تلاقی تهران - نيويورک
حسن روحاني براي چهارمينبار در دوران رياستجمهوري خود به نيويورك رفته و امروز در نشست سالانه مجمع عمومي سازمان ملل سخنراني خواهد كرد؛ سخنرانيای كه به گفته غلامعلي خوشرو، سفير و نماينده دائم كشورمان در سازمان ملل، حول محور پايبندي ايران به تعهدات برجامي خود و توقعات ايران از طرف مقابل خواهد بود.
روزنامه شرق: حسن روحاني براي چهارمينبار در دوران رياستجمهوري خود به نيويورك رفته و امروز در نشست سالانه مجمع عمومي سازمان ملل سخنراني خواهد كرد؛ سخنرانيای كه به گفته غلامعلي خوشرو، سفير و نماينده دائم كشورمان در سازمان ملل، حول محور پايبندي ايران به تعهدات برجامي خود و توقعات ايران از طرف مقابل خواهد بود.
هفتادويكمين نشست سالانه مجمع عمومي و حضور سران كشورهاي عضو، مانند سالهاي قبل اين فرصت را فراهم كرده است تا روحاني و رئيس دستگاه ديپلماسي او در حاشيه اين اجلاس در يك برنامه فشرده، توسعه روابط ديپلماتيك خود را پيگيري كنند، ازهمينرو حسن روحاني ديروز با سران كشورهاي انگليس، فرانسه، سوئيس، ايتاليا، تركيه و همچنين رهبران مسلمان جامعه آمريكا ديدار كرد و محمدجواد ظريف نيز نخستين ملاقات با همتاي كانادايي خود در دوران قطع روابط را انجام داد.
لندن به ايران هیأت بانكي ميفرستد
به گزارش ايرنا، روحاني روز گذشته با «ترزا مي»، نخستوزير بريتانيا، ديدار كرد و برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) را تحولی بزرگ، نمادی برای حل اختلافات و پایهای برای همکاریها دانست. او با تأكيد بر اينكه همه طرفها باید به اجرای دقیق و بههنگام تعهدات خود در برجام، پایبند باشند»، گفت: «ایران به طور کامل به تعهدات خود عمل کرده و تا زمانی که طرف مقابل به تعهداتش پایبند باشد، ما هم پایبند خواهیم بود». روحانی، بهرهمندی ایران از فضای مثبت اقتصادی را جزء تعهدات برجام برشمرد و افزود: «تا برخی مشکلات فنی در زمینه بانک و بیمه حل نشود، تعهدات طرف مقابل به انجام نرسیده و دولتهای اروپایی باید به بانکهای بزرگ برای همکاری با ایران اطمینان دهند و لندن میتواند قدم اصلی را در این زمینه بردارد».
او ضمن ابراز خرسندی از بهبود روابط تهران- لندن در سالهای اخیر، گفت: «با احترام متقابل و تمرکز بر همکاری در چارچوب منافع مشترک میتوانیم بر ذهنیتهای منفی تاریخی غلبه کنیم. نتایج همکاری دو کشور را در سالهای اخیر در مذاکرات هستهای دیدهایم و اکنون نیز فرصت برای توسعه روابط اقتصادی، سیاسی و فرهنگی و استفاده از ظرفیتها به نفع دو ملت فراهم است».
رئیسجمهوری در بخش دیگری از سخنان خود به موضوعات منطقه حساس خاورمیانه اشاره کرد و با تأکید بر اینکه «منطقه ما مسائل پیچیدهای دارد و جز راهحل سیاسی، مسیری برای حل آنها وجود ندارد» گفت: ایران آماده همکاری با اتحادیه اروپا، انگلیس و کشورهای منطقه برای ثبات و امنیت بهویژه در سوریه، عراق و یمن است».
«ترزا می»، نخستوزیر بریتانیا، نیز در این دیدار از توسعه روابط دو کشور در عرصههای سیاسی و اقتصادی در سالهای اخیر ابراز رضايت كرد و گفت: «از افزایش سطح مناسبات دو کشور در همه عرصهها حمایت میکنیم». او افزود: «لندن حمایت خود را از گام مهم برجام ادامه خواهد داد و معتقد است طرفین باید به اصول توافقشده متعهد باشند».
وی با بیان اینکه برای حل مشکلات بانکی و بیمهای و بهرهمندی اطمینانبخش ایران از فرصتهای اقتصادی در حال هماهنگی با طرفین برجام برای اقدامات لازم هستیم، تصریح کرد: «بریتانیا یک هیأت بانکی را برای مذاکرات و همکاریهای فنی با بانک مرکزی ایران راهی تهران میکند».
گفتني است برخي از رسانههاي خارجي همچون دويچهوله گزارش دادند كه یکی از موضوعات مورد بحث در این دیدار، پرونده نازنین زاغری (شهروند بریتانیایی كه به اتهام جاسوسی به پنج سال زندان در ایران محکوم شده) بوده است. مسئله پيگيري وضعيت زندانيان غربي در ايران در حالي طرح شده است كه روزنامه آمریکایی «واشنگتنپست» در گزارشی از تلاش خویشاوندان اين زندانيان براي لابي با روحاني در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل خبر داده است.
بر اساس اين گزارش، خانواده یکی از زندانیان برای سومینبار است که از لندن به مجمع عمومی سازمان ملل رفته تا خواستار آزادی «کمال فروغی» شود. كامران فروغي، فرزند اين زنداني، دو سال قبل نيز نامهاي به هیأت ايراني داد و سال گذشته با حضور در ضيافت شام روحاني تقاضاي آزادي پدرش را مطرح كرد.
همكاري با پاريس براي مقابله با تروريسم
روحاني در ادامه برنامههاي روز گذشته خود با «فرانسوا اولاند»، همتاي فرانسوي خود، ديدار و در اين ديدار هم بر ضرورت استفاده از فرصتهاي برجام تأكيد كرد. او با بيان اينكه «نباید اجازه داد دستاوردهای برجام تضعیف شود و همه طرفین علاوه بر پایبندی، اعضا را به اجرای کامل تعهدات خود یادآور شوند»، گفت: «اینکه در مسیر اجرای توافق، کشوری بخواهد با ایجاد محدودیتهای غیرسازنده در مسیر اجرای توافقات، خواستههای خود را فرامرزی کند، قابلقبول نیست».
روحاني با بیان اینکه پس از دوران طولانیمدت مذاکره، ملتها و شرکتهای ما و منطقه باید از فواید برجام منتفع شوند، گفت: «در این مسیر رهبران اروپا باید به بانکها و بیمهها برای همکاری مالی تضمین و اطمینان بدهند». او در ادامه، ایجاد تحرک در روابط تهران - پاریس را ضروری خواند و با تأکید بر ضرورت اجرائیشدن مفاد توافقهای میان دو کشور اظهار کرد: «برای ایران توسعه روابط با فرانسه همواره از اهمیت زیادی برخوردار است و هیچ مانعی برای توسعه روابط اقتصادی، علمی، فنی و سیاسی با فرانسه وجود ندارد».
رئيسجمهوري كشورمان در بخش دیگری از سخنان خود به موضوع تروریسم و اهمیت وحدت همه کشورها در مبارزه با این معضل جهانی اشاره و تصریح کرد: «تروریستهای خشن و بیرحمی که منطقه ما را ناامن کردهاند، سایر نقاط جهان را هم میتوانند ناامن کنند و ایران اسلامی آماده همکاری بیشتر با اروپا بهویژه فرانسه در مبارزه با تروریسم و افراطیگری است».
روحانی به تحولات سوریه، عراق، یمن و لبنان اشاره کرد و گفت: «در سوریه مشکلات تنها باید از طریق سیاسی حلوفصل شود و مبارزه با تروریسم، آتشبس پایدار، بازگشت آوارگان و کمکهای انساندوستانه اولویتهای اصلی هستند. در عراق باید دولت و مردم این کشور را برای پیروزی کامل بر تروریستها یاری داد و در یمن نیز که با بمبارانهای پیدرپی عملا به یک ویرانه تبدیل شده، از اروپا و فرانسه انتظار میرود که برای بازگشت آرامش به مردم این کشور کمک کنند».
اولاند نيز بعد از آنكه روحاني تأكيد كرد، ایران آماده همکاری با اروپا و فرانسه در زمینه ثبات، امنیت و حلوفصل مسائل منطقهای است؛ گفت: «در این مبارزه، اقدامات باید سریع باشد و پاریس با توجه به نقش مؤثر ایران، آماده همکاری با تهران در این زمینه است». او همچنين بر توسعه همکاریهای تهران - پاریس در همه عرصهها تأکید کرد و گفت: «باید از فرصت برجام برای توسعه هرچه بیشتر روابط به نفع دو ملت بهره گرفت و بر تعهداتی که از سوی اعضا توافق شده، به طور کامل پایبند بود».
رم به دنبال تقويت روابط با تهران
روحاني روز گذشته با «متئو رنتزی»، نخستوزیر ایتالیا، نيز ديدار كرد و با بيان اينكه «ایتالیا این فرصت را در دوره پسابرجام در اختیار دارد که بار دیگر به نخستین شریک و همکار اقتصادی و تجاری ایران در اروپا تبدیل شود»، گفت: «سفرهای دوجانبه اخیر، نقطه عطفی در روابط مشترک و نشاندهنده اراده دو ملت و دو دولت برای توسعه و تحکیم سطح همکاریهاست».
او در اين ديدار نيز به نقش برجام در استحكام صلح و ثبات منطقه اشاره كرد. روحاني در بخش ديگري از اين جلسه با بیان اینکه رهبران اروپا باید به بانکها و بیمهها برای همکاری مالی تضمین و اطمینان دهند، گفت: «ملتها و شرکتهای ما و منطقه باید از فواید برجام منتفع شوند». نخستوزیر ایتالیا نیز در این دیدار با تأکید بر اینکه رم با هیجان به دنبال تقویت روابط همهجانبه با تهران است، گفت: «ما برای هر اقدامی برای استحکام روابط اقتصادی آمادهایم». او با اشاره به اعزام یک هیأت بلندپایه ایتالیا به تهران در ماههای آینده تأکید کرد: «در بحث روابط بانکی، بیمه دولتی ساچه ایتالیا آماده ارائه تضمینهای لازم است».
ايران در كنار تركيه
يكي ديگر از ديدارهاي جانبي روحاني در حاشيه مجمع عمومي با «رجب طيب اردوغان»، رئيسجمهوري تركيه، بود. روحاني با تأکید بر اینکه ایران در همه مراحل دوست و برادر و کنار ترکیه خواهد بود، گفت: «دولت و ملت ترکیه را برادر خود میدانیم و اراده تهران، تقویت روابط با آنکارا در همه زمینههاست».
او در ادامه به کودتای اخیر در ترکیه اشاره كرد و گفت: «وقوع ناامنی و کودتا علیه دولتی که در ترکیه با رأی مردم حاکمیت دارد، برای ما بسیار ناراحتکننده بود و ایران از همان لحظات نخست، تمام امکانات خود را برای ثبات و امنیت در ترکیه به کار گرفت». رئیسجمهوری در بخش دیگری از سخنان خود به موضوع تروریسم و خطرات آن برای منطقه و جهان پرداخت و گفت: «تروریسم تهدیدی علیه همه ماست و نقش دو کشور در مبارزه با تروریسم و ناامنی در منطقه و بهویژه سوریه و عراق اهمیت دارد».
اردوغان نیز برنده اختلاف و ناامنیهای منطقه را دشمنان جهان اسلام دانست و با بیان اینکه دیگران قادر به حل مشکلات منطقه نیستند، گفت: «ایران و ترکیه دو کشور اسلامی و بزرگ منطقه هستند و با همکاری میتوانند در روند مبارزه با بحرانها و ایجاد ثبات در منطقه و ازجمله سوریه و عراق نقش تعیینکنندهای داشته باشند».
گفتني است رئيسجمهوري كشورمان ديروز ديداري نيز با رهبران مسلمان جامعه آمريكا داشت و با تأكيد بر ضرورت تقویت وحدت و یکپارچگی در دنیای اسلام گفت: «امروز اصل اساسی برای همه دولتهای اسلامی و متفکران مسلمان، حفظ و ارائه چهره واقعی اسلام است و برای حفظ منافع مسلمانان، باید روی اشتراکات خود که همانا قرآن، سیره پیامبر گرامی اسلام(ص) و اهلبیت(ع) است، تمرکز کرد».
او با تأکید بر اینکه دنیای اسلام از شرایط دشوار کنونی عبور خواهد کرد، گفت: «تردیدی نداریم که حق دائمی است و باطل برای دوران کوتاهی کارایی داشته و در نهایت از بین خواهد رفت؛ اما درعینحال مسئولیتهای بسیار بزرگی بر دوش حکومتها و متفکران مسلمان وجود دارد تا چهره واقعی اسلام را به جهانیان معرفی کنند».
روحاني همچنين به خطر جذبشدن جوانان در گروههای خشونتطلب اشاره کرد و گفت: «خطر این موضوع از کشتهشدن انسانها بدتر است؛ چراکه میتواند آینده و نسلهای آتی را از مسیر حق و هدایت واقعی منحرف کند. امروز متأسفانه برخی دولتهای اسلامی آنچنان که باید به وظیفه خود در برابر مشکلات و بحرانهای موجود عمل نمیکنند و برخی از آنها تحتتأثیر قدرتهای سلطهگر قرار دارند و این مسئلهای است که مشکلات را مضاعف کرده است».
به گفته او، امروز راهی جز اتحاد، هوشیارکردن جوانان در برابر خطرات و معرفی چهره اسلام واقعی، وجود ندارد و باید چهره واقعی اسلام را از خطر انحراف فرهنگی که عدهای از آن به عنوان توطئه علیه اسلام استفاده میکنند، حفظ کنیم.
رايزني وزراي خارجه ايران و كانادا
حضور مقامات كشورهاي مختلف در نيويورك اين فرصت را مهيا كرد كه وزراي خارجه ايران و كانادا نيز با يكديگر ديدار و درباره مباحث دوجانبه، منطقهاي و كنسولي گفتوگو كنند. ديدار محمدجواد ظریف و استفان دیون ديروز در چهار سال گذشته كه روابط دو كشور قطع شده بود، نخستين ديدار وزراي خارجه بود و طرف كانادايي بعد از آن به بيبيسي فارسي گفت كه دولت كانادا ارادهاي جدي براي ازسرگيري روابط با ايران دارد.
به گفته مقامهای کانادایی، دو طرف در اين ديدار درباره موضوعاتي ازجمله پروندههای کنسولی و مسائل منطقهای بحث کردند. گفتني است، نشست معاونان وزرای امور خارجه ایران و ١+٥ نيز ديروز در حاشيه هفتادويكمين نشست مجمع عمومي سازمان ملل برگزار شد تا معاونان وزراي خارجه دو طرف روند اجراي برجام را بررسي كنند. اين پنجمين نشست كميسيون مشترك برجام است و وزراي خارجه ايران و ١+٥ نيز امروز (پنجشنبه) روند اجراي برجام را بررسي ميكنند. در برجام پيشبيني شده است كه اجلاس وزرا هر دو سال يك بار برگزار شود و اكنون به درخواست طرف ايراني بعد از هشت ماه از اجرائيشدن برجام اولينبار در نيويورك برگزار ميشود.
ارسال نظر