برنده نوبل نامزد جایزه غیرداستانی انگلیس شد
«سوتلانا الکسییویچ» نویسنده بلاروسی برنده نوبل ادبیات ۲۰۱۵ به عنوان یکی از نامزدهای اولیه جایزه ۳۰ هزار پوندی «بیلی جیفورد» که پیشتر با نام «سموئل جانسون» برگزار میشد، معرفی شد.
«بیبیسی» نوشت: نام «سوتلانا الکسییویچ» نویسنده بلاروسی که جایزه نوبل ادبیات سال گذشته را از آن خود کرده، در فهرست نامزدهای اولیه «بیلی جیفورد» مهمترین جایزه ادبیات غیرداستانی انگلستان به چشم میخورد.
این جایزه ۳۰ هزار پوندی کتابهایی با تمام موضوعات غیرداستانی، از تاریخ و طبیعت گرفته تا زندگینامه و خاطرات را دربرمیگیرد. «الکسییویچ» برای کتاب «زمان دستدوم» که روایتگر دوران فروپاشی شوروی سابق در صدها مصاحبهای است که او صورت داده، نامزد این جایزه ادبی شده است.
او یکی از ۱۰ نویسندهای است که کتابش از میان ۱۸۰ اثر ارسالشده، برگزیده شده و برای کسب این جایزه ۳۰ هزار پوندی تلاش میکند. جایزه «جیفورد» تاکنون با نام «سموئل جانسون» شناخته میشد، اما از این دوره کمی تغییر کرده و به «بیلی جیفورد» تغییر نام داده است. این جایزه شامل تمام کتابهای انگلیسیزبان از نویسندگان تمام کشورها میشود و پیشتر به نویسندگانی همچون «هلن مکدونالد»، «فلیپ هواره» و «آنتونی بیوور» اعطا شده است.
در فهرست نامزدهای اولیه این جایزه به غیر از «الکسییویچ»، نامهای شناختهشده دیگری هم جلب توجه میکند؛ «هشام مطر» نویسنده کتاب «بازگشت: پدرن، پسران و زمین» و «سیذارتا موخرجی» نویسنده «ژن» از دیگر نویسندگان معروف این لیست هستند.
«مرد در حال نابودی» نوشته «لارا کامینگ»، «هیولا بودن» به قلم «چارلز فاستر» و «استالین و دانشمندان» از «سایمون اینگز» از دیگر آثار برگزیده در این مرحله هستند.
نویسندگان دیگری همچون «مارگو جفرسون»، «بن جودا»، «فیلیپه سندز» و «فرانسیس ویلسون» هم برای کسب جایزه ادبیات غیرداستانی «بیلی جیفورد» با هم به رقابت میپردازند.
«سوتلانا الکسییویچ» متولد ۳۱ می سال ۱۹۴۸ در شهر «استانیسلاو» اوکراین و از پدری بلاروسی و مادری اوکراینی است. او سال ۱۹۷۲ از دانشگاه فارعالتحصیل شد و به عنوان روزنامهنگار مشغول به کار شد. این نویسنده در سال ۱۹۸۵ کتاب «چهره غیرزنانه جنگ» را به چاپ رساند؛ اثری که در آن به تجربیات زنان در زمان جنگ جهانی دوم پرداخت. «پسران زینکی» کتابی است که او درباره جنگ افغانستان به نگارش درآورده. «صداهایی از چرنوبیل» روایت دردناک «الکسییویچ» از انفجار اتمی سال ۱۹۸۶ چرنوبیل است. او در این کتاب، گفتوگوهایش با بازماندگان این حادثه تلخ را منتشر کرده است. این اثر در سال ۲۰۰۵ به چاپ رسید و جایزه حلقه منتقدین ادبی کتاب ملی آمریکا را کسب کرد.
از میان کتابهای این نویسنده بلاروسی «چهره غیرزنانه جنگ»، «صداهایی از چرنوبیل» و «پسران زینکی» که تاریخچهای از جنگ شوروی و افغانستان است به زبان انگلیسی برگردانده شدهاند. «الکسییویچ» چهاردهمین زنی است که موفق به دریافت جایزه نوبل ادبیات شده است.
ارسال نظر