۳۹۸۸۱۸
۱۳ نظر
۵۰۱۱
۱۳ نظر
۵۰۱۱
پ

کاهش فاصله دخل و خرج خانوار ایرانی

کیفیت زندگی و روند تحولات مربوط به معیشت خانوارهای ایرانی در طول سالیان گذشته همواره یک مسیر مشخص را طی کرده است و آن هم فاصله بین هزینه و درآمد است.

روزنامه ایران: کیفیت زندگی و روند تحولات مربوط به معیشت خانوارهای ایرانی در طول سالیان گذشته همواره یک مسیر مشخص را طی کرده است و آن هم فاصله بین هزینه و درآمد است.

به بیان دیگر طی ۱۰ سال گذشته هر ساله خانوارهای ایرانی در تلاش برای تأمین تمام هزینه‌های ماهیانه و سالانه خود با مشکل مواجه بوده‌اند. آمارهای ارائه شده توسط بانک مرکزی و مرکز آمار ایران این مشکل اساسی را تأیید می‌کند.

با این حال بیشترین فشار در دوره ۱۰ سال گذشته در بازه‌های زمانی سال‌های ۹۰ تا ۹۲ به خانوارهای ایرانی وارد شد. جایی که بر اثر سوء مدیریت در برقراری نظم و انضباط اقتصادی و به تبع آن بروز نابسامانی در بازارهای مختلف مالی، زمینه برای رشد سرسام آور هزینه‌های مصرفی و همچنین کاهش درآمد واقعی خانوارها فراهم شد و فاصله بین هزینه و درآمد خانواده‌های ایرانی به حد اعلای خود رسید. موضوعی که با اعمال تحریم‌های شدید علیه کشورمان به نحو فزاینده‌ای تشدید شد. با استقرار دولت یازدهم، روند توجه به بهبود شاخص‌های معیشتی همچون نرخ تورم و سطح دستمزد و حقوق در کنار سامان بخشی به اقتصاد و ایجاد انضباط مالی در دستور کار قرار گرفت.

تورم که رابطه تنگاتنگی با سطح معیشت و دخل و خرج خانواده‌های ایرانی داشت و تا ۴۰ درصد در آغاز استقرار دولت یازدهم نیز رسیده بود، گام به گام کنترل شد و در نهایت در تیر ماه ۹۵ تک رقمی شد و هم‌اکنون نیز به ۸.۳ درصد رسیده است. آمارهای بانک مرکزی نشان می‌دهد که در طول این سال‌ها در نهایت تنها سال ۹۴ بود که در هزینه و درآمد خانوار تعادل برقرار شد و به اصطلاح دخل و خرج خانواده‌ها به هم خواند.

بررسی وضعیت درآمد و هزینه خانوار در فاصله سال‌های ۹۰ تا ۹۴

طبق اعلام بانک مرکزی در سال ۱۳۹۰ هزینه یک خانوار شهری کشور در سال ۱۷ میلیون و ۳۹۲ هزار و ۶۰۰ تومان بوده که نسبت به سال قبل‌تر از آن ۲۲.۸ درصد افزایش نشان می‌داد. بنابراین یک خانوار ساکن در شهرها در آن سال ماهیانه یک میلیون و ۴۴۹ هزار و ۴۰۰ تومان هزینه داشته است. از سوی دیگر، درآمد خانوار در سال ۹۰ با حدود ۲۲.۲ درصد رشد نسبت به سال قبل از آن به میزان ۱۶ میلیون و ۷۱۹ هزار و ۷۰۰ تومان بوده که ماهیانه رقم یک میلیون و ۳۹۳ هزار و ۳۰۰ تومان بود. در این سال، سهم خوراک از کل هزینه‌های ماهیانه خانوار ۲۴.۹ درصد معادل ۴۳۲ هزار و ۶۷۰ تومان بود.

در سال ۹۱ رقم هزینه سالانه خانوار با ۲۴.۵ درصد رشد به ۲۱ میلیون و ۱۶۵ هزار و ۴۰۰ تومان رسید که ماهیانه یک میلیون و ۸۰۴ هزار و ۵۰۰ تومان بود. درآمد در این سال با حدود ۲۵ درصد رشد به میزان ۲۰ میلیون و ۹۰۵ هزار و ۹۰۰ تومان بود که ماهیانه یک میلیون و ۷۴۲ هزار و ۲۰۰ تومان بود. سهم خوراک در سال ۹۱ از سبد هزینه خانوار در ماه ۵۶۸ هزار و ۴۱۰ تومان معادل ۲۶.۲ درصد کل هزینه‌ها بوده است. روند افزایش هزینه‌ها و درآمدها در سال ۹۲ نیز ادامه یافت به نحوی که در این سال هزینه سالانه یک خانوار شهری به ۲۸ میلیون و ۴۴۶ هزار و ۲۰۰ تومان معادل ماهیانه ۲ میلیون و ۳۷۰ هزار و ۵۰۰ تومان رسید که در این سال هزینه‌ها نسبت به سال ۹۱ به میزان ۳۱.۵ درصد رشد یافته بود. ۲۶.۳ درصد کل هزینه خانوار در یک ماه مربوط به خوراک بود که رقمی معادل ۷۴۷ هزار و ۲۴۰ تومان بود. در عین حال، درآمدها در سال مورد بررسی ۲۷ میلیون و ۶۸۶ هزار و ۷۰۰ تومان بود که ماهی ۲ میلیون و ۳۰۷ هزار و ۲۰۰ تومان می‌شد؛ در عین حال درآمدها نیز ۳۲.۴ درصد رشد یافته بود.

تعادل هزینه و درآمد در سال ۹۴ برای نخستین بار در ۱۰ سال گذشته

استقرار دولت یازدهم و اتخاذ سیاست‌های انضباط گرایانه اقتصادی هم در سطح بازارها و هم در سطوح مربوط به شاخص‌های کلان اقتصادی موجب شد که امید ایرانی‌ها برای بهبود معیشت افزایش یابد و در نهایت نتایج این سیاست‌ها در سال ۹۴ خود را نشان داد. در سال ۹۳ هزینه سالانه هر خانوار شهرنشین ۳۲ میلیون و ۸۷۶ هزار تومان بوده که ماهیانه ۲ میلیون و ۷۳۹ هزار و ۷۰۰ تومان با رشد ۱۵.۶ درصدی نسبت به سال قبل را نشان می‌داد. درآمدها در این سال با رشد ۱۳.۳ درصدی نسبت به سال قبل از آن، ۳۱ میلیون و ۳۸۲ هزار تومان بود که ماهیانه ۲ میلیون و ۶۱۵ هزار تومان بود. خوراک در سال ۹۳ به میزان ۲۴.۶ درصد هزینه خانوار را تشکیل می‌داد که رقم آن معادل ۸۰۸ هزارتومان بوده است.

طبق اعلام بانک مرکزی، هزینه ناخالص سالانه یک خانوار به شکل اسمی در سال ۹۴ معادل ۳۵ میلیون و ۲۶۵ هزار تومان بوده که این رقم در سال ۹۳ معادل ۳۲ میلیون و ۸۷۵ هزار تومان گزارش شده است. بنابراین در سال ۹۴ طی یک ماه هزینه ناخالص هر خانوار ایرانی معادل ۲ میلیون و ۹۳۸ هزار تومان بوده که در سال ۹۳ هر خانوار ایرانی ۲ میلیون و ۷۳۹ هزار تومان هزینه کرده است. در بخش مقابل، درآمد متوسط سالانه هر ایرانی در سال ۹۴ معادل ۳۵ میلیون و ۲۵۸ هزار تومان و در هر ماه معادل ۲ میلیون و ۹۳۸ هزار تومان بوده است. این رقم در سال ۹۳ معادل ۳۱ میلیون و ۳۹۳ هزار تومان بوده و در هر ماه هزینه هر خانوار معادل ۲میلیون و ۶۱۶ هزار تومان بوده است.

آمارهای موجود بانک مرکزی نشان می‌دهد دست کم از سال ۸۳ تاکنون همواره درآمدها کمتر از هزینه‌ها بوده است اما آمارهای سال ۹۴ بیانگر آن است که برای نخستین بار درآمدهای ناخالص خانوارها از هزینه‌ها پیشی گرفته است، این آمار کسری درآمد ۷ هزار تومانی را نسبت به هزینه‌ها نشان می‌دهد و البته بیانگر این است که وضعیت معیشتی خانواده‌ها در سال ۹۴ نسبت به ۹۳ بهتر شده است. .به این ترتیب در سال گذشته، با ۳ میلیون و ۸۶۶ هزار تومان افزایش درآمد، شکاف بین دخل و خرج خانواده‌ها کمتر شده است.

کاهش شدید نرخ تورم مواد غذایی

در عین حال یکی از شاخص‌هایی که ارتباط کاملاً مستقیمی با معیشت روزانه و سبد مصرف کالای خانواده‌های ایرانی دارد، نرخ تورم مواد غذایی است. نرخ تورم مواد غذایی در طول چندین سال گذشته همواره روند افزایشی داشت و حتی در دوره ۸ ساله دولت پیشین از ۱۰.۴ درصد به ۵۳ درصد در سال انتهایی فعالیت خود رسیده بود و مردم همواره شاهد افزایش بی‌رویه قیمت مواد غذایی در بازه‌های ماهیانه و گاهی هم روزانه بودند. دولت یازدهم در مرداد ماه ۱۳۹۲ نرخ تورم ۵۳.۳ درصدی موادغذایی را تحویل گرفت اما توانست با انضباط مالی این نرخ را در سال ۱۳۹۳ به ۹.۱ درصد و در سال ۱۳۹۴ به ۱۰.۴ درصد کاهش دهد. این کاهش چشمگیر نرخ تورم مواد غذایی درنتیجه در تعادل بخشی به سبد هزینه و درآمد خانوار نقش مهمی داشته است.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • محمد

    این امارها قشنگ از وجا میاورید الان ما کارگران در نبود کار حتی برای خرید نان ماندیم.الان 2 سال جیزی به عنوان گوشت قرمز به بچه ها خودمان ندایم 3سال هست پوشاک نخردیم دلتان خوش هست به این امارها جمع کنید بخدا کمی روراست باشید فقط از یدبختی مردم به بهشت خودتان فکر میکنید الان.فکر بجا بدبختی مردم باشند از حالا به فور ریاست جمهوری هستن کل روزنامه ها شد چه کسی.رییس جمهور شود از بدبختی مردم کسی چیزی نمی گوید

  • بدون نام

    امارد درو غ و ولش کن حرف راست و از مردم بشنو..وضعیت اقتصادی خود من وهر دو ست و اشنایی رو که می بینم روز به روز داره بد تر میشه..

  • اسی

    همش دروغه،پس چرا هر روز قدرت خرید من کمتر میشه.این آمارها رو از کجا میارن...تورم تک رقمی هه واقعا که...

  • بدون نام

    واقعادروغه.ماکه کارمنددولتیم هشتمون گرو نهمونه.

  • علی

    دست همه مسئولین مملکت مادرد نکند که به فکرمردم هستند.

  • جوان بدبخت بیکار

    از گشنگی مردم خدااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااا

  • قاضی

    بخداهمش دروغه تمام آمارها براخنکی دل خودشونه ماکه ازگشنگی مردیم

  • رضا

    درآمد چند درصد مردم ۳۲میلیون تومان درسال بوده که هزینه ها برابری می کند چرا با مردم روراست نیستید .اکثر مردم هزینه های سال از ۲۰میلیون تومان درسال کمتر است .وآن هم بیش از ده درصد مربوط به هزینه آب وبرق و گاز می باشد که کمر مردم را خم کرده . متاسفانه مدیران به درآمدهای خود نگاه میکنند می گویند درآمد با هزینه برابر شده لطفا واقعیت ها راببینید و بگویید .

  • بدون نام

    چقد دروغ.تا حقوق کارگر به سه میلیون نرسه هچنان دخل و خرج فاصله زیادی دارد

  • بدون نام

    ان شاءالله کسانی که این آمار های غلط را میدهند خدا رو پل صراط آمار درست بهشون نشون بده

  • فرهاد

    این امار وارقام به درد خود بانک مرکزی می خوره چون از واقعیت خیلی دوره

    من کابینت سازم در دولت آقای احمدی نژاد با اینکه از مخالفان شدید ایشونم من مدام پس‌انداز داشتم حالا هرچند کم در حد یک میلیون ولی دراین سه سال آقای روحانی حتی اون یک میلیون هم نیست حتی به حدی که دوساله چک چهر صد تومان مالیات هم برگشت خورده چطور میگید وضع معیشتی مردم خوب شده امروز کار نکنم فردا زن و بچه ام گرسنه هستن کاملا دروغه

  • بدون نام

    این امارها یک طنز تلخ...... یعنی بجز گرانی و تورم ما رو ابلح فرض کردن البته بلا نسبت ملت ایران..... دولت قبل 730000 تومان حقوق میگرفتیم پنیر بوده 1300 تومان. گوشت 8000تومان.پراید 8میلیون تومان ...و.... الان 870000تومان ..پنیر 5400 تومان گوشت 30000تومان. پراید 22میلیون تومان. واقعا چی فکر کردن .......با حلوا حلوا دهن شیرین نمیشه!!!!!!!؟

  • chaman

    خداوکیلی خودتون خندتون نگرفت این مطلب گزاشتین تو سایت ؟؟؟ نه وجدانا خندتون نگرفت ؟؟؟

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج