ما پیشبینی میکردیم که این مشکل به خودشان برمیگردد و آنها را در مخمصه جدی قرار میدهد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی افزود: امیدواریم بحث موصل در روند جدی و با تلفات کمتر حل و فصل شود و شاهد ثبات بیشتری در عراق باشیم.
قابل قبول نیست که به بهانه مبارزه با تروریسم حاکمیت دیگران نقض شود
وی در پاسخ به سؤالی درباره ادعای اخیر مقامات ترکیه درباره مالکیت موصل و انجام عملیات نظامی در موصل گفت: بحث تروریسم و مقابله با تروریسم در منطقه و در سطح جهان بحث بسیار مهمی است. هر دولتی که با تروریسم میتواند و باید مبارزه کند قطعا کار درستی انجام میدهد، ولی به هیچ وجه قابل قبول نیست که به بهانه مبارزه با تروریسم و هرگونه جنایت دیگر، ما حاکمیت دولتهای دیگر را نقض کنیم و بدون مجوز و اجازه دولت مرکزی که منشعب از مردم است به صورت یکجانبه و یک طرفه ورود کنیم و نقض حاکمیت را انجام دهیم.
قاسمی تصریح کرد: هرگونه مشارکت در این زمینه باید با هماهنگی، اطلاع و مجوز دولت مرکزی باشد و هر آنچه دولت مرکزی چه در عراق و چه در هر جای دیگری بپذیرد میتواند مورد احترام دولتها و ملتها قرار بگیرد.
راهکار از پیش تعیینشدهای برای مذاکره با اروپا و برگزاری جلسات درباره سوریه وجود ندارد
خبرنگاری درباره ساز و کار مذاکرات ایران و اتحادیه اروپا درباره سوریه و همچنین سفر کمیسیونر اتحادیه اروپا در امور بشردوستانه و پناهجویان و اینکه آیا در خصوص پناهندگان سوری گفتوگو خواهد شد، سوال کرد که قاسمی با اشاره به اظهارات اخیر فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در خصوص اینکه ایران و عربستان میتوانند در بحث سوریه نقشآفرین باشند اظهار داشت: نقشآفرینی میتواند وجوه مختلف مثبت و منفی داشته باشد.
وی در توضیح بیشتر گفت: اینکه ایران نقش مثبتی در سوریه ایفا کرده و در کنار مردم و دولت این کشور قرار داشته و از آنها حمایت میکند، امری مشخص است. نقش عربستان هم نقش دیگری است که برای منطقه و اتحادیه اروپا چندان پوشیده نیست.
سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه متاسفانه برخی دولتهای منطقه نقش منفی در بیثبات کردن سوریه و تقویت تروریسم و افراط در این کشور داشتند، اظهار داشت: راهکار از پیش تعیینشدهای برای مذاکره با اروپا و برگزاری جلسات در این خصوص وجود ندارد ولی تماسها با اتحادیه اروپا درباره مسائل دوجانبه، منطقه، سوریه، عراق و دیگر کشورها برقرار است.
وی درباره سفر کمیسیونر اتحادیه اروپا اظهار داشت: دستور کاری که برای سفر وی مطرح است پناهندگانی است که از سالها پیش در داخل ایران اقامت داشتند و میتوان در این راستا درباره همکاریهای آتی با اتحادیه اروپا صحبت کنیم و اینکه بتوان آن را به این تعبیر کرد که پناهندگان سوری هم در دستور کار مشخص طرفین بوده، من اطلاع کافی ندارم. تصور میکنم میتوانیم در کلیت موضوع پناهندگان در کل منطقه با اتحادیه اروپا، تبادل نظر و مبادله فکر و اندیشه داشته باشیم.
قاسمی اضافه کرد: با توجه به تجربه موفق ایران در دهههای گذشته در میزبانی از پناهندگان افغان، عراقی و اکراد میتوانیم در دیگر نقاط جهان و به خصوص در مورد برخی کشورهای اسلامی مشورتهای لازم را به اتحادیه اروپا بدهیم.
شلیک چند گلوله به نزدیکی سفارت ایران در آنکارا
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوال دیگری در خصوص خبر منتشر شده درباره شلیک چند گلوله به نزدیکی سفارت ایران در آنکارا با بیان اینکه اطلاع دقیقی در این زمینه ندارم یادآور شد: ممکن است گهگاهی در آمد و شد نیروهای امنیتی با عناصر خاص درگیریهایی رخ دهد که تصادفا در نزدیکی سفارت ما رخ داده باشد و من تا این لحظه خبر دقیق و موثقی در این خصوص ندارم.
قاسمی در پاسخ به سوال دیگری درباره تعیین سفرای ایران در دمشق، مسقط و برن عنوان کرد: ما روابط بسیار ویژهای با عمان، سوریه و سوئیس داریم و این کشورها برای ما از اهمیت برخوردارند و تعجیل داریم که سفرای مورد نظر هرچه زودتر کارهایشان به فرجام برسد.
وی پروسه تعیین سفیر را پروسهای طولانیمدت برشمرد و افزود: به دلیل پیچیدگیهایی که پیش آمد نتوانستیم سفرای جایگزین را تعیین کنیم. سفیر ما در سوریه تا لحظه آخر حضور داشت و امیدواریم هرچه زودتر با جدیت وزارت خارجه و ریاست جمهوری این خلاء پر شود.
نشست کاری تدوین کنوانسیون ویژه رژیم حقوقی دریای خزر
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوال دیگری درباره نشست کاری تدوین کنوانسیون ویژه حقوقی دریای خزر که از روز گذشته در تهران در حال برگزاری است، اظهار داشت: ما در ادوار گذشته به موفقیتهای زیادی در خصوص این کنوانسیون دست یافتیم و توانستیم بسیاری از ابهامات و پیچیدگیها را با رایزنیهای مشترک کشورهای پنجگانه حل و فصل کنیم و امیدواریم اجلاس کنونی که بعدازظهر امروز خاتمه مییابد بتواند برخی از ابهامات باقی مانده را کمتر کند.
عربستان هرچه سریعتر از یمن خارج شود
به گزارش خبرنگار فارس، سخنگوی وزارت خارجه در ادامه این نشست و در پاسخ به سوالی در خصوص یمن با بیان اینکه پس از تجاوز عربستان به یمن موضوع یمن بیش از پیش پیچیده شده و گذر زمان آن را پیچیدهتر کرده است، اظهار داشت: امروز با شرایط غامضی در یمن مواجهیم.
وی با اشاره به استقبال جمهوری اسلامی ایران از برقراری آتشبس در یمن عنوان کرد: متاسفانه عربستان آتشبس را رعایت نکرد و آتشبس شکسته شد و به نظر میرسد وضعیت یمن میتواند پیچیدهتر از گذشته شود.
قاسمی تصریح کرد: عربستان هرچه زودتر باید و لازم است که از یمن خارج شود و خروج هرچه سریعتر از یمن به نفعش میباشد. استمرار این وضعیت عربستان را به چالشهای بزرگتری در منطقه و جهان خواهد کشاند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با ذکر این نکته که روند کنونی در یمن به هیچ وجه به نفع عربستان نیست، عنوان کرد: اگر عربستان با خردگرایی بیشتری به مسئله نگاه کند باید هرچه سریع تر به این تراژدی غمانگیز خاتمه داده و از بمباران مناطق یمن دست بردارد.
این دیپلمات عالیرتبه ادامه داد: اولین تصور و توقعی که از دولت عربستان بود این بود که آتشبس را دقیقا اجرا کند که متاسفانه شاهد آن نبودیم و ما از آینده یمن و کشتار وحشیانه در آنجا به خصوص با بمباران بیمارستانها، نواحی مسکونی و به ویژه در پی بمباران اخیر مجلس عزاداری که شوکی برای جامعه بشریت بود، نگران هستیم و وضعیت بسیار نگرانکننده و خطرناک است.
قاسمی گفت: امیدواریم دولت ریاض آتشبس را بپذیرد و حملات خود را متوقف کند تا به کمک سازمان ملل و تحت مدیریت این سازمان آتشبس جدی و شرایط برای مذاکرات و یافتن راهکارهای سیاسی در منطقه و یمن برقرار شود.
مذاکرات کارشناسی بین ایران و کانادا ادامه دارد و به پیش میرود
خبرنگار فارس با اشاره به مذاکرات کارشناسی بین ایران و کانادا درباره آخرین تحولات در این زمینه سؤال کرد که سخنگوی وزارت خارجه پاسخ داد: مذاکرات کارشناسی بین دو کشور ادامه دارد و همچنان پیش میرود.
وی افزود: امیدواریم با حل و فصل برخی مسائل کوچک و باقیمانده بین دو کشور در مرحله نخست بتوانیم برای داشتن دفاتر حفاظت منافع در دو پایتخت تفاهم کنیم که میتواند برای خدمترسانی و ارائه خدمات لازم به ایرانیان و شهروندان کانادایی کمک شایانی کند.
قاسمی اضافه کرد: این میتواند نخستین گام باشد در صورتی که به اینجا برسیم و در آنجا تفاهمات لازم صورت بگیرد این امکان وجود دارد که گام بعدی را برای برقراری روابط سیاسی برداریم، ولی هنوز برخی موضوعات سیاسی و حقوقی باقیمانده که دارد روی آنها صحبت میشود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: امیدوارم با توجه به اهمیتی که دولت کانادا برای ایران قائل است و باید قائل باشد و تعداد کثیری که از ایرانیان در آنجا زندگی میکنند و در مشاغل مهمی در پارلمان و دانشگاههای کانادا حضور دارند، آنها بتوانند با اشتیاق و جدیت بیشتری، گامهای بعدی را بردارند و ما هم به تناسب در مقابل هر گام مثبت میتوانیم قدمهای مثبتی را برداریم و بتوانیم به نقطه اولیه برسیم که بعد از آن شانس و راه برای گامهای بعدی فراهم خواهد شد.
مذاکرات ایران و اتحادیه اروپا در ماه دسامبر در سطح معاون وزیر خارجه
قاسمی درباره گفتوگوهای حقوق بشری ایران و اروپا اظهار داشت: روابط ما با اروپا روابطی مهم و دیرینه است، اشتراکات زیادی با اروپا داریم همینطور میتوانیم اختلاف نظرهایی نیز در مسائل ارزشی و مسائل سیاسی منطقه داشته باشیم.
وی ادامه داد: گفتوگوهای ما با اتحادیه اروپا از گذشته وجود داشته و دارد و ادامه خواهد داشت، با توجه به ظرفیتهای ایران در منطقه و ظرفیتهای ذاتی خود ایران و ظرفیتهایی که اروپا میتواند برای ما داشته باشد از جمله مسائل تکنولوژی، سرمایه، ایرانیان مقیم و بسیاری دیگر از پارامترهایی که میتوان برشمرد.
سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه قرار است در ماه دسامبر نشست جامع مذاکرات ایران و اروپا را در اروپا داشته باشیم، گفت: نوبت ما است که به اروپا برویم، این مذاکرات در بروکسل انجام خواهد شد و مذاکرات در سطح معاون وزیر خارجه ایران خواهد بود و در همین سطح هم از اتحادیه اروپا شرکت خواهند کرد.
قاسمی با اشاره به اینکه مسائل مختلفی مشخص شده که در این مذاکرات درباره آنها صحبت خواهد شد و میتواند حقوق بشر هم یکی از مسائل مورد بحث باشد، تصریح کرد: به دلیل نوع نگرش ما و نگاه آنها به حقوق بشر، از گذشته مذاکرات وجود داشته و ادامه خواهد داشت، اما الزاما این مذاکرات تنها درباره حقوق بشر نیست و ما مسائل زیادی داریم که با طرف اروپایی مطرح خواهیم کرد و قطعا آنها خواهند شنید و ما هم شنوای صحبتهای آنها خواهیم بود.
وی خاطرنشان کرد: حقوق بشر میتواند یک موضوع اساسی باشد که در روابط ما از گذشته وجود داشته است، نگاه ما به بحث حقوق بشر از دیدگاه اسلامی خودمان یک ویژگیهای خواستی دارد که شاید برخی از آنها برای کشورهای اروپایی قابل درک نباشد و آنها نیز دیدگاههای خود را دارند و ما نهایتا میتوانیم صحبتهای آنها را بشنویم و دیدگاههای خود را به آنها اعلام کنیم ولی نهایتا قرار است این مذاکرات انجام شود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره مشخص شدن هیأت حقوق بشری با بیان اینکه ما هیأت مشخص حقوق بشری نخواهیم داشت، اظهار داشت: ما یک هیأت داریم که متشکل از متخصصان مختلف در حوزههایی که تعیین و تفاهم شده که درباره آنها مذاکره کنیم و در این هیأت از تمامی حوزهها متخصصان لازم حضور خواهند داشت ولی در شرایط کنونی هیأت مستقلی برای هر یک از موضوعات وجود نخواهد داشت.
استقبال از قطعنامه یونسکو
وی درباره تصویب قطعنامه یونسکو که براساس آن هرگونه ارتباط صهیونیستها با مسجدالاقصی نفی شده و آن را یک میراث تاریخی اسلامی اعلام کرده و سؤال یکی از خبرنگاران بود، عنوان کرد: ما طی روزهای گذشته بعد از اینکه یونسکو این قطعنامه را تصویب کرد، استقبال کردیم و آن را موضع به حقی میدانیم.
قاسمی افزود: برای بار دیگر آشکار شد که مردم فلسطین با مظلومیت کامل در جهات مختلف از حقوق خودشان و بسیاری از مسائل دیگر محروم بودند.
این دیپلمات عالیرتبه کشورمان ادامه داد: متاسفانه در جهان اسلام و جوامع اسلامی نه امروز بلکه از گذشته شاهدیم به دلایل مختلف، نگاه و توجه لازم به مسئله مهم و اساسی جهان اسلام یعنی فلسطین تا حدی کمرنگ شده که این میتواند از منویات شوم رژیم صهیونیستی باشد که با تلاشهای مذبوحانهاش سعی کرده با نفاق و ایجاد تنشهایی در درون جهان اسلام و کشورهای عربی، موضوعیت فلسطین و بحث رژیم اشغالگر به مسئلهای ثانوی تبدیل کرده و جهان اسلام را تا حد زیادی به خود مشغول کند که این جای تأسف دارد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: امیدوارم جهان اسلام با وجود یک دشمن مشترک، هر چه زودتر به خودش بیاید و با اتحاد و اجماع لازم در برابر اینگونه توطئههای شوم و خبیثانه رژیم صهیونیستی با اجماع لازم برخورد کند.
سفر روحانی به ایروان
خبرنگار دیگری درباره سفر حسن روحانی رئیس جمهور کشورمان به ارمنستان سؤال کرد که قاسمی اظهار داشت: روابط ما با همسایگان شمالی از جمله آذربایجان و ارمنستان روابط خوبی است و به طور مستمر تلاش میکنیم با توجه به علائق طرفهای مقابل، بتوانیم به تعمیق و گسترش روابط و افزایش همکاریها کمک کنیم.
وی با بیان اینکه ارمنستان در بین همسایگان ما از جایگاه ویژهای برخوردار است، اظهار داشت: ارمنستان کشور همسایه ما است که مسلمان نیست و این ویژگیها میطلبد که ما روابط ویژهای را داشته باشیم، همانطور که با آذربایجان روابطی را داشتیم و داریم و سعی در گسترش آن داریم.
سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه انجام سفرهای متعدد در دستور کار ما وجود داشته، افزود: امیدواریم در زمان لازم سفر رئیس جمهور به ارمنستان هر چه زودتر انجام شود و بتوانیم گامهای بلندتری را با ارمنستان برداریم.
وی با ذکر این نکته که میتوانیم با ارمنستان در مسائل منطقهای همکاریها و رایزنیهایی داشته و ایفای نقش کنیم، گفت: تا حد زیادی احساس بر این است که از اشتراکات خوبی برخورداریم. این تماسها و ارتباطات را از گذشته با آذربایجان نیز داشتیم و امیدواریم با ارمنستان نیز به عنوان یک همسایه خوب این همکاریها را در سطح عالیتر داشته باشیم.
قاسمی با بیان اینکه دعوت از روحانی برای سفر به ایروان از مدتها قبل انجام شده، عنوان کرد: منتظر فرصت بودیم که در زمان لازم این سفر انجام شود. امیدوارم در اسرع وقت شاهد انجام این سفر باشیم و بتوانیم گام بلندی را در همکاریهای آتی و درازمدت داشته باشیم.
بحث میانجیگری بین آذربایجان و ارمنستان در موضوع قرهباغ امروز مطرح نیست
خبرنگاری درباره نقش ایران در حل مناقشه قرهباغ از قاسمی سؤال کرد که وی در این خصوص به قدمت روابط ایران با آذربایجان و ارمنستان اشاره کرد و افزود: ما به عنوان اولین کشوری که در بحث میانجیگری بین دو کشور نقش مهم و اساسی ایفا کردیم. بعد از فروپاشی شوروی توانستیم در یک تلاش فشرده اولین آتش بس جدی را در قرهباغ ایجاد کنیم که موفقیت بزرگ بود، ولی بعداً به دلایل مختلف و کارشکنیهای برخی از کشورهایی که تا حدی دور از ما بودند، این روند نتوانست به کار خود ادامه دهد.
قاسمی با ذکر این نکته که ایران جایگاه ویژهای در نزد دو کشور دارد، عنوان کرد: هر دو کشور از منویات مسالمت آمیز و دوستانه ایران آگاهند. ولی آنچه امروز مطرح است و یا در سفر احتمالی رئیس جمهور به ارمنستان میتواند مورد رایزنی قرار گیرد مسائل دوجانبه و همکاریهای منطقهای ماست و تصور نمیکنم در شرایط کنونی علاقهمند باشیم در بحث میانجیگری حضور پیدا کنیم.
سخنگوی وزارت خارجه اضافه کرد: اگرچه معتقدم هیچ کشوری بیش از ما توانایی این کار را ندارد، آن هم به دلیل اشرافی که بر منطقه داریم و نگاه مثبتی که نسبت به ایران از دیرباز در این منطقه وجود داشته است.
وی افزود: تا آنجایی که مطلع هستم بحث میانجیگری امروز مطرح نیست ولی امیدوارم این معضل و مشکل که میتواند تهدیدی برای امنیت کل منطقه باشد بتواند هر چه زودتر به صورت منصفانه حل و فصل شود و حقوق هر دو کشور حفظ و بتواند به این وخامت و کینهورزیهای ناروا بین دو کشور همسایه پایان داده شود.
هدیه ظریف به کری
خبرنگاری درباره هدیه محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان به جان کری وزیر امور خارجه آمریکا در جریان مذاکرات هستهای گفت: تا جایی که من اطلاع دارم در رفت و آمدهای سیاسی و دیپلماتیک، هدایایی رد و بدل میشود. از سطوح عالی تا سطوح پایینتر (این موضوع) مرسوم است که بر اساس فرهنگ کشورها میتواند متفاوت باشد. این هدایا میتواند یک کتاب یا صنایع دستی و ... از آن شهر یا کشور باشد.
وی افزود: در حین مذاکرات هستهای، در مقطعی حساس و ویژه قرار داشتیم و مباحث فنی پیچیدهای بین دو طرف مذاکرهکننده به ویژه طرف اروپایی وجود داشت. این موضوع مطرح شد که ایران در طراحیها و محاسبات خود در یک مورد خاص دقیق نبوده و این مبنای گفتمان و بحث بین ایران و طرف مقابل بوده است.
قاسمی با اشاره به اینکه بر خلاف تصور جهان سوم، این هدایا ارزش مادی ندارد، عنوان کرد: در دنیای امروز، این هدایا به نوعی ارائهکننده پیام هستند و ما این سنت را در ایران در گذشته هم داشتهایم که به همتایان خود هدایایی دادهایم.
سخنگوی وزارت خارجه توضیح داد: جناب ظریف در جریان طرح این مباحث، در مذاکرات کتابی از تصاویر نقاشیهای استاد فرشچیان را برای هدیه به جان کری در نظر میگیرد. در زمان ارائه هدیه، آقای ظریف تصاویری را به کری نشان میدهد و توضیح میدهد تصاویری که شما میبینید تصویری از یک تابلو است که عرض و طول آنها ممکن است بیش از یک متر باشد و اگر به نمایشگاه آقای فرشچیان در نیوجرسی مراجعه کنید قابل مشاهده هستند.
وی ادامه داد: ظریف به کری میگوید که آقای فرشچیان در زمان بازدید مخاطباناش به آنها توضیح میدهد که در زمان محاسبه برای برخی از همین تصاویر، ناچار است از ذرهبینهای مخصوصی استفاده کند که محاسبات دقیق باشد. آقای ظریف به کری گفت که ایرانیها نه امروز، بلکه از گذشته افراد محاسبهگر، دقیق و پیچیدهای بودهاند.
قاسمی ادامه داد: نهایتا این مسئله به حل و فصل مجادله و موضوع مورد بحث طرفین کمک میکند. ظریف با این اقدام پیامی را منتقل کرده که کاملا موثر بوده و طرف مقابل را مجاب میکند که توجه لازم در محاسبات و طراحیها صورت گرفته است.
وی گفت: هدیه دادن امر مرسومی است و رد و بدل کتاب بسیار انجام میشود و دارای ارزش مادی نیست بلکه ارزش معنوی دارد.
ایمیل ظریف به کری/ در جایگاهی نیستم که تایید یا تکذیب کنم
خبرنگار دیگری درباره خبر گاردین که در آن ایمیلی از ظریف به کری درباره اجلاس لوزان منتشر شده، اشاره کرد و نظر سخنگوی وزارت خارجه را درباره صحت و سقم این خبر جویا شد که وی گفت: من در جایگاهی نیستم که خبر گاردین را الان تایید یا تکذیب کنم. رسانههای غربی به دلایل مختلف و در مواردی، مطالبی را منعکس کنند که الزاما میتواند مصداق واقعی و عینی نداشته باشد ولی میتواند گهگاهی برداشتی از یک ذهنیت باشد که میتواند درست باشد.
وی افزود: در اینکه در نشست لوزان علاقهمند بودیم شرکتکنندگان در اجلاس از تنوع بیشتری برخوردار باشند و کشورهای بیشتری در آنجا حضور داشته باشند که با نگاهها و دیدگاههای متنوع بتوانند بر همه ابعاد مشکلات سوریه فائق بیایند و یا به آن توجه کنند و آن را زیر ذرهبین بگذارند و در نهایت جلسه ثمربخشی بیشتری داشته باشد، تردیدی نیست. ما علاقهمند بودیم برخی کشورهای دیگر غیر از ترکیب نخست در نشست لوزان شرکت کنند که در نهایت منجر به حضور مصر و عراق و در لحظات آخر هم به حضور اردن شد.
سخنگوی وزارت خارجه گفت: نظرات در این نشست ارائه شد بدون تصمیمگیری خاصی رخ دهد ولی هم اینکه کشورها توانستند دور یک میز بنشینند و نگاه خود را درباره وضعیت فعلی سوریه بیان کنند، گام مثبتی بود و میتواند موثر باشد.
وی یادآور شد: اگرچه تجربه گذشته نشان میدهد نشستها در میان مدت و با سرعت به نتیجه ملموس و مشخصی نمیرسد ولی گفتوگو و پشت میز نشست میتواند فی نفسه خوب باشد.
احضار سفیر ترکیه به وزارت خارجه
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوالی درباره احضار رضا هاکان تکین سفیر ترکیه به وزارت خارجه و اینکه سفیر ترکیه گفته احضار نبوده است و برای توضیح به وزارت خارجه رفتهام، گفت: نمیتوانیم روی لغات جدل کنیم. میتوانم تایید کنم که سفیر ترکیه هفته گذشته به طور مفصل در وزارت خارجه حاضر بوده و درباره مسائل دوجانبه، سوریه، عراق، حوزه خلیج فارس با ایشان صحبت و سؤالاتی مطرح شده و ایشان هم پاسخگو بوده و بخشی از مطالبی که شاید اشراف کافی نداشت، به آنکارا منتقل کرد که بعدا پاسخ را به ایران منعکس کند.
وی افزود: با توجه به نوع روابط و همسایگی با ترکیه و مناسبات دیرینه، تماسهای زیادی با این کشور داریم.
قاسمی با بیان اینکه این جلسه در وزارت خارجه برگزار شده، عنوان کرد: در این جلسه نکات عمدهای به وی گوشزد شد و مطالبی سؤال و مطالبی هم توضیح داده شد و توضیحاتی هم ایشان درباره برخی مواضع ترکیه که برای ما جای تردید و ابهام داشته مطرح کرده است.
سفر هیأتهای اروپایی
سخنگوی وزارت خارجه درباره سفر مقامات اروپایی به ایران در هفتههای آینده نیز گفت: علاوه بر تماسها با اتحادیه اروپا، با تکتک کشورهای اروپایی از گذشته رابطه خوبی داشتیم و مشکلات زیادی با اکثریت این کشورها نداشته و نداریم و مناسبات ما در شرایطی که بسترهای لازم فراهم بوده خوب پیش رفته است، البته غیر از سالهای تحریم که در وضعیت خاصی با اروپا قرار گرفتیم.
وی افزود: امروز بعد از تحریم و لغو تحریمها رایزنیهای متعدد و مکرری را دو طرف براساس علائقشان ادامه خواهند داد.
قاسمی به سفر وزیر محیط زیست هلند، وزیر حمل و نقل آلمان، کمیسر پناهجویان و بشردوستانه اتحادیه اروپا، معاون پارلمان اتریش اشاره کرد و افزود: چهار هیأت اروپایی در تهران و در حال مذاکره هستند.
وی گفت: در سطوح بالاتر از جمله در سطح رئیس جمهور دعوتهایی انجام شده که در زمان خود صورت خواهد گرفت.
تا رسیدن به لغو روادید بین ایران و روسیه راه باقی است
خبرنگاری در این نشست درباره یادداشت سفیر ایران در مسکو که از مذاکرات برای لغو روادید بین ایران و روسیه از سال آینده خبر داده سؤال کرد که قاسمی گفت: اراده دو کشور بر توسعه همکاریهای همه جانبه و ایجاد تسهیلات کنسولی برای تردد اتباع دو کشور است و در دستورکار مذاکرات دو کشور است و امیدواریم در این مرحله و مسیر گامهای بیشتری برداشته شود.
وی یادآور شد: بیان شما را به اینکه آقای سفیر اراده دو کشور را مبنی بر اینکه خواهان رسیدن به یک نقطه مطلوب در بحث روادید هستند برداشت کنم و شروعی بدانم برای پروسهای که به تسهیلات کنسولی و نهایتا بعد از آن به لغو روادید منجر شود.
قاسمی افزود: آگاه هستید در حوزه مسائل سیاسی، دیپلماتیک و کنسولی گهگاهی این روندها و مسیرها طولانی و زمانبر خواهد بود. چون مسائل فنی بسیار پیچیدهای دارد که هر دو طرف باید درباره تک تک آنها صحبت و تفاهم کرده و آنها را پیشبینی کنند.
سخنگوی وزارت خارجه گفت: فکر میکنم در کوتاه مدت لغو روادید را نخواهیم داشت، ولی آغاز یک پروسه برای رسیدن به تسهیلات کنسولی بین دو کشور و احتمالا در بخشهای مشخص در کوتاه مدت و میان مدت به انجام برسد ولی تا رسیدن به لغو روادید راه باقی است ولی اراده دو کشور بر این تعلق دارد که این اتفاق مبارک و میمون بین ما و روسیه با توجه به تمامی مناسبتمان اتفاق بیفتد.
استقبال از تحولات کنونی لبنان
به گزارش فارس، خبرنگاری درباره تحولات اخیر در لبنان و رسیدن به توافق درباره رئیس جمهور آینده این کشور سؤال کرد که قاسمی این اتفاق را میمون خواند و گفت: به آن خیرمقدم میگوییم و از آن استقبال میکنیم. تمامیت ارضی و حاکمیت ملی لبنان به عنوان کشور موثر و مهم در منطقه خاورمیانه برای ما مهم است.
وی افزود: اینکه این کشور برای مدتی نتوانست بدون رئیس جمهور بماند پیام خوبی نبود و این پیام که احزاب و گروههای متعدد لبنانی برای تفاهم در خصوص رسیدن به نقطه مشترک برای داشتن یک رئیس جمهور نزدیک میشوند، اقدام مناسب و خوبی است که قطعا باید از آن استقبال کرد و میتواند به اجماع، وحدت ملی و ثبات و امنیت بیشتر لبنان کمک کند که برای ما مهم است و برای کل منطقه و جهان میتواند پیام مثبت و خوبی باشد.
قاسمی اضافه کرد: امیدوارم با تفاهم همه گروهها که هر تفاهمی انجام میدهند میتواند مورد قبول ما باشد این ثبات نسبی شکل بهتری به خودش بگیرد.
بازی سیاسی جدید در سوریه
خبرنگار دیگری درباره بیانیه شورای امنیت ملی آمریکا که مدعی به کارگیری تسلیحات شیمیایی توسط دولت سوریه شده و از ایران و روسیه خواسته از حمایت از سوریه دست بردارند اشاره و نظر قاسمی را جویا شد که وی گفت: این ادعا یک فرافکنی و ایجاد فضای کاذب برای زمینهسازی به منظور دخالت بیشتر برخی از قدرتها و ایجاد بستر مناسب برای تحت فشار قرار دادن ایران و دولت سوریه و سایر گروههایی که با تروریسم مبارزه میکنند، است.
وی این ادعا را قولی غلط و بیربط خواند و افزود: مگر اینکه کسی بتواند با شواهد دقیق و مشخص و توسط ارگانهای ذیصلاح بی طرف چنین بحثی را اثبات کند، که من چنین تصوری را نمیکنم و این را بازی سیاسی جدید میدانم که در حوزه سوریه اتفاق میافتد.
قاسمی ادامه داد: در سوریه هر زمان دولت سوریه موفق میشود به پیروزیهایی نائل شود و سرزمینهای خود را بیشتر آزاد کند و با تروریستها مقابله جدیتری داشته باشد و در نقطه قوت قرار گیرد این نوع حرکات و رفتارها و حتی با بکارگیری واژههای بسیار زیبا مثل آتش بس و اینگونه مسائل سعی در متوقف کردن روند مبارزه با تروریسم دارند و محدود کردن دولت سوریه.
لطفا سوریه را ترک کنید
سخنگوی وزارت خارجه اضافه کرد: آنچه که دیگران برای ایران و یا کشور دیگری تجویز میکنند، امری نابهجا، غلط و بیربط است و اگر ما حضور مستشاری در سوریه داریم و در آنجا تلاشهایی را داشتیم با توجه به درخواست دولت مشروع و قانونی سوریه بوده و دیگران نمیتوانند در این مورد اظهارنظر کنند و چیزی که دولت سوریه از ما خواسته به نوعی نفی کنند.
وی گفت: ما متقابلا فکر میکنیم این حق را داریم و ما باید به آنها بگوییم لطفا سوریه را ترک کنید، لطفا به تروریستهای سوریه امکانات نظامی تحویل ندهید، لطفا اجازه ندهید تروریستهای آموزش دیده از اقصی نقاط جهان از کشورهای اروپایی و مغرب زمین به سوریه بیایند و علیه حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه بجنگند و دست به کشتار مردم بیگناه سوریه بزنند.
اتباع ایرانی نمیتوانند علیه ما اعلام جرم کنند
خبرنگاری در این نشست با بیان اینکه اخیرا شاهد بودیم که تعدادی از اتباع ایرانی با تابعیت دوگانه که از زندانهای ایران آزاد شدند با مراجعه به دادگاههای ایالتی آمریکا از ایران شکایت کردهاند و یکی از نمایندگان مجلس نیز گفته که قرار بوده در برابر آزادی یکی از این افراد ۲۰ ایرانی از زندانهای آمریکا آزاد شوند از سخنگو سوال کرد که وی گفت: این کتاب همچنان باز است و شاهنامه به آخر نرسیده است و مسائل متعددی وجود دارد و ما نمیتوانیم بگوییم که داستان تمام شده و ما به انتهای قصه رسیدهایم.
قاسمی گفت: افرادی که شکایت کردهاند به هر حال تبعه ایران هستند و نمیتوانند در دادگاه کشورهای دیگری علیه ایران اعلام جرم کنند. در مورد آن ۲۰ نفر نیز که اشاره کردید من اطلاعاتی ندارم. مناسب است که جزییات در این زمینه را از مقامات قضایی بپرسید.
وی ادامه داد: تصورما بر این نیست که ما با آمریکاییها به یک نقطه مشخص روشن رسیدهایم. ما با آمریکاییها در کنار تعدادی از کشورهای اروپایی در ارتباط با بحث هستهای مذاکراتی داشتیم و به تفاهماتی رسیدیم. درصدد آن هستیم که این تفاهمات را به اجرا برسانیم.
سخنگوی وزارت خارجه گفت: ایران به تعهدات خود عمل کرد ولی متأسفانه شاهد برخی بدقولیها و بدعهدیها از سوی طرفهای مقابل از جمله آمریکاییها بودیم. آنها باید در اسرع وقت به تعهدات خود در برجام عمل کرده و خلاف تعهداتشان عمل نکنند.
نظر کاربران
مرگ بر ترکیه داعش پرور