رقابت روحانی با احمدی نژاد بر سر سیب زمینی!
سال هاست که فصل برداشت سیب زمینی با ناكامي كشاورزان در فروش منصفانه این محصول همراه است. اخبار رسیده نشان می دهد، در سال جدید نیز وضعیت این قشر از کشاورزان تعریفی ندارد و آنها مجبورند سیب زمینی های خود را با قیمتی کمتر از قیمت تمام شده، به دولت بفروشند؛ دولتی که بنادارد سیب زمینی های خریداری شده را به صورت رایگان میان محرومان جامعه توزیع کند!
تابناک: سال هاست که فصل برداشت سیب زمینی با ناكامي كشاورزان در فروش منصفانه این محصول همراه است. اخبار رسیده نشان می دهد، در سال جدید نیز وضعیت این قشر از کشاورزان تعریفی ندارد و آنها مجبورند سیب زمینی های خود را با قیمتی کمتر از قیمت تمام شده، به دولت بفروشند؛ دولتی که بنادارد سیب زمینی های خریداری شده را به صورت رایگان میان محرومان جامعه توزیع کند!
هفته گذشته «حسین صفایی» رئيس سازمان مركزي تعاون روستايي، دریافت مجوز خرید تضمینی محصول سیب زمینی و پیاز کشاورزان و توزیع آن میان محرومان و اقشار کم درآمد جامعه از هیئت وزیران دولت یازدهم را رسانه ای کرد و گفت:هتازگی مجوزی از هیئت وزیران دریافت کردهایم که در صورت نبود امکان عرضه سیبزمینی و پیازی که مشمول خرید تضمینی شده، بتوان آنها را به مددجویان تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی عرضه کرد.
صفایی در بخش دیگری از سخنانش بدون توجه به وضعیت مالی و قیمت خرید محصولات ذکر شده و نیز خسارت های احتمالی کشاوزان، گفت: تدابیر لازم برای جلوگیری از فاسد شدن محصولاتی که مشمول خرید تضمینی میشوند، اندیشیده شده است. زیرا در بسیاری از زمانها این محصولات به دلیل به هم خوردن تعادل قیمتی، قابل عرضه در بازار نیستند.
آمادگی متولیان توسعه روستایی کشور در خرید زیر قیمت پیاز و سیب زمینی کشاورزان و توزیع آن میان محرومان به رغم همه ی محاسنی که در کمک به اقشار کم درآمد می تواند داشته باشد اما دارای ابهام ها، سئوال ها و نگرانی هایی است، که تلاش «تابناک» برای پرسیدن آنها از مسئولان سازمان مركزي تعاون روستايي بی ثمر بود.
اگر از همه سال هایی که کشاورزان سیب زمینی کار مجبور می شوند، محصول خود را پس یک دوره طولانی و طاقت فرسای کاشت، داشت و برداشت با قیمتی ناچیز به دولت بفروشند، بگذریم در سال گذشته نیز بر اساس خبرهایی که رسانه ای شد قریب به ۱۷۰۰ تن سیب زمینی به ارزش ۷۰۰ میلیون تومان تنها در استان فارس دفن شد و در سایر استان ها نیز بازار این محصول تعریف آنچنانی نداشت؛ محصولی که در بهترین شرایط هر کیلو برای کشاورز بین ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ تومان هزینه برداشت، با قیمت تضمینی ۳۶۰ تومان خریداری شد تا به گفته برخی کشاورزان هزینه بسته بندی و جابجایی خود را نیز برنگرداند.
شرایط فصل برداشت محصول سال ۹۵ با سال های گذشته متفاوت و بیشتر شبیه فصل برداشت محصول در سال ۸۷ است، جایی که دولتمردان دولت نهم با نیتی مشخص و در نزدیکی ایام انتخابات سال ۸۸ اقدام به خرید ارزان سیب زمینی از کشاورزانِ بدون چاره و توزیع آن میان عامه مردم کردند.
اینبار نیز عزم مسئولان دولت یازدهم در خرید و توزیع رایگان سیب زمینی و پیاز کشاورزان میان اقشار کم درآمد در حالی مطرح است که به ایام انتخابات سال ۹۶ نزدیک می شویم و این رخداد در سال های گذشته دولت یازدهم نمونه مشابه ندارد.
البته این تنها نگرانی و ابهام قابل طرح در مورد رفتار احتمالی و جدید مسئولان با سیب زمینی و پیاز کشاورزان نیست و جدی ترین انتقادی که به این موضوع می توان داشت این است که گویا دولت بار دیگر برای کشاورزان این بخش برنامه ریزی قابل ذکری نکرده است و از این رو باید دوباره شاهد خسارت شدید کشاورزان سیب زمینی کار و پیازکار کشور باشیم؛ کشاورزانی که انگار قرار نیست یک برنامه ریزی دقیق، آسان و حساب شده ی مسئولان، همه نگرانی ها و خسارت های آنها را از بین ببرد.
ابهام دیگر موضوع این است که اگر دولتمردان بنا دارند با خرید سیب زمینی و پیاز کشاورزان و توزیع آن میان محرومان و اقشار کم درآمد به افزایش امنیت غذایی محرومان جامعه کمک کنند، چرا برای این اقدام خیرخواهانه شان بر روی دارایی و سرمایه تولید کنندگان سیب زمینی و پیاز کشور حساب باز کرده اند؟ مگر همین کشاورزان از دسته افراد کم درآمد و محروم جامعه نیستند؟
گفتنی است هر هکتار زمین کشاورزی قریب به ۲۰۰۰کیلوگرم سیب زمینی دارد که قیمت خرید آن از کشاورز در حال حاضر از ۵۰۰ تومان بالاتر نمی رود. با این شرایط درآمد حاصل از هر هکتار زمین کشاورزی نزدیک به ۱۰میلیون تومان است. این در حالی است که بر اساس بررسی های «تابناک» هزینه کشت، داشت و برداشت محصول کشاورزی برای کشاورزان در هر هکتار از ۱۲ میلیون تومان بیشتر می شود.
نظر کاربران
این یعنی تفکربزرگ