سردبیر یالثارات: باید تیتر مناسب تری انتخاب می کردیم
عبدالحمید محتشم، دبیرکل انصار حزب الله و سردبیر نشریه یالثارات الحسین است، ۶۰ سال سن دارد و جانباز جنگ است. محتشم معتقد است که نشریه اش قصد توهین به هیچ کسی را نداشته و صرفا روایتی دینی را بازتاب داده که در این روایت یک کلمه خاص با معنای فقهی آن مورد استفاده قرار گرفته است.
او همچنین معتقد است که باید تیتر «مناسب تری» برای مطلب چاپ شده در یالثارات انتخاب می شد اما تاکید دارد که ترویج الگوهای نامناسب در پوششی که دارد تبلیغ می شود محکوم و منحط است و باید با تندی در مقابلش ایستاد. او انتخاب ادبیات گزنده برای نقد الگوهای نامناسب پوشش را به این دلیل درست می داند که ادبیات گزنده موجب می شود تا کسی به سادگی از اصل موضوع نگذرد. او همچنین در این گفتگو از واکنش تند منتقدانش اظهار خشنودی می کند و می گوید: «واکنش ها نشان می دهد که آنها هنوز سلامت قلب شان را از دست نداده اند و این خیلی خوب است.» شرح این گفتگو را در ادامه می خوانید.
- ببینید برای پاسخ دادن به سوال شما باید اول دو موضوع را از هم جدا کنیم؛ یکی موضوع محتوایی است و دیگری موضوع شکلی قضیه. درباره موضوع شکلی قضیه که بحث لغو مجوز و توقیف و اینهاست باید بگویم که حدود شش ماه قبل هیات نظارت بر مطبوعات یک کار شتابزده کرد و برخلاف مقرراتی که خودش دارد، سر یک پرونده ای ما را لغو مجوز کرد. داستان بر این منوال بود که این هیات با چهار رأی موافق و سه رأی مخالف تصمیم گرفت مجوز ما را لغو کند. این تصمیم در حیطه اختیارات آنها که نبود.
این از جنبه شکلی؛ اما برسیم به جنبه محتوایی حرف شما. همان طور که در شماره چهارشنبه نشریح توضیح داده ایم کار ما اهانت نبوده و قصد اهانت هم نداشته ایم، سوءتفاهم ایجاد شده است. بنابراین بسیاری از این فضاسازی ها بی معنی است و اعتباری هم ندارد.
البته شما در نشریه تان عکسی منتشر کرده اید و از یک لفظی استفاده کرده اید که انگار آدم هایی که در آن عکس هستند مصداق این الفاظ اند، این اتفاق اهانت آمیز نیست؟
- البته مطلبی منتشر شده و عکس هم با آن منتشر شده است. این مطلب در واقع در صفحه بین الملل کار شده است یعنی ادامه مطالب قبلی بوده و کنار هم قرار گرفتن شان قرار نیست که حتما به این معنی بوده باشد. ضمن اینکه ما از کلمه ای استفاده کردیم که معنای فقهی مشخصی دارد. یعنی قرار نیست همان معنی را داشته باشد که در حرف های روزمره و ... به کار برده می شود. معنای فقهی این کلمه را حضرت آقای جوادی آملی تشریح کردند. یعنی معنایش زشت و زننده نیست.
اما بالاخره به کار بردن این کلمه، خواه ناخواه معنای زننده آن را هم متبادر می کند.
- من می گویم بهتر بود از این کلمه در تیتر استفاده نمی شد اما نمی شود که کلا به کارش نبرد. این کلمه در ادبیات فقهی ما وجود دارد و تعریف دارد اما باید مناسب تر تیتر نوشته می شد. چیزی که چاپ شده است تحریک کننده است و بدقلقی دارد. قبول داریم. اما در معنایی که مد نظر ماست واقعی است. ضمن اینکه ما این تیتر را که در صفحه اول کار نکرده ایم.
- نه، اصلا ما قصد توهین نداریم. قصد دعوا هم نداریم. کسی هم که شکایتی از ما بکند، حق طبیعی خودش است و ما هم باید جواب بدهیم. اصلا همین که به آنها برخورده است نشان می دهد که آنها نیز هنوز انسان های سالمی هستند و سلامت قلب شان هنوز زنده است. این خیلی خوب است. ما که قصد توهین نداریم. آنها برادران و خواهران ما هستند و قصد ما این است که رفتارهای نادرست شان را اصلاح کنند.
البته برای اصلاح رفتار کسی لازم است که با ادبیات مناسبی این کار انجام شود. انتشار شماره چهارشنبه که انگار ادامه همان مطالب دوشنبه است، این موضوع را به ذهن متبادر می کند که شما هنوز از همان ادبیات استفاده می کنید. این طور نیست؟
- من درباره آن تیتر گفتم که باید تیتر مناسب تری انتخاب می شد. درست است. نه اینکه تیتر «دیوث کیست؟» مناسب نبوده باشد اما باید مناسب تر بود، یعنی کلمه دیگری به کار برده می شد که کمتر تحریک کننده باشد. این از این. اما ماجرا یک جای دیگر است. یک وقتی کاری برای جامعه بار می شود، یعنی آنقدر داستانی را تبلیغ می کنند که تبدیل به هنجار می شود. برای اینکه آنها فکر نکنند که هر کاری می توانند بکنند، باید محکم جلوی اشتباه ها ایستاد. غیر از این است؟ باید کسی وارد شود که تلنگر بزند. نباید فکر کنید که بی حجابی اشکال کوچکی است.
اما وقتی شما عکس را در کنار این روایت منتشر کرده اید، یعنی می خواهید به کسانی که در عکس هستند، این صفت را نسبت بدهید. خیلی از منتقدان می گویند که این کار به ویژه در یک نشریه که ممکن است همه مردم آن را ببینید درست نیست.
- شما یک کلیک ساده کنید. همه آن عکس ها را می توانید در سایت های مختلف اینترنتی پیدا کنید. یک کلیک دیگر هم بکنید همان روایت را در سایت های مختلف اینترنتی می توانید پیدا کنید. روزنامه نگار ما هم همین کار را کرده و دو مطلب را در کنار هم قرار داده است.
فکر نمی کنید که زبان نقد باید منعطف تر و معتدل تر باشد؟ مثلا اگر بدون انتشار عکس در قالب یک نامه یا مطلب این انتقاد مطرح می شد بهتر نبود؟ چون ادبیات گزنده باعث می شود کمتر اثرگذاری ایجاد شود. شما می گویید قصد داشتید که رفتار اشتباه مخاطبان تان اصلاح شود، به نظرتان با این شیوه نقد کردن می توان اثرگذاری ایجاد کرد؟
- گوش حضرات از این حرف ها پر است. بارها هم گفته شده اما آنها دارند به کارشان ادامه می دهند. مگر نمی دانند که این کارشان جامعه را به سمت ابتذال می برد؟ کار زشت را آنها انجام داده اند بعد به ما می گویند که کار شما نامربوط و فضاحت بار است. عکس های شان دارد در شبکه های اجتماعی و ... بین دختر و پسر مردم دست به دست می شود و برای شان الگوسازی می کند که شما هم مثل ما باشید و اینجوری لباس بپوشید. این کار خیلی فضاحت بار است.
باید یک جوری برخورد کرد این انتقادها از ذهن بیرون نرود. اتفاقا باید تند برخورد کرد که نشود به سادگی از کنارش گذشت. ضمن اینکه همان طور که گفتم ما که قصد توهین نداشته ایم. قبلا هم گفتم که باید تیتر مناسب تری انتخاب می کردیم اما به این معنی نیست که خیلی ساده یک مطلب نوشته شود و همه چیز تمام بشود. گلایه ما این است که این چیزها دارد هنجار می شود. این شیوه لباس پوشیدن ها دارد عادی می شود. این اشتباه و افتضاح است.
نظر کاربران
بی ادبی و بی تربیتی توجیه ندارد.
اوشون ناهی منکر هستند
میگه کلمه ... [در صفحه بین الملل کار شده یعنی ادامه مطالب قبلی بوده و کنار هم قرار گرفتن شان قرار نیست که حتما به این معنی بوده باشد ! معنای فقهی مشخصی دارد. یعنی قرار نیست همان معنی را داشته باشد ! عجب اگر برعکسش بود تحمل میکردن !
فراستی هم در هفت گفت انتقادات زیاد شد وقتی کم آورد گفت حاج آقای املی هم گفته مثل اینا !
یعنی چی [ اصلا همین که به آنها برخورده است نشان می دهد که آنها نیز هنوز انسان های سالمی هستند و سلامت قلب شان هنوز زنده است. این خیلی خوب است
پس تو خیابان تست کنیم به مردم بگیم اگر واکنش نشون داد سالمه نداد همونه عجب تحلیلی !
عجب استدلالی [ چون عکس های کتار کلمه ... در شبکه میچرخه ما هم زدیم چون حاجی بخشی پدر شهید گفت ما هم کفتیم !عجب
هیچ وقت انقدر به شیوه فرهنگی قانع نشده بودم !
مرسی از برترین و مثلث
هركي با هركي دعواش ميشه برترين ها اتيش بيار معركه ميشه خيلي وقتا هم كه دعوا وجود نداره خودش دعوا و جنجال راه ميندازه و پيگيرش هم ميشه. نمونه ش جنجال سر تعداد فالويرهاي بعضيا، گير دادن به برستو صالحي بهنوش بختياري بهاره رهنما و... بعد خودشمياد با اينا مصاحبه ميكنه و نظرشون رو در مورد اين جنجالا جويا ميشه :)))خيلي باحاليد ...
عقب نشینی نکن! با شجاعت ادامه بده! کارت درست بوده....
وقتی برای نصیحت کردن ازواژه ....استفاده میشه حالا شمافکرش وبکن برای توهین چه ادبیاتی باچه استدلالاتی وآوردن احادیث بکارمیره،کسی نیست به این آقا بگه نگاهتو عوض کن برادردرقرن اتمیم اتم،
جالبه این هنوز هم ادعا میکنه که حرفش درست بود، ولی تحریک آمیز شد و باید کمی احتیاط میکرد!
معنی و مفهمو لغات فقهی را هم دیدیم و شنیدیم منبعد منتقدین و استادان و علما مجازند از کلمات رکیک و فحاشی و توهین و... استفاده کنند!!؟؟ ...