عملیات موصل و ملاحظات پیش رو
باوجود این نیروهای پیشمرگه به دلیل خطر بالای عملیات در حویجه و احتمال تلفات بالا، به سمت این شهر حرکت نکردهاندو در این میان تنها گردانهای حزبالله عراق و عصائب اهل حق، ۲۰۰۰ نیروی خود را از وضعیت خطیر جبهه حلب برای حمله به حویجه به عراق بازگرداندهاند
پایگاه خبری انصارحزبالله: روز دوشنبه ۲۶ مهرماه ۱۳۹۵و پس از مدتها مناقشه بر سر زمان آغاز عملیات آزادی موصل و نیروهای مشارکت کننده در این عملیات، حیدر عبادی نخست وزیر عراق در جایگاه فرماندهی کل قوا در یک پیام ویدئویی، آغاز عملیات را اعلام کرد. او در این پیام تاکید کرد که به غیر از نیروهای ارتش و پلیس ملی هیچ نیروی دیگری وارد شهر نخواهد شد.
تاکید بر ورود انحصاری نیروهای رسمی با هدف مهار چالش زایی سنی ها ،کردها و اردوغان صورت گرفت که ادعا داشتند بسیج مردمی قصد ورود به موصل و اشغال آن به منظور تغییر ترکیب جمعیتی شهر را دارد. این مناقشه ای است که بعد از پاکسازی استان دیالی باعث شد بسیج مردمی تنها در حلقه سوم از عملیات در آزادی رمادی و فلوجه مشارکت کند و تنها زمانی که نیروهای رسمی از ورود به فلوجه بازماندند، نیروهای بسیج مردمی با لباس مبدل، برای آزادی شهر دست به عملیات زنند.
عملیات از ۵ محور
بر این اساس عملیات از صبح روز دوشنبه۲۷ مهر ماه و از ۵ محور آغاز شد. محورهای خازر در شرق، سد موصل در شمال، بعشيقه در شمال شرق، قياره در جنوب، تلولالباج وحضر در غرب، نقاط ابتدایی آغاز پیشروی به سمت مرکز موصل بودند. بر این اساس در مرحله اول عملیات، لشکر نهم زرهی، از محور جنوب وارد عملیات شد و واحد مهندسی نظامی این لشکر از معبر روستای بلاوات، پاکسازی مسیر کویر به موصل را آغاز کرد. سرلشکر قاسم مالکی فرمانده این لشکر نیز اعلام کرد که نیروهای تحت امرش از این منطقه۲۰ کیلومتر با مرکز شهر فاصله دارند.
بر اساس اعلام سرلشکر رائدشاكر فرمانده پلیس اقلیم، نیروهای نخبه و واکنش سریع این واحد نیز با پشتیبانی نیروهای زرهی از محور جنوبشرقی، وارد روستای نجمه شدند و مواضع داعش در روستای شوره را به محاصره درآوردند. شيخجعفرمصطفى، فرمانده نیروهای یاکری۷۰ پیشمرگه نیز خبر از آغاز پیشروی این نیروها با استعداد ۴ هزار نفر از محور شرقی خازر داد.
اکتفای بسیج مردمی به حملات موشکی
در این میان نیروهای بسیج مردمی، بدون هیچگونه تحرک زمینی، صرفا به انجام عملیات موشکی از محور جنوبی اکتفا کردند. واحد موشکی بسیج مردمی برای اولین بار با استفاده از موشکهای ارتعاشی تلاش کرد تا خندقها و تونلهای داعش در روستاهای بادوش، برطله ،حمدانيه، حود ، حضر را مورد اصابت قرار دهد.
با این وصف در روز اول عملیات، از دو محور جنوبی و شرقی روستاهای ابراهيم خليل، عدله، كاني حرامي، عباس رجب، جديده، كبيبه، مخلط، شروق، حميدیه، بلاوات، شهيد صبحي، كهاري، قريه جايف، نمرود، خضر، بساطليه، شاقولي، باصخره، بازكرتان، ترجله، سلطان، امير، كنهش صغير، كنهش كبير و حمدانيه آزاد شدند. در این مرحله از عملیات داعش تلاش کرد تا در محور جنوب شرقی با به آتش کشیدن خندقهای محتوی نفت سیاه و ایجاد دود، مانع دید جنگندهها برای بمباران شود. همچنین تاکتیک های قدیمی ایجاد موانع خاکی و حمله به خطوط مقدم جبهه بوسیله خودروهای بمبگذاری شده در دستور کار نیروهای داعش قرار گرفته بود.
الزامات آزادی موصل
در حالی مرحله اول عملیات بدون مشارکت زمینی نیروهای بسیج مردمی آغاز شده است که نیروهای مهاجم باید پیش از پاکسازی محله به محله موصل، این شهر را به محاصره کامل در بیاورند. برای تحقق این امر، پیش از این روستای شرقاط که آخرین خط مقدم داعش برای دسترسی به بزرگراه موصل بغداد بود به تصرف درآمد، اما توفیق عملیات برای شکست مقاومت داعش در شهر نیازمند محاصره شهر از محورهای شمالی و شرقی است.
تنها راه داعش برای بقا در موصل در پیش گرفتن استراتژی جنگ فرسایشی برای حفظ خطوط ارتباطی استان نینوا با استان انبار و خاک سوریه برای جابجایی نیرو و تجهیزات است. داعش همچنین از مناطق کمجمعیت شرق و غرب دجله برای حمله به نیروهای عراق استفاده خواهد نمود. این درحالی است که ارتش و پلیس نیروی کافی برای کنترل این مناطق بعد از پاکسازی به منظور جلوگیری از بازگشت نیروهای داعش در اختیار ندارد. در این میان تصرف حویجه یک نقطه استراتژیک برای محاصره موصل محسوب می شود. حویجه نقطه ارتباط ۳۰۰ شهر کوچکتر و روستاهای منطقه به حساب میآید و بسیاری از نیروهای داوطلب عضویت در داعش آنجا گرد میآیند و کارشان را در آنجا شروع میکنند.
داعش از این شهر عملیات علیه پیشمرگهها را در نقاطی چون الکور و مخمور به اجرا می گذارد و ممکن است مجددا عملیاتی را برای هجوم به کرکوک طراحی کند. حویجه همچنین مرکز پشتیبانی برای جبهههای درگیر در جنگ با نیروهای عراق در نزدیکی سامرا و فلوجه است. بنابراین حرکت به سمت موصل، بدون آزادی حویجه، یک ریسک نظامی بالا محسوب می شود که ممکن است آینده جنگ را قربانی تبلیغات کند.
از دیگر سو کرکوک در مجاورت حویجه به طور عمده تحت فرماندهی عملیاتی نیروهای پیشمرگه، جنبش ترکمن و نیروهای پلیس اقلیم مستقر در منطقه حمرین است و آزادی حویجه می تواند راه اقدامات فرصتطلبانه اقلیم کردستان در مورد کرکوک را باز بگذارد. باوجود این نیروهای پیشمرگه به دلیل خطر بالای عملیات در حویجه و احتمال تلفات بالا، به سمت این شهر حرکت نکردهاندو در این میان تنها گردانهای حزبالله عراق و عصائب اهل حق، ۲۰۰۰ نیروی خود را از وضعیت خطیر جبهه حلب برای حمله به حویجه به عراق بازگرداندهاند.
به نظر می رسد چنین تصمیمی که قطعا با واکنش شدید نیروهای کرد و سنّی روبرو خواهد شد، بعد از دو جلسه سنگین حیدر عبادی با اعضاء تاثیر گذار بسیج مردمی، نظیر هادی عامری از سازمان بدر، اکرم عباس کعبی از جنبش نجباء، قیس خزعلی از عصائب اهل حق و ابوعلاء از گردانهای سیدالشهداء اتخاذ شده است که روز ۲۵ مهر برای تصمیم گیری درباره عملیات در حویجه برگزار شده بود.
مسئله ترکیه
در میانه کشاکش غلبه بر ملاحظات موجود برای پیروزی کم تلفات و سریع در موصل، ترکیه نیز که پیشتر قویا اعلام کرده بود در عملیات آزادسازی شهر شرکت خواهد کرد نیروهای امنیتی خود را از روز ۲۲ مهر به بهانه مقابله با نیروهای «پ.ک.ک» در نزدیکی مرز خود با عراق مستقر ساخت و این تجمع در روز ۲۷ مهر به میزان محسوس و قابل توجهی افزایش یافت.
ستار غانم نماینده پارلمان عراق، از افزایش استعداد ترکها به ۴۰۰ نفر همراه با ادوات زرهی از شب دوشنبه خبر داد و احتمال قوی ورود آنها به خاک عراق را مطرح کرد. این روند از زمانی آغاز شد که نيروهاي عراقی پيشروي سريعي را به سمت منطقه بعشيقه انجام دادند و مسير رابط ميان شهر موصل و پادگان بعشيقه كه نيروهاي ارتش تركيه در آن مستقر هستند را قطع کردند. «يوسف الكلابی» که با نام سخنگوي امنيتي نيروهاي حشد شعبي با خبرگزاری تسنیم مصاحبه کرده بود در این رابطه گفته بو: «پس از محاصره كامل اين پادگان هرگونه تحرك نيروهاي تركيه باعث هدف قرار گرفتن آنان خواهد شد و نيروهاي تركيه با عمليات نظامي امروز ارتش عراق ديگر توان هيچ اقدامي ندارند و متوقف شده اند.»
آرایش داعش
عملیات موصل درحالی با استعداد ۶۵ هزار نفر و در قالب ۶ لشکر در عملیات موصل شرکت دارند که۱۰هزار نیروی پیشمرگه و ۲۴ هزار نفر نیز از نیروهای پلیس اقلیمی نیز در کنار آنان میجنگند. همچنین ۱۵ هزار نیروی حشدعشایری و شاخه های مسیحی و شُبُک از بسیج مردمی در این عملیات حضور دارند.
این درحالی است که داعش در محورهای شرقی و جنوبی اقدام به حفر ۱۲ کیلومتر خندق به عرض ۲ متر کرده و با ۱۰هزار نیروی خود که تخمین زده می شود ۸ هزار نفر از آنان را اتباع عراقی تشکیل می دهند در موصل سنگر گرفته است. در این میان تخمین زده می شود که تنها ۵ هزار نفر از این استعداد، نیروهای رزمی محسوب می شوند که در دو بخش چپ و راست شهر با استعداد ۷۰۰ و۴۳۰۰ نفر می جنگند.
فارغ از شیوههای رزمی برای غلبه بر تاکتیکهای نظامی داعش به نظر می رسد متغیرهای مهمی نظیر مسئله حویجه و اخلال احتمالی ترکها و عدم مشارکت زمینی بسیج مردمی بر روند عملیات تاثیر گذار باشند.
نظر کاربران
به نظرمن نیروهای به باید درحمله ای زمینی وارد میشدن برای تاثیردراینده عراق