مقامات «ایرباس» و «بوئینگ» در تهران
قائم مقام وزیر راه و شهرسازی در امور بینالملل میگوید: بوئینگ و ایرباس در مکاتبه با ما دریافت مجوز از آمریکا را تأیید کردند و نخستین هواپیماها تا کمتر از سه ماه دیگر در آسمان ایران خواهد بود. فاینانس «ایرباس» قطعی شد و چند بانک بزرگ دنیا فاینانس «بوئینگ» را به ما پیشنهاد دادهاند.
روزنامه ایران: قائم مقام وزیر راه و شهرسازی در امور بینالملل میگوید: بوئینگ و ایرباس در مکاتبه با ما دریافت مجوز از آمریکا را تأیید کردند و نخستین هواپیماها تا کمتر از سه ماه دیگر در آسمان ایران خواهد بود. فاینانس «ایرباس» قطعی شد و چند بانک بزرگ دنیا فاینانس «بوئینگ» را به ما پیشنهاد دادهاند.
بعدازظهر چهارشنبه ۳۱ شهریور امسال بود که رسانههای داخلی به نقل از رسانههای خارجی اعلام کردند کمپانی ایرباس مجوز فروش و تحویل هواپیما به ایران را از وزارت خزانهداری آمریکا اخذ کرده است.
در این خبر آمده بود که وزارت خزانهداری آمریکا تاکنون دو مجوز صادر کرده که به شرکت فرانسوی «ایرباس» اجازه میدهد شماری از هواپیماهای وعده داده شده به ایران را تحویل دهد. بعد از انتشار این خبر نیز بوئینگ در یک تلکس خبری رسمی اعلام کرد که این شرکت نیز از وزارت خزانهداری آمریکا مجوز فروش تعدادی هواپیما به ایران دریافت کرده است. بر اساس این خبر، بوئینگ بعد از ۴۰ سال میتواند نخستین معامله فروش هواپیما به ایران را انجام دهد.
اصغر فخریه کاشان قائم مقام وزیر راه و شهرسازی در امور بینالملل در گفتوگو با «ایران» به بیان جزئیاتی در خصوص این مجوزها پرداخت.
وی با بیان اینکه "شرکتهای ایرباس و بوئینگ در مکاتبه با ما دریافت مجوز فروش هواپیما را تأیید کردهاند"، گفت: هیأت ایرباس روز سهشنبه و هیأت بوئینگ نیز اواخر هفته به تهران میآیند تا مذاکرات نهایی صورت پذیرد. فخریه کاشان همچنین خبر داد که قرارداد با ایرباس تا هفته آتی نهایی شده و فرآیند انتقال هواپیما به ایران آغاز خواهد شد.
فخریه کاشان درمورد اینکه مجوزهای دریافت شده مربوط به کدام نوع هواپیماها بوده است، اظهار کرد: اگرچه هنوز جزئیات آن کاملاً روشن نیست و روز سهشنبه در مذاکرات با ایرباس مشخص خواهد شد، اما ما گمان میکنیم که مجوزهای صادر شده برای هواپیماهای تحویل ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷ و از مدل A-۳۲۰s و A-۳۳۰s هستند.
وی همچنین زمان نهاییشدن قرارداد با بوئینگ را در ماه آبان اعلام و اضافه کرد: شرکت بوئینگ به ما اعلام کرده است که میخواهد ظرف نهایتاً ۴۰ روز آینده و قبل از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا قرارداد خود با ایران را نهایی کند.
قائم مقام وزیر راه و شهرسازی در امور بینالملل در خصوص فاینانس قرارداد ایرباس هم خبر داد که ظرف دو الی سه روز آتی این قرارداد فاینانس ۱۰ میلیارد دلاری امضا خواهد شد.
فخریه کاشان البته به این مسأله هم اشاره کرد که «قرارداد فاینانس از چندین روز پیش آماده بود اما ما برای اینکه ابعاد صدور مجوز هواپیماها توسط وزارت خزانهداری آمریکا مشخص شود، از امضای آن خودداری کردیم».
وی اضافه کرد: قرارداد فاینانس ۱۰ میلیارد دلاری با یکی از بنگاههای مالی بزرگ دنیا منعقد شده است که از بیان نام آن به دلیل محرمانه بودن قرارداد و به منظور پیشگیری از کارشکنیهای دشمنان معذوریم.
فخریه کاشان در پاسخ به این پرسش که "چرا این مجوزها فقط برای چند هواپیما صادر شده است؟" گفت: این یک عملیات ایذایی است و آمریکاییها میخواهند ببینند که برجام به چه سمت و سویی پیش خواهد رفت و آیا ما به تعهدات برجامی خود ادامه خواهیم داد یا نه.
وی همچنین با بیان اینکه "برای فاینانس قرارداد بوئینگ با بنگاههای مالی معتبر دنیا در حال مذاکره هستیم"، افزود: چند بانک بزرگ و معتبر دنیا برای فاینانس قرارداد بوئینگ به ما پیشنهادهایی ارائه دادهاند و در حال بررسی شرایط مطلوبتر هستیم.
در مجموع فاینانس قرارداد بوئینگ هم هیچ مشکلی نخواهد داشت و با توجه به استقبال وسیع بنگاههای مالی بهزودی فاینانس بوئینگ هم به امضا خواهد رسید.
فخریه کاشان در پاسخ به اینکه برخی رسانهها از وجود پیششرطها و شروطی از سوی وزارت خزانهداری آمریکا در مجوزهای ارائه شده خبر دادهاند، گفت: ما هیچ پیششرطی را نخواهیم پذیرفت و آنچه تحت عنوان شروط مطرح میشود برای خود ایرباس بوده است. در مکاتبات ما با ایرباس آنها وجود این شروط را تأیید کردهاند و البته گفتهاند که این شروط مربوط به مسائل فنی است و بهراحتی قابل حل است.
وی در خصوص قرارداد خرید ۲۰ فروند ATR هم گفت که مذاکرات آن همراستا با ایرباس ادامه دارد و آن هم ظرف همین هفته و هفته آتی نهایی خواهد شد.
فخریه کاشان در پایان در پاسخ به اینکه "هواپیماها چه موقع وارد ایران میشوند؟" گفت: نخستین هواپیماها کمتر از سه ماه آینده و قبل از پایان سال جدید میلادی به ناوگان هوایی ایران وارد خواهند شد.
واکنش کاخ سفید به فروش هواپیما
سخنگوی کاخ سفید میگوید رئیس جمهوری آمریکا دخالتی در صدور مجوز فروش هواپیماهای ایرباس و بوئینگ به ایران نداشته و این صرفاً یک تصمیم کارشناسی بوده است.
«جاش ارنست» در خصوص شرایط این مجوزها گفت: «این مجوزها به صورت محدود و برای صادرات هواپیماهای مسافربری غیرنظامی صادر شده و انتقال این پرندهها به نهادهای تحریمی را ممنوع کرده است.»
نظر کاربران
با توجه به اینکه ایرباس 330 یک هواپیمای دور پرواز وبین قاره ای میباشد انشااله مشکل پرواز به کشورهای دور با امدن این مدل حل خواهد شد چون الان به دلیل فرسودگی هواپیمای ایرباس 300 سری 600 که ایران ایر ازان درپروازهای اروپایی استفاده میکند گاهی ازاوقات به دلیل خرابی هواپیما پروازها تا چندین ساعت تاخیردارند ضمنا چون شرکت ایران ایر حامل پرچم کشورمان میباشد انشاالله با ورود این پرنده ها اعاده حیثیت هم خواهد شد