ایران؛ محور مناظره داغ انتخابات آمریکا
نخستین مناظره انتخابات ریاست جمهوری میان نامزدهای دموکرات و جمهوریخواه امریکا در حالی برگزار شد که موضوع ایران و توافق هستهای به اصلیترین بحث مورد مناقشه کاندیداها تبدیل شد.
خبرآنلاین: نخستین مناظره انتخابات ریاست جمهوری میان نامزدهای دموکرات و جمهوریخواه امریکا در حالی برگزار شد که موضوع ایران و توافق هستهای به اصلیترین بحث مورد مناقشه کاندیداها تبدیل شد.
سیدمحمدعلی حسینی، سخنگوی پیشین وزارت امور خارجه و دیپلمات با سابقه کشورمان در یاداشتی برای روزنامه ایران نوشته است: موضوعی که هر یک از طرفین به فراخور سیاست احزاب متبوع خود درباره چالش هستهای ایران به موضعگیری درباره آن پرداختند. سخنان دو کاندیدا در شب داغ مناظره انتخاباتی در شرایطی که توافق هستهای میان ایران و شش کشور بزرگ جهان وارد مرحله اجرایی شده است، حاوی نکاتی چند است که در ذیل میآید؛
- هیلاری کلینتون، نامزد حزب دموکرات و دونالد ترامپ، کاندیدای جمهوریخواه در تشریح و نقد برنامههای سیاست خارجی یکدیگر درباره ایران، بر گزارهای مشترک، یعنی سیاست تحریمها دست گذاشتند که با وجود اعلام موضعی به ظاهر متناقض اما عملاً هر دو به نحوی آن را مؤثر و کارآمد تلقی مینمودند. ترامپ تحریمهای فلجکننده علیه ملت ایران را تا حدی مؤثر میدانست که جمهوری اسلامی را در آستانه سقوط قرار داده بود و سیاست دموکراتها درباره توافق با ایران را مایه افزون شدن قدرت و اعتبار منطقهای و بینالمللی ایران دانست. این در حالی بود که کلینتون با تکیه بر این ادعا که سیاست تحریمها، ایران را پای میز مذاکره نشاند، خود را به عنوان یکی از طراحان اصلی سیاست تحریمها و تشدید آن علیه ایران معرفی کرد. تأکید کلینتون بر این سیاست در حالی بود که پیش از او باراک اوباما با اظهار عجز و ناتوانی، سیاست تحریمها علیه ایران را برای حذف پیچ و مهرههای برنامه هستهای ایران و به تعطیلی کشاندن آن ناکافی دانسته بود. به باور این سیاستمدار دموکرات، چارهای جز بازگشت به پای میز مذاکره نبود چرا که ایران هرگز در برابر تحریمها در خصوص برنامه هستهایاش
قدمی به عقب بر نمیداشت.
- اضافه بر این، موضعگیری کاندیدای تندروی جمهوریخواه درباره توافق هستهای در شب مناظره انتخاباتی تفاوت معناداری با موضعگیریهای پیشین او داشت. ترامپ که پیش از این مدعی پاره کردن برجام در صورت ورودش به کاخ سفید شده بود، با آگاهی از واقعیات صحنه بین الملی و دریافت این نکته که توافق هستهای صرفاً یک توافق دوجانبه میان ایران و امریکا نیست، بلکه کشورهای بزرگ دیگر جهانی هم به عنوان طرفهای این توافق، پای اجرای آن ایستادهاند، مواضع خود را درباره برجام تعدیل کرد و در مناظره با کلینتون صرفاً به انتقاد از برجام پرداخت و حرفی از برنامههایش در صورت انتخاب به عنوان رئیس جمهوری امریکا نزد. عقب نشینی ای که ردپای واکنش کوبنده ایران هم - که اگر امریکا برجام را پاره کند، ایران آن را آتش میزند - در آن دیده میشد.
- محور اصلی سخنان دو کاندیدای انتخابات امریکا بر پایه یک سیاست واحد نسبت به ایران میچرخید و آن اینکه هردوی آنها برای رسیدن به اهداف خود اعمال و استمرار فشار علیه ایران را در اولویت برنامههای خود داشته و خواهند داشت. نکتهای که نشان دهنده استمرار استراتژی بلند مدت امریکا در حفظ مرزهای دشمنی و تقابل با ایران است که ایران باید با تقویت توانمندی داخلی خود در برابر آن ایستادگی کند.
ارسال نظر