فریدون مجلسی . تحلیلگر روابط بینالملل در روزنامه شرق نوشت: ترکیه که پس از سپریکردن چندین سال توسعه اقتصادی موفق، سرمشقی امیدبخش برای کشورهای درحالتوسعه به شمار میرفت، از دو، سه سال پیش با نوعی احساس غرور و برتری، دست به قماری آزمندانه در عراق و سوریه زده که تاکنون جز بهآشوبکشاندن، ویرانی، بیثباتی، زیان و آوارگی در منطقه و در ترکیه که دامان اروپا را نیز گرفته، حاصلی به بار نیاورده است.
فریدون مجلسی . تحلیلگر روابط بینالملل در روزنامه شرق نوشت: ترکیه که پس از سپریکردن چندین سال توسعه اقتصادی موفق، سرمشقی امیدبخش برای کشورهای درحالتوسعه به شمار میرفت، از دو، سه سال پیش با نوعی احساس غرور و برتری، دست به قماری آزمندانه در عراق و سوریه زده که تاکنون جز بهآشوبکشاندن، ویرانی، بیثباتی، زیان و آوارگی در منطقه و در ترکیه که دامان اروپا را نیز گرفته، حاصلی به بار نیاورده است.
ترکیه فراموش نکرده که در توسعه صنعتی و اقتصادی خود، چگونه از جنگهای طولانی در کشورهای همسایه، بهویژه تحریم طولانی اقتصادی و بانکی ایران سود برده است. جنگهای عراق و پدیداری اقلیم کردستان عراق، برای ترکیه، ضمن آنکه نگران تأثیرگذاری آن بر سرزمینهای کردنشین جنوبی و شرقی خود بود، نوعی منطقه نفوذ سیاسی و اقتصادی پدید آورد. ترکیه به دلیل همسایگی در بازارهای سوریه و عراق، از نوعی مزیت انحصاری برخوردار بود.
بعد از پیروزی روحانی در انتخابات سال ٩٢، چشمانداز توسعه اقتصادی ایران در پرتو پدیداری ثبات سیاسی و اقتصادی، بهویژه پس از مذاکرات منتهی به برجام، به دلایلی موجب نگرانی کشورهای ترکیه و عربستان شد. عربستان که اکنون به اتکای انباشتگی ثروت، خود را رهبر اعراب میداند، از نفوذ شیعیان که اکثریت مطلق را در عراق تشکیل میدهند و از آغاز استقلال آن کشور با تحقیر و رفتار تبعیضآمیز و آپارتایدگونه دولتهای سلطنتی و بعثی مواجه بودهاند، نگران است. سعودیها همچنین نگران آن هستند عراق که بالقوه ثروتمندترین کشور عرب است، بتواند جایگاه برتری کسب کند و همچنین با ایران روابط ویژهای برقرار کند. از سوی دیگر عربستان و قطر مایل بودند بتوانند از طریق عراق و سوریه خطوط نفت و گاز خودشان را به بندر نفتی جیحان در ترکیه برسانند. دراینباره عراق و ایران را رقیب خود میدانستند که نفت و گاز آنان از راه کوتاهتری از طریق سوریه به مدیترانه دسترسی یابد. عربستان که در دوران تحریم جایگاه نفت ایران را به خود اختصاص داده بود، مایل بود، بتواند به موقعیت بیرقیب خود ادامه دهد.
از سوی دیگر ترکیه نگران آن بود که ثبات در ایران، موجب کاهش نیازهای مصرفی، دلالی و بانکی ایران به بازار ترکیه شود. همچنین نگران رقابت ایران در بازارهای عراق و سوریه بود و از همه مهمتر، نگران آن بود که خط لوله مستقیم نفتی از عراق و ایران به ساحل مدیترانهای سوریه، موقعیت تدارکاتی بندر جیحان را از آن مزیت انحصاری خارج کند. در ضمن ترکیه نگران آن بود که با توسعه ناآرامیهای بهار عربی، بخشهای کردنشین سوریه نیز به نوعی خودمختاری دست یابند و با اتصال به اقلیم کردستان عراق، برای ایالات کردنشین ترکیه، بهخصوص دیاربکر، تهدیدآمیزتر شوند. اشتراک این نگرانیها موجب همکاری ترکیه و عربستان در توطئهای خطرناک شد که هدف آن، سرنگونی دولتهای عراق و سوریه و رویکارآوردن دولتهای قبیلهای و مطیع سنی بود.
بهاینترتیب محرمانه به تجهیز ارتشی کارآزموده از بقایای نیروهای بعثی عراق تحت پرچم داعش برآمدند که بتواند از احساسات قبایلی محلی نیز بهرهمند شود. پس از آمادهشدن این نیروها و در پوشش اندکبودن تعداد و بیاهمیتبودن آنها، حملهای ناگهانی را به موصل آغاز کردند و مقامات محلی ِاز پیشخریداریشده نیز دروازهها را گشودند و قتلعامهای رعبانگیزی به راه انداختند؛ با این تصور که پس از پیروزی، نیروهای بعثی میتوانند داعشیها را کنار بزنند. حملههای مشابهی نیز از ترکیه در دو ستون به سوریه رخ داد؛ از شرق به رقه و از غرب به حلب.
در عمل، نیروهای قبیلهای و مذهبی با جلب همکاری داوطلبان جاهلی با نام سلفی از پاکستان، افغانستان، آسیای مرکزی و شمال قفقاز و جوامع اسلامی اروپایی و جلب بسیاری از سربازان نیروهای مدنی در سوریه و بعثیهای عراق، به نوعی خودکامگی روی آوردند. بهعبارتدیگر ابوبکر بغدادی - امیر خودخوانده- نوعی میرنوروزی بود که نقش خود را جدی گرفت. خشونتهای نفرتانگیز و بیفرهنگیهای داعش و مقاومتی که در عراق و بهتدریج در سوریه در مقابل آنان صورت گرفت، امید موفقیت داعش را برباد داد و صدها هزار آواره را راهی ترکیه و یونان و شمال اروپا کرد.
تحولات داخلی ترکیه نیز موقعیت برتر حزب عدالتوتوسعه را متزلزل کرد و موجب تکرار انتخابات مهندسیشده شد. در چنین شرایطی، با ساقطکردن هواپیمای بمبافکن روسی در سوریه، روابط آن کشور با روسیه نیز رو به وخامت رفت و میلیونها توریست روسی را از رفتن به ترکیه بازداشت. صادرات میوه و وسایل برقی ترکیه را به روسیه متوقف و بازار توریسم ایرانی را هم متزلزل کرد. در این شرایط دولت اردوغان که مترصد نوعی تصفیه بزرگ نظامی و کشوری برای سلطه هرچه انحصاریتر خود بود، با آن کودتای شتابزده شبانه نیروهای نگران تصفیه، مواجه شد که بهسرعت سرکوب شد و فرصتی به دست داد تا دهها هزار نفر را به بهانه آن، پاکسازی کنند.
تغییر سیاست غربیها که خواهان توقف مهاجرتها، بازگشت ثبات به عراق و سوریه و ازمیانبرداشتن نیروهای تروریستی سلفی هستند و از ترکیه و عربستان نیز انتظار همکاری دارند، این دو متحد میدان جنگ عراق و سوریه را دچار گیجی و آشفتگی کرده است. عربستان برای نجات از شرایط متزلزل خود، به صورت کاریکاتوری از اتاق جنگ و ستاد فرماندهی عملیاتی آمریکایی، ستادی تشکیل داد و به یمن حمله کرد و اکنون در آن باتلاق درمانده است. ترکیه بیشتر به گمان بیمناککردن آمریکا و غرب، به روسیه روی آورده و پوزش خواسته و به دیدار پوتین رفته است.
ترکها هم میدانند روسها در روابط سیاسی، فقط به منافع خود میاندیشند. از طرفی با سرکوب کودتای شبانه و تصفیه صدها ژنرال، دهها هزار نیروی نظامی و قضائی و انتظامی، در شرایطی متزلزل همراه با رکود و بحران اقتصادی است و با لشکرکشی همراه با رجزخوانی به شمال عراق، میکوشد با بههیجانآوردن احساسات ناسیونالیستی ترکها و نشان دادن اینکه از ارتش نیرومندی برخوردار است و نیز برای ایجاد شکافی میان بخشهای کردی عراق و سوریه و با سخنرانی گستاخانه اردوغان که دولت عراق را تحقیر کرده است، مشکلات خود را پوشش دهد.
مقامات عراقی نیز پاسخ محکمی دادهاند و آخرین اخبار در آستانه آزادی موصل حاکی از ضربالاجل آمریکا به نیروهای ترکیه است که اگر در جنگ موصل دخالت کنند، بمباران خواهند شد. ایران باید منتظر بماند تا آنچنان که جغرافیا حکم میکند، ترکیه به منافع استراتژیک خود بازگردد و راه نجات خود را در ثبات و آرامش منطقه بیابد. عربستان دچار تزلزلی تاریخی است و روی اسب بازنده نمیتوانند شرطبندی کنند.
پ
برای دسترسی سریع به تازهترین اخبار و تحلیل رویدادهای ایران و جهان
اپلیکیشن برترین ها
را نصب کنید.
نظر کاربران
.. ما فقط بلدیم از اونا ایراد بگیرم اخه این تحلیلهای شما رو اگر ...
مرگ بر ترکیه داعش پرور